PDA

Zobacz pełną wersję : sb-600, d40 i wyzwalanie bezprzewodowe NIE-radiowe

magicduh
10-08-2008, 20:52
Pierwotnie pisałem o wyzwalaniu bezprzewodowym radiowym, śledziłem wiele wątków przez ten czas i poczytałem sporo. Stwierdziłem, że do moich potrzeb jest to za drogi sprzęt (mowa o wizzardach, popperach itp). Tak czy siak chęć wyzwolenia lampy zdalnie nadal jest i coś z tym chcę zrobić. Widziałem kostki fotocelowe, su4, su-800, co mam wybrać? Chodzi mi o manualne odpalenie tylko jednej lampy. No i jaki to ma zasięg w pomieszczeniu i poza nim. Czy przed-błysk wyzwalający lampę (bezprzewodowo) odciśnie swoje cienie na zdjęciu?

Jacek_Z
11-08-2008, 01:00
1. wizzardy są drogie, ale chińszczyzna kosztuje już około 130 zł
2. kostka z fotocelą kosztuje też parę dych
3. nie da się używać zwykłej fotoceli gdy są przedbłyski
4, zasięg jest mniejszy niz radia i w dodatku zależy od paru spraw: jasności otoczenia, wielkości pomieszczenia itd.

amirez
11-08-2008, 09:12
No, chyba da radę używanie fotoceli.
Urządzonko zlicza przedbłyski a odpala na ostatnim.
Zajrzyj tutaj:
http://mif.sold.pl/product_info.php?products_id=42
Co do 4 - to prawie prawda ;)

Jacek_Z
11-08-2008, 09:19
napisałem:

3. nie da się używać zwykłej fotoceli gdy są przedbłyski
ta inteligentna powinna pomóc, ale nie polegałbym na niej w 100%

magicduh
11-08-2008, 19:08
No i o to mi chodziło, tylko nie rozumiem w jaki sposób ją mam podłączyć do sb-600? I jeśli chodzi o przedbłyski z body, to po prostu pstryka się 'puste' zdjęcia (robie 2 zdjecia i za trzecim robię zdjęcie z wyzwoloną lampą )?

amirez
11-08-2008, 19:34
Możliwe połączenie jest następujące:
SB600 na kostce synchro podłączonej przewodem do fotoceli.
Zestaw dość kombinacyjny. Dlatego też polecam sprawdzenie czy to będzie prawidłowo działać przed zakupem ;)
Kostka tutaj:
http://mif.sold.pl/product_info.php?products_id=62

magicduh
11-08-2008, 21:00
rozmawiałem właśnie z obsługą z tego sklepu. Chyba już wybrałem. Kupię tą fotocele + kostke + kabel ok 30 metrów zakończony czujnikiem - to pozwoli mi wyzwalać lampę bez problemu w nocy na większe odległości. Fakt kabel, ale to jedyne rozwiązanie jeśli nie chcę radiowych wyzwalaczy. Na małe dystanse sama fotocela zadziała, a na większe w trudniejszych warunkach kabel z czujnikiem.

amirez
11-08-2008, 21:05
No, to czekamy na efekty testowe zestawu.

coroner
15-08-2008, 15:21
Pozwolicie, że podepnę się do tematu - nie będę zakładał nowego, bo problem właściwie taki sam, a nawet identyczny. Powiedzcie proszę - co muszę kupić, żeby pobawić się w wyzwalanie inne niż prosto z aparatu? Czy jest jakaś lampa, która ma wbudowaną fotocelę i jednocześnie w 100% współpracuje z cyfrowymi Nikonami? (iTTL, D-TTL itd)? Ewentualnie czy jest jakaś lampa która współpracuje 100% z DSLR i ma możliwość podłączenia PC? (wtedy kupowałbym kostkę Nikon AS-15)

EDIT: Ok, chyba znalazlem... Wydaje się, że SB-800 będzie spełniać te wymagania. Ale jeśli się mylę, to proszę o poprawienie

amirez
16-08-2008, 10:26
No, przecież wszystko jest napisane wyżej !

Majek
18-08-2008, 13:28
Czy jest jakaś lampa, która ma wbudowaną fotocelę i jednocześnie w 100% współpracuje z cyfrowymi Nikonami? (iTTL, D-TTL itd)?

EDIT: Ok, chyba znalazlem... Wydaje się, że SB-800 będzie spełniać te wymagania. Ale jeśli się mylę, to proszę o poprawienieSam sobi odpowiedziałeś. SB-800/SB-900

magicduh
23-09-2008, 19:56
No i po długich oczekiwaniach w końcu dostałem fotocele. Czy jestem zadowolony? Powiem w ten sposób, jeśli ktoś chce wyzwolić jedną lampę, jeśli komuś nie zależy na kilkudziesięcio (lub kilkuset) metrowemu zasięgu i nie chce wydać zbyt wiele na sprzęt profesjonalny z wyższych półek (bo tu niestety nie ma pośrednich, są te wysokie lub made in china) to polecam tą fotocele ze sklepu wymienionym w powyższym poście.

Kupiłem zestaw fotocela, kostka, kabel synchro i 20m kabla z diodom światłoczułą. Kostka połączona z fotocelą wyzwala lampę po wyzwoleniu lampy w aparacie. Kostkę mogę zaprogramować aby pamiętała do 250 błysków (po 250 wyzwala lampę zdalną). Fakt może być problem jeśli np w studio chcemy zrobić portret oświetlony tylko z jednej strony - lampa wbudowana oświetli front i efekt błysku zdalnego z boku postaci zniknie. No ale to może być przydatne też. Dlatego dokupiłem przewód z diodą światłoczułą: podłączam kabel do fotoceli, zakrywam lampę wbudowaną pojemnikiem, w którym umieszczam końcówkę kabla z diodą no i po naciśnięciu spustu mam w efekcie tylko jedno światło - efekt zaplanowany.

Jest też inny sposób, trzeba posiadać obiektyw 100, 200, 300 mm no i stojąc daleko, błysk lampy wbudowanej nie wyzwoli fotoceli, ale po to jest taki kabel, który może być jeszcze dłuższy wystarczy położyć końcówkę w pobliżu aparatu (do ok 10m - zależy od czułości) i po sprawie.

minusy: wyzwalanie za pomocą błysku, kombinowanie z kablem
plusy: tanio, odrobina wysiłku i efekt zadowalający

wiadomo, zależy od potrzeb; ja jestem zadowolony