PDA

Zobacz pełną wersję : N 50 mm 1.8 D ustawienia manual

zieciu
10-08-2008, 15:38
Siema ostatnimi czasy zakupilem ten swietny obiektywik, i widze ze sa na nim ustawienia manualne, ostrosc dziala nieestety nie wiem jak odpalic ustawienia przyslony w trybie manual czy ona wogole dziala?

core
10-08-2008, 15:41
Siema ostatnimi czasy zakupilem ten swietny obiektywik, i widze ze sa na nim ustawienia manualne, ostrosc dziala nieestety nie wiem jak odpalic ustawienia przyslony w trybie manual czy ona wogole dziala?

z D50 musisz zablokować na maksymalnej wartości i ustawiać z body

zieciu
10-08-2008, 20:42
No tak wlasnie sie dzieje myslalem ze mozna ustawiac ze szkla, szkoda bo jednak pierscien na szkle wygodniejszy.

bloodcrawler
10-08-2008, 23:53
Może i wygodniejszy, ale mniej praktyczny, spróbuj uzyskać na szkle przesłony pośrednie ;), np 2.5.

Rarog
13-08-2008, 13:07
z D50 musisz zablokować na maksymalnej wartości i ustawiać z body

nie, nie nie ;)
Oczywiście można używać pierścienia na obiektywie... TYLKO w pełnym Manualu tzn. bez automatyki ekspozycji.
Niestety te Body ma tylko uproszczony system przenoszenia wartości przesłony właśnie poprzez ten mikro przełącznik który informuje body o pozycji pierścienia przesłon. W wyższych modelach typu D300 lub D3 nie ma tego przełaczniczka na korzyść dźwigni która przekazuje do body KAŻDA pozycję pierścienia przesłon

zieciu
13-08-2008, 21:42
Ustawiales w D50? czy tylko CI sie wydaje? ustawiam pelnego M i ten mikro przelacznik na obiektywie i niestety wartosc przyslony widoczn jest tylko w najwiekszej wartosci na obiektywie przy 22 bodajze jak obnize to zaczyna migac mi na wyswietlaczy F33 bodajze i nic nie moge zrobic.

Jesli faktycznie sam sprawdzales na D50 to poprosze jasniejsza wskazowke.

pzdr

Majek
14-08-2008, 15:34
Jesli faktycznie sam sprawdzales na D50 to poprosze jasniejsza wskazowke.Aparat komunikuje błąd przesłony, ale to nie znaczy, że nie możesz robić zdjęcia. Jak kolega Rarog napisał, nie działa tylko autmatyczny pomiar parametrów ekspozycji. Innymi słowy, nie masz bladego pojęcia, jak ustawić przesłonę na pierścieniu, żeby ekspozycja była poprawna. No, chyba, że masz na tyle wprawy, czucia i doświadczenia, że jesteś w stanie zrobic to na oko. Albo masz zewnętrzny światłomierz.

zieciu
14-08-2008, 20:37
Aparat komunikuje błąd przesłony, ale to nie znaczy, że nie możesz robić zdjęcia. Jak kolega Rarog napisał, nie działa tylko autmatyczny pomiar parametrów ekspozycji. Innymi słowy, nie masz bladego pojęcia, jak ustawić przesłonę na pierścieniu, żeby ekspozycja była poprawna. No, chyba, że masz na tyle wprawy, czucia i doświadczenia, że jesteś w stanie zrobic to na oko. Albo masz zewnętrzny światłomierz.

Dzieki za odopowiedz, teraz to dla mnie jasne.

EDIT: Niestety dalej nie jasne, wlasnie sprawdzilem i jak zmienie pierscien z f22 to nie da sie zrobic zdjecia.

Majek
14-08-2008, 22:27
Ty popatrz, faktycznie... Teraz i ja sprawdziłem... Ciągle byłem przekonany, że da się zrobić zdjęcie jednak (chociaż nigdy nie próbowałem, prawdę mówiąc).

gALL
16-08-2008, 00:32
To zanim cos napiszesz to sprawdz.

W wykastrowanych puszkach takich jak D50, D70, D80, D40, D60, F55, F65, F75 i F80 nie wyzwoli sie migawki bez ustawienia pierscienia przyslon na maksymalna wartosc. Koniec i kropka.

Poza tym jest to opisane w manualu (RFTM!!!! Read The Fu* Manual - w wolnym tlumaczeniu: przeczytaj przyjaznu podrecznik uzytkownika)

Jakubas
16-08-2008, 09:18
Jop, trzeba styki zakleic tasma, wtedy na M wyzwolisz migawke. Jak chcesz sie w to bawic, to powodzenia.

zieciu
16-08-2008, 11:11
Poza tym jest to opisane w manualu (RFTM!!!! Read The Fu* Manual - w wolnym tlumaczeniu: przeczytaj przyjaznu podrecznik uzytkownika)

Opisane jest po agnielsku niestety nie kazdy zna ten jezyk, po drugie po co mam tlumaczyc slownikami skoro mam PL forum!?

p.s. dzieki za rzeczowa odpowiedz

Jakubas
16-08-2008, 11:54
Opisane jest po agnielsku niestety nie kazdy zna ten jezyk, po drugie po co mam tlumaczyc slownikami skoro mam PL forum!?

Jesli wlasne lenistwo jest dla Ciebie usprawiedliwieniem zawracania innym gitatry pytaniami, ktore nawet na tym PL forum pojawialy sie juz kilkukrotnie a dodatkowo zostaly opatrzone odpowiedziami, to dla mnie jest to szczyt bezczelnosci.

Na przyszlosc, to na tym PL forum masz jeszcze PL wyszukiwarke, z ktorej radze korzystac, bo jak widac nie roznisz sie od pozostalych poczatkujacych, tzn na 90% Twoich pytan juz dawno udzielono odpowiedzi, w wiekszosci wielokrotnie.

zieciu
16-08-2008, 14:01
Jesli wlasne lenistwo jest dla Ciebie usprawiedliwieniem zawracania innym gitatry pytaniami, ktore nawet na tym PL forum pojawialy sie juz kilkukrotnie a dodatkowo zostaly opatrzone odpowiedziami, to dla mnie jest to szczyt bezczelnosci.

Na przyszlosc, to na tym PL forum masz jeszcze PL wyszukiwarke, z ktorej radze korzystac, bo jak widac nie roznisz sie od pozostalych poczatkujacych, tzn na 90% Twoich pytan juz dawno udzielono odpowiedzi, w wiekszosci wielokrotnie.

a Ty jesteś tym którego poczatkujący aż tak strasznie drażnią, niestety wyobraź sobie nie znalazłem podobnego wątku niestety widać ta wyszukiwarka aż tak świetnie nie działa, bądz ktoś źle z`tag-ował posta, wyobraź sobie że przeszukiwałem forum przed napisaniem tego posta i niestety nic nie znalazłem! Słuchaj siedziałem na bardzo dużym forum troche innej tematyce i także nie tyle wkurzały mnie co nie chciało mi sie już na nie patrzec (posty nowych) to wyobraź sobie że przenieśliśmy się na forum dla zaawansowanych więc możesz też tak zrobić a tak niestety jestes zmuszony oglądać posty powtarzające się chodź widzę że nie powinnieneś bo cie nerwy biora.

Forum jest po to zeby pytac, fakt jak ktos pyta o to samo tysiac razy to mozna sie wkurzyc, niestety postow o tej tematyce nie znalazlem wiec pewnie sa ale tak zbunkrowane ze ciezko do nich dotrzec.

gALL
16-08-2008, 21:25
Widac zle szukales. EOT!

MYSZ
22-08-2008, 11:07
Jesli chcesz się "bawić" w pełny manual, po prostu zakup szkło MF bez "kontaktów" i heja. Masz full manual, czas wybierasz z body, przesłona ze szkła, ostrość na potwierdzenie w wizjerze i powodzenia :)

Sawm
21-07-2009, 12:21
Stary temat, ale nie będę zakładała nowego.
Zakupiłam Nikkora 50 mm 1.8, zresztą, tak jak w temacie.
Mam D80 i mój problem polega na tym że......:
A więc, normalnie na wyświetlaczu, tam gdzie powinna być wyświetlona wartość przysłony wyświetla się F--. Okej.
Blokuję tym małym guziczkiem na przysłonie 22 i co? Na wyświetlaczu nadal mam F--.

Czyli, ze co, obiektyw jest do kitu czy fotograf? Bo ja już nic nie rozumiem.

Pozdrawiam.

piwkoo
21-07-2009, 12:24
Spróbuj przeczyścić styki zarówno w body jak i w obiektywie

Sawm
21-07-2009, 12:30
Dzięki!
Nie wiem czy to akurat to było, ale przeczyściłam i działa wszystko. Na oko wszystko było czyściotkie, ale może zalegał jakiś paproch? Nie mam pojęcia, w każdym razie pomogło.. ufff...