Zobacz pełną wersję : laptop+LCD problem z rozdzielczością
Witam wszystkich serdecznie
Do używanego przeze mnie laptopa Toshiba Satellite P10 postanowiłem dokupić zewnętrzne LCD
Wybór padł na Eizo S2031. Niestety po podłączeniu napotkałem na problem, z którym nie mogę sobie poradzić.
Monitor wyświetla obraz zarówno jako rozszerzenie obecnego pulpitu jak i zamiast LCD laptopa.
Niestety problem tkwi w rozdzielczości.
Kiedy w ustawieniach właściwości ekranu ustawiam rozdzielczość 1680x1050 to obraz nie wypełnia całego monitora, a w menu info monitora pokazuje rozdzielczość 1280x1024. Gdy ustawię np. rozdzielczość 1280x800 info pokazuj 1024x768.
Monitor podłączony jest przez łącze d-sub.
Pomóżcie proszę, bo mam na biurku fajny monitor, ale nie mogę się z niego cieszyć
Sprawdź w specyfikacji karty graficznej, jaką maksymalnie rozdzielczość może wyświetlić na złączu D-SUB.
Sprawdź w specyfikacji karty graficznej, jaką maksymalnie rozdzielczość może wyświetlić na złączu D-SUB.
Szczerze powiedziawszy to nigdzie nie mogę znaleźć takich szczegółowych danych tej karty, ale bedę szukał dalej.
Dziwi mnie jednak przede wszystkim fakt, że nawet w niższych rozdzielczościach na zewnętrznym LCD jest inna rozdzielczość.
Na przykład w trybie dual LCD laptopa 1280x800 LCD zewnętrzny 1024x768
Jak podniosę rozdzielczość do 1680x1050 (używając już tylko zewnętrznego bo laptopa więcej nie wyświetla) to rozdzielczość wzrośnie ale tylko do 1280x1050
Szczerze powiedziawszy to nigdzie nie mogę znaleźć takich szczegółowych danych tej karty, ale bedę szukał dalej.
Dziwi mnie jednak przede wszystkim fakt, że nawet w niższych rozdzielczościach na zewnętrznym LCD jest inna rozdzielczość.
Na przykład w trybie dual LCD laptopa 1280x800 LCD zewnętrzny 1024x768
Jak podniosę rozdzielczość do 1680x1050 (używając już tylko zewnętrznego bo laptopa więcej nie wyświetla) to rozdzielczość wzrośnie ale tylko do 1280x1050
Podaj konkretny typ karty (całą nazwę - dokładnie).
Podaj jaki jest zainstalowany sterownik.
Podaj konkretny typ karty (całą nazwę - dokładnie).
Podaj jaki jest zainstalowany sterownik.
Karta to: GeForce FX Go5600
sterownik : NVIDIA 4.4.8.9
Ustawiłem we właściwosciach ekranu rozdzielczość 1920x1200 przy zaznaczonym "powiększ pulpit systemu Windows do..."
i na zewnętrznym LCD wyświetla wg info monitora 1600x1200 więc wnioskuje, że karta po d-sub pociagnie.
Niestety nie mogę ustwić nominalanego 1680x1050 :(
Zmień sterownik grafiki.
http://www.station-drivers.com/page/nvidia%20geforce%20go2.htm
Zmień sterownik grafiki.
http://www.station-drivers.com/page/nvidia%20geforce%20go2.htm
Miałem problemy ze ściągnięciem sterowników z tej strony. Poszukałem jednak na innych stronach sterowników które obsługują geforce go5600. Niestety zawsze w czasie instalacji wyskakiwał komunikat, że sterowniki nie obsługują mojego sprzętu i instalacja była przerywana. Bez problemu zainstalował się najnowszy sterownik ze strony Toshiby niestety relatywnie to ona zbyt nowy nie jest. Po instalacji nic się nie zmieniło. :(
Miałem problemy ze ściągnięciem sterowników z tej strony. Poszukałem jednak na innych stronach sterowników które obsługują geforce go5600. Niestety zawsze w czasie instalacji wyskakiwał komunikat, że sterowniki nie obsługują mojego sprzętu i instalacja była przerywana. Bez problemu zainstalował się najnowszy sterownik ze strony Toshiby niestety relatywnie to ona zbyt nowy nie jest. Po instalacji nic się nie zmieniło. :(
Trzeba podmienić plik *.inf w sterownikach przed instalacją.
Miałem kiedyś linka do strony z tymi przerobionymi plikami, ale pogooglaj, na pewno znajdziesz.
Znalazłem, na tym forum znajdziesz: http://www.forum-3dcenter.org/vbulletin/forumdisplay.php?f=44
andrzej500
11-08-2008, 13:26
Eizo działa w rozdzielczości rozdzielczość 1680x1050
Laptop 1024x768. Jak dobrze zrozumiałem.
Jeśli ustawisz w ustawieniach karty graficznej, jako podstawowy monitor Eizo to będzie się na nim wyświetlać obraz prawidłowo. Na laptopie nie.
I odwrotnie. Jeśli wyświetlacz laptopa, jako główny to na Eizo będzie źle.
Z mojego doświadczenia wynika, że na jednej karcie będą chodzić dwa wyświetlacze, ale w tej samej rozdzielczości.
Jeszcze nigdy nieudało mi się ożenić dwóch rożnych rozdzielczości.
ADAM1 wielkie dzieki za pomoc !!
Na nowym sterowniku wszystko śmiga jak trzeba i wreszcie mogę cieszyć się nowym nabytkiem
Na wszelki wypadek gdyby ktoś potrzebował to korzystałem ze poniższej strony
http://www.laptopvideo2go.com/
Są tam do ściągnięcia sterowniki wraz ze zmodywfikowanymi plikami *.inf
Eizo działa w rozdzielczości rozdzielczość 1680x1050
Laptop 1024x768. Jak dobrze zrozumiałem.
Jeśli ustawisz w ustawieniach karty graficznej, jako podstawowy monitor Eizo to będzie się na nim wyświetlać obraz prawidłowo. Na laptopie nie.
I odwrotnie. Jeśli wyświetlacz laptopa, jako główny to na Eizo będzie źle.
Z mojego doświadczenia wynika, że na jednej karcie będą chodzić dwa wyświetlacze, ale w tej samej rozdzielczości.
Jeszcze nigdy nieudało mi się ożenić dwóch rożnych rozdzielczości.
Na nowy sterowniku LCD laptopa działa jako główny w 1200x800 a Eizo w 1680x1050 i pracuja jao horizontal span