PDA

Zobacz pełną wersję : d40 na d80 stało sie

KrzysztofS
08-08-2008, 22:45
pochwale sie a co! ze od dzisiaj mam d80 zamiast d40, ktorego uzytkowalem z powodzeniem od roku, do checi wymiany body sklonila mnie wlasciwie wylacznie:
1. dostepnosc dla d80 dobrych (i tanich) szkiel ktore niestety nie wspolpracuja z d40 z wiadomych powodów
1a. brak stałki w cenie obecnej Nikorr 50mm, i nie chce mi sie juz czekac na to szlo w wersji af-s, bo nikon chyba spi z tym tematem a nawet jak wypusci to w obecnej cenie nowki d80 czyli za jakies 1800zl :P
3. mozliwosc wymiany sprzetu w rozliczeniu, na privie moge powiedziec gdzie i za ile odkupili

tak wiec teraz cwicze palce do nowego rozmieszczenia przyciskow, pewnie z czasem docenie ich mnogosc i "ide" na Giełde szukać 50mm :)

pozdrawiam tych co juz czuja ze ich przygoda z d40 dobiega konca :))

avallardi
09-08-2008, 12:29
No to cieszymy się, że zamiana się dokonała...

poisson5
09-08-2008, 12:45
no to super ale po co zakładałeś ten temat :|?

avallardi
09-08-2008, 12:48

No jak to "po co zakładał temat"? To przecież triumf śrubokręta!

swider
10-08-2008, 20:03
To jest normalnie jakas plaga. Coraz wiecej ludzi wymienia D40 na D80 podajac przy tym argumenty, ktore inni (bardziej doswiadczeni) forumowicze wypisywali w watkach z serii "D80 czy D40" (powtarzanych po tysiac razy). Co gorsza wszyscy nabywcy D40stek twierdza, ze sa swiadomi tych wszystkich wad i im one nie przeszkadzaja. Nie rozumiem tego kompletnie, po co tracic kase na takich zabawach.
KrzysztofS, nie traktuj tego personalnie, jak przeczytalem Twoj watek to musialem z siebie to wyrzucic :)

Tofifik
10-08-2008, 20:17
aparaty schodzą cenowo (canon to już wogóle) wiec coraz "wyższe" modele stają się standartem. Nie ma się co dziwić ze D80 wymiata niższe modele bo za 1800 ma się porządny sprzęt a dopłata to zaledwie 400zł.

Remol71
10-08-2008, 20:29

To przedpole dla tematu który ukaże sie za rok p.t. "Jak przeskoczyłem na D300" :D

pioter m
10-08-2008, 22:21
Dajcie spokoj. Poduczyl sie (jesli sie poduczyl) na d40 i widzac, ze mu brakuje np. bracketingu do hdr-ow, kupil d80. I dobrze zrobil. Kolega swider polecilby kazdemu zoltodziobowi od razu d3 albo 1ds. To jest bez wyobrazni... Albo w druga strone - kolo kupuje d3, ale po czasie widzi, ze foto to nie to i sprzedaje swoje cudo z przebiegiem 2000 klapniec za pol ceny koledze swidrowi. Bardzo wyrachowane...
Sytuacja czysto abstrakcyjna, ale ile juz widzialem ogloszen sprzedazy sprzetu z wyzszej polki o zadnym przebiegu. Kolega madrze zrobil i opusccie sobie dalszych podobnych komentarzy pod adresem poczatkujacych. Dla wielu z nich d40 to az za duzo, ale wypadki podobne do tego sie zdazaja i trzeba sie cieszyc, ze zoltodziob poknal bakcyla, no chyba ze to kolejny nawiedzony onanista sprzetowy.

janwoj
10-08-2008, 22:41
Witam wszystkich serdecznie!!
To co prawda moja pierwsza wypowiedż na tym forum, ale czytuję go systematycznie od około półtora roku. I od tego czasu jestem posiadaczem D40. Uprzednio zorka (1975) póżniej zenith TTL jako pierwsza lustrzanka (1982) a następnie różne zenithy i canony. Pierwszy kontakt z cyfrą olympus C720 (2000). Nastęniem różne inne modele hybryd i w końcu pierwsza cyfrowa lustrzanka. I proszę sobie wyobrazić że w odróżnieniu do wielu do dzisiaj zaspakaja ona wszelkie moje rodzinno imprezowo turystyczne potrzeby z N18-200VR i naprawdę nie odczuwam potrzeby jej zamiany na coś bardziej trendy i mniej krytykowanego na tym forum przez profesjonalistów. Wogóle mam wrażenie że to forum jest nieco oderwane od rzeczywistości. Co by nie powiedzieć D40 był tak napradę najbardziej masowo sprzedawanym aparatem Nikona i nikt mu tego nie odbierze chociażby niewiem ile osob go krytykowało. Był również pierwszą masowo sprzedawaną lustrzanką i najlepszym strzałem marketimgowym nikona od wprowadzenia autofocusa. I to nieważne czy wiele osób po jakimś czasie jego użytkowania odczuje niedosyt i przesiądzie sie na coś z wyższej półki, w sumie o to chodzi. I tak zawsze będzie to dla nich aparat który wprowadził ich w system nikona i w świat lustrzanek. Dla mnie nadal jest to aparat zaspakajający moje potrzeby, pomimo że stać mnie na nowsze modele i torbę obiektywów ale nic mi nie zastąpi jego kompaktowości i pięknych jotpegów prosto z puszki. Niemam czasu na zabawę w obróbkę RAW ani ochoty na dźwiganie 2 kilogramów na szyi przez kilka dni na wypadzie. Owszem zdaję sobie sprawę że są lepsze aparaty jak również są lepsze samochody i piękniejsze dziewczyny, ale Panowie na miłość Boską pozwólmy każdemu cieszyć się z tego co ma, zwłaszcza jeżeli mu to wystarcza.I tak jako użytkownik wielu chybryb mogę z czysrym sumieniem powiedzieć że żadna chybryda nie dorasta my do piet. Nie każdy odczuwa potrzebę posiadania ferrari. Wielu ludziom do szczęscia i zaspokojernia ich potrzeb starcza golf lub astra i nie każdy z nas jest zawodowcem. Zwłaszcza że mam wrazenie iż na tym forum panuje pewna niezdrowa atmosfera pogoni za nowinkami sprzetowymi zresztą to normalne na forach internetowych. Zaczynając czytać to forum głównie liczyłem na masę porad jak robić lepsze zdjęcia i doskonalić swe umiejętnosci a doczytałem sie tylko masy różnych uszczupliwosci oraz malkontenctwa pod bardzo różnymi adresami, a bardzo mało konstruktywnych porad. I proszę niech nikt mi nie zarzuca że nie umiem korzystać z szukajki lub nieuważnie czytam forum, naprawdę jestem jego mało aktywnym ale bardzo wnikliwym obserwatorem. A tak ogólnie wszystkim życzę więcej dystansu i obiektywizmu oraz radości z fotografi, naprawdę nie każdy odczuwa potrzebe bycia Bujakiem lub kimś jeszcze lepszym. Cieszmy się tym co mamy i pięknem naszych fotografi. Ostatnio miałem okazję obejrzeć w Warszawie wystawę fotografi kresowej robionej napewno aparatami poniżej D40 ale wszystkim żytkownikom wyzszych modeli życzę tak pięknych ujęć i tyle emocji zawartych w tych obrazach ile udało siś zawrzeć fotografującym prymitywnym sprzetem na przełomie XIX/XX wieku. Panowie więcej pokory naprawde kiedyś prymitywnymi aparatami robiono piękne zdjęcia które do dzisiaj wzbudzają emocje i dreszczyk, który dla wielu z Was jest tylko mażeniem. Tak więc aparaty w dłoń od D40 do D3 i w plener lub do studia a nie wypisywać na forum dyrdymały o wyższości xx nad xxx. Panbowie pokażcie swe genialne fotografie zrobione D300 D700 D3 a wtedy napewno przekonacie użytkowników D40 do zmiany na wyższy model, jak na razie na mnie nie wywarliście należylego wrażenia abym doszedł do takiego wniosku. Tak więc życze wszystkim pieknych fotografi, A że piszsę to w nieco wzburzonym stanie po małym dopingu, proszę o zrozumienie i wybaczenie, ale po pierwsze bez tego w tak szacownym gronie pewno nie ośmielił bym się wogóle zabrać głosu by wyraźic swe prymitywne opine. Jeszcze raz proszę o odrobinę dystansu i radosci z fotografi oraz życzę wscaniałych kadrów. Będę bardzo kontent z wszekich konstruktywnych komentarzy w dyskusji tylko prosze bez takich typu D40 nie ma srubokreta bo to mine dobija. Pozdrawiam wszystkich konstruktywnych i rzeczowych z oszołomami nie zamierzam dyskutowac. Jeszcze raz pozdrawiam i proszę o konstruktywne odpowiedzi.
janwoj

coroner
10-08-2008, 22:47
Witam wszystkich serdecznie!!
To co prawda moja pierwsza wypowiedż na tym forum, ale czytuję go systematycznie od około półtora roku. I od tego czasu jestem posiadaczem D40. Uprzednio zorka (1975) póżniej zenith TTL jako pierwsza lustrzanka (1982) a następnie różne zenithy i canony. Pierwszy kontakt z cyfrą olympus C720 (2000). Nastęniem różne inne modele hybryd i w końcu pierwsza cyfrowa lustrzanka. I proszę sobie wyobrazić że w odróżnieniu do wielu do dzisiaj zaspakaja ona wszelkie moje rodzinno imprezowo turystyczne potrzeby z N18-200VR i naprawdę nie odczuwam potrzeby jej zamiany na coś bardziej trendy i mniej krytykowanego na tym forum przez profesjonalistów. Wogóle mam wrażenie że to forum jest nieco oderwane od rzeczywistości. Co by nie powiedzieć D40 był tak napradę najbardziej masowo sprzedawanym aparatem Nikona i nikt mu tego nie odbierze chociażby niewiem ile osob go krytykowało. Był również pierwszą masowo sprzedawaną lustrzanką i najlepszym strzałem marketimgowym nikona od wprowadzenia autofocusa. I to nieważne czy wiele osób po jakimś czasie jego użytkowania odczuje niedosyt i przesiądzie sie na coś z wyższej półki, w sumie o to chodzi. I tak zawsze będzie to dla nich aparat który wprowadził ich w system nikona i w świat lustrzanek. Dla mnie nadal jest to aparat zaspakajający moje potrzeby, pomimo że stać mnie na nowsze modele i torbę obiektywów ale nic mi nie zastąpi jego kompaktowości i pięknych jotpegów prosto z puszki. Niemam czasu na zabawę w obróbkę RAW ani ochoty na dźwiganie 2 kilogramów na szyi przez kilka dni na wypadzie. Owszem zdaję sobie sprawę że są lepsze aparaty jak również są lepsze samochody i piękniejsze dziewczyny, ale Panowie na miłość Boską pozwólmy każdemu cieszyć się z tego co ma, zwłaszcza jeżeli mu to wystarcza.I tak jako użytkownik wielu chybryb mogę z czysrym sumieniem powiedzieć że żadna chybryda nie dorasta my do piet. Nie każdy odczuwa potrzebę posiadania ferrari. Wielu ludziom do szczęscia i zaspokojernia ich potrzeb starcza golf lub astra i nie każdy z nas jest zawodowcem. Zwłaszcza że mam wrazenie iż na tym forum panuje pewna niezdrowa atmosfera pogoni za nowinkami sprzetowymi zresztą to normalne na forach internetowych. Zaczynając czytać to forum głównie liczyłem na masę porad jak robić lepsze zdjęcia i doskonalić swe umiejętnosci a doczytałem sie tylko masy różnych uszczupliwosci oraz malkontenctwa pod bardzo różnymi adresami, a bardzo mało konstruktywnych porad. I proszę niech nikt mi nie zarzuca że nie umiem korzystać z szukajki lub nieuważnie czytam forum, naprawdę jestem jego mało aktywnym ale bardzo wnikliwym obserwatorem. A tak ogólnie wszystkim życzę więcej dystansu i obiektywizmu oraz radości z fotografi, naprawdę nie każdy odczuwa potrzebe bycia Bujakiem lub kimś jeszcze lepszym. Cieszmy się tym co mamy i pięknem naszych fotografi. Ostatnio miałem okazję obejrzeć w Warszawie wystawę fotografi kresowej robionej napewno aparatami poniżej D40 ale wszystkim żytkownikom wyzszych modeli życzę tak pięknych ujęć i tyle emocji zawartych w tych obrazach ile udało siś zawrzeć fotografującym prymitywnym sprzetem na przełomie XIX/XX wieku. Panowie więcej pokory naprawde kiedyś prymitywnymi aparatami robiono piękne zdjęcia które do dzisiaj wzbudzają emocje i dreszczyk, który dla wielu z Was jest tylko mażeniem. Tak więc aparaty w dłoń od D40 do D3 i w plener lub do studia a nie wypisywać na forum dyrdymały o wyższości xx nad xxx. Panbowie pokażcie swe genialne fotografie zrobione D300 D700 D3 a wtedy napewno przekonacie użytkowników D40 do zmiany na wyższy model, jak na razie na mnie nie wywarliście należylego wrażenia abym doszedł do takiego wniosku. Tak więc życze wszystkim pieknych fotografi, A że piszsę to w nieco wzburzonym stanie po małym dopingu, proszę o zrozumienie i wybaczenie, ale po pierwsze bez tego w tak szacownym gronie pewno nie ośmielił bym się wogóle zabrać głosu by wyraźic swe prymitywne opine. Jeszcze raz proszę o odrobinę dystansu i radosci z fotografi oraz życzę wscaniałych kadrów. Będę bardzo kontent z wszekich konstruktywnych komentarzy w dyskusji tylko prosze bez takich typu D40 nie ma srubokreta bo to mine dobija. Pozdrawiam wszystkich konstruktywnych i rzeczowych z oszołomami nie zamierzam dyskutowac. Jeszcze raz pozdrawiam i proszę o konstruktywne odpowiedzi.
janwoj

Amen.
Nie sposób się nie zgodzić

janwoj
10-08-2008, 23:17
Przepraszam za błędy w pisowni wynikłe z szybkiego wyrażania mych "podchmielonych" myśli. Żona zwróciła mi na nie uwagę, lecz było już za późno. Jeszcze raz pozdrawiam wyszystkich użytkowników forum i życzę wspaniałych ujęć aparatami nikona. Bawcie się robiąc zdjęcia i bądźie szczęśliwi.

swider
11-08-2008, 09:43
aparaty schodzą cenowo (canon to już wogóle) wiec coraz "wyższe" modele stają się standartem. Nie ma się co dziwić ze D80 wymiata niższe modele bo za 1800 ma się porządny sprzęt a dopłata to zaledwie 400zł.
No wlasnie o to mi m.in. chodzi. Skoro mozesz za 400zl kupic aparat o klase lepszy to po co bawic sie w przesiadki. Chyba, ze jak kolega janwoj jestes w pelni swiadom wyboru i chcesz miec kompaktowe lustro i jego wady Ci nie przeszkadzaja. A jesli jestes uzytkownikiem nie do konca wiedzacym czego szukac w aparacie to forum sluzy pomoca i rada. Dlatego ja majac na uwadze portfel forumowicza, ktory pyta co obecnie wybrac przewaznie polecam D80 bo w obecnej sytuacji cenowej to jest naprawde bardzo oplacalny zakup.

DKolega swider polecilby kazdemu zoltodziobowi od razu d3 albo 1ds. To jest bez wyobrazni... Albo w druga strone - kolo kupuje d3, ale po czasie widzi, ze foto to nie to i sprzedaje swoje cudo z przebiegiem 2000 klapniec za pol ceny koledze swidrowi. Bardzo wyrachowane...
Nie zycze sobie kierowania pod moim adresem tych niewybrednych inwektyw i imputowania mi braku wyobrazni i wyrachowania, proste? Piszesz o jakim D3, 1Ds... zastanowil bys sie troche.

Z mojej strony to tyle, nie mam zamiaru wdawac sie w prowokowane pyskowki

KrzysztofS
11-08-2008, 11:12
Wiecie co, naprawde nie sadzilem ze ten watek wywola nawet taka mala burze, zauwazcie ze roznica cenowa d80 a d40 dopiero od niedawna jest taka mala, uzywalem z powodzeniem d40 poltora roku, jak to jeden z kolegow napisal zlapalem bakcyla fotografii DSLR i okazalo sie ze ograniczenia d40 uniemozliwiaja mi to co chce robic, dokladnie w ten sam sposob pozbylem sie kompakta, ktorego mialem ze 3 lata, on rowniez uniemozliwial mi to co chcialem robic

wiec zalozenie ze kupowalem d40 bez swiadomosci jego ograniczen nie jest uprawnione, na tej zasadzie wszyscy ktorzy nie kupuja od razu aut kombi nie sa swiadomi ograniczen hatchbacka w przypadku wyjazdu na wakacje 4 osobowej rodziny, takie argumenty sa bez sensu

bede zawsze i kazdemu poczatkujacemu polecal prostsze i tansze rozwiazanie, w zaleznosci zasobnosci portfela, i mojej subiektywnej oceny czy ktos jest gadzeciarzem, slomianym ogniem czy faktycznie ciekawi go fotografia i bedzie sie w niej rozwijal

i nawet gdyby d3 byl w cenie d40 to i tak bym go nie polecil nikomu poczatkujacemu bo to tak jakby dac poczatkujacemu pilotowi popilotowac f16

chodzmy robic zdjecia....