Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : M42 i Carl Zeiss 50 f/1.8

prezes4444
11-08-2008, 22:08
Pytanko odnośnie obiektywu, mianowicie czy macie jakis sposob na to zeby obiektyw tak strasznie nie rozmazywał. Robie zdjecie makro z pierścieniami pośrednimi i moge wyosrzyć tylko malutki punkt całego kadru reszta jest całkowicie rozmazane. Jak zamknę bardziej przysłonę to pomaga tylko troche:/ ,, ma ktos jakies rozwiazanie

coroner
11-08-2008, 22:47
Moim zdaniem dajesz za grube pierścienie. Zamiast najgrubszego pierścienia spróbuj załozyc najcieńszy... A przejściówke masz z soczewką czy bez?

prezes4444
12-08-2008, 01:29
bez... probowalem roznych kombinacji z jednym pierwscieniem z dwoma i z trzema. .. Fakt przy jednym rozmazuje mniej ale nadal to nie to.. przy trzech to juz masakra ale za to przyblizenie jest takie o jakie mi chodzi :) nie mam pojecia co zrobic ..

mOSAd
12-08-2008, 10:20
Przymknąć przysłonę?

Rarog
12-08-2008, 14:09
bez... probowalem roznych kombinacji z jednym pierwscieniem z dwoma i z trzema. .. Fakt przy jednym rozmazuje mniej ale nadal to nie to.. przy trzech to juz masakra ale za to przyblizenie jest takie o jakie mi chodzi :) nie mam pojecia co zrobic ..

Zamontuj obiektyw odwrotnie... z pomocą specjalnego pierścienia oczywiście. "Normalne" obiektywy korygowane są na średnią odległość ogniskowania. Pierścienie lub mieszek pozwalają na ogniskowanie bliskich przedmiotów, jakkolwiek niestety uwypuklają się błędy układu optycznego. Odwrócenie obiektywu i użycie dodatkowo pierścieni pozwoli Ci na zdjęcia w odwzorowaniu 1:1 lub nawet mniejszym bez utraty jakości