PDA

Zobacz pełną wersję : Kalibrator monitora - warto ?

Locter
12-08-2008, 08:07
Bardzo mnie korci żeby wreszcie sobie kupić kalibrator do monitora, np. ColorVision Spyder 2 za 360 zł. Tylko zastanawiam sie czy to ma sens jesli dysponuje monitorem za 1100 zł (samsung 931BF) ? Na razie na zmiane monitora sie nie zanosi, wiec poki co jestem skazany na tego co mam. Pytam zatem - czy to ma wogóle sens ?

Czornyj
12-08-2008, 08:13
Spyder2 do LCD nie ma sensu, to jest dekalibrator.

Locter
12-08-2008, 08:15
Mówisz, że to szmelc ? No cóz dobrze wiedzieć.

Tomek Konopka
12-08-2008, 08:31
Wole zapłacić 50 pln i skalibrować w fotolabie tam gdzie odbieram zdięcia,

nocturnus_
12-08-2008, 10:41
z tego co wiem to kalibracja winna się odbywać na stanowisku pracy monitora

motyl
13-08-2008, 09:14
Właśnie mam na biurku to urządzenie i zastanawiam się czy bawić się nim. Możesz rozwinąć swoją wypowiedz. Chętnie się dowiem czegoś na temat Spaydera2.

Czornyj
13-08-2008, 09:20
Właśnie mam na biurku to urządzenie i zastanawiam się czy bawić się nim. Możesz rozwinąć swoją wypowiedz. Chętnie się dowiem czegoś na temat Spaydera2.

Mogę bazować tylko na opiniach osób trzecich, ale w przypadku kalibracji LCD dlaczegoś z tym usrojstwem są problemy. Z CRT-kami ponoć nie było problemów, natomiast z LCD potrafi zachowywać się całkowicie po wariacku, np. zamiast gammy 2,2 ustawić gammę 2,6, albo stwierdzić, że jaskrawość zamiast 200cd/m2 wynosi 2000cd/m2. Być może jednak zależy od konkretnego panelu, profilera i urządzenia.

motyl
13-08-2008, 09:34
Dzięki za info. Zaryzykuję i sprawdzę to na własnym NEC-u. Zobaczymy jakie będą efekty.

Czornyj
13-08-2008, 09:37
Dzięki za info. Zaryzykuję i sprawdzę to na własnym NEC-u. Zobaczymy jakie będą efekty.

Nic nie tracisz - po prostu jeśli wartości podawane przez profiler wyjdą jakieś dziwne, to znaczy że jest zonk. Do tego sprawdź sobie poprawność ustawienia gradacji na wzorcach:
http://www.aim-dtp.net/aim/evaluation/gamma_space/index.htm

A jeśli masz Neca serii 90, to polecam ten profilerek:
http://www.necdisplay.com/SupportCenter/Monitors/SpectraView2/

motyl
13-08-2008, 09:42
Pierwszy link znam i mam zamiar skorzystać. NEC- a mam typowo amatorskiego 2470WNX.

alexkoz
13-08-2008, 09:50
Czornyj jeżeli moge podpiąć się do tematu: mógłbyś polecić jakiś kalibrator do programowego oprofilowania LCD-ków, niestety mam monitor nie dający się skalibrować sprzętowo (Eizo 1932).

Czornyj
13-08-2008, 10:05
Najbardziej uznanym na rynku kolorymetrem jest X-Rite i1 (dawny Gretag Macbeth i1). Działa praktycznie z każdym profilerem, do tego oczywiście z firmowym i1Machem, który też jest znośny. Bodaj najlepszym oprogramowaniem profilującym jest BasICColor Display, w Niemczech można go kupić w zestawie z i1 pod nazwą BasICColor Squid, w Polsce niestety nie jest dystrubuowany. Można ew. kupić licencję na sam BasICColor przez sieć, a do tego dokupić sobie jakikolwiek kolorymetr i1 (np. LE). Wadą tego profilera jest licencja ograniczona do trzech stanowisk, i1Match nie stawia żadnych ograniczeń.

Dobrą prasę (nawet lepszą od i1) miał jeszcze X-Rite DTP-94B (dawny Monaco Optix XR), niestety, jest trochę kiepsko z jego dostępnością - w Europie jest jeszcze sprzedawany jako Quato Silver Haze, z bardzo dobrym profilerem iColor (najprawdopodobniej kolejne wcielenie świetnego BasICColor Display), w Polsce dystrybutor Quato przywala na niego sporą marżę.

Wynalazków typu Spyder2 i 3, LaFot i cokolwiek tam bądź innego bym raczej nie zaryzykował. Producenci hajendowych monitorów graficznych zalecają i wykorzystują praktycznie wyłącznie produkty X-Rite i te wydają mi się najpewniejsze.

milo_ja
13-08-2008, 10:22
Wynalazków typu Spyder2 i 3, LaFot i cokolwiek tam bądź innego bym raczej nie zaryzykował. Producenci hajendowych monitorów graficznych zalecają i wykorzystują praktycznie wyłącznie produkty X-Rite i te wydają mi się najpewniejsze.

Tom01 poleca Lafota jako przyzwoite rozwiązanie za sensowną cenę, szczególnie z monitorami Eizo. Jak to z nim tak naprawdę jest? Warto czy nie? Też zastanawiam się nad kalibratorem, ale wydawanie wiecej kasy na kalibrator, niż monitor sensu raczej nie ma (mam Eizo S2231W).

Czornyj
13-08-2008, 10:25
Tom01 poleca Lafota jako przyzwoite rozwiązanie za sensowną cenę, szczególnie z monitorami Eizo. Jak to z nim tak naprawdę jest? Warto czy nie? Też zastanawiam się nad kalibratorem, ale wydawanie wiecej kasy na kalibrator, niż monitor sensu raczej nie ma (mam Eizo S2231W).

To już pytanie do Toma01, ja tego nie widziałem na oczy. Z mojego punktu widzenia LaFot nie działa z profilerami sprzętowymi monitorów graficznych, co jest dla mnie całkowicie dyskwalifikujące.

hedgehog
13-08-2008, 11:06
Spyder to może nie cud, ale lepszy jest niż nic. Mam, używam i w sumie daje radę. Jako wstęp do tematu kalibracji chyba jednak się nadaje, nie ma co demonizować.

Tom01
13-08-2008, 13:07
To już pytanie do Toma01, ja tego nie widziałem na oczy. Z mojego punktu widzenia LaFot nie działa z profilerami sprzętowymi monitorów graficznych, co jest dla mnie całkowicie dyskwalifikujące.

Lafot jako produkt nietypowy, nie jest wspierany przez żadne inne oprogramowanie poza własnym. Nie jest zatem celowy zakup do monitora sprzętowo kalibrowanego (Nec SV, Eizo CG, Quato Proof). Przy wszystkich innych zachowuje się zupełnie normalnie, daje wyniki kalibracji takie same jak X-Rite, przy czym ma o niebo bardziej logicznie poukładane oprogramowanie, możliwość kopiowania punktów bieli z różnych źródeł, przyzwoity luksomierz i futerał. Co istotne, umożliwia też ręczną korekcję profilu po kalibracji. Coś takiego jest tylko w monitorach najwyższych półek i pozwala np na skorygowanie gammy zmieniającej się w wyniku rozpraszania światła na powierzchni ekranu. Typowy przypadek kiedy na monitorze skalibrowanym jest ok, a z maszyny odbitka wychodzi notorycznie za ciemna. Z niekalibrowanymi Eizo współpracuje bezpośrednio. Steruje monitorem przez USB, przygotowując go samodzielnie pod profilowanie. Uwalnia to od upierdliwego kręcenia nastawami i błędów użytkownika. Manualnie przebiega to tak samo banalnie, jak monitorów kalibrowanych. Poza podaniem nastaw docelowych nie trzeba robić nic.

alexkoz
13-08-2008, 13:17
Najbardziej uznanym na rynku kolorymetrem jest X-Rite i1 (dawny Gretag Macbeth i1). Działa praktycznie z każdym profilerem, do tego oczywiście z firmowym i1Machem, który też jest znośny. Bodaj najlepszym oprogramowaniem profilującym jest BasICColor Display, w Niemczech można go kupić w zestawie z i1 pod nazwą BasICColor Squid, w Polsce niestety nie jest dystrubuowany. Można ew. kupić licencję na sam BasICColor przez sieć, a do tego dokupić sobie jakikolwiek kolorymetr i1 (np. LE). Wadą tego profilera jest licencja ograniczona do trzech stanowisk, i1Match nie stawia żadnych ograniczeń.

Dobrą prasę (nawet lepszą od i1) miał jeszcze X-Rite DTP-94B (dawny Monaco Optix XR), niestety, jest trochę kiepsko z jego dostępnością - w Europie jest jeszcze sprzedawany jako Quato Silver Haze, z bardzo dobrym profilerem iColor (najprawdopodobniej kolejne wcielenie świetnego BasICColor Display), w Polsce dystrybutor Quato przywala na niego sporą marżę.

dzięki za wyczerpującą odpowiedź, na dzień dzisiejszy używam spydera 2 express i mimo, że widać jego pozytywne działanie jeżeli chodzi o korektę stosunku wyświetlania poszczególnych kanałów RGB (nie ma problemu z korektą zafarbu), to jestem przekonany, że przez swoje działane kalibrator dość mocno zawęża mi gamut.

Czornyj
13-08-2008, 13:48
dzięki za wyczerpującą odpowiedź, na dzień dzisiejszy używam spydera 2 express i mimo, że widać jego pozytywne działanie jeżeli chodzi o korektę stosunku wyświetlania poszczególnych kanałów RGB (nie ma problemu z korektą zafarbu), to jestem przekonany, że przez swoje działane kalibrator dość mocno zawęża mi gamut.

Kalibracja monitora zawsze sprowadza się do przycinania gamutu. To nie musi być kwestia kolorymetru (choć może). Jeśli kalibracja do D65 powoduje problemy, to proszę spróbować skalibrować monitor do natywnej bieli, lub ew. do 5500-5800-6000K i wizualnie określić, która z tych temperatur pozwoli uzyskać najwyższą zgodność z odbitką.

Oczywiście, może być też kwestia problemu z kolorymetrem i może on zbytnio przycinać wagi monitora. Ogólnie po Spyderze można się spodziewać różnych numerów.

alexkoz
13-08-2008, 13:54
niestety software spydera w wer. express nie daje żadnych możliwości wyboru nastawów

milo_ja
16-08-2008, 22:15
Lafot jako produkt nietypowy, nie jest wspierany przez żadne inne oprogramowanie poza własnym. Nie jest zatem celowy zakup do monitora sprzętowo kalibrowanego (Nec SV, Eizo CG, Quato Proof). Przy wszystkich innych zachowuje się zupełnie normalnie, daje wyniki kalibracji takie same jak X-Rite, przy czym ma o niebo bardziej logicznie poukładane oprogramowanie, możliwość kopiowania punktów bieli z różnych źródeł, przyzwoity luksomierz i futerał. (...)

Coraz bardziej się przekonuję, że słusznie sobie ostrzę na niego zęby. ;) Dzięki za informacje.