Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Polskie Morze...
indepedente
13-08-2008, 01:12
Oto kilka fotek jakie udało mi sie strzelić na polskim morzu, przypominam że jestem początkujący, każda opinia czy porada sie przyda ! Jest kilka zdjęć wiec prosze cierpliwie czekać aż sie załadują !
Pozdrawiam
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/08/0884588dedbcfcb7-1.jpg
źródło (www.fotosik.pl)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/08/f9592fad3cc0fece-1.jpg
źródło (www.fotosik.pl)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (www.fotosik.pl)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/08/0e8bc637bcc4ca7d-1.jpg
źródło (www.fotosik.pl)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/08/f39ebdbbe4255615-1.jpg
źródło (www.fotosik.pl)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/08/17871aea3ed4c338-1.jpg
źródło (www.fotosik.pl)
:|
Naprawdę nie razi Cię horyzont?
Oj tam... duza fala byla.
adam1277
13-08-2008, 07:10
co tam horyzont,że leci :) ,ale zato jakie ramki są
no horyzont leci, 1 nie tak centralnie, 2 najlepsza ze wszystkich
:|
Naprawdę nie razi Cię horyzont?
Czepiasz się tego horyzonu wszystkim dał bys spokój.
Bartek-Kacper
13-08-2008, 08:44
Jedynka najbardziej zbliżona do ideału. Reszta krzywa i bez jajka :) a poza tym ramki niepotrzebne oj nie
indepedente
13-08-2008, 11:03
jak bym mial lepszy obiektyw to bym miał lepsze zdjęcie a nie miałem zamiaru ryzykować i zostac porwanym przez fale :P
barracuda
13-08-2008, 11:10
jak bym mial lepszy obiektyw to bym miał lepsze zdjęcie a nie miałem zamiaru ryzykować i zostac porwanym przez fale :P
A co ma obiektyw do horyzontu?:)
ciekawe dlaczego nikt z producentów nie wpadł jeszcze na tak proste rozwiazanie, jak zawieszenie martycy i migawki na rolkach z osią obrotu w osi obiektywu. grawitacja sama ustawiłaby poziom (w analogu byłoby trudniej...) :) jak chcesz zrobic w pionie, to naciskasz przycisk i silniczek obraca cały zestaw o 90 stopni... stabilizacje matrycy sie da, to i to sie powinno dać zrobić :)
(dla zainteresowanych mogę rozrysować schematy, wplata za wykorzystanie pomysłu na konto, mogę podać na PM)
Koślawy horyzont na morzu to bym jeszcze zrozumiał ale na lądzie też i mniej więcej tyle samo przekrzywiony? Dziwne, może matryca krzywo?
Wracając do zdjęć to.... nie porywają. 2 się trochę próbuje bronić. Najlepsza jest ... wymówka dot. obiektywu. To pewnie jak kupisz 17-55/2,8 (zbliżony zakrest do tego co masz)to obiektyw będzie robił zapierające dech zdjęcia :D Pewnie chodziło Ci o dłuższy zakres ogniskowych np. 70-300 a nie "lepszy obiektyw" eh.
A co ma obiektyw do horyzontu?:)
To te wredne dystorsje.
W ogóle się bez sensu czepiacie. Widać, że to być może gdzieś w okolicach 70 stopni szerokości geograficznej, to już nie jest tak równo jak bliżej równika.
Swoją drogą już wiem gdzie jechać na narty wodne.
indepedente
13-08-2008, 11:46
Koślawy horyzont na morzu to bym jeszcze zrozumiał ale na lądzie też i mniej więcej tyle samo przekrzywiony? Dziwne, może matryca krzywo?
Wracając do zdjęć to.... nie porywają. 2 się trochę próbuje bronić. Najlepsza jest ... wymówka dot. obiektywu. To pewnie jak kupisz 17-55/2,8 (zbliżony zakrest do tego co masz)to obiektyw będzie robił zapierające dech zdjęcia :D Pewnie chodziło Ci o dłuższy zakres ogniskowych np. 70-300 a nie "lepszy obiektyw" eh.
no wlasnie bardziej chodziło mi o lepszy obiektyw typu 70-200 zebym mógł robić lepsze zbliżenia....
no wlasnie bardziej chodziło mi o lepszy obiektyw typu 70-200 zebym mógł robić lepsze zbliżenia....
Coś pitolisz stary. Po prostu wyprostuj horyzont na zdjęciach.
indepedente
13-08-2008, 13:12
Coś pitolisz stary. Po prostu wyprostuj horyzont na zdjęciach.
mi nie chodzi o prosty horyzont czy o krzywy tylko o to ze mam mniejszy zakres ogniskowej w moim obiektywie 18-55
dlatego przydałby mi sie 70-300 mówie, bo zdjecia byly robione z dużej odległości, a z tamtym obiektywem zrobilbym jeszcze lepsze !
Piotr_ek
13-08-2008, 13:16
a co do tego ma obiektyw ?
krzywo jak cholera i na to nie znajdziesz wytłumaczenia - stosuj się do tego co mówią koledzy
a jak chcesz to wyślę Ci tutka o prostowaniu :)
mi nie chodzi o prosty horyzont czy o krzywy tylko o to ze mam mniejszy zakres ogniskowej w moim obiektywie 18-55
dlatego przydałby mi sie 70-300 mówie, bo zdjecia byly robione z dużej odległości, a z tamtym obiektywem zrobilbym jeszcze lepsze !
Przy mniejszym kącie obrazowania 70-300 tak krzywy horyzont wyglądałby naprawdę jeszcze lepiej.
Piotr_ek
13-08-2008, 13:33
Przy mniejszym kącie obrazowania 70-300 tak krzywy horyzont wyglądałby naprawdę jeszcze lepiej.
Maciek Twoja wypowiedz jest podpuszczająca :) jak krzywy horyzont może wyglądać dobrze ? - przecież horyzont to nie kamienica z lubelskiej starówki ani drzewo w lesie zrobione szerokim kątem :)
Maciek Twoja wypowiedz jest podpuszczająca :) jak krzywy horyzont może wyglądać dobrze ? - przecież horyzont to nie kamienica z lubelskiej starówki ani drzewo w lesie zrobione szerokim kątem :)
No sam czytałeś... z 70-300 zdjęcia byłyby jeszcze lepsze. Widać autorowi krzywy horyzont się podoba. Widać tak miało być. Zdjęcia są dobre.
Ramka ładniutka. Fala fajniutka. Horyzoncik awangardowy.
Mnie jest już coraz bardziej wsio rawno...
Piotr_ek
13-08-2008, 13:52
Zdjęcia są dobre.
Ramka ładniutka. Fala fajniutka. Horyzoncik awangardowy.
Przepał nieba na jedynce też jest spoko :)
i na trójce punkt styku nieba z horyzontem wygląda jakby ktoś pędzlem nie dociągnął - ale jest spoko, a może to po prostu photoshop tak robi :)
no i ten czerwony budynek na ostatnim zdjęciu chyba zaraz się wywali :)
To tak na koniec z woli podsumowania.
To że na zdjęciu jest coś fajnego np 2m mfali czy czerwony domek nie czyni tych zdjęć dobrymi. Trzeba zwracać uwagę na mnóstwo rzeczy jak by powiedział Mikołajek w szkole. I tobie radzę od serca wracaj do szkoły fotografowania. Czytaj, oglądaj ucz się i wierz mi będą efekty. Wszyscy, którzy dziś się pośmiali łącznie ze mną kiedyś na początku też spalili temat i nie rozumieli czemu. Dziś wiedzą i się smieją. Życzę byś za jakiś czas też się szczerze pośmiał.
Na koniec dodam że faktycznie trochę sie woda wylewa.:)