Zobacz pełną wersję : SB-600 nie błyska zdalnie.
Witam! Mój problem polega na tym, że SB-600 w trybie zdalnego sterowania z D80 nie błyska za każdym razem, a w zasadzie to chyba częściej nie błyska niż błyska. Do tej pory nie miałem ze zdalnym wyzwalaniem lampy żadnych problemów a od pewnego czasu błyska tak jakby chciała a nie mogła.
Zna ktoś może przyczynę takiego zachowywania się lampy? Kanały i grupy są ustawione poprawnie.
Pozdrawiam i dziękuję
a warunki? odległość ustawienie czujnika względem body, poziom naładowania aku, wiele czynników ma wpływ
Akumulatory naładowane na full,dla próby nawet zaopatrzyłem się w nowe. Jeśli chodzi o odległość to z bliska (trzymając lampę w drugiej ręce) jak również z daleka (2-3m lub więcej) mając lampę na podstawce nie daje błysku. Ustawienie czujnika względem body: lampa nie zawsze błyśnie nawet mając czujnik centralnie naprzeciw aparatu; przy próbach czujnik zawsze był łatwo dostępny dla błysku z body.
Czyżby nikt nie miał podobnego problemu??
To jest raczej wina samego body...sprawdzałem z innym D80 i wszystko działało OK.
Wie kto o co chodzi?
Polsar74
16-08-2008, 15:26
spróbuj zresetować oba urządzenia do ustawień fabrycznych
i body i lampe zresetowałem, nic to jednak nie dało... jakieś inne pomysły?
A czy dobrze ustawiłeś grupę i kanał - tak jak jest w instrukcji?
Zbigniew
21-08-2008, 18:59
Może brudny jest czujnik / jego osłona ?
Kraftsman
21-08-2008, 19:52
Jeśli kanały i grupy są ustawione poprawnie, to pozostaje sprawdzenie, czy SB-600 pracuje w trybie zdalnym: /\/ [On], nie zapomnieć o otwarciu lampy na korpusie. Zakładam, że odległość korpusu od lampy jest również odpowiednia, tzn. że błysk wyzwalający dociera do lampy.
Jest nadal nie błyska, to rozważyłbym serwis.
Zbigniew
21-08-2008, 19:54
Jeszcze jeden pomysł - baterie. Jak miałem trzaśnięte akumulatorki, to SB-600 działała dziwnie - niby włączała się, nawet błysnęła czasami na próbę, ale właśnie nie dała się zdalnie wyzwalać. Sprawdź na zupełnie nowych bateriach.
mechantgars
29-08-2008, 01:47
warkot: udalo Ci sie rozwiazac ten problem? bo ja mam taki sam i tez nie wiem co jest nie tak:/ wczesniej wszystko dzialalo idealnie a teraz nawet trzymajac aparat blisko lampy nie ma blysku..
przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam....
tak jak pisałem wcześniej, u mnie jest najprawdopodobniej jakiś feler w body (d80). Sprawdzałem w sklepie z nowym body i wszystko działało w 100% sprawnie. Póki co nie daje nic do serwisu bo nie miałbym aparatu, w związku z czym nie wiem na czym polega ten problem.
Może Ty zdążyłeś się już czegoś więcej dowiedzieć....?