PDA

Zobacz pełną wersję : Kompakt "hyper zoom" w okolicach 2kzł

kloseque
26-05-2006, 18:56
Witam wszystkich!

Z pewnych przyczyn osobistych zastanawiam sie nad kupnem kompaktu jak w temacie. Najważniejsze są:

1. Duży zakres zooma (potrzebny szeroki kąt, ale i ok 400mm)
2. Jakość optyki
3. Możliwość RAWowania
4. Przyjazna i intuicyjna obsługa
5. Nie za małe rozmiary i masa

Zawęziłem nawet wybór do
Canona IS S2/S3
Fuji S9500
Panasonica FZ30 lub FZ7

Będę wdzięczny za wszelakie opinie i sugestie - w kompaktach zielonym jest...

Archangel
26-05-2006, 19:23
to jest forum nikona czy mi sie wydaje ? hmm...

c2h5oh
26-05-2006, 21:23
to jest forum nikona czy mi sie wydaje ? hmm...
A co to zmienia?

Z tych trzech bralbym panasonica

Al Bundy
26-05-2006, 22:48
A ja was zaskoczę - ostatnio zobaczyłem w akcji Samsung Pro 815 i jestem w szoku jeśli chodzi o jakość. Oczywiście zapis w RAW a do tego naprawdę jasny obiektyw i bardzo szeroki jak na taki zoom...

Podam parametry dla zainteresowanego:

Maksymalna rozdzielczość obrazu: 3264x2448 pikseli; Przetwornik: 8 mln pikseli; Pamięć: Compact Flash; Pojemność pamięci: 64 MB; Ogniskowa obiektywu: 7,2-108 mm; Jasność obiektywu: 2,2-4,6 f; Ogniskowa obiektywu (wg filmu 35mm): 28-420 mm; Zoom optyczny: 15 x; Zoom cyfrowy: 4 x; Szybkość migawki (max): 1/4000 s; Szybkość migawki (min): 15 s; Nagrywanie MPEG/AVI: Tak; Ustawianie ostrości: TTL; Czułość ISO: 100, 200, 400, auto; Samowyzwalacz: 2 s, 10 s; Lampa błyskowa: Tak; Wizjer optyczny: Tak; Wyświetlacz LCD: 1; Złącza: USB 2.0, Wyjście wideo, Wejście zasilacza DC; Przekątna LCD: 3,5 cali; Rozdzielczość LCD: 235000 pikseli; Zasilanie: Akumulator litowo-jonowy; Dołączone oprogramowanie: Digimax Reader, Digimax Master ; Masa netto: 870,5 g.; Szerokość: 135,5 mm; Wysokość: 87 mm; Głębokość: 78,6 mm; Gwarancja/rękojmia: Gwarancja producenta 12 msc; Zawartość zestawu: instrukcja obsługi, pasek, oprogramowanie i sterowniki na CD, karta CompactFlash 64MB, zakrywka obiektywu, Osłona przeciwsłoneczna, kabel USB, kabel audio/wideo, ładowarka, kabel zasilający, karta gwarancyjna

maroo
26-05-2006, 23:02
A ja kiedyś miałem Fuji 602 i pewnie dlatego wybrał bym Fuji.

Fuji w swoich DSLR-like'ach miało zawsze bardzo dobrą ergonomię.

kloseque
26-05-2006, 23:20
Al Bundy, dzięki - to w takim razie kandydatów jest 4 :)

c2h5oh
26-05-2006, 23:31
Swego czasu testowalem tego Samsunga, mam chyba nawet kilka sampli z niego jeszcze gdzies na dysku.. powiem tylko ze poziom szumow byl wysoki i to kolorowych.. IMHO iso 400 jest uzyteczne tylko na upartego. A optyka.. srednia.

kloseque
27-05-2006, 00:12
c2h5oh, jeśli masz gdzieś te sample - mógłbym o nie prosić?

[email protected]

Z góry wielkie dzięki!

c2h5oh
27-05-2006, 00:15
Sprawdzilem - na twardym nie mam, ale calkiem prawdopodobne, ze przerzucilem na plytki - zerkne jutro rano, teraz juz ledwie widze.

kloseque
27-05-2006, 00:16
c2h5oh, jasne. Nie pali się... Dobrej nocy :)

c2h5oh
27-05-2006, 11:34
Ok, sampli jeszcze nie znalazlem (mam luke w numeracji dvd ze zdjeciami wynoszaca 2 numery i musze odnalezc te plytki, wiec jeszcze byc moze mam te sample), a poki co napisze co pamietam o tym aparacie.

Ogladalem go na pokazie bedacym polska premiera - w warszawskim Blue City, pocykalem troszke i sie pobawilem ok 20 min.
Pierwsze wrazenie "Bogowie, ale to ma wielki wyswietlacz" ;-) Ogolnie w lapce lecy calkiem przyjemnie, rozmieszczenie przyciskow, pokretel i innych dynksow zdawalo sie w miare rozsadne - o ergonomii po tych 20 minutach i nawykach z Nikonow nie ma sensu sie wypowiadac. O ile sie nie myle byl nienajlepiej wywazony tylko (to juz kawalek czasu, wiec obmacaj go, bo moze mnie pamiec zawodzi).

Odnosnie samych zdjec to nie robilem oczywiscie pelnego testu, ale np sprawdzilem jak sie ma poziom szumow na poszczegolnych czulosciach. Bylo srednio. A na ISO 400 bardzo srednio. Zrobilem tez kilka @iso400 celowo niedoswietlonych o 0,7-1,0EV i tu juz byla tragedia - jak d70 @iso1600 i to jeszcze wyciagniete o min 1EV.
Same zdjecia byly dosc miekkie i malo kontrastowe, ale zoom x15 tak sie konczy.

Ogolnie pamietam, ze wnioski z mojego kontaktu byly takie: Tak sie konczy jak projektant slucha specow od marketingu - ten aparat ma wszystko co wypada napisac duzymi, czerwonymi literami na pudelku. I jeszcze dorzucic 3 wykrzykniki. Wyswietlacz 3,5 cala, 8mpix, 15x zoom, 28-420mm ... to co ze zdjecia jest sens robic do iso200 i tego 420mm nie uzyjesz sensownie praktycznie nigdy..

szampo___
27-05-2006, 12:40
Ja juz gdzies sie o tym wypowiadalem ale powtorze:)
No wiec bawilem sie canonem S2 i Panasoniciem FZ30. Swojego czasu mosialem wybrac jeden z nich dla mojego ojca. Po przeczytaniu wielu testow i po obejrzeniu sampli wybralem FZ30. Jest to bardzo dobry aparacik. Kolega wlasnie kupil S2 wiec moge teraz porownac na spokojnie te dwa aparaty i nadal wybralbym FZ30.
Pozdrawiam

Al Bundy
27-05-2006, 12:47
Za miesiąc ma być dostępny S3 - S2 poleci na łeb z ceną...

Co do opini nad Samsungiem to nie porównywanie go do lustra zmienia postać rzeczy - to naprawdę fajna maszyna. Mam wrażenie że CO2 czy jak tam się zwie :) troszkę przesadził... :wink:

kloseque
28-05-2006, 14:03
W takim razie będę jeszcze szukał po necie przykładowych fotek. A Panasonic FZ7? Miał ktoś z nim styczność?

c2h5oh
28-05-2006, 14:09
A Panasonic FZ7? Miał ktoś z nim styczność?
matryca 1/2.5" - szuuumimy

andrzej500
28-05-2006, 14:55
kloseque

mówisz i masz

http://www.dpreview.com/gallery/

Od koloru do wyboru.
Wszystko.
Każdą teorię można położyć oglądając te zdjęcia.
Jak ktoś mówi że przy ISO 800 szumi to tutaj widać, że nie.
Jak jeszcze coś tam ....... to tutaj widać, że nie itp.

JHollow
28-05-2006, 15:03
Miałem panasa Fz30 przez około 2 tygodnie... ( okres zimy ) ale to co generowała ta matryca IMHO sie do niczego nie nadawało :) Typowy "sandstorm" nawet na najnizszym iso w ciemnych miejscach a na drzewkach robila sie kolorowa kasza .
Na szybko oddałem go w mam nadzieje dobre rece i zainwestowałem w co innego ;)
Apropo Fuji... tu troche lepjej , ale według mnie Panas bije go na głowe samą konstrukcją.

Co do reszty niestety nie macałem :)

andrzej500
28-05-2006, 16:44
Potwierdzam FZ30 – to .........?!$! słaby sprzęcik.

Teraz
Coś o szumach.
Zauważyłem, że występuje zjawisko „strachu” przed szumami.
Jeśli się czegoś obawiamy to, dlatego, że nie rozumiemy zjawiska.
Szumy występują w kompaktach bez wyjątku.
Paradoksalnie układy anty wstrząsowe przesuwają niedoświadczonego twórcę
w granicę występowania szumów.
Ktoś pomyśli, że zwariowałem.

Możemy przyjąć, że zagrożenie zaszumieniem będzie występować, jeśli światło będzie padało na matrycę dłużej niż około ¼ sekundy.
Bez stabilizacji obrazu dawno trzeba by było włączyć lampę, ponieważ się z ręki nie utrzyma się kadru.

Aby szumy nas nie dopadały każdy powinien poznać swój sprzęt i odszukać granicę, od której występuje to zjawisko. Czasami producenci sprzętu podają tą granicę.

Generalnie chodzi o powiązanie występowania szumów z długością ekspozycji.
Czułość, wzmocnienie elektroniczne przez chwile traktujmy jako drugoplanowe.

Smurf
28-05-2006, 18:40
Potwierdzam FZ30 – to .........?!$! słaby sprzęcik.

Teraz
Coś o szumach.
Zauważyłem, że występuje zjawisko „strachu” przed szumami.
Jeśli się czegoś obawiamy to, dlatego, że nie rozumiemy zjawiska.
Szumy występują w kompaktach bez wyjątku.
Paradoksalnie układy anty wstrząsowe przesuwają niedoświadczonego twórcę
w granicę występowania szumów.
Ktoś pomyśli, że zwariowałem.

Możemy przyjąć, że zagrożenie zaszumieniem będzie występować, jeśli światło będzie padało na matrycę dłużej niż około ¼ sekundy.
Bez stabilizacji obrazu dawno trzeba by było włączyć lampę, ponieważ się z ręki nie utrzyma się kadru.

Aby szumy nas nie dopadały każdy powinien poznać swój sprzęt i odszukać granicę, od której występuje to zjawisko. Czasami producenci sprzętu podają tą granicę.

Generalnie chodzi o powiązanie występowania szumów z długością ekspozycji.
Czułość, wzmocnienie elektroniczne przez chwile traktujmy jako drugoplanowe.

Panasonic FZ30 w zasadzie pod każdym względem przewyższa "profesjonalnego" Nikona Coolpix 8800 - wyższa ostrość pomimo wyraźnie większej rozpiętości ogniskowych i matrycy 1/1,8", a nie 2/3", jaśniejszy obiektyw, niższe szumy, znacznie wyższy komfort pracy - szczególnie zmiana ogniskowej i ostrzenie ręczne w porównaniu do "profesjonalnego" Nikona to prawdziwy kosmos.
Panasonic FZ30 obok Fuji S9500 to jeden z najlepszych cyfrowych kompaktów ( oczywiscie nie biorę pod uwage Sony R1 - bo to inna klasa cenowa).
Niewiele słabszy, a znacznie tańszy ( w chwili obecnej ok. 1450 zł nowy z 24m gwarancja producenta) jest Panasonic FZ20.

andrzej500
28-05-2006, 23:56
Smurf

Kloseque poprosił o stronę z samplami.
Sądzę, że na tej stronie każdy odpowie sobie na część pytań, których nawet tutaj nie zadał.

Jeśli Tobie z tego porównania wychodzą takie wnioski to czy potrafisz je uzasadnić?
A właściwie może niema potrzeby uzasadniania gdyż każdy zainteresowany porównując dojdzie do własnych spostrzeżeń i to chyba dobrze.

Szkoda, że cytując całą moją wypowiedź odnosisz się tylko do pierwszego zdania
Bez sensu jest cytowanie wypowiedzi i pozostawianie jej w powietrzu.
Myślę, że to pomyłka a nie cos stałego.

Twoja wypowiedź jest bardzo cenna,
ponieważ można w niej dojrzeć coś odkrywczego. „Im tańsze tym lepsze”.

Przyznam, że nigdy nie pomyślałem tym trybem. Twój optymizm może mnie zarazić.

Smurf
29-05-2006, 01:36
Smurf

Kloseque poprosił o stronę z samplami.
Sądzę, że na tej stronie każdy odpowie sobie na część pytań, których nawet tutaj nie zadał.

Jeśli Tobie z tego porównania wychodzą takie wnioski to czy potrafisz je uzasadnić?

Uzasadnienie napisałem wczesniej - ostrość, szum, dynamika i odwzorowanie barw podobne - czy trzeba wiecej?
Poza tym ja nie musze posiłkować sie przykładami z internetu - mialem okazje używać Panasoniców FZ20, FZ30, Fuji S9500, Nikona 8800, Sony H1, Minolty A2, Samsunga 815, Canona S pro1 i w przeciwienstwie do niektorych piszących na forum wiem o czym piszę. :lol:

andrzej500
29-05-2006, 09:55
smurf
Ciężko jest zrozumieć, co piszesz.

(cytat)
„- ostrość, szum, dynamika i odwzorowanie barw podobne - czy trzeba więcej?”

Można spytać „podobne” podobne do czegoś czy wszystkie są takie same podobne do siebie czy niektóre do innych?
Może podobne są w tym, że są inne?

Podobne stoi w logicznej sprzeczności z twoimi wcześniejszymi wypowiedziami gdzie stanowczo rozgraniczałeś poszczególne marki sprzętu.

Jesteś pewien do końca, że wiesz, co piszesz?

kloseque
29-05-2006, 15:28
Panowie, niech ten wątek nie stanie się kolejną jałową dyskusją! Piszmy o aparatach a nie o tym kto co wie co pisze itp... Choć Smurf mógłbyś faktycznie uściślić co masz na myśli.
Co do wyboru to dalej nie jestem pewien - nęci trochę Canon, bo fotki na tych jego 432mm wydają się bardzo ciekawe, a długi koniec jest ważny! Pooglądam sobie zdjęcia i będę dalej myślał. Tak czy siak niech wątek się rozwija - myślę, że i inni z niego skorzystają. A ja pozwolę sobie dodać jeszcze ankietę. A co?! :) :) :)

Smurf
29-05-2006, 16:31
smurf
Ciężko jest zrozumieć, co piszesz.

(cytat)
„- ostrość, szum, dynamika i odwzorowanie barw podobne - czy trzeba więcej?”

Można spytać „podobne” podobne do czegoś czy wszystkie są takie same podobne do siebie czy niektóre do innych?
Może podobne są w tym, że są inne?

Podobne stoi w logicznej sprzeczności z twoimi wcześniejszymi wypowiedziami gdzie stanowczo rozgraniczałeś poszczególne marki sprzętu.

Jesteś pewien do końca, że wiesz, co piszesz?
Sorry mialo być ostrość, szum - znacznie lepiej w FZ30 niż w Coolpixie8800 i jeszcze bardziej niż w Sony H1/H2 czy Canonie IS S2 (podobnie jak w A2 i S9500), dynamika i odwzorowanie barw podobne (przyzwoite) we wszystkich wym. aparacikach.

Campo
30-05-2006, 12:26
I jak zwykle wszyscy dostaja orgazmu nad FZ30.
Proponuje wziac do reki S9500 i porobic pare zdjec.

Porownywanie jakis ostrosci (ostrosci czego), szumow - to w tej klasie sprzetu i tak komedia.

kloseque
30-05-2006, 13:44
Campo, dlaczego komedia? Co się stanie jak porobię pare zdjęć S9500?

Al Bundy
30-05-2006, 16:52
Upieram się przy samsungu - nikt go nie docenia a jest wypasiony i najważniejsze - RAWY z niego to malina jak na kompakt...

cezarek
30-05-2006, 19:15
Mam Fuji FinePix S9500 od stycznia i bardzo dobrze się sprawuje, pewny uchwyt i dobra optyka. Polecam
To mój pierwszy sprzęt po Zenku i kilku idotCamera

Pozdrawiam

maroo
30-05-2006, 19:29
Fuji ma tą zaletę (poza typowymi technikaliami), że w obsłudze jest bardzo zbliżony do normalnych aparatów.
Czytaj - ergonomia na najwyższym poziomie.

Campo
30-05-2006, 22:38
kloseque, wlasnie stanie sie to, co napisali maroo i cezarek.

kloseque
30-05-2006, 23:06
kloseque, wlasnie stanie sie to, co napisali maroo i cezarek.

Czyli? :) Ostatnio mam ciężkie dni więc wolno kapuję...

maroo
30-05-2006, 23:11
Czyli będziesz zadowolony. :D

alexkoz
31-05-2006, 10:52
może Konica Minolta A200 ? To jest fajny aparat, dobrze zaprojektowany, jezeli chodzi o szumy to raczej nie odstaje od reszty...

c2h5oh
31-05-2006, 11:07
Niestety AF ma sredni - lubi nei trafiac.

kloseque
31-05-2006, 13:05
Sytuacja powoli zaczyna się klarować. I ja skłaniałem się ku Fuji - ale S9500 - ma "tylko" 300mm na długim końcu no i nie ma stabilizacji, która (tak mi się wydaje) może być remedium na mocne szumienie tych aparatów (dłuższe czasy + stablilizacja zamiast krótszych + wysokie ISO). Dobre opinie słyszałem o Canonach, ale wśród Braci Nikonowej widzę aparat to niepopularny :) Chyba założę podobnego posta u konkurencji - zobaczymy co będzie ;)

Dziękuje wszystkim za głosy w dyskusji i ankiecie - ładnie się wątek rozwinął! :shock:

miklo
31-05-2006, 15:02
No więc tak - S2, S3, FZ7 - maciupcie matryce.

Pozostałe - przepakowana ilość MPIXów, co powoduje, że pixel pitch jest podobnie kiepski jak S2 i pozostałych. Jeśli szukasz czegoś dslr-like, to rzuć okiem na:

- Minoltę A1 (czasami do wyrwania nówka za śmieszne pieniądze)
- Fuji S7000
- Fuji S20Pro

Do Fuji kupujesz tulejkę i na nią przykręcasz na przykład Raynoxa tele.

c2h5oh
31-05-2006, 15:30
Nie wiem jak z A1, ale A2 i A200 mialy delikatnie mowiac sredni AF

kloseque
31-05-2006, 16:30
No więc tak - S2, S3, FZ7 - maciupcie matryce.

Pozostałe - przepakowana ilość MPIXów, co powoduje, że pixel pitch jest podobnie kiepski jak S2 i pozostałych. Jeśli szukasz czegoś dslr-like, to rzuć okiem na:

- Minoltę A1 (czasami do wyrwania nówka za śmieszne pieniądze)
- Fuji S7000
- Fuji S20Pro

Do Fuji kupujesz tulejkę i na nią przykręcasz na przykład Raynoxa tele.

No właśnie - oba modele o któych piszesz - mają 210mm na długim końcu. Za mało.
O jakiej tulei piszesz? Mógłbyś wyjaśnić - z góry dziękuję.

Pozdrawiam

maroo
31-05-2006, 17:16
Tuleje były potrzebne w starszych modelach Fuji.

Obecnie obiektyw jes zkakończony normalnym gwintem 58mm

Andre
31-05-2006, 17:50
Miałem do czyninia z Canonem is s2 i musze przyznać że ostrzy bardzo szybko nawet w kiepskich warunkach oświetleniowych. Co do ergonomi nie dorównuje Nikonom ale dobrze się go trzyma. Jeśli chodzi o szumy to trudno mi porównać mi do wymienionych aparatów bo reszty nie miałem w ręce. Canona polecam.

Campo
31-05-2006, 21:00
kloseque, widze uparles sie na to tele... podgladac bedziesz z daleka opalajace sie laseczki? W tej klasie sprzetu obietkyw o dlugim koncu sila rzeczy musi byc... gorszej jakosci. Do tego dochodzi sprawa precyzji AF itp... a wszystkim mydli sie oczy stabilizacja, jako remedium na wszystkie bolaczki.

kloseque
01-06-2006, 07:19
Campo, nawet żeby to były te laseczki to fakt, uparłem się... :)

szampo___
01-06-2006, 11:35
NO to jezeli sie uparles to nad czym sie jeszcze zastanawiasz. Juz widzisz po opiniach i glosowaniu ze Fuji I Panasonic to dobre aparaty. Wiec jezeli bardziej odpowiadaja ci parametry Panasonica to wydaje mi sie ze problem rozwiazany!

kloseque
01-06-2006, 14:19
NO to jezeli sie uparles to nad czym sie jeszcze zastanawiasz. Juz widzisz po opiniach i glosowaniu ze Fuji I Panasonic to dobre aparaty. Wiec jezeli bardziej odpowiadaja ci parametry Panasonica to wydaje mi sie ze problem rozwiazany!

Raczej tak. Dzięki wszystkim za pomoc!

Jim_Hawkins
02-06-2006, 13:11
A ja jeśli mogę cos powiedzieć jako nabity w butelkę użytkownik Firmy Nikon, który 8 miesięcy temu kupił aparat 8800 za 600funtów. Który nie może nawet zarejestrować poprawnie tego ”profesjonalnego” produktu na polskiej stronie Nikona , który nie ma żadnej pomocy technicznej, gdzie firma Nikon przyzwyczaiła się do tego że może jechać na wypracowanej marce, przez KAMPANIE marketingową a nie jakością, gdzie nadal sprzedają aparat z WADĄ który powinien być wycofany ze sprzedaży....Jeśli masz kupić sobie aparat poleciłbym dozbieranie pieniędzy i kupienie SONY DSC-R1 ! będziesz zadowolony i jakością zdjęć i funkcjonalności i przede wszystkim AF, jeśli ktoś z czytających ma 8800 to wie o czym pisze, wieczorem ten aparat mowa tu o Sony robi kapitalne zdjęcia które bez specjalnych zabiegów i obróbki nadają się do publikacji, szumy ludzie jakie szumy.
Jeśli nie masz i nie możesz dozbierać to kup Fuji S9500. Jest lepszy prawie pod każdym względem od mojego Nikona i mam na myśli ROBIENIE ZDJEC a nie ergonomie, czy kolor pudełka w jakim jest sprzedawany...
Bez stresowo będziesz fotografować, a nie zastanawiać się po raz setny dlaczego zdjęcie które zrobiłeś jest nie ostre...

Al Bundy
02-06-2006, 15:43
Jim_Hawkins, nie rozumiem o co Ci chodzi. Miałem 8800 i byłem zadowolony z jakości i to bardzo a przesiadłem się już tylko na lustro. Fakt jest taki że nie masz co go porównywać z obecnie wychodzącymi kompaktami bo ta konstrukcja ma ponad 2 lata. Swojego kupiłem na początku ub. roku... Sprzęt jest naprawdę fajny a w Twoim najwyraźniej coś niedomaga...

miklo
02-06-2006, 16:15
kloseque: Pisałem o tulejce ochronnej wkręcanej w korpus. Osłania obiektyw. Zakończona jest gwintem na filtr. Można montować konwertery. Solidnie się trzymają, bo nie wiszą na tubusie obiektywu, a na tulei mocowanej do korpusu. Można spoko całość za taki konwerter nosić.

maroo: Stary sposób był lepszy. Przykręć dużego Raynoxa do 9500 i zobaczysz - obawy o urwanie szkła będą duże :)

Andre: Ten Canon (s2) ma maciupcią matrycę 1/2.5".

Jim_Hawkins
02-06-2006, 16:53
”Al.”.Nie siej propagandy....próbujesz obalić rzeczy o aparacie które każdy bezpośredni lub przejściowy posiadacz 8800 wie.
1.Upchanie 8 mega na powierzchni max 5[niestety nie udało się przeskoczyć techniki]!!!!!
Małe piwo
2.Stosowanie ISO powyżej 50 grozi załamaniem się fotografa. ISO 50 I NIC WIECEJ !!
3.AF który nie działa, chyba że jesteś na słonecznej plaży, w parku gdzie świeci słońce lub fotografujesz w studiu i masz ze sobą 2x500.NIE MA AUTO FOKUSA !!!!
4. Aberracja chromatyczna tak śmierdząca pomimo 2 szkieł ED że szkoda mówić. NIEBIESKO ZE STRACH !!!!
5.Zapis..zapis..zapis WOLNIEJ SIĘ NIE DA i nic po zastosowaniu EXTRIM II !!!
6.I to co jest najgorsze to,to że takie przekłamania jakie ma ten aparat, powiązanie z punktem 3 a mianowicie że fotka w wizjerze bądź na ekranie wygląda pięknie [żyleta to słabe określenie]a po zrzuceniu na komputer nic..tylko ogarniająca rozpacz...ROZPACZ!!!!!!!
I tak mają WSZYSTKIE 8800 czy ci się to podoba czy nie.I dlatego jak większość tak uważam, a ty najwyraźniej robisz komuś marketing....

maxxx
02-06-2006, 17:03
Jim_Hawkins, po co się masz tak męczyć. Oddaj mi tego nikona :lol: 8)

Campo
02-06-2006, 21:20
Jim_Hawkins, niezle :). Najlepiej od razu przejdz na FZ30 - to jest remedium na wszelkie bolaczki kazdego.... fotoAmatora, ktoremu wolno, niebiesko i szumi :).

Smurf
02-06-2006, 21:25
Jim_Hawkins, po co się masz tak męczyć. Oddaj mi tego nikona :lol: 8)
Jak już jesteś tak wspaniałomyślny i kochasz tego Coolpixa 8800 to zproponuj wymianę na banknoty emitowane przez NBP (oczywiście stosowną ilość) :lol:

andrzej500
03-06-2006, 00:32
Jim_Hawkins
JA TOBIE współczuję.

Kilka razy pisałem żeby amator tego cud pixa nie kupował.
Owszem zapis się ciągnie jak..... .
Ale z całą resztą jest całkiem całkiem.
Tam pisze 8 mpx i tyle jest. Mało tego jest dość dobre oprogramowanie.

O wielkościach matrycy w milimetrach dyskusja jest spalona.
Optyka też zła? Dramat. Jak rozumiem wszystko jest do d?...

To, jakim cudem „taki złom” kupiłeś?
Nasłuchałeś się bajek o uniwersalnym czymś?

Kto i komu naopowiadał takich bzdur, że jeśli jest mała matryca ( w mm)
to jest zła lub niedobra. Jaka zasada fizyczna opisuje te domysły?

Wiem. Im mniejszy procesor, komputer, punkt światłoczuły tym mniej go widać a właściwie to może go tam niema.

Zauważyłem ciekawe równanie forumowe „duże 6mpx = małe, 8 mpx”
Jaki to zapis? Duże szóstych czy małe ósmych?

Rozumiem Gości, którym 8800 to za mało, aby mogli pokazać to, co chcą.
Ale oskarżać o marketing? Bo sobie kolego nie potrafisz poradzić z prostym sprzętem dla zaawansowanych? No - to normalne.
Od sprzętu za 3,5 dychy wymagasz cudów? Nie! Ty wymagasz bezobsługowego cudu.
Zapłaciłeś – a kto zwolnił z wiedzy i doświadczenia poprzez pracę?

Wykuto nowy termin – liczący na bezobsługowy cud! Za pieniądze.

Jim_Hawkins
03-06-2006, 08:58
I doszliśmy do finału rozmowy na temat 8800.Czlowiek kupił sobie uniwersalna hybrydę po to tylko żeby zdjęcia robić na plaży.Bo w innych warunkach AF nie działa i jest to WINA FOTOGRAFA, proszę nie rozśmieszać mnie. Człowiek kupił sobie aparat jak by nie było pod wpływem przeanalizowania danych przygotowanych w różnego rodzaju reklamach po czym okazuje się że ISO 200,400 jest niedostępne, zapis na kartach EXTRIME II które aparat obsługuje i które są mu dedykowane z właściwą dla nich prędkością nie występuję, oczywiście to tez z winy kupującego. I największa wina to AF ale jak już pisałem to z winy amatora fotografa. Największą winą i największym błędem jest taki że NIKON sprzedaje ten aparat. Ale to wszystko się zmieni gdy będę profesjonalistą wypisującym hipokryzje na temat tego sprzętu, wtedy one ustąpią..wszystkie odejdą.....andrzej500.człowieku trochę skromności ”pisałem tyle razy”, a kto ty jesteś!?

kloseque
03-06-2006, 10:20
Panowie! Tak sobie zaplanowałem, że nie będę reagował ale wkurza mnie jak kolejny wątek ewoluował i zmienił temat z kompaktu hyper zoom w okolicach 2 tys. zł (4 modele - wymienione na początku wątku) na słowne utarczki i personalne ataki odnośnie zupełnie innego tematu - N CP 8800 !!!!!! Panowie - przenieście się na priv, albo dajcie sobie po mordzie fizycznie - ale nie zaśmiecajcie konkretnego wątku!

[ Dodano: Sob 03 Cze, 2006 ]
Może ktoś to zamknąć?

maroo
03-06-2006, 15:43
Przed zamknięciem dodam tylko, że Fuji będzie z tego zestawu najlepszy.

Smurf
03-06-2006, 18:52
Zapomniałeś dodac, że Twoim zdaniem, bo ilu wypowiadajacych sie tyle opinii. :lol:

Valdek_Tychy
03-06-2006, 19:29
Kupuj Fuji w tej sprawie popieram Maroo

kloseque
03-06-2006, 23:27

:)

andrzej500
03-06-2006, 23:54
Kloseque

Ewolucja wątku ciebie denerwować może jako wrażliwego estetę?
Nieuchronność ewolucji w niej samej, rozumianej jako brak alternatywy, jest właśnie ewolucją!

Fizycznie? Po mordzie?
A kolega z somoo brony jest? (brona - narzędzie walki z TIR- em na trasie)

Zaśmiecanie wątku.

Szumy i inne wady nieodłączną składową obrazu są.
Zaśmiecanie wątku przez wspomniane jest jednocześnie wyznacznikiem jego pierwotnej jakości.

I weź chłopie porozmawiaj o foto jak się z nami nie da.

Chęć zmiany sprzętu na inny jest pochodną naszych wyobrażeń o możliwościach własnej percepcji postrzegania świata i informowaniu innych o możliwościach własnych dokonań.

Jim_Hawkins
Rozumiem Ciebie. Mnie też Nikon wk....ł kilka razy.
Ale ponieważ jesteśmy na planecie, której ewolucję wytyczają wojny to:

Na pytanie „ a kto ty jesteś” odpowiem, że zielonego pojęcia nie mam.
Powód? Żaden „ty” nie wie, kto „TY” jesteś.

Próba definicji własnego siebie jest bardziej złożona niż zakup sprzętu i ocena jego dokonań na podstawie poczynionego zobrazowania wizji rzeczywistości twórcy przy braku umiejętności jej ukazania.

Nawet, jeśli nie chcemy to każdy świat lub temat kręci się dookoła jakiejś często niezdefiniowanej osi.
Logiczne pojmowanie obrazu (zdjęcia) nie jest jedyną metodą do jego zrozumienia. Natomiast całkowicie wyklucza możliwość przekazania „ czegoś nowego”.

JHollow
04-06-2006, 00:17
Nie ma to jak wszechstronnie opisany światopogląd :]
Jednoczesnie obiektywnie... jak kolwiek zostanie to zrozumiane.

Pozdrawiam :)

P.S Panasa FZ30 miałem:? ... brał bym Fuji :lol:

Campo
04-06-2006, 11:08
Ja wlasciwiem bylem juz jednym krokiem wlascicielem S9500, ale... jednak pozostala jedna mala kwestia. Przy portrecie dalej (tak jak w innych komptakto-hybrydach) nie do uzyskania sensownie mala glebia ostrosci. I slepa uliczka. Calkiem doby aparat, czy.... pewnie przez dlugi czas nic, bo kupno nawet takiego D50 z czyms innym niz kit, powiedzmy zeby przyrownac ogniskowo do tego fuji to taka sigma 18-125 lub 18-200, do tego np tamron 90 Macro, zeby miec i makro i odpowiedznio jasny obiektyw do portretu... i mamy cene ponad 2 razy wieksza!
Kosmos cenowy jednak. Zeby sobie tylko dla przyjemnosci zdjecia porobic.

andrzej500
04-06-2006, 11:54
Niestety
mała przekątna klatki (matrycy) zawsze powoduje dużą głębię ostrości.
Gdyby ktoś wsadził dużą matrycę do hybrydy zaraz utkną by na obiektywie.
Aby utrzymać parametry zmian długości ogniskowej i innych rzeczy obiektyw zrobiłby się duży, ciężki i koszmarnie drogi. Hybryda to trudny kompromis możliwości i ceny.

Portrety fajnie wychodzą, ale na klatkach 6x6 lub większych.
Żadna cyfra w cenie rozsądnej do akceptacji niema nawet zbliżonych możliwości do ”sterowania GO” tak jak na duże formaty. Tutaj działa czysta fizyka.
Oczywiście Dxx xxx, radzą sobie dużo lepiej niż brać kompaktowo-hybrydziana. Lecz w przypadku portretów ten sprzęt (zresztą bardzo dobry) też jest jakimś kompromisem.

Niema to jak czarno biały film 6X6 naświetlony i wywołany samodzielnie.
Nikt ci nic nie sp..... . Żadne laby ani inne masowe kombajny, w których jednym procesem wołają wszystko. To wymaga pracy.

Hybryda to kompromis. Zawsze.
Czasami widzę, że bolesny.

cezarek
04-06-2006, 20:36
Ja mam DCR 250 na Fuji i powiedział bym że jeszcze mi nic dobrego nie wyszło ( bam Raynoxa parę dni :) ), ale już widzę że ma ogromne możliwości.
Co do portretu to nie wiem co dokładnie chcesz uzyskać ale jak wysuniesz oko na 110 i masz przysłonę na 3.1 ( sama się taka zrobi :( ), to ostrość za postacią, powiedzmy oddaloną 2m, jest nieznacznie tylko nie ostra..
Nie wiem co w tym temacie jeszcze można zmienić, chyba tylko Photoshop..

Campo
04-06-2006, 22:29
Ale co znaczy, ze nic dobrego ci nie wyszlo - w sensie technicznym (AF sie pomylil, fatalna jakosc zdjecia) czy po prostu nie poczules sie artystycznie :) spelniony zadnym zdjeciem, ktore przy pomocy tego zestawu zrobiles?

Co do portretu to wlasnie o to mi chodzi - nie da sie niestety rozmazac bardziej tla, niz tak jak to opisales, chyba, ze tlo jest oddalone nie o 2m, a o 2km - i to jest moim zdaniem obecnie jedyny ból kompakto-hybrydy. Gdyby nie to nawet chwili bym sie nie zastanawial.

cezarek
04-06-2006, 22:59
http:\\www.c-w.com.pl\
Luknij tam, to pierwsze zdjęcia z tym DCR :)
Kiedyś mi wyjdzie

Campo
06-06-2006, 12:02
Przy okazji nagonki na S9500, a glownie na jakosc zdjec pochodzacych z tego aparatu, a oceniana na podstawie sampli dostepnych na popularnych serwisach testujacych aparaty - proponuje zobaczyc ten watek (http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?p=256036&sid=a228ec1274ed64b31550f3a7c3ebd680#256036) .

Jak widac sprzet kilkakrotnie drozszy (samo body o obiektywach nie wspominajac) rowniez potrafi zrobic kaszane, chyba.... ze sie wie jak go obslugiwac.

To tyle na temat porownywania fotoAmatorskiego FZ30 (jakze cudnego) z S9500 (jakze tragicznego).

[ Dodano: Wto Cze 06, 2006 12:03 pm ]
PS. cezarek, jest szansa, aby dostac od ciebie jakiekolwiek zdjecie zrobione w RAFie?

cezarek
06-06-2006, 16:40
Okie, ale nie dziś. Narazie mogę wystawić coś w JPEG ponieważ tak większość wykonałem (bez komentarza), a postaram się zrobić jakieś w RAW. Jeśli coś wystawie to będzie na www.c-w.com.pl
Wkrótce jakaś stronka będzie ... :)
Narazie kłade tam zdjęcia jak coś chcę pokazać.
Nie są one obrabiane.