PDA

Zobacz pełną wersję : po wywołaniu raw co dalej ?

Paszczak
09-08-2008, 16:46
witam szlachetne grono.
Mam pytanie bo zaczynam dopiero zabawe z raw,
wrzucilem rawa w cs2 przerobilem zapisalem jako tif i co teraz,
moge znow powrocic do jpega duzo ulepszonego czy pozostaje mi przegladnie tifow bo konewrcji odwrotnie sie juz nie da???
Pozdrawiam

meledhel
09-08-2008, 17:17
Nie do końca jasno się wyrażasz i tak naprawdę nie wiadomo o co Ci chodzi.
Przerabiając tiffa na jpg dokonujesz kompresji stratnej i tracisz dane. Konwertując takiego jpg z powrotem na tiff, otrzymasz gorsze zdjęcie niż Twój pierwotny tif.

prz3mo
09-08-2008, 17:18
Ja z RAW "wowołuję" od razu do jpg. Praktycznie wszystko robię z poziomu pliku NEF jesli chodzi o korektę (balans, expozycja, ostrość etc).
Jpg'a to już tylko kadruje (np. na potrzeby www).

Paszczak
09-08-2008, 17:27
ok od poczatku, z puszki wypluwa nefa, otwieram w brigde w ps ,
i pozniej opcje do zapisania dng tif i tak dalej , i tam nie ma jpeg, wiec co mam zrobic >??

jest moze szansa by dostac numer gg bylo by latwiej . ?

piwkoo
09-08-2008, 17:29
Ja znowu troszkę inaczej. Z Rawa wywołuje do Tiffa i na nim robię dalsze korekty w PS. Po utworzeniu wszystkich masek, krzywych, poziomów itp. Takiego Tiffa zapisuje na dysk. Robię tak dlatego, że Tiff przechowuje wszystkie maski itp i jak mi się kiedyś zachce coś tam przyciemnić czy rozjaśnić, to odpalam tego tiffa, wchodzę do interesujacej mnie maski i robię korektę ;) bez gmerania w nim od początku. Efekt finalny oczywiście jest zapisany w jpg a tiff służy jako baza do dalszych korekt jak i pełni funkcję kopii.

Paszczak
09-08-2008, 17:32
piwko i o to mi chodzi, tylko nie moge pozniej znalezc opcji by zapisac w jpg. gdzie tego szukac ???

piwkoo
09-08-2008, 17:39
piwko i o to mi chodzi, tylko nie moge pozniej znalezc opcji by zapisac w jpg. gdzie tego szukac ???

Rozumiem, że chodzi ci o zapisanie z poziomu PSa, a więc jak otworzysz tego nefa i odpali ci się PS wówczas: File/Save As i w polu wyboru Format musi być *.JPG -nie ma bata!

Paszczak
09-08-2008, 17:46
kurcze,
otwieram ps wchodze w adobe bridge. otwieram nefa i jest okno do zmian, pozniej na dole jest save i tutaj jest jpeg ale to za wczesnie bo jeszcze chce go ps pozmieniac wiec daje TIF tak ??

piwkoo
09-08-2008, 17:51
kurcze,
otwieram ps wchodze w adobe bridge. otwieram nefa i jest okno do zmian, pozniej na dole jest save i tutaj jest jpeg ale to za wczesnie bo jeszcze chce go ps pozmieniac wiec daje TIF tak ??

Zakręciłeś strasznie, ale chyba już się domyślam o co ci chodzi.

W oknie CRa nie robisz "sava image" na dole, tylko "Open image", wówczas otworzy Ci się to zdjecie w PSie i tam można dokonac ewentualnych dalszych korekt i zapisać do *.jpg

Paszczak
09-08-2008, 17:55
dokladnie tak teraz zrobilem i nie ma jpega. mam otwartego nefa w ps i jak wchodze w save as to mam formaty psd,cin,psb,pdf,raw i tif i nic wiecej ;/ cholera mnie strzela ;/

piwkoo
09-08-2008, 17:58
dokladnie tak teraz zrobilem i nie ma jpega. mam otwartego nefa w ps i jak wchodze w save as to mam formaty psd,cin,psb,pdf,raw i tif i nic wiecej ;/ cholera mnie strzela ;/

No to mnie zaskoczyłeś strasznie i pewnie nie tylko mnie. Czy możesz zrobić screena twojego ekranu żeby pokazać co i jak i umieścić gdzieś np: http://www.imageshack.us/

dzejms
09-08-2008, 18:02
Zmien przestrzen kolorow na 8-bit na kanał i pojawi sie JPG w "save as".

Image->Mode->8 Bits/Channel

seth
09-08-2008, 18:02

no jak nie ma jak jest? moze masz ustawione 16bitow? bo jak masz obrazek na 16 bit to nir mozesz tego zapisac w jpg. obok opcji save image masz na samym srodku link do opcji takich jak przestrzen barwna czy 8/16 bit itp itd.

piwkoo
09-08-2008, 18:03
no jak nie ma jak jest? moze masz ustawione 16bitow? bo jak masz obrazek na 16 bit to nir mozesz tego zapisac w jpg. obok opcji save image masz na samym srodku link do opcji takich jak przestrzen barwna czy 8/16 bit itp itd.

No i tu może być rozwiązanie :)
Na śmierć zapomniałem o 16 bit ;)

.piksel
09-08-2008, 18:04
A może "wywołujesz" nefa jako plik 16-bitowy? Wtedy, o ile pamietam, nie ma opcji zapisu do jpga. Musisz zmienić w PS-ie na 8 bitów.

PS. Za wolny jestem ;)

piwkoo
09-08-2008, 18:10
Żebyś nie musiał szukać ;)

Po otwarciu tego nefa w PSie wejdź do Image/Mode i zobacz gdzie postawione jest ptaszek :p jak nie tam gdzie trzeba zmień na 8Bits/channel :)

dzejms
09-08-2008, 18:12
Zmien przestrzen kolorow na 8-bit na kanał i pojawi sie JPG w "save as".

Image->Mode->8 Bits/Channel

Żebyś nie musiał szukać ;)

Po otwarciu tego nefa w PSie wejdź do Image/Mode i zobacz gdzie postawione jest ptaszek :p jak nie tam gdzie trzeba zmień na 8Bits/channel :)

:mrgreen:

piwkoo
09-08-2008, 18:14
Nie zauważyłem :(:cry:

:D

dzejms
09-08-2008, 18:17
Nie zauważyłem :(:cry:

:D

Spoko, Paszczak, chyba też jeszcze nie :-D

Paszczak
09-08-2008, 18:24
a moze nie mam jakiejs wtyczki, bo jak otwieram normanego jpega to moge go zapisac w wielu formatach, a jak otwieram rawa to tylko w kilku,
moze tutaj jest pies pogrzebany ??

Paszczak
09-08-2008, 18:26
a moze brakuje mi jakiejs wtyczki.
bo jak otwieram normaalnego jpega w ps to jest wiele mozliwosci zapisania a jak otwieram rawa to tylko w kilku, co myslicie ??

dzejms
09-08-2008, 18:27
Dzieje się tak, bo w ACR otwierasz konwertujesz RAW-a na 16bitach/kanał i tak go otwierasz w PS.

piwkoo
09-08-2008, 18:28
Nie ma takiej wtyczki, zobacz co napisaliśmy wcześniej i sprawdź czy masz 8/16Bits w Image/Mode

Paszczak
09-08-2008, 18:29
ok juz patrze

Paszczak
09-08-2008, 18:30
kocham Was panowie :)

Paszczak
09-08-2008, 18:31
ok , bardzo dziekuje za cierpliwosc i wyrozumialosc. wielkie dzieki dla Was .
czyli ostatnie pytanie , otwieram nefa zmieniam co chce zapisuje jako jpeg i do wywolania tak ??

piwkoo
09-08-2008, 18:33
ok , bardzo dziekuje za cierpliwosc i wyrozumialosc. wielkie dzieki dla Was .
czyli ostatnie pytanie , otwieram nefa zmieniam co chce zapisuje jako jpeg i do wywolania tak ??

Tak, do labu oddajesz jpg :)

a jak chcesz żeby CameraRaw otwierał ci od razu 8bit to musisz w nim ustawić w opcjach, bo teraz masz 16bit i nie będziesz już musiał się bawić w przestawianie w Psie

Paszczak
09-08-2008, 18:35
a po wyjsciu z ps juz jpeg zajmowac powinien ile jak nef mial np 8 mb ??

dzejms
09-08-2008, 18:40

Zależy od ustawionej jakości i tego co jest na zdjęciu. (Zdjęcia białej karki w tej samej rodzielczości co zdjęcie zielonej łaki będzie zajmowało mniej ze względu na mniejszą ilość detali).

piwkoo
09-08-2008, 18:41

To nie jest prosta odpowiedź. Zależy co z tym jpgiem robiłeś i jak zapisałeś, czy z kompresją czy bez itp.
Ale na pewno mniej.
Dam Ci taki przykład. Nef z D300 waży 14MB, po zapisaniu do jpg bez kompresji 6MB. Jednak to zależy od sceny i każde zdjęcie ma inną wagę ;)

dzejms
09-08-2008, 18:42
:mrgreen:

Paszczak
09-08-2008, 18:44
rozumiem , a zapisywac z kompresja czy bez ??

piwkoo
09-08-2008, 18:46
rozumiem , a zapisywac z kompresja czy bez ??

No jasne, że bez ;) no chyba, że fota idzie na strone www to wówczas robić save for web ... i tam jpg z kompresją powiedzmy 60-80%

.piksel
09-08-2008, 18:48
Wszystkie jpgi są zapisywane z kompresją, tylko jej stopień można wybierać. Wiem, czepiam się ;)

Paszczak
09-08-2008, 18:51
raz jeszcze dziekuje. pozdrawiam ide walczyc dalej :)

darzur
14-08-2008, 17:49
Możesz spróbować też tak:

1. W ACR dokonujesz wszystkich korekt (tonalność, kolory) i otwierasz w PSie w 16bitach w przestrzeni ProPhoto.

2. W PS odszumienie - dobrze oprofilowany NeatImage robi to wyśmienicie.

3. Wyostrzenie - konwersja do Lab, 2-3 krotne wyostrzenie TYLKO kanału L, powtórna konwersja do RGB.

4. Konwersja ProPhoto -> sRGB.

5. Konwersja 16bit -> 8bit

Zapis w dowolnym wybranym formacie.

W zasadzie po konwersji do 8bitów nie powinno się już dokonywać żadnych manipulacji w obrazie bo wiąże się to z dużą utratą informacji - proponuję obejrzeć histogram po kilku korektach jasności, kontrastu etc... Wygląda jak grzebień co wskazuje na braki w pewnych poziomach jasności. Od jakiegoś czasu stosuję tę procedurę i sprawdza sie wyśmienicie. Oczywiście kroki 2-5 wykonują sie automatycznie jako zadanie.