Zobacz pełną wersję : Druga lampa do oświetlenia tła
Orkaniusz
12-08-2008, 15:15
Witam,
rozijam sobie amatorskie domowe studio. W tej chwili mam D300, którego lampą wbudowaną odpalam SB600 na statywie z parasolką. Chciałbym możliwie najniższym kosztem (tak koło 200 PLN) uzyskać możliwośc oświetlenia tła, czasem może kontrę. Na początku chciałem dokupić drugą SB600, ale sobie pomyślałem, że może nie potrzeba. No i mam dwie opcje:
1. Świetlówka kompaktowa odpowiednik coś koło 400W - czyli światło ciągłe.
2. Tania lampa błyskowa z wbudowaną fotocelą. Tak sobie myślę np. o tej:
http://www.allegro.pl/item411327248_solidna_lampa_blyskowa_slave_takze_d o_cyfrowek.html
Chyba wolałbym wyjście drugie - bałem się jednak, czy ta druga lampa nie będzie się odpalać na przedbłyski sterujące - widzę jednak, że ta z linka powyżej ma specjalny tryb wyzwalania, pomijający przedbłyski.
Tak więc pytanie - które rozwiązanie polecacie? Czy ktoś z Was ma może lampkę z linka? A może żadne z tych rozwiązań i raczej zbierać na SBXXX - ale w tej chwili już przez foto jestem w długach :-) i wolałbym nie.
Wydaje mi się, że jeżeli będziesz pracował w manualu to żadnych przedbłysków sterujących nie będzie.
A może takie rozwiązanie:
http://www.allegro.pl/item418063976_lampa_blyskowa_34ws_68ws_z_regulowan a_moca.html
jacek.gold
21-08-2008, 16:21
ale sb-600 nie ma wbudowanej fotoceli więc dając lampki na M musisz dodać i do sabinki fotocelę
Orkaniusz
22-08-2008, 20:46
To co ma wbudowane SB-600, jeśli mogę wyzwalać ją w CLS z lampy wbudowanej w D300? Myślałem, że fotocelę... Niedawno nawet dwie SB-600 odpalałem.
Orkaniusz
22-08-2008, 20:49
A może takie rozwiązanie:
http://www.allegro.pl/item418063976_lampa_blyskowa_34ws_68ws_z_regulowan a_moca.html
O, cenowo całkiem całkiem.
Ostatnio na dwie SB-600 fociłem, przy czym druga doświetlała tło. No i znalazłem problem - SB-600 jest prostokątna i efekt, jaki chciałem uzyskać (okrągłe halo wokół głowy) się nie udał. Trzebaby jaki klosz wymyślić...
nysander
22-08-2008, 21:14
wycinanke z tuby po prinlesach zaloz na lampe i bedziesz mial efekt halo :D
Orkaniusz, wyzwalanie sb 600 wbudowaną lampą w CLS to co innego. W manualu potrzebna jest fotocela, która reaguje na błysk jakiejkolwiek lampy, nie tylko wbudowanej - w Kreatywnym Systemie Oświetlenia.
Wydaje mi się, że jeżeli będziesz pracował w manualu to żadnych przedbłysków sterujących nie będzie.
manual w CLS daje i tak przedbłyski sterujące.
ale sb-600 nie ma wbudowanej fotoceli więc dając lampki na M musisz dodać i do sabinki fotocelę i musisz zrezygnować z CLS (jesli M na lampie, jeśli M w menu lamp na body - nie trzeba rezygnować, mozna w CLS)
To co ma wbudowane SB-600, jeśli mogę wyzwalać ją w CLS z lampy wbudowanej w D300? Myślałem, że fotocelę... Niedawno nawet dwie SB-600 odpalałem.
SB600 ma czujnik tylko do użytku CLSa. On nie widzi błysków nie systemowych. Do pracy manualnej musisz mieć zewnętrzną fotocelę lub pracowac w CLS i w manualu.
Którą z opcji się wybiera to zależy od tego czy wszystkie lampy mają CLS, czy nie. Jeśli choć jedna z lamp! nie obsługuje CLS to trzeba przejść (z SB600) na zewnętrzne fotocele. Jeśli wszystkie lampy mają CLS - to mozna pracowac manualnie z CLS i wtedy sb600 nie potrzebują osobnych fotocel.
Orkaniusz
23-08-2008, 07:01
SB600 ma czujnik tylko do użytku CLSa. On nie widzi błysków nie systemowych. Do pracy manualnej musisz mieć zewnętrzną fotocelę lub pracowac w CLS i w manualu.
Ja pierniczę, człowiek tyle czasu poświęca na fotografię, czyta, ogląda, a się okazuje że tyle jeszcze się nie wie. Dziękuję Wam za wyjaśnienia.
Coś czuję, że tak całkiem tanio to się domowego studia nie zrobi... Czekam na premię... :-)
Orkaniusz
31-08-2008, 08:51
Creative Lighting System - czyli Nikonowski system umożliwiający współpracę lamp błyskowych wyzwalanych bezprzewodowo z niektórymi (tymi nowszymi ) aparatami Nikona. Sporo o tym w necie i pewnie na tym forum też. Generalnie - bardzo fajna sprawa, jeśli chcesz świeci z lampy umieszczonej poza body lub kilku lamp jednocześnie.
a jak mam D50 to już nie wyzwolę takiej lampy która by stała na statywie tylko np kablem czy jak .. ?
co to jest CLS ??
system kreatywnego błysku nikona. Generalnie uzywamy tu tego skrótu do określania bezprzewodowego sterowania lampami systemowymi nikona przy pomocy przedbłysków.
a jak mam D50 to już nie wyzwolę takiej lampy która by stała na statywie tylko np kablem czy jak .. ?
nie w systemie CLS, body D50 nie jest sterownikiem CLS.
To dział fot studyjna - czyli ten dział, gdzie się tego mało używa. Wejdź w dział lampy błyskowe i poczytaj trochę tematów. Także te przyklejone o strobistach.
tam jest więcej o CLS.
no juz mnie coś oświeciło :) teraz muszę lampę kupić i coś będę się uczył