Zobacz pełną wersję : D300 SB-800 i Sigma 10mm Fisheye - Problem
Hej,
szukam i szukam w necie czegoś na temat następującego problemu.
Jak coniektórzy wiedzą, robię po kilka razy tygodniowo zdjęcia w klubach, nocą, przy bardzo dziwnych warunkach oświetleniowych.
Zawsze używałem do tego sigmy 10 - rybie oko. Łączyłem to z D3 - ale niestety w DX na cropie.
Od kilku dni mam d300 - właśnie m.in. po to, żeby używać rybie w pełnej rozdzielczości.
PROBLEM - wspomniane w tytule combo skutkuje brakiem wpsomagania AF - czyli sabinka nie mryga na czerwono. Pewnie chodzi o to, że 10mm to softowo za szeroko dla D300...szkoda, że w D200, D70s i D50 działało to bez problemu...i w D3 też z nowym softem.
Przez to muszę ostrzyć manualnie. Czy ktoś wie, jak to obejść?
P.S. używam AF-S, mam włączone AF-Assist w sabince, korzystam z środkowego pola...i mimo wszystko nie mam wspomagania z sabinki...:(
Firmware 1.03 A i B
schwepes
10-08-2008, 00:07
Niestety wspomagania AF dla <18mm nie ma. Więcej w tym wątku (http://nikon.org.pl/showthread.php?t=63642)
Dzięki za linka...dam Nikonowi miesiąc na poprawienie softu...a potem downgrade do D200, gdzie wszystko działało jak należy.
Dygrasja ON
Cholera zaczyna mnie ten system powoli wnerwiać...pada mi 50 1.4 (na gwarancji), padło mi zoomowanie w 14-24 (na gwarancji), każdy kolejny soft do D3 ma jakieś wnerwiające błędy (obecny soft też mnie potrafi zirytować), poprawiają działanie SB-800 dla D3...ale o D300 już zapominają - kurde Nikon musi się zabrać za siebie - bo inaczej długo z nimi nie wytrzymam.
Dygresja OFF
autograf
10-08-2008, 00:16
Był podobny wątek http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=63642
-ed
widzę, że kolega mnie uprzedził.
poisson5
12-08-2008, 18:55
Tez mam ten sam problem.
Najbardziej bez sensu jest to ze jak sie wylaczy AF w lampie a wlaczy lampke wspomagajaco w body to ona swieci przy 10mm :| bez sesu to ejst... nikon koniecznie powinien to poprawic...
W D80 wspomagania w SB-800 smigalo bez problemu... a sprawdzla ktos to moze z SB-900?
tomtytus
13-08-2008, 15:48
Nigdy nie słyszałem o takim czymś...ale faktycznie to jakaś żenada!
Dokładnie jakiś znowu pomysł debilnego inżyniera lub marketingowca. Fatalne jest to, że mi wspomaganie nie działa z 16-85, ale tylko na ogniskowych 16-18, na szczęście mogę wyostrzyć na 18 i zjechać na 16, ale ci co mają np. 11-16, są w d...ie. Ponoć w D3 to poprawili z nowym firmware, więc jest jeszcze nadzieja...
Pozdrawiam
A ostatnia wersja softu do D300 zawierala tylko poprawke mrugajacego 'stanu baterii' bo po co kuzwa dodawac late na tak powazny problem jakmi jest brak wspomagacza AF przy szerokich katach, niech sie ludzie mecza :evil:
przecież używając ogniskowej 10 mm można wyłączyć AF :wink: więc po co wspomaganie :-D
W sumie racja, nie dosc ze 10mm to jeszcze fisz ;)
tomtytus
14-08-2008, 10:23
Hehe, z jednej strony ludzie mówią: skoro można wsadzić LV, odkurzacz, d-lightning i wiele, wiele innych - to czemu nie?
A z drugiej: po co komu wspomaganie AF przy 10mm...???
Np po to, żeby robić zdjęcia nocą w klubach...a poza tym: skoro jest funkcja wspomagania AF to dla czego ma nie działać?? To takie trochę usprawiedliwianie nikona z błędów, które zostały popełnione...
skoro jest funkcja wspomagania AF to dla czego ma nie działać?? To takie trochę usprawiedliwianie nikona z błędów, które zostały popełnione...
sądzisz, że ograniczono tą funkcjonalność tak sobie, bez powodu?
Teoretyków zapraszam do Poznania na manualne ostrzenie 10mm patrząc przez wizjer D300...nieważne czy w dzień, czy w nocy...gdybym może robił tym landszafty, to bym się przy Live View, fajeczce i statywiku pobawił MF. Niestety tak nie jest.
Poprawili błąd w D3 (ale tam niestety mam to szkło w cropie), pisali że D300 miało być awaryjnym body i drugą połówką D3...to niech naprawiają te same błędy w obu puszkach.
Wolę czasami mylne wspomaganie AF (takie jakie miałem w D50, D70s i D200) niż żadne.
tomtytus
14-08-2008, 18:36
Jacek, czyli mam rozumieć, że czerwony krzyżyk powodowa wzrost niecelności AF?? Nie chce mi się w to wierzyć biorąc pod uwagę zastosowania szka w warunkach, o których pisaem powyżej...
Teoretyków zapraszam do Poznania na manualne ostrzenie 10mm patrząc przez wizjer D300...nieważne czy w dzień, czy w nocy...
pisałem z emotikonką, zauważ, a chodziło mi o to, że nie trzeba w ogóle ustawiac ostrości przy posługiwaniu się ogniskową 10 mm. Wyłacz AF, ustaw odległośc 1 m, i tak będzie wszystko ostre (no, to co jest w odległości ponad 0,5 m i pod warunkiem pracy na przysłonach 5,6 czy wyższych. Nie mam nikkora o świetle 2,8, a sigma w zoomie ma wtedy 5,6. Przy przymknięciu obiektywu można pracowac wykorzystując hiperfokalną. Przy 2,8 i małych odległościach - metr - oczywiście trzeba jednak szukac ostrości.
Poprawili błąd w D3 (ale tam niestety mam to szkło w cropie), pisali że D300 miało być awaryjnym body i drugą połówką D3...to niech naprawiają te same błędy w obu puszkach.
AF nie jest w tych body identyczne. Np oba te body obejmują innej wielkości pole pojedyńczym punktem AF, co może mieć znaczenie.
Jacek, czyli mam rozumieć, że czerwony krzyżyk powodowa wzrost niecelności AF??
Nie. Chodzi raczej o układ AF w aparacie, który nastawia na niego ostrość. Przy teleobiektywach, standardach ten wzór jest duży. Przy szerokich kątach robi się coraz mniejszy. Przy 10 mm jest już dośc mikroskopijny i pewnie w tym jest problem. Może dlatego to zablokowano. Nie widzę innego uzasadnienia.
Co prawda jest jeden argument przeciwko tej tezie. Pojedyńczy punkt w D3 jest jeszcze mniejszy niz w D300.
Nie wiem dlaczego nie ma wspomagania, ale sadzę, że jest jakis tego powód. Zablokowanie tej funkcji to pewna komplikacja, nie robiono by tego bez przyczyny. W każdym razie nie rzucałbym gromów na firmę, tylko próbował bym zrozumieć dlaczego.
pisałem z emotikonką, zauważ, a chodziło mi o to, że nie trzeba w ogóle ustawiac ostrości przy posługiwaniu się ogniskową 10 mm. Wyłacz AF, ustaw odległośc 1 m, i tak będzie wszystko ostre (no, to co jest w odległości ponad 0,5 m i pod warunkiem pracy na przysłonach 5,6 czy wyższych. Nie mam nikkora o świetle 2,8, a sigma w zoomie ma wtedy 5,6. Przy przymknięciu obiektywu można pracowac wykorzystując hiperfokalną. Przy 2,8 i małych odległościach - metr - oczywiście trzeba jednak szukac ostrości.
a dlatego ja pisałem "teoretyków" :)
weź do ręki 10mm fish i ustaw mi nieskończoność - bez odrywania oka od wizjera, w sytuacji kiedy nie widzisz podziałki na szkle...nie do zrobienia
skrajna pozycja jest ok 2mm za nieskończonością - w punkt idealnej ostrości trafisz conajwyżej fuksem, a przez wizjer nie zobaczysz roźnicy - na kompie już ale tak.
a druga sprawa - fish jest najciekawszy przy odległościach właśnie do jednego metra - kiedy można cały kadr z odległości kilku cm wypełnić całą postacią - co w d300 nie jest mi już dane.
co innego landszafcik, statyw, F8 a nie F2.8 - wtedy faktycznie brak wspomagania by mnie nie ruszał, a tak po prostu to body, które właśnie było kupione pod fisha, jest dla mnie bezużyteczne :[
shaddixx
17-08-2008, 21:53
dlatego zostawiłem sobie d70 do pracy w klubach:)