PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] U wrót Lothlorien - [Nemeth]

Nemeth
09-08-2008, 11:30
Witam

"Wciąż pamiętamy - w cieniu drzew
W kraju dalekim pędząc swe dnie -
Światło twych gwiazd wśród Zachodnich Mórz"
z pieśni o Eorlu

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img372.imageshack.us/img372/1160/dsc3765aul4.jpg)

pozdr.

diZaster
09-08-2008, 11:37
o, jedno z lepszych lesnych ostatnio :)
wogole jakie widzialem ostatnio, nie na forum tylko.
na forum to najlepsze lesne od dawien dawna ;)

pzdr

Tatar
09-08-2008, 11:41
Świetne !

Mi skojarzyło się z Archiwum X :)

Grzegorka
09-08-2008, 11:45
Trzykrotnie przeczytałam wypowiedź DiZastera i się mogę śmiało podpisać ;) Do tego idealne skojarzenie :)

borregaard
09-08-2008, 11:52
na forum to najlepsze lesne od dawien dawna :wink:

..".moim zdaniem",czyż nie tak powinieneś zakończyć...?

OK,wracając do zdjęcia ,to mroczne,klimatyczne...podoba mi się.

Pzdr
Andrzej

ADAM1
09-08-2008, 11:53
Stwarzasz sobie trudne zadania, więc z wykonawstwem bywa różnie.;)

Bardzo ciekawe ujęcie, ale znów szaro.

diZaster
09-08-2008, 11:55
borregaard - nie

borregaard
09-08-2008, 11:56

Teraz ,to już przesadzasz....:wink:
Pzdr
Andrzej

ADAM1
09-08-2008, 11:58
Teraz ,to już przesadzasz....:wink:

Chiba jednak nie, bo zastana scena jest dość trudna do utrwalenia, a autorowi zależało na czytelności szczegółów, więc spuścił z kontrastu.

borregaard
09-08-2008, 11:59
borregaard - nie

Nie....nie oczekiwałem innej odpowiedzi,jesli już ....

borregaard
09-08-2008, 12:01
Chiba jednak nie, bo zastana scena jest dość trudna do utrwalenia, a autorowi zależało na czytelności szczegółów, więc spuścił z kontrastu.
No i dobrze zrobił,jeśli już...bo całkiem OK wyszło.
Pzdr
Andrzej

Grzegorka
09-08-2008, 12:02

ADAM1 bądź tak dobry i zerknij czasem do moich zdjęć i uświadom mi co JA miałam na myśli. Bo widzę, że czytasz w myślach ;)

ADAM1
09-08-2008, 12:04
ADAM1 bądź tak dobry i zerknij czasem do moich zdjęć i uświadom mi co JA miałam na myśli. Bo widzę, że czytasz w myślach ;)

Wybacz Kochana, ale tu jasnowidzem być nie trzeba.:D

Grzegorka
09-08-2008, 12:07
Wybacz Kochana, ale tu jasnowidzem być nie trzeba.:D

Wiesz, różnica między nami jest taka, że ja WIEM co autor miał na myśli i tym razem zaliczyłeś wielkie pudło :)
I z łaski swojej - nie kochana...

Nemeth
09-08-2008, 12:11

Nie obraź się ale może ty zaćme masz?
Zdjęcie obrobiłem na CRT. Moim. Zdaniem wielu do wyrzucenia. Zobaczyłem efekt na LCD. Wróciłem na CRT. Dodałem kontrastu mimo, że w czerniach już nie miałem, a w średnich tonach zacząłem tracić szczegóły. Poprawiłem dość mocno krzywymi (mówiąc najogólniej - krzywa stała się wklęsła - sprawdź sobie czy w ten sposób zmniejsza się kontrast).

Zależało mi na czymś innym no ale cóż... Skoro wiesz lepiej, że "spuściłem z kontrastem" to nie dziwie się, że wiesz lepiej na czym mi zależało...

ADAM1
09-08-2008, 12:17
Zależało Ci na zachowaniu szczegółów w cieniach, wyszło szaro i dość nijako, może kolor w tym wypadku byłby lepszy.

Twoich zabiegów PSem nie komentuję, bo "golisz" exify, to i podejrzeć nie można.;)

Zejście z kontrastu daje dość podobny efekt.

ADAM1
09-08-2008, 12:18
Wiesz, różnica między nami jest taka, że ja WIEM co autor miał na myśli i tym razem zaliczyłeś wielkie pudło :)
I z łaski swojej - nie kochana...

:mrgreen: Emocjonalna, jak to kobieta.:D

Guancho
09-08-2008, 12:21
Ciekawie to wygląda. Proste ale czytelne ujęcie.
O to chodzi.

A co do kontrastów... może już skończmy te fanaberie. I tak każdy widzi coś innego.

Nemeth
09-08-2008, 12:22
Zależało Ci na zachowaniu szczegółów w cieniach, wyszło szaro i dość nijako, może kolor w tym wypadku byłby lepszy.

Twoich zabiegów PSem nie komentuję, bo "golisz" exify, to i podejrzeć nie można.;)

Zejście z kontrastu daje dość podobny efekt.

Widzę, że brniesz dalej...
Po czym wnosisz, że zależało mi na zachowaniu szczegółów w cieniach ? :)
Skąd w ogóle taka pewność na czym mi "zależało" :)

A EXIF ?
ISO 200, f/4.5, 1/320

Tym razem trafiłeś jak kulą w płot...

loki_p
09-08-2008, 12:24
Nie do końca przekonuje mnie ten kadr.

Grzegorka
09-08-2008, 12:27
:mrgreen: Emocjonalna, jak to kobieta.:D

Emocjonalnie? Bo co? Bo nie życzę sobie, żebyś zwracał się do mnie "kochana". No wybacz... :???:
A pierwszą część wyjaśnił Ci sam Autor - nie trafiłeś w Jego zamiary, ot co.

ADAM1
09-08-2008, 12:44
Emocjonalnie? Bo co? Bo nie życzę sobie, żebyś zwracał się do mnie "kochana". No wybacz... :???:
A pierwszą część wyjaśnił Ci sam Autor - nie trafiłeś w Jego zamiary, ot co.

Dobra, na dobrą sobotę, powiem Ci tak, OCZYWIŚCIE, Wy macie rację, a ja nie mam pojęcia o co w ogóle tu chodzi.

W ogóle jestem dureń i chucpiarz, no i w dodatku nie wiem, że Ty i Nemeth rozumiecie się bez słów.

Pa i miłej soboty,;)

pebees
09-08-2008, 13:00
Dobra, na dobrą sobotę, powiem Ci tak, OCZYWIŚCIE, Wy macie rację, a ja nie mam pojęcia o co w ogóle tu chodzi.
davidzie, Ty najlepiej wiesz o co chodzi w fotografii. Widać to po Twoich zdjęciach.

ADAM1
09-08-2008, 13:04
davidzie, Ty najlepiej wiesz o co chodzi w fotografii. Widać to po Twoich zdjęciach.

Ja nie, bo mnie to wisi, ale David, to Ci kiedyś za takie gadanie nakopie do d*py.:D

pebees
09-08-2008, 13:20
Ja nie, bo mnie to wisi, ale David, to Ci kiedyś za takie gadanie nakopie do d*py.:D
Jako, że sam kiedyś potwierdziłeś, iż myślicie w zasadzie tak samo, to pewnie zdjęcia robicie też tak samo dobre. Pokaż swoje zdjęcia, albo zdjęcia david555... :)

wypass
09-08-2008, 14:18
wracając do zdjęcia...

z pieśni o Eorlu

kolejne zdjęcie, które wraz z opisem zgrywa się świetnie, mało tego kolejne twoje zdjęcie, które zachęca mnie do powrotu do jakże świetnej książki...
pozdrawiam i proszę o więcej:)

ADAM1
09-08-2008, 14:33
Jako, że sam kiedyś potwierdziłeś, iż myślicie w zasadzie tak samo, to pewnie zdjęcia robicie też tak samo dobre. Pokaż swoje zdjęcia, albo zdjęcia david555... :)

Nudny jesteś, jak nie przymierzając ...............

Mądremu, raz wystarczy, a .............. i sto za mało.;)

<| MICHAŁ |>
09-08-2008, 14:35
jest good, a nawet bardziej
nie ma sie do czego przyczepic. Jesli rzeczywiscie tak zakombinowales, ze najpierw na CRT, poznej na LCD i pozniej na CRT, to byl dobry strzal - jak dla mnie jest idealnie w punkt

pebees
09-08-2008, 22:33
Nudny jesteś, jak nie przymierzając ...............

... david555 ?

Mądremu, raz wystarczy, a .............. i sto za mało.;)
Tu to samo, co wyżej, w miejsce kropek wstawić?

Bez obrazy oczywiście :)

Mavok
09-08-2008, 23:01
z pieśni o Eorlu

Tylko Elfów brak zdjęcie z klimatem podoba się bardzo, trzymasz poziom do jakiego nas przyzwyczaiłeś .

ADAM1
09-08-2008, 23:06
... david555 ?

Tu to samo, co wyżej, w miejsce kropek wstawić?

Bez obrazy oczywiście :)

Jak dziecko, doigrasz się w końcu przyjacielu.;)

Nemeth
10-08-2008, 01:49
z pieśni o Eorlu

Tylko Elfów brak zdjęcie z klimatem podoba się bardzo, trzymasz poziom do jakiego nas przyzwyczaiłeś .

Z tym poziomem to różnie bywa, tym bardziej dziękuję za miłe słowo.

lazaruss
10-08-2008, 02:26
Odnaleźć rytm w tym gąszczu drzew - chylę czoła. Świetny klimat a co do kontrastu, patrząc na mój "mocno kiepski" lcdek trochę bym zmniejszył by bardziej odzwierciedlał cytowany baśniowy, tajemniczy klimat. Słowem, myślę że Sir John Ronald Reuel Tolkien by się nie obraził.

wutomek
10-08-2008, 21:45
Ładne bardzo. Jak ktoś na LCD nie widzi kontrastu to wystarczy zmienić kąt widzenia ciut i będzie dobrze - to nie żart.
Ale wbiję małą szpileczkę. To jest typowy przykład kadru, na który prawie nikt nie zwróciłby uwagi, gdyby nie konwersja na cz-b.
Wiem, że autor ma potencjał, mam nadzieję, ze oczaruje nas kiedyś podobnie klimatycznym kadrem w kolorze.

mikkay
10-08-2008, 22:17
Piękne, po prostu piękne! Świetnie sfotografowany tak trudny temat jakim jest las....

Piotr_ek
10-08-2008, 23:30
Maciek - przestaje oglądać Twoje zdjęcia. Mam po prostu dość.
Ta fota na papierze musi wyglądać megawypaśnie...

FHR
10-08-2008, 23:34
kawał dobrego zdjęcia.