PDA

Zobacz pełną wersję : body do obiektywu AF Nikkor 80-200

podjazdy
10-08-2008, 15:48
Witam,
jakie cyfrowe body dopasowac do obiektywow z analogowego aparatu F70, czyli do AF Nikkor 80-200 i AF Nikkor 35-80?

Tak mi sie marzy aby oprocz analogowego body (ktore wciaz dziala) miec jeszcze cyfrowe, ale z tymi samymi obiektywami. Chcialbym te obiektywy wykorzystac w pelnym zakresie (razem z funkcja autofokus) ale nie moge sie doczytac ktore body z nimi pojdzie? Chodzi o jak najtansze rozwiazania, tak do 2 tys zl z hakiem.

Wystarcza same symbole, po prostu nigdzie nie moge znalezc informacji z czym to pojdzie... (i czy w ogole z czymkolwiek) ...

wilk325
10-08-2008, 16:05
Witam,
jakie cyfrowe body dopasowac do obiektywow z analogowego aparatu F70, czyli do AF Nikkor 80-200 i AF Nikkor 35-80?

Tak mi sie marzy aby oprocz analogowego body (ktore wciaz dziala) miec jeszcze cyfrowe, ale z tymi samymi obiektywami. Chcialbym te obiektywy wykorzystac w pelnym zakresie (razem z funkcja autofokus) ale nie moge sie doczytac ktore body z nimi pojdzie? Chodzi o jak najtansze rozwiazania, tak do 2 tys zl z hakiem.

Wystarcza same symbole, po prostu nigdzie nie moge znalezc informacji z czym to pojdzie... (i czy w ogole z czymkolwiek) ...

Zastanów się ( w tej cenie ) nad D80, albo jeszcze lepiej S5pro lub D200.

coroner
10-08-2008, 16:11
tak jak wilk mówi - nowe D80 albo używka D200. Fuji na oczy nie widziałem więc się nie wypowiadam ;) Ale do cyfry przydałby ci się jeszcze jakiś szeroki kąt, chociażby 18-55 czy 18-70

PaRaGaS
10-08-2008, 16:57
Witam,

Musisz wiedzieć, że cyfrówki Nikona (oprócz D700 i D3) wykorzystują tak pi razy oko 2/3 pola obrazowania klatki filmu małoobrazkowego 35mm (środek), mają "cropa" 1.5x.
Tak jak w średnim formacie 50mm to szeroki kąt, tak w APS-C standardem jest ~35mm.
Zmierzam do tego, że obiektywy jak najbardziej masz fajne (i będą w pełni używalne z każdym cyfrowym Nikonem oprócz D40, D40x i D60), ale 35mm na szerokim końcu to odpowiednik 52,5mm na pełnej klatce.
Będzie Ci ciasno. :) Warto dokupić jakieś "cropowe" szkło do cyfry, np. Sigmę 18-50, lub Tamrona 17-50.

Oczywiście przyłączam się do peanów na cześć D80 i D200.
D200 dodatkowo mierzy światło ze szkłami bez procesora, jeżeli masz jakieś stare manuale albo kręci Cię zgadywanie gdzie na matówce pada ostrość. :D

Cyfra to cudowna sprawa, na pewno nie pożałujesz (jeżeli umiesz odpowiednio obrobić "pod siebie" foty z cyfry, to nie pożałujesz nawet podwójnie).

podjazdy
10-08-2008, 18:55
Dziękuję za odpowiedzi, D80 wygląda zachęcająco, zarówno pod względem ceny jak i moich wymagań. Jedna sprawa mi się tylko nasunęła, czy nie będzie problemów z np. światłomierzem, bo to jednak obiektywy sprzed iluś tam lat? Niby szkło jak szkło, ale wolę się zapytać, niż obudzić się z aparatem w ręku bez jakiś funkcji.

Co do krajobrazów, to jak już ostatecznie zdecyduję się na body, to pewnie poszukam czegoś na zapchanie dziury poniżej 35 mm. Może wystarczy po prostu stałka 18 mm?

pioter m
10-08-2008, 19:36
Obiektywy z AF beda dzialac i swiatelko bedzie mierzone bez pudla. Starsze manualne szkla to tylko d200...

Władca Pixeli
10-08-2008, 19:40
Dziękuję za odpowiedzi, D80 wygląda zachęcająco, zarówno pod względem ceny jak i moich wymagań. Jedna sprawa mi się tylko nasunęła, czy nie będzie problemów z np. światłomierzem, bo to jednak obiektywy sprzed iluś tam lat? Niby szkło jak szkło, ale wolę się zapytać, niż obudzić się z aparatem w ręku bez jakiś funkcji.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=12135 :mrgreen:

ADAS
10-08-2008, 19:41
Ja się przesiadłem z F70 na D 50 i bardzo szybko zmieniłem szkła. Tak jak PaRaGaS napisał będzie Ci brakło tego szerokiego konta. Nastaw się też na słabą widoczność w wizjerze. Reszta na plus. Nie wiem jakie masz podejście do fotografii analogowej, ale większość po przesiadce stare body odstawiają.