Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dziwny artefakt (?) przy zdjęciach pod słońce (D50).

peludito
12-08-2008, 23:18
Hej.
W zasadzie do końca nie wiem, czy to jest dziwne, czy normalne, dlatego liczę na Waszą pomoc.
D50-tką władam dopiero od kilku dni. Co prawda słyszałem o jakichś kłopocikach z migawką w podobnych sytuacjach na krótkich czasach, ale nie wiem, czy to właśnie tak wygląda, czy z moim ciałem jest cusik nie tak. Fotka zrobiona na 1/4000 i f6.7, popatrzcie na słońce.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ed811680806bf85a.html

Bardzo uprzejmie proszę rozwiać moje wątpliwości i napisać, że nie należy walić pod słońce na dużej dziurce i krótkim czasie;) Jeżeli to wada mojego egzemplarza - też proszę o info, nie będę bardzo histeryzował.
Pozdrawiam!

PS.
zapomniałem, szkło kitowe 17-55 i UV-ka HOYA...

uKL
12-08-2008, 23:21
To "normalne" dla migawek hybrydowych, używaj dłuższych czasów naświetlania.. Zjawisko zwie się blooming.

peludito
12-08-2008, 23:27
ufff, dzięki, to prawdziwa pociecha;) będę spał spokojnie

core
12-08-2008, 23:55
dokładnie, to blooming :)

peludito
13-08-2008, 00:20
To "normalne" dla migawek hybrydowych, używaj dłuższych czasów naświetlania.. Zjawisko zwie się blooming.

Ok, to teraz nie rozumiem jednego: skoro istota zjawiska to przepełnianie fotocel światłem i przechwytywanie nadmiaru światła przez fotocele od sąsiednich, narażonych na zbyt silną ekspozycję dłuższe naświetlanie przez mniejszy otwór nie powinno załatwiać sprawy. Przecież niezależnie od czasu ekspozycji przy podobnie naświetlonych zdjęciach ładunek w pojedynczych komórkach matrycy powinien być podobny, nieprawdaż? Czy fotocela, do której przy dłuższym czasie (czyli w mniejszych porcjach) dotrze określony, identyczny jak przy krótkim naświetlaniu przez dużą dziurę ładunek elektryczny nie przepełnia się?
Choć faktycznie, na fotkach robionych mniejszą dziurką i dłuższym czasem jest w porzo...

Władca Pixeli
13-08-2008, 00:23
To jest różnica między migawką mechaniczną na czasach dłuższych a elektroniczną na krótszych czasach

Tofifik
13-08-2008, 01:28
To jest różnica między migawką mechaniczną na czasach dłuższych a elektroniczną na krótszych czasach

o :)

peludito
13-08-2008, 13:51
teraz wszystko jest dla mnie jasne, dzięki za oświecenie
pzdr