Zobacz pełną wersję : zamiana d60 na d80
slash.dash
09-08-2008, 01:02
witam.czym roznia sie te dwa aparaty?warto zamienic d60 na d80?
Nie warto było kupować D60 skoro teraz potrzebna jest zmiana. Wystarczyło poczytać wcześniej. Ale czego brakuje ci w D60 to moze łatwiej bedzie odpowiedziec czy warto zmieniać?
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=62829
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=65508
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=53210
Pierwsze lepsze znalezione. Temat poruszany tysiacpincet razy. Naprawde funkcja 'szukaj' jest bardzo uzyteczna, nie nalezy sie jej bac :)
Tomek Konopka
09-08-2008, 10:54
Bez zastanawiania d80,
Tomek Konopka
09-08-2008, 10:57
bez zastanawiania d80,
mam d200 i d80 ,wydaje mi się że d80 robi cieplejsze foty,
A jak sie to ma do zamiany d60 na d80?
avallardi
09-08-2008, 12:23
Mnie to zdumiewa: ludzie wydają niemałe pieniądze na D60 a potem się okazuje, że muszą wymieniać na D80, bo im brakuje śrubokręta, zamiast od razu sobie kupić D80. Toczą się wątki o D40(x) i D60, tyle jest wrzasku o brak śrubokręta a zawsze znajdą się tacy co źle kupią. Wychodzi na to, że świadomość wielu kupujących jest dość mała.
KrzysztofS
09-08-2008, 18:31
tak, tylko ze kiedys roznica cenowa piemiadzy tymi aparatami byla duzo wieksza, dopiero niedawno d80 stanial jak diabli bo wszyscy juz niuchaja d90 czy cos takiego,
NIKON dobrze wiedzial ze lustranka w segmencie ponizej 1500zl podbije rynek i sie nie myli, to ze czesc ludzi obudzi sie z reka w nocniku to dla nich bez znaczenia
sam mialem d40 i pewnie mialbym go nadal gdyby nie to ze chce poprobowac innego rodzaju fotografii a d40 nie oferuje potrzebnego mi do tego bracketingu ani wspolpracy z wieloma dobrymi obiektywami systemu nikona, tak wiec przesiadka w moim przypadku byla uzasadniona, z tym ze byl to swoisty rozwoj i do tego na high-endowe obiektywy AF-S mnie nie stac, wolalem dolozyc do wymiany body i kupowac obiektywy uzywane starszych typow
dla 90% ludzi mozliwosci oferowane przez d40 i d60 sa w zupelnosci wystarczajace, reszta to marketingowy szum
ale zgadzam sie jezeli ktos kupil d40 (d60 ) i za tydzien juz chce zmieniac na d80 to faktycznie lipa jezeli chodzi o swiadomosc zakupu..
autograf
09-08-2008, 18:39
mam d200 i d80 ,wydaje mi się że d80 robi cieplejsze foty,
Chętnie Ci pomogę - mogę wymienić swoje D80 na Twoje D200 ;)
Władca Pixeli
09-08-2008, 18:44
d40 nie oferuje potrzebnego mi do tego bracketingu
Wystarczy przejść na RAW.
KrzysztofS
11-08-2008, 11:21
Wystarczy przejść na RAW.
z 1 RAW HDR nie zrobie chyba ze sie myle?
a strzelic dwoch jednakowych kadrow w odstepie nawet kilku sekund nie umiem, bo musze poruszyc aparatem zaby zmienic ekspo
z 1 RAW HDR nie zrobie chyba ze sie myle?
a strzelic dwoch jednakowych kadrow w odstepie nawet kilku sekund nie umiem, bo musze poruszyc aparatem zaby zmienic ekspo
1. Da się
2. Najtańszy statyw rozwiązuje problem
Pozdrawiam
KrzysztofS
11-08-2008, 11:34
1. Da się
1. instruktaz poprosze, chyba ze chodzi Ci o usuniecie exifow z kilku plikow tiff zrobionych z tego samego rawa, ale to i tak da mniej tonów niz klasyczny HDR z 3 osobnych plikow
z kompaktem tak, pod lustrem te tanie nieźle wibrują ;)
@KrzysztofS: No właśnie o to mi chodziło, ja tak robię, ale może jest jakiś inny sposób bardziej wyrafinowany.
z kompaktem tak, pod lustrem te tanie nieźle wibrują ;)
Ja robie ze statywu za 50 zł. ustawiam wyzwalacz na 2s i daje rade
Ja robie ze statywu za 50 zł. ustawiam wyzwalacz na 2s i daje rade
moje "badziewko" (droższe bo za 80zł :-P ) które kupiłem jakiś czas temu do kompaktu, nawet z wyzwalaczem nie daje rady... klapnięcie lustra wywołuje wibracje nawet ze wstępnym (0.4s) uniesieniem lustra
zwykły stół sprawdził się lepiej ;)