PDA

Zobacz pełną wersję : A pan młody się dwoi i troi ....

puchbeary
11-08-2008, 19:32
Jedno plenerowe. W ramach odskoczni od klasycznych kadrów. Trafiła mi się fantastyczna para i żal jedynie że plener musieliśmy robić w biegu bo godzina była już wieczorna bez mała.
Jedno na luzie pod waszą ocenę. Ramka kwestia gustu - mnie akurat tu pasuje.

http://www.voila.pl/239/tx9ng/index.php?get=1&f=1

autograf
11-08-2008, 19:46
Ohydną ramkę bije na ryj pomysł :p:twisted::mrgreen:

jacek.gold
11-08-2008, 19:47
tył niefartowny...
i jak wisienka na torcie ten maluch dopełnia kompozycję kadru :)

puchbeary
11-08-2008, 19:54
tył niefartowny...
i jak wisienka na torcie ten maluch dopełnia kompozycję kadru :)
Maluch nie mój. Była 19.00 - światło się było kończyło - nie było czasu na szukanie innych lokalizacji i jeżdżenie po 50 km. Kadr nie jest nadęty więc uważam że maluch nie kwalifikuje zdjęcia do kosza.

Ohydną ramkę bije na ryj pomysł :p:twisted::mrgreen:

Ramki rulezz. To ty nie wiesz że w foto ślubnym ramka i winieta to połowa sukcesu ;)

jacek.gold
11-08-2008, 19:57
Ramki rulezz. To ty nie wiesz że w foto ślubnym ramka i winieta to połowa sukcesu ;)

Winieta niekoniecznie ale ramka..................
Choć ta nie przypadła mi do gustu :)

Amadeusz
11-08-2008, 23:18
Wykadrowane dałoby lepszy odbiór.

mikkay
11-08-2008, 23:50
Kwestia gustu taki "pomysł". Ważne by się Młodym podobało....

Amadeusz ma rację. Dworek jak dworek może być, ale ten budynek po lewej i maluch za drzewkiem niekoniecznie :)

Gawronnek
11-08-2008, 23:52
ja bym się przesunął 2 metry w lewo żeby mieć za tło sam dworek

puchbeary
12-08-2008, 00:31
po drugiej stronie był niestety zjazd powiatowy strażaków :D . nie dało rady sie przesuwać :) . wiem że ten budynek mało fotogeniczny jest ale czasem nie ma sie lepszej alternatywy

life
12-08-2008, 07:18
według mnie na dobrą fotografię ślubną składa się wiele czynników, które muszą zagrać, też ciężko oceniać po jednym zdjęciu ale ...

tu ameryk nie odkryję, napiszę co mi przeszkadza: 1) tło!! większość na to mówiła i ja też, jak się nie da wyeliminować czegoś tam to zawsze można popracować głębią ostrości i dawać ciaśniejsze kadry, tłumaczenie "nie dało się" jakoś mnie nie przekonuje, 2) pisałem już o tym w pk. 1 ale tu dam jako oddzielny, a mianowicie za szeroki kadr, nie potrzebnie łapie masę śmieci co zakłóca przekaz, 3) przepał nieba, tzn wiem że w takich warunkach ciężko jest robić tym bardziej jak jest zachmurzenie to naturalnym jest "mleczne" niebo, ale można było to trochę "zamaskować", 4) ramka :)

puchbeary
12-08-2008, 08:56
według mnie na dobrą fotografię ślubną składa się wiele czynników, które muszą zagrać, też ciężko oceniać po jednym zdjęciu ale ...

tu ameryk nie odkryję, napiszę co mi przeszkadza: 1) tło!! większość na to mówiła i ja też, jak się nie da wyeliminować czegoś tam to zawsze można popracować głębią ostrości

Jak sie chce miec wyraźnego Pana młodego 10 kroków za pierwszym planem to też da się glębia pracować?

i dawać ciaśniejsze kadry,

mam dużo ciśniejszych kadrów ale akurat tego zamysłu ciasnym kadrem nie opędzę. W druga stronę miałem las więc ciemno jak cholera a manewrowanie w prawo lub lewo kadrem takim jak powyżej zaowocowałoby złapaniem kilku samochodów strażaków powiatowych

tłumaczenie "nie dało się" jakoś mnie nie przekonuje 2) pisałem już o tym w pk. 1 ale tu dam jako oddzielny, a mianowicie za szeroki kadr, nie potrzebnie łapie masę śmieci co zakłóca przekaz,
jak pisałem wyżej - tutaj akurat ten szeroki plan jest uzasadniony MZ i taki być powinien.

3) przepał nieba, tzn wiem że w takich warunkach ciężko jest robić tym bardziej jak jest zachmurzenie to naturalnym jest "mleczne" niebo, ale można było to trochę "zamaskować", :)

ale czym ? Mam im dokleić niebo jakiego nie było? Jaki to ma sens ?

4) ramka

poddaje się :D

jacek.gold
12-08-2008, 10:40
poddaje się :D

walcz :)
a moja ramka kupna z allegro

life
12-08-2008, 11:00
zdjęcie i tak składałeś z ilku więc nie widzę problemu żeby zrobić to na małej przysłonie (mniejsza GO) dla każdej ekspozycji i tak ustawiał byś ostrość na cel (najpierw na młodą potem na reszcie na młodego), jak w PSie to robiłeś to maskujesz i po problemie

czym niebo pojechać? choć by np. szarą połówką lepszy gradient niż mleczna plama

puchbeary
12-08-2008, 14:41
Pawle, jak nawet składając kilka zdjęć miałem dać nieostry drugi i trzeci plan gdy jeden z elementów tego trzeciego planu byłby ostry - konkretnie Pan młody patrzący z tyłu? Toz by to wyglądało maksymalnie nienaturalnie.

egoiste
12-08-2008, 17:07
te koncepcje mozna rozwiazac lepiej , zupelnie niedobrane tlo , za duza GO ...
skomponuj drugi plan zdjecie zrobi sie samo to jest dobra dewiza
glupio tak porownywac ... ale wydaje mi sie ze ... w tym wydaniu jest lepiej
http://www.onephoto.net/info.php3?id=503118

puchbeary
12-08-2008, 18:34
te koncepcje mozna rozwiazac lepiej
można mając warunki.

, zupelnie niedobrane tlo , za duza GO ... skomponuj drugi plan zdjecie zrobi sie samo to jest dobra dewiza
glupio tak porownywac ... ale wydaje mi sie ze ... w tym wydaniu jest lepiej [/quote]
Twoje zdjęcie choć wykorzystuje ten sam pomysł jest jednak zrobione trochę inaczej - wszyscy aktorzy występują na jednym planie - u mnie nie. To wyklucza walkę GO na większa skalę. Co do warunków robienia zdjęcia opisałem je wyżej i już powtarzał nie będę.
Dziękuję wszystkim za komentarze o fatalnym tle a Jackowi, Pawłowi i Dominikowi za słowo krytyki na temat ramki. ;)

PS: Dziękuję również osobie która po raz kolejny przyznała mojemu wątkowi jedną gwiazdkę. Rozumiem że to wyraz kompletnej dezaprobaty dla faktu że biorę aparat do ręki i unieszczęśliwiam ludzi :|

fotoGRAFIK
14-08-2008, 08:06
ładny maluch

puchbeary
14-08-2008, 08:25
ładny maluch
jeszcze ktos ? Śmiało, nie krępowac się chłopaki :| . Przeciez jak mi to napisaliście trzy razy wczesniej to mogło nie dotrzeć :evil:
Dzisas... ludzie, nie macie już nic więcej do powiedzenia pod tym zdjęciem to darujcie sobie bo to już wyczerpuje wszelkie znamiona złośliwości.

mrozikulus
14-08-2008, 21:33
jeszcze ktos ? Śmiało, nie krępowac się chłopaki :| . Przeciez jak mi to napisaliście trzy razy wczesniej to mogło nie dotrzeć :evil:
Dzisas... ludzie, nie macie już nic więcej do powiedzenia pod tym zdjęciem to darujcie sobie bo to już wyczerpuje wszelkie znamiona złośliwości.

wqrwiasz sie ? :D widac nie po Twojej mysli komentarze :) a taki dzielny byles w tym watku http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=64021&page=14

Krycha
14-08-2008, 21:36
Dlaczego tak reagujecie na krytykę ??? tylko złość i zdjęcie usunięte. Jak mam się uczyć??? Ech...

adrian
14-08-2008, 21:49

To ja bez złośliwości :)

- pomysł strasznie oklepany i imho trąci myszką
- kolory są ziemiste, obróbka, jeżeli jakaś jest, to nie podkreśla charakteru zdjęcia
- tło jest mało ciekawe (pomijam malucha, którego mogłeś występlować, bardziej chodzi mi o budyki i dywany, czy co to tam jest)
- przejarane niebo

Tyle z grubsza :)

puchbeary
14-08-2008, 21:50
wqrwiasz sie ? :D widac nie po Twojej mysli komentarze :) a taki dzielny byles w tym watku http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=64021&page=14
nie w****iam się :D . Nigdy nie byłem zamknięty na krytykę i zawsze ją przyjmowałem z należytą pokorą. Przejrzyj moje wątki - przekonasz się sam. Uważam tylko że powtarzanie po raz n-ty tego samego jest bez sensu. Już wiem że malucha być nie powinno, już wiem że budynek z tyłu jest złym tłem i już wiem że powinienem zamaskować to poprzez GO choć zachodzę w głowę jak przy takim rozrzuceniu planów. Nie uważasz że krytyka powinna miec cen inny niźli tylko sprawienie satysfakcji krytykującemu ?
A co do tego wątku który tak chętnie wywlokłeś - uważasz że fair jest kopanie po dupie kogoś kto nawet nie wie że jest kopany? Miałbyś czelność powiedzieć temu komuś w oczy to co koledzy tam wypisują i na koniec - chciałbyś znaleźć się w takiej sytuacji że ktoś wywleka Twoje zdjęcie - piętnuje je publicznie na forum gdzie jest kilka tysięcy użytkowników a ty nawet o tym nie wiesz ? Tak szczerze i z łapa na sercu - chciałbyś ?
I na koniec - świadom swoich ułomności mimo wszystko mam odwagę coś tu wrzucić i poddać się krytyce - czego o wielu powiedzieć się nie da. Zabierając głos w wątkach ślubnych mam przynajmniej blade pojęcie o tym o czym piszę - czego o wielu powiedzieć się nie da. I jeszcze - wyjaśnij mi co mają do rzeczy moje wystąpienia w zlinkowanym przez ciebie wątku do komentarzy i mojej na nie reakcji tutaj bo ni cholery nie rozumiem.

Dlaczego tak reagujecie na krytykę ??? tylko złość i zdjęcie usunięte. Jak mam się uczyć??? Ech...

Niczego nie usuwałem :? Zdjęcie jest nadal widoczne, Jest umieszczone na publicznym uploadzie a możliwość edycji pierwszego postu już dawno wygasła więc nawet gdybym chciał coś usuwać nie miałbym jak. A poza tym nie mam takiego zwyczaju. Przez całą bytnośc moja na forum tylko raz usuwałem zdjęcia - poprosili mnie o to młodzi.

- pomysł strasznie oklepany i imho trąci myszką
- kolory są ziemiste, obróbka, jeżeli jakaś jest, to nie podkreśla charakteru zdjęcia
- tło jest mało ciekawe (pomijam malucha, którego mogłeś występlować, bardziej chodzi mi o budyki i dywany, czy co to tam jest)
- przejarane niebo
Dzięki. Kolory jeszcze trochę powyciągam - to pierwsze podejście do składania było więc nie walczyłem jeszcze z nasyceniem i kontrastami. Zwrócił mi na to uwagę już Jacek i przy finalnym składaniu wezmę to sobie do serca. Na dywany to szczerze mówiąc nawet nie zwróciłem uwagi.

mrozikulus
14-08-2008, 22:11
nie w****iam się :D . Nigdy nie byłem zamknięty na krytykę i zawsze ją przyjmowałem z należytą pokorą. Przejrzyj moje wątki - przekonasz się sam. Uważam tylko że powtarzanie po raz n-ty tego samego jest bez sensu. Już wiem że malucha być nie powinno, już wiem że budynek z tyłu jest złym tłem i już wiem że powinienem zamaskować to poprzez GO choć zachodzę w głowę jak przy takim rozrzuceniu planów. Nie uważasz że krytyka powinna miec cen inny niźli tylko sprawienie satysfakcji krytykującemu ?
A co do tego wątku który tak chętnie wywlokłeś - uważasz że fair jest kopanie po dupie kogoś kto nawet nie wie że jest kopany? Miałbyś czelność powiedzieć temu komuś w oczy to co koledzy tam wypisują i na koniec - chciałbyś znaleźć się w takiej sytuacji że ktoś wywleka Twoje zdjęcie - piętnuje je publicznie na forum gdzie jest kilka tysięcy użytkowników a ty nawet o tym nie wiesz ? Tak szczerze i z łapa na sercu - chciałbyś ?
I na koniec - świadom swoich ułomności mimo wszystko mam odwagę coś tu wrzucić i poddać się krytyce - czego o wielu powiedzieć się nie da. Zabierając głos w wątkach ślubnych mam przynajmniej blade pojęcie o tym o czym piszę - czego o wielu powiedzieć się nie da. I jeszcze - wyjaśnij mi co mają do rzeczy moje wystąpienia w zlinkowanym przez ciebie wątku do komentarzy i mojej na nie reakcji tutaj bo ni cholery nie rozumiem.

no wiec chlopaku zrozum w koncu , ze popelniles kiepskie zdjecie , a krytyka dziala na Ciebie jak plachta na byka.
Co do tego watku ktory wyciagnolem :jak ktos popelnia foty i zamieszcza je w ogolnodostepnym "internecie" to czemu nie? Faktem jest ,ze nie wstawil go np. na naszym forum do oceny ( Ty wstawiles i co ? ) pienisz sie i mydlisz bo wedlug Ciebie fotka fajna. Udzielasz sie sporo na forum , komentujesz sporo zdjec ,ale kolego nie umiesz przyjac na klate krytyki na swoje bary ... niestety

ozzy
14-08-2008, 22:30
a czy próbowałeś może trochę wykadrować? tak, żeby uciąć część tego nieba? <górny brzeg kadru na poziomie najwyżej położonego punktu budynku po prawej>

no i WB za chłodny :)

puchbeary
14-08-2008, 22:47
no wiec chlopaku zrozum w koncu , ze popelniles kiepskie zdjecie , a krytyka dziala na Ciebie jak plachta na byka.
(...)pienisz sie i mydlisz bo wedlug Ciebie fotka fajna. Udzielasz sie sporo na forum , komentujesz sporo zdjec ,ale kolego nie umiesz przyjac na klate krytyki na swoje bary ... niestety
Usiłujesz mi wmówić coś co nie ma miejsca :D . Jeśli sprawia Ci to frajdę proszę bardzo. Nie pienię się o krytykę ale o formę jej podania - czy ty naprawdę tego nie widzisz ? Nigdzie tez nie pisze że to zdjęcie to ósmy cud fotografii. wskaż mi choć jedną linijke mojego tekstu z której wywnioskowałeś że uważam to zdjęcie za super hiper ? Bronię się jedynie odpowiadając na wasze argumenty a to chyba nie jest zabronione konwencjami. Uważasz że nie mam prawa do takiej obrony ?

Co do tego watku ktory wyciagnolem :jak ktos popelnia foty i zamieszcza je w ogolnodostepnym "internecie" to czemu nie? Faktem jest ,ze nie wstawil go np. na naszym forum do oceny ( Ty wstawiles i co ? )

To nie to samo kolego i powinieneś to wiedzieć. On może sobie udostepnić i gdyby na jego stronie była możliwość komentowania i tam lalibyście swoje brudy to nawet by mi powieka nie drgnęła. Ale tak się nie dzieje. Linkujecie czyjeś strony i w najlepsze wyśmiewacie czyjąś pracę - jej wartość artystyczną pomijam bo nie o nią idzie. Nie dajecie ludziom szansy do obrony i do wypowiedzenia swojego zdania.
Nie odpowiedziałeś mi tez na pytanie - Chciałbys być tak potraktowany ? Prosto i po męsku Tak czy nie !

a czy próbowałeś może trochę wykadrować? tak, żeby uciąć część tego nieba? <górny brzeg kadru na poziomie najwyżej położonego punktu budynku po prawej> no i WB za chłodny :)

nie, jeszcze nie próbowałem - po waszych komentarzach pewnie będę próbował. co do kolorów to jak powiedziałem - będę je chciał trochę podkręcić już przy ostatecznej obróbce . Chwilowo jestem w kościele więc do pleneru trochę mi zostało. Mam czas to przemyśleć.

mrozikulus
14-08-2008, 23:11
Ja nikomu nigdy nic nie usilowalem wmowic ...no moze poza moja zona ;) Dales fote na forum ? myslisz jest niezla -jestem z niej zadowolony ... a tu sie okazalo ,ze jest hmmm wiesz jaka ! czyli tak jak teraz przekonales cudu nie ma , ale przyznaj sie !!! myslales ,ze jest wiecej niz przecietna tzn taka inna i napewno sie spodoba na forum bo inaczej bys sie tak nie zapienil (zrobilem swietna fote a oni mi tu krzycza ,ze to zle , tamto moglo byc lepiej ) ja nie oceniam Twojego zdjecia , bo nie czuje sie na silach oceniac zdjec innych ,ale zainteresowalo mnie Twoje zajezenie :)

puchbeary
14-08-2008, 23:48
Najeżył mnie wyciągnięty n-ty raz maluch. Tyle. Co do foty to owszem podoba mi się i owszem przyznaję że kilka rzeczy przegapiłem - na usprawiedliwienie mam uciekające światło i niesprzyjające okoliczności ale to wiem ja i w waszych oczach mnie to jak widać nie usprawiedliwia. Szczersze mówiąc - moja żona świadkiem - dając fote na forum głośno wyraziłem swoja wrodzoną chęć poznania w słowach "Ciekawe za co mi tym razem dopieprzą" tak więc nie powiedziałbym że spodziewałem się zachwytów a wręcz przeciwnie. Nie spodziewałem się też - przyznaję - jednej gwiazdki - domyślam się czyjego jest ona autorstwa i mam nadzieję że user ten podniósł sobie morale i jest mu z tym lepiej.

Dalej nie odpowiedziałes mi na pytanie które już dwa razy zadałem. Jak masz jaja to czekam ;). Tak czy nie :|

kucza21
15-08-2008, 03:02
Witaj ja tak krótko i na temat, większość już pewnie napisała o błędach ja pierwsze co pomyślałem o tym zdjęciu to http://canon-board.info/showthread.php?t=18329 , ale się nie załamuj;)