PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] pierwsze próby

tasmaniec
12-08-2008, 23:48
//EDIT
BRAK ZDJĘĆ, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.

Pierwsze próby w portrecie. Pewnie dla niektórych światło i jego zastosowanie nijakie będzie ale od razu się tłumaczę - światło dzienne z okna:) jeśli jednak ma być krytyka to chętnie wysłucham. Zdjęcia poddane amatorskiej, zdaję sobie sprawę - że nie idealnej, obróbce. Starałem się jednak zachować rozum przy suwakach. Oceńcie sami:

1.

2.

3.

Raulo
13-08-2008, 00:29
Do mnie przemawia 3
1-dynce zabrało ostrości na lewym oku.

miszael
13-08-2008, 01:34
jak dla mnie to bardzo dobre portrety:)
również trójeczka a na jedyne szkoda ostrości.

aioingee
13-08-2008, 08:22
A Ja mam pytanko: w zdjęciu nr 3 modelka ma duże źrenice, jak uzyskałeś taki efekt robiąc fotkę przy świetle dziennym okiennym? :)

Łukasz F.
13-08-2008, 08:27
A Ja mam pytanko: w zdjęciu nr 3 modelka ma duże źrenice, jak uzyskałeś taki efekt robiąc fotkę przy świetle dziennym okiennym? :)

aioingee, alkohol;)

aioingee
13-08-2008, 08:33
ke? :) a niby czemu?

nonnatus
13-08-2008, 12:55
dla mnie trójka sprawia wrażenie zupełnie przypadkowej fotki...
kadr zupełnie mi nie leży...
za ciasno jakoś... włosy...
niedbale...
nos wyszedł niekorzystnie
...i ten fragment bielizny na ramieniu... :)

za to przemawia do mnie jedynka, pomimo nieostrości na drugim oku
nie wiem, po co robisz portret na pełnej dziurze
... przymknij nieco, za dwie działki, bo zawsze twarz wyjdzie Ci po za GO
zachowasz bokeh a oczęta będą ostre...
pewnie zależało Ci na świetle, bo czas masz już max wydłużony...
w D200 iso 400/600 nie boli :)

udało Ci się tutaj uchwycić subtelność modelki. to cenne.
szkoda tylko, że nie przyłożyłeś się do kadru...

masz swietny aparat, świetny obiektyw... i piękną modelkę
więc... kiedy następne fotki? :)

za przedpiszcami... o co chodzi z tymi źrenicami?

pzdr.

tasmaniec
13-08-2008, 20:01
dzięki za komentarze.
używałem f=2.2 bo nie miałem za dużo światła z okna i ciężko było zrobić zdjęcie nieporuszone - dlatego tak duży otwór.
Trójka cięta już na kompie wg mojego widzi mi się, więc nie jest to przypadkowy kadr, może nie jest książkowo poprawny, ale mi się podoba, włosy- no może wyglądają niedbale:), a ten fragment bielizny - to nie bielizna;)
Bawiłem się trochę zasłonami, modelka siedziała trochę bokiem do okna i pewnie między zdjęciami miała mnie dosyć więc patrzyła np. w ścianę i może stąd powiększone źrenice uchwycone na tym zdjęciu?
Mam jeszcze parę zdjęć z tych prób, ale obawiam się, że wszędzie bałagan we włosach będzie:)hihi.
pozdrawiam.

sevenoo
13-08-2008, 20:09
podoba sie , 3 ka najbardziej :)
obrobka dobra + :)

ADAM1
13-08-2008, 20:16
Jedynka dobra, dwójka lepsza.

Na jedynce złe kadrowanie (ucięte ucho), no i ja przynajmniej wolę, jak detale są w zakresie GO (biżuteria).

Trójka niestety ze względu na poziomy kadr odpada.
Kadr poziomy, włosy rozpięte no i zrobiło się nieproporcjonalnie szeroko.

Grzegorka
13-08-2008, 22:24
Dwa pierwsze mi się podobają. Dwójka bardziej. Trzecie jakoś mniej do mnie przemawia.
Bardzo fotogeniczna dziewczyna, na pewno zrobisz jej mnóstwo świetnych zdjęć. Powodzenia :)

tasmaniec
13-08-2008, 22:35
Trójka niestety ze względu na poziomy kadr odpada.
poziome kadry z reguły odpadają jeżeli chodzi o portrety, książkowe i praktyczne podejście do portretów tego typu (takie zbliżenia) czy równie często można je stosować jak pionowe - bel bez bałaganu:)
Celowo tak wykadrowałem i bardziej mi się podoba poziomy w tym ujęciu....no ale dobra
Kolejne pytanie to co myślicie o świetle na tych zdjęciach. Zdaję sobie sprawę, że na różne sposoby przy różnym sprzęcie można pracować ze światłem, ale ciekawi mnie co myślicie o świetle jakie mam na tych zdjęciach?

ADAM1
14-08-2008, 13:10
poziome kadry z reguły odpadają jeżeli chodzi o portrety, książkowe i praktyczne podejście do portretów tego typu (takie zbliżenia) czy równie często można je stosować jak pionowe - bel bez bałaganu:)
Celowo tak wykadrowałem i bardziej mi się podoba poziomy w tym ujęciu....no ale dobra
Kolejne pytanie to co myślicie o świetle na tych zdjęciach. Zdaję sobie sprawę, że na różne sposoby przy różnym sprzęcie można pracować ze światłem, ale ciekawi mnie co myślicie o świetle jakie mam na tych zdjęciach?

Nie broń tej trójki, bo zła jest.;)

Światło nie jest złe.