Zobacz pełną wersję : Sprzęt do krajobrazu
Witam wszystkich na wstępie, powoli klaruje się moje zainteresowanie fotografią i najbardziej i najczęściej i zaraz najchętniej zajmuje sie fotografią krajobrazu, przychodzi chwila i czas na zmianę dotychczasowego sprzętu na coś lepszego, hmmm najczęściej używam najkrótszych ogniskowych 18-22, wiadomo kit i puszka za wiele nie dają do popisu aczkolwiek nie mogę również mieć jakiś strasznych narzekań, na nowy zakup jestem w stanie wydać 12 tys. oczywiście raty:( i zastanawia mnie taka opcja pełna klatka FX czyli D700, plus SIGMA 12-24 EX, przepaść ogromna jeśli chodzi o kąt widzenia, tylko zastanawiam się czy warto czy ten kąt i oczywiście ergonomia puszki wynagrodzi spłacanie rat:) przepraszam za taki jakiś śmieszny post ale dużo nie zarabiam więc dużo dylematów mam...
a nie byloby lepiej kupic d700 + 14-24? fakt wykracza to o dwa tysiace poza budrzet ale jest to warte rozpatrzenia
stempien
11-08-2008, 23:26
A jesteś pewny że potrzebujesz tylko takich szerokich kątów? Nie chcę nikogo nawracać ale uważam że optymalny szerokokątny to 24mm. I wydaję mi się że do fotografowania w ogóle, w tym krajobrazu samo 24mm to za mało. Dlatego polecam Ci obiektyw 24-70mm i dowolny pełnoklatkowy korpus. Sam od 3 lat poszukuję i dużo płacąc za swoje błędy doszedłem do ostatecznego (przy limicie budżetowym) zestawu F100 + 24-70mm (jeszcze nie zrealizowane). Owszem chciałbym mieć resztę zakresu, ale w 90% przypadków używam tych ogniskowych (24-70), więc tracenie kilkunastu tysięcy plnów żeby uzupełnić 10-sięcio procentową lukę przy pomocy 14-24 i 70-200 po prostu się 'nie opyla'.
Jeśli FX to D700 + N 17-35, a jeśli DX to D300 + N 12-24. Na twoim miejscu skłoniłbym się ku opcji DX'owej. Zaoszczędzone pieniądze wydałbym na filtry, ale nie od razu, stopniowo kupuj to czego ci będzie brakować. Nie ma co szastać kasą....
Jeśli Cię stać to dlaczego nie... Tylko, że do krajobrazu nie tylko szeroki kąt się przydaje.
Może lepszym pomysłem będzie wpierw rozbudowa optyki - pod kątem FX ? Zatem - sigma 12-24, nikkor 24-70 (albo tańszy o wiele 35-70) i krótkie tele - nikkor 70-200? Resztę pieniędzy radze wydać na solidny statyw i głowicę oraz filtry. Nie tanie egzemplarze po 20 zł ale te z najwyższej półki ... może Lee ?
Może taka alternatywa N 17-35 plus N 28-70, w porównaniu do N 14-24 i N 24-70, cena zakupu mniejsza o jakieś około 3 tyś, czy warto płacić więcej 3 tyś wiedząc, że te szkła i tak są z górnej półki może różnice są na forum da sie wyczytać ale czy są warte takiej kwoty? co idzie za plusem dla 17-35 to możliwość zakładania filtrów wiem, że kąt mniejszy od 14-24, ale to racja rzadko kiedy używa sie tak ekstremalnych szerokich kątów, więc moja alternatywa jest taka za gotówkę kupić 17-35 plus 28-70, w kredycie za jakiś miesiąc półtorej D700, a za zaoszczędzone pieniążki filtry, dobry statyw itp. Może jestem w błędzie ale jak nie spróbuje to nie przekonam się :) ale myślę, że te dwa szkiełka i puszka wkręcą mnie na najbliższe 2 :) oczywiście zostawię sobie 70-300VR w razie czego :)