PDA

Zobacz pełną wersję : DSLR i regulacja przysłony pierścieniem na obiektywie

Marcin B
27-05-2006, 00:22
Ludziska, dlaczego tak jest, że mam obiektyw typu z D, z pierścieniem, i nie mogę tego pierścienia używać do regulacji przysłony, tylko muszę kręcić cholernymi kółeczkami w body ????? !!!! Chodzi mi konkretnie o D100, ale podejrzewam, że w innych nowych konstrukcjach też tak jest. O co to chodzi ?? To jest zaprzeczenie kilkudziesięciu lat historii fotografii, każdy normalny człowiek/fotograf przyzwyczaił się ustawiać przysłonę na obiektywie.
NIe da sie tego jakoś obejść ??? Po przesiadce z analoga na DSLR ta rzecz przeszkadza mi najbardziej. Już się nawet przyzwyczaiłem do mniejszej matówki, a do tego nie mogę.

JK
27-05-2006, 00:24
Marcin B, kup D200 to problem się skończy. :)

Marcin B
27-05-2006, 00:33
JK - a widzisz, tego nie wiedziałem. To znaczy że japończyki jeszcze nie straciły całkiem zdrowego rozsądku. Zaczynałem już wątpić. To przez obiektywy G i DX bez pierścienia.
dzięki

JK
27-05-2006, 00:37
Marcin B, a co mam widzieć? Moim zdaniem zmiana przysłony za pomocą kółka jest szybsza i wygodniejsza, ale jeśli ktoś ma przyzwyczajenia do niewygodnie umieszczonych pierścieni, to też może nimi kręcić. Jak kto woli? :D

Marcin B
27-05-2006, 00:50
JK - wiesz, to jak widać kwestia preferencji, przyzwyczajeń. Dla mnie przysłona jest integralną częścią obiektywu, jak nie ma pierścienia to jakby obiektyw był niekompletny, od zawsze tak było, to też jest jeden z drobiazgów, który odróżnia profesjonalne aparaty od zabawek. Jeden szybki ruch ręką i przysłona ustawiona. A tu się ciągle gubię, zawsze kręcę kółeczkiem nie w tą stronę co potrzeba. Obłęd jakiś. Nie wiem dlaczego w nowych konstrukcjach tak się robi ?? Ale dobrze że wiedzieć, że w D200 można regulować i tak i tak. No cóż, D100 na razie musi wystarczyć.

Jacek_Z
27-05-2006, 01:26
z czasem będziesz miał coraz wieksze kłopoty, bo nikon w swoich nowszych szkiełkach - obojetnie z jakiej półki - nie daje pierścienia przysłon.
juz 70-200/2.8 AFS VR go nie ma, czy nowy micro 105/2.8
a to nie są amatorskie szkła jak 18-200 (który też go nie ma)
przyzwyczajaj sie do kręcenia kółkiem :)

Michał Jędrak
27-05-2006, 09:39
Potwierdzam, że w D200 można sobie wybrać czy chce się kółko czy pierścień. Ale muszę przyznać, że początkowo może wydawać się uciążliwe kręcić kółkiem, ale po przyzwyczajeniu się już bym nigdy nie wrócił do pierścienia. Kółkiem możesz też szybko przeskoczyć po wszystkich przysłonach i możesz też ustawiać je co 1/3EV. Lepiej się przyzwycaj bo warto a jeśli nie da rady to faktycznie kup D200.