PDA

Zobacz pełną wersję : R&R w Lenovo

jadzik
10-08-2008, 18:12
Witam jak w temacie. Mam lapka Lenovo R61i, tak jak każdy lapek tej firmy nie ma systemu na płycie tylko na ukrytej partycji systemowej. Zawartosć tej partycji mozna zgrać na płyty CD samodzielnie lub kupić gotowy zestaw odpowiedni do danego modelu u producenta/dystrybutora. Czy ktoś z Was korztystał z tej drugiej opcji i kupował gotowe nośniki, ile czekał na ich dostarczenie no i ile go ta przyjemnośc kosztowała?

Pozdrawiam
Jadzik

rlat
10-08-2008, 19:40
Nawet nie wiedziałem, że istnieje możliwość kupna. Wypaliłem płytki jak przewiduje procedurka i pozostawiłem system na partycji. Zdarzyło mi się już z nie go odtwarzać. Jest to bardzo kulturalnie zrobione bo fabrycznie laptop ma ustawione dwie partycje - roboczą C (na niej jest zainstalowany system) oraz ukrytą Recovery. Ja swoja roboczą podzieliłem na dwie części i obawiałem się, że w trakcie przywracania systemu ten podział zostanie usunięty i stracę wszystko co mam na D (kombinowałem drugiego twardziela by zrobić backup). Moje obawy okazały się zbędnę bo soft ładnie się zapytał czy chcę wymazać cały dysk przed odzyskaniem czy tylko partycję C. Wszystko poszło bez bulu, zajęło około 2 godzin.

ADAM1
10-08-2008, 20:08
BARDZO ostrożnie należy używać przy dysku z partycją SERWISOWĄ, oprogramowania do partycjonowania.

I tak np. znany wszystkim Partition Magic, powoduje, że partycja SERWISOWA traci boot sektor i nie można z niej uruchomić komputera.

Tak więc ostrożnie.

Dobrze radzi sobie Acronis Disk Partitiom Manager.

Najlepszym rozwiązaniem jest wykonanie płyt Recovery (2).

Jest możliwość wykonania tylko jednego podejścia, więc ostrożnie.

Można też, za cenę nośnika i opłaty pocztowej otrzymać płytę z systemem.

jadzik
10-08-2008, 20:23
Ja swoja roboczą podzieliłem na dwie części i obawiałem się, że w trakcie przywracania systemu ten podział zostanie usunięty i stracę wszystko co mam na D (kombinowałem drugiego twardziela by zrobić backup). Moje obawy okazały się zbędnę bo soft ładnie się zapytał czy chcę wymazać cały dysk przed odzyskaniem czy tylko partycję C. Wszystko poszło bez bulu, zajęło około 2 godzin.

no u mnie tak nie było, utowrzyłem sobie drugą partycję, przy okazji literre napedu dvd zamienilem na E, niby okej bo system ladnie sie wczytal. tylko ze zdarzylem sobie szybko napsuc w systemie wiec postanowilem stan fabryczny przywrocic i klonk, potem caly system sie sypnal. a plytek nie wypalilem z czystego lenistwa. i tu moj problem

wist
10-08-2008, 20:47
Jakie systemy były zainstalowane na Waszych laptopach, Vista czy XP? Jestem w trakcie rozważania zakupu takiego laptopa.
Przy okazji - jakie typy kart graficznych są zainstalowane w Waszych R61i, jak się zachowują oraz jak wyświetlane są na nich zdjęcia ( czy duże przekłamanie kolorów)?
Pozdrawiam Wist.

jadzik
10-08-2008, 21:21
ja mam model LENOVO R61i T5250/1GB/120/15/DVDRW/XPP, grafika intela x3100. lapek raczej do pracy, matryca nie powala, ale jak to w lapku ktory teraz ponizej 2 kola stoi.

rlat
10-08-2008, 21:28
Lenovo sprzedaje modele z rodziny R61i z XP Professional. Nie spotkałem z vistą żadnego.

jadzik
12-08-2008, 13:28
już po sprawie, orginalne płytki recovery udało mi się zdobyć w jednym ze sklepów komputerów. z racji tego, że pracował tam mój znajomy nie zapłaciłem za nie ani grosza

wist
12-08-2008, 14:08
Matryce w laptopach wiadomo pracują tak jak piszecie. Mam pytanie, czy w R61i matowe matryce oddają w miarę wiernie kolory zdjęć, czy ce****e je jakaś barwna dominanta?

ADAM1
12-08-2008, 14:58
Matryce w laptopach wiadomo pracują tak jak piszecie. Mam pytanie, czy w R61i matowe matryce oddają w miarę wiernie kolory zdjęć, czy ce****e je jakaś barwna dominanta?

Masz w wątku obok Lenovca, mówią, że i do fotek, choć osobiście bardzo w to wątpię.

Czornyj
12-08-2008, 16:24

Oddają w miarę wiernie kolory zdjęć czarno-białych.

jadzik
12-08-2008, 16:36
jesli ktoś nie wie to seria laptopów lenowo z R w nazwie jest biznesowa wiec nie położona tam zbyt dużego nacisku namatryce. ja jeśli już się bawię sam dla siebie zdjęciami po prostu podłaczam swój monitor CRT i kłopot z głowy.

ADAM1
12-08-2008, 16:49
jesli ktoś nie wie to seria laptopów lenowo z R w nazwie jest biznesowa wiec nie położona tam zbyt dużego nacisku namatryce. ja jeśli już się bawię sam dla siebie zdjęciami po prostu podłaczam swój monitor CRT i kłopot z głowy.

Iluletni to monitor?

Ja tez kiedyś nie wierzyłem, ale Tom01 miał 100% rację, że monitory CRT, po określonym czasie, wyświetlają jedynie mydełko.

Kosztowało mnie to, ale wymieniłem i Tobie tez radzę.

jadzik
12-08-2008, 21:31
monitor ma kolo 6 lat, ostroscią może nie powala ale kolory oddaje o niebo lepiej niż matrycja mojego lapka. a ze fotografia zajmuje się czysto amatorsko wiec az tak mi to nie wadzi

wist
12-08-2008, 21:41
Czornyj - Biały i czarny to też kolor , lecz jak sam wiesz może mieć różny odcień.

Czornyj
12-08-2008, 21:47
Czornyj - Biały i czarny to też kolor , lecz jak sam wiesz może mieć różny odcień.

Dlatego napisałem: "w miarę" :D
Co do matrycy w R61, to niestety - typowa laptopowa nędza - wąski gamut, kiepska charakterystyka kątowa, popieprzona gradacja i beznadziejny punkt bieli. Jedyną zaletą jest to, że jest matowa i ma nienajgorszą czerń.

tomek s
12-08-2008, 21:51
Mam R61i i instalowałem winde z ukrytej partycji wszystko przebiegło bez problemu, tylko sterowniki trzeba aktualizować i wywalić gratisowego zamulonego symanteca. Dysk podzielilem na dwie partycje za pomocą partition magic i wszystko pięknie biega :) Matryca jak matryca, matowa, dobre i to, ze zdjęciami można się przejechać, ogólnie z lapka jestem zadowolony.
pzdr

jadzik
13-08-2008, 15:08
tylko jesli bedziech chcial system przywracac z ukrytej partycji moze ci się to nie udać, bo zmiana ilości partycji zamazuje MBR i program R&R nie wystartuje, jedyny ratunek wtedy do płyty.

a wracając do R61i, czy ktos kiedys z lapków z serii ThinkPad nie był zadowolony. przecież to nie acer

tomek s
13-08-2008, 15:16
tylko jesli bedziech chcial system przywracac z ukrytej partycji moze ci się to nie udać, bo zmiana ilości partycji zamazuje MBR i program R&R nie wystartuje, jedyny ratunek wtedy do płyty.

a wracając do R61i, czy ktos kiedys z lapków z serii ThinkPad nie był zadowolony. przecież to nie acer

No właśnie instalowałem system od nowa po zmianie partycji, wszystko beż użycia płyt zadziałało jak należy.
pzdr

jadzik
14-08-2008, 20:08
tak już na sam koniec jeśli ktoś by był zainteresowany. nie można używać każdego programu do zmiany wielkości partycji C, ja w praktyce przetestowałem Paragon Hard Disk Manager i wszystko po nim działa, tzn. po wcisnieciu nienieskiego guziczka laduje się program R&R prosto z partycji serwisowej. Nie polecam gparted ktory jest w wielu dystrybucjach live linuxa, mi on pokrzaczyl w MBR i stad moje problemy.
tyle na tyle, ja temat uważam za zamknięty

mariuniu
14-08-2008, 20:44
Lenovo sprzedaje modele z rodziny R61i z XP Professional. Nie spotkałem z vistą żadnego.

Jesteś w błędzie bo sprzedaje. I to na dodatek seria r61 ma Vistę Business która daje mozliwość darmowego legalnego downgrade do XP professional oczywiście z możliwościa powrotu do Visty. Jestem posiadaczem R61 w konfiguracji cpu T8100 2,1GHZ/ ram 2GB/ hdd 160GB /grafika nvidia quadro 140n 1600x1050. Dysk na poduszkach powietrznych z mechanizmem wykrywającym drgania i ruch laptopa (żyroskop). Laptop posiada także czytnik linii papilarnych. Ogólnie za tą cenę fajny sprzęcik. Pozdrawiam.

rlat
15-08-2008, 00:12
Tak, tylko R61 ale z jaką literką?

sradkg
15-08-2008, 11:22
Ja mam R61i z Vista Business i tak jak kolega wyzej napisal z mozliwoscia legalnego downgrade do XP Pro.
Dokladniej to R61i T5750/1024/15,4/160/NF0GMPB.

Przy okazji zapytam jak zgrac na plytki ta partycje do odzyskiwania systemu ?

wist
15-08-2008, 11:48
Witam i dopisuję się do pytania
"Jak zgrac na plytki ta partycje do odzyskiwania systemu ?"

jadzik
15-08-2008, 21:36
klikamy START->Wszystkie programy -> ThinkVantage -> Create Recovery Media i wybieramy Recovery discs (program utworzy 6 płyt)

wist
17-08-2008, 17:07
Dzięki "jadzik" , U mnie kopia zajęła 9 płyt CD.

jadzik
18-08-2008, 14:51
w nawiązaniu do tematu, po blisko 1,5 tygodnia dostałem odpowiedz z serwisu lenovo, pytałem sie tam o mozliwość kupna płytek. ot co dostałem. radzę więć zgrywac sobie za wczasu płyty

Witam,
nie posiadamy takich płyt w sprzedaży
rozwiązaniem jest dostarczenie notebooka do serwisu - wykonamy
przywrócenie ustawień fabrycznych na dysku twardym - wówczas będzie
również możliwość wykonania takich płyt
koszt usługi to 120.78 PLN brutto

jadzik
18-08-2008, 14:53
Dzięki "jadzik" , U mnie kopia zajęła 9 płyt CD.
dziwne, ja mam 6 fabrycznych tłoczonych nośników, 1 rozruchowy pozostałe to pliki instalatora i całego badziewia jakie w lapku zaraz po właczeniu

Wiewioor
21-08-2008, 10:29
Witam,

posiadam R61i - po aktualizacji softu R&R do najnowszej wersji zniknęła opcja "Restore to Factory Defaults" z R&R uruchamianego podczas startu systemu (niebieski guziczek). Jeśli więc ktoś uaktualni kompa, a potem będzie go chciał np. sprzedać (i przywrócić wszystko do ustawień fabrycznych) to może być zaskoczony - bez płyt nie da rady.

Pozdrawiam,
Konrad

ph03
21-08-2008, 23:25
Co do recovery prawie wszystko się zgadza ;)

- recovery cd można wypalić tylko oraz po każdym przywróceniu preloadu, na dvd również można palić, mniejsza ilość nośników ;)
- Nie można oficjalnie kupic recovery cd - stanowisko Lenovo,
- Przy dzieleniu dysku nie spotkałem się by pod xp poszło coś nie tak - pod vistą są problemy,
- Dla własnego dobra nie używajcie aplikacji System Update ;) jest to narzędzie bardzo niedopracowane.
- Serwisowe recovery w zależnośći od MT i systemu skłąda się z 1-6 CD z systemem + recovery CD i suplemental :)
- Obecnie do wszytskich Notków z Vistą Business i Ultimate Lenovo daje 3 cd z Win XP,

W razie pytań służę pomocą - myślę że w sprawach serwisowych i handlowych jestem w stanie odpowiedzieć na każde pytanie ;)

Pozdrawiam ;)

jadzik
22-08-2008, 09:57
w takim razie az sie zapytam. dysk podzieliłem na partycje, ale co jesli będę chciał przywrócić system do fabrycznych ustawień. wykosi mi wszystko i zostawi na nowo tylko partycję C jak było w orginale. w R&r są inne opcje, ale jakoś nie mam samemu chęci sprawdzać co dokładnie robią. pytam dlatego bo przepalanie zawartości drugiej partycji na dvd nie usmiecha mi się

ph03
22-08-2008, 10:17
Pod Vistą nie spotkałem się z taką możliwością niestety ;)

wist
22-08-2008, 20:51
Mam pytanie do instalacji BTuta w Lenovo R61i. W specyfikacji modelu T5858 to urządzeje istnieje. Nie znalazłem jednak sposobu na jego włączenie. Czy w Waszych jednostkach BTut istnieje i jak pracuje. System operacyjny VISTA.

ph03
22-08-2008, 22:35
Rozumiem że chodzi o Bluetooth tak ? Proszę o podanie MT notebook'a (4cyfry - 3znaki), dane te znajdują się na spodzie notebook'a na naklejce z kodem kreskowym ;) - a po krótce wifi i bt odpala sie za pomocą przełącznika który znajduje sie jakby pod przednią lewą krawędzią laptopa, lub kombinacją klawiszy "Fn+F5" jeśli zainstalowane jest ThinkVantage i AccesConnections powinno wszystko śmigać ;)

jadzik
23-08-2008, 11:49
odnośnie przywracania systemu gdy ma się dwie partycje.
R&R powala przywrócić komputer do fabrycznych ustawień. robiłem to gdy miałem jedną partycję, wtedy program informuje, że tracisz wszystkie dane bo dysk zostanie przeformatowany. teraz gdy sam sobie zrobiłem druga partycję myślałem, że przywracanie ustawień fabrycznych wykosi wszystko, moje obawy okazały się niesłuszne. wybiera się normalnie przywracanie do stanu fabrycznego, w pewnym momencie jednak program się pyta czy orać cały dysk czy partycję C:. wybrałem C: gdzie został całkowiecie przeinstalowany system (XP Pro), dane na D: zostały nietkniete.

amator_r
27-08-2008, 09:16

to jest własnie model R61 - bez literki, najwyższy R61, wiem bo też go mam :) rozdziałka 1680X1050 i grafika Nvidia Quadro NVS 140M, daje radę :)

ph03
27-08-2008, 10:22
PS. możecie podawać MT przy tych wypowiedziach ? naprawdę łatwiej będzie ustalić co to za sprzęt a także co ma w środku :)

mariuniu
27-08-2008, 19:51

Mam R61 bez żadnej literki - konkretnie taki: IBM ThinkPad R61 NF5DEPB. Ale z tego co wiem to zarówno R61 i R61i oraz zdaje się te z literka p jeśli są z Vista to albo z Business albo z Ultimate. A Microsoft zezwala na downgrade do XP professional właśnie z tych dwóch wersji Visty. Z Home nie można tego zrobić. Więc podsumowując jeżeli chcesz mieć w R61(x) system XP pro (a nie masz bo kupiłeś z Vistą) to możesz legalnie instalować go nawet z pożyczonego nośnika. Ja tak zrobiłem na początku ale po wielu lekturach na temat Visty i jej optymalizacji wróciłem do niej po jakimś tygodniu i uzywam do tej pory obok Ubuntu. Paradoksalnie Vista staruje troszeczkę szybciej od Ubuntu. Pozdrawiam.