Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] U wrót Lothlorien - [Nemeth]
Witam
"Wciąż pamiętamy - w cieniu drzew
W kraju dalekim pędząc swe dnie -
Światło twych gwiazd wśród Zachodnich Mórz"
z pieśni o Eorlu
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img372.imageshack.us/img372/1160/dsc3765aul4.jpg)
pozdr.
diZaster
09-08-2008, 11:37
o, jedno z lepszych lesnych ostatnio :)
wogole jakie widzialem ostatnio, nie na forum tylko.
na forum to najlepsze lesne od dawien dawna ;)
pzdr
Świetne !
Mi skojarzyło się z Archiwum X :)
Grzegorka
09-08-2008, 11:45
Trzykrotnie przeczytałam wypowiedź DiZastera i się mogę śmiało podpisać ;) Do tego idealne skojarzenie :)
borregaard
09-08-2008, 11:52
na forum to najlepsze lesne od dawien dawna :wink:
..".moim zdaniem",czyż nie tak powinieneś zakończyć...?
OK,wracając do zdjęcia ,to mroczne,klimatyczne...podoba mi się.
Pzdr
Andrzej
Stwarzasz sobie trudne zadania, więc z wykonawstwem bywa różnie.;)
Bardzo ciekawe ujęcie, ale znów szaro.
diZaster
09-08-2008, 11:55
borregaard - nie
borregaard
09-08-2008, 11:56
Teraz ,to już przesadzasz....:wink:
Pzdr
Andrzej
Teraz ,to już przesadzasz....:wink:
Chiba jednak nie, bo zastana scena jest dość trudna do utrwalenia, a autorowi zależało na czytelności szczegółów, więc spuścił z kontrastu.
borregaard
09-08-2008, 11:59
borregaard - nie
Nie....nie oczekiwałem innej odpowiedzi,jesli już ....
borregaard
09-08-2008, 12:01
Chiba jednak nie, bo zastana scena jest dość trudna do utrwalenia, a autorowi zależało na czytelności szczegółów, więc spuścił z kontrastu.
No i dobrze zrobił,jeśli już...bo całkiem OK wyszło.
Pzdr
Andrzej
Grzegorka
09-08-2008, 12:02
ADAM1 bądź tak dobry i zerknij czasem do moich zdjęć i uświadom mi co JA miałam na myśli. Bo widzę, że czytasz w myślach ;)
ADAM1 bądź tak dobry i zerknij czasem do moich zdjęć i uświadom mi co JA miałam na myśli. Bo widzę, że czytasz w myślach ;)
Wybacz Kochana, ale tu jasnowidzem być nie trzeba.:D
Grzegorka
09-08-2008, 12:07
Wybacz Kochana, ale tu jasnowidzem być nie trzeba.:D
Wiesz, różnica między nami jest taka, że ja WIEM co autor miał na myśli i tym razem zaliczyłeś wielkie pudło :)
I z łaski swojej - nie kochana...
Nie obraź się ale może ty zaćme masz?
Zdjęcie obrobiłem na CRT. Moim. Zdaniem wielu do wyrzucenia. Zobaczyłem efekt na LCD. Wróciłem na CRT. Dodałem kontrastu mimo, że w czerniach już nie miałem, a w średnich tonach zacząłem tracić szczegóły. Poprawiłem dość mocno krzywymi (mówiąc najogólniej - krzywa stała się wklęsła - sprawdź sobie czy w ten sposób zmniejsza się kontrast).
Zależało mi na czymś innym no ale cóż... Skoro wiesz lepiej, że "spuściłem z kontrastem" to nie dziwie się, że wiesz lepiej na czym mi zależało...
Zależało Ci na zachowaniu szczegółów w cieniach, wyszło szaro i dość nijako, może kolor w tym wypadku byłby lepszy.
Twoich zabiegów PSem nie komentuję, bo "golisz" exify, to i podejrzeć nie można.;)
Zejście z kontrastu daje dość podobny efekt.
Wiesz, różnica między nami jest taka, że ja WIEM co autor miał na myśli i tym razem zaliczyłeś wielkie pudło :)
I z łaski swojej - nie kochana...
:mrgreen: Emocjonalna, jak to kobieta.:D
Ciekawie to wygląda. Proste ale czytelne ujęcie.
O to chodzi.
A co do kontrastów... może już skończmy te fanaberie. I tak każdy widzi coś innego.
Zależało Ci na zachowaniu szczegółów w cieniach, wyszło szaro i dość nijako, może kolor w tym wypadku byłby lepszy.
Twoich zabiegów PSem nie komentuję, bo "golisz" exify, to i podejrzeć nie można.;)
Zejście z kontrastu daje dość podobny efekt.
Widzę, że brniesz dalej...
Po czym wnosisz, że zależało mi na zachowaniu szczegółów w cieniach ? :)
Skąd w ogóle taka pewność na czym mi "zależało" :)
A EXIF ?
ISO 200, f/4.5, 1/320
Tym razem trafiłeś jak kulą w płot...
Nie do końca przekonuje mnie ten kadr.
Grzegorka
09-08-2008, 12:27
:mrgreen: Emocjonalna, jak to kobieta.:D
Emocjonalnie? Bo co? Bo nie życzę sobie, żebyś zwracał się do mnie "kochana". No wybacz... :???:
A pierwszą część wyjaśnił Ci sam Autor - nie trafiłeś w Jego zamiary, ot co.
Emocjonalnie? Bo co? Bo nie życzę sobie, żebyś zwracał się do mnie "kochana". No wybacz... :???:
A pierwszą część wyjaśnił Ci sam Autor - nie trafiłeś w Jego zamiary, ot co.
Dobra, na dobrą sobotę, powiem Ci tak, OCZYWIŚCIE, Wy macie rację, a ja nie mam pojęcia o co w ogóle tu chodzi.
W ogóle jestem dureń i chucpiarz, no i w dodatku nie wiem, że Ty i Nemeth rozumiecie się bez słów.
Pa i miłej soboty,;)
Dobra, na dobrą sobotę, powiem Ci tak, OCZYWIŚCIE, Wy macie rację, a ja nie mam pojęcia o co w ogóle tu chodzi.
davidzie, Ty najlepiej wiesz o co chodzi w fotografii. Widać to po Twoich zdjęciach.
davidzie, Ty najlepiej wiesz o co chodzi w fotografii. Widać to po Twoich zdjęciach.
Ja nie, bo mnie to wisi, ale David, to Ci kiedyś za takie gadanie nakopie do d*py.:D
Ja nie, bo mnie to wisi, ale David, to Ci kiedyś za takie gadanie nakopie do d*py.:D
Jako, że sam kiedyś potwierdziłeś, iż myślicie w zasadzie tak samo, to pewnie zdjęcia robicie też tak samo dobre. Pokaż swoje zdjęcia, albo zdjęcia david555... :)
wracając do zdjęcia...
z pieśni o Eorlu
kolejne zdjęcie, które wraz z opisem zgrywa się świetnie, mało tego kolejne twoje zdjęcie, które zachęca mnie do powrotu do jakże świetnej książki...
pozdrawiam i proszę o więcej:)
Jako, że sam kiedyś potwierdziłeś, iż myślicie w zasadzie tak samo, to pewnie zdjęcia robicie też tak samo dobre. Pokaż swoje zdjęcia, albo zdjęcia david555... :)
Nudny jesteś, jak nie przymierzając ...............
Mądremu, raz wystarczy, a .............. i sto za mało.;)
<| MICHAŁ |>
09-08-2008, 14:35
jest good, a nawet bardziej
nie ma sie do czego przyczepic. Jesli rzeczywiscie tak zakombinowales, ze najpierw na CRT, poznej na LCD i pozniej na CRT, to byl dobry strzal - jak dla mnie jest idealnie w punkt
Nudny jesteś, jak nie przymierzając ...............
... david555 ?
Mądremu, raz wystarczy, a .............. i sto za mało.;)
Tu to samo, co wyżej, w miejsce kropek wstawić?
Bez obrazy oczywiście :)
z pieśni o Eorlu
Tylko Elfów brak zdjęcie z klimatem podoba się bardzo, trzymasz poziom do jakiego nas przyzwyczaiłeś .
... david555 ?
Tu to samo, co wyżej, w miejsce kropek wstawić?
Bez obrazy oczywiście :)
Jak dziecko, doigrasz się w końcu przyjacielu.;)
z pieśni o Eorlu
Tylko Elfów brak zdjęcie z klimatem podoba się bardzo, trzymasz poziom do jakiego nas przyzwyczaiłeś .
Z tym poziomem to różnie bywa, tym bardziej dziękuję za miłe słowo.
lazaruss
10-08-2008, 02:26
Odnaleźć rytm w tym gąszczu drzew - chylę czoła. Świetny klimat a co do kontrastu, patrząc na mój "mocno kiepski" lcdek trochę bym zmniejszył by bardziej odzwierciedlał cytowany baśniowy, tajemniczy klimat. Słowem, myślę że Sir John Ronald Reuel Tolkien by się nie obraził.
Ładne bardzo. Jak ktoś na LCD nie widzi kontrastu to wystarczy zmienić kąt widzenia ciut i będzie dobrze - to nie żart.
Ale wbiję małą szpileczkę. To jest typowy przykład kadru, na który prawie nikt nie zwróciłby uwagi, gdyby nie konwersja na cz-b.
Wiem, że autor ma potencjał, mam nadzieję, ze oczaruje nas kiedyś podobnie klimatycznym kadrem w kolorze.
Piękne, po prostu piękne! Świetnie sfotografowany tak trudny temat jakim jest las....
Piotr_ek
10-08-2008, 23:30
Maciek - przestaje oglądać Twoje zdjęcia. Mam po prostu dość.
Ta fota na papierze musi wyglądać megawypaśnie...