Zobacz pełną wersję : proporcje i PS
W jaki sposób obciąć proporcjonalnie zdjęcie w PS tzn. mam zdjęcie portretowe i nad głowa jest za dużo miejsca. W jaki sposób więc tak przyciąć zdjęcie tak aby przycinając górę odpowiednia proporcja (dla zachowania 2x3) obcięła mi wskazany bok. Mogę próbowac Crop Tool'em ale to wymaga gimnastyki więc może jest prostsza metoda.
Z góry dzięki za pomoc.
mozna crop toolem - wpisujesz w nim wymiary np 2 x 3cm i przycinasz (zablokuje proporcje). Po zaznaczeniu obszaru mozesz go przesunac
mozna crop toolem - wpisujesz w nim wymiary np 2 x 3cm i przycinasz (zablokuje proporcje)
Taaa... A po zaakceptowaniu otrzyma obrazek o wielkosci 2x3 cm. :mrgreen:
Do tego lepiej uzyc Rectangular Marquee Tool z opcja "Fixed Aspect Ratio" i tam wpisac proporcje. Na koniec uzyc Image / Crop dla przyciecia. Podstawowa zaleta takiego rozwiazania, to przyciecie bez zadnego resamplingu -- czyli "as is".
Ale macie dziwne problemy. :shock: W PhotoPaincie Corela jast to dużo prostsze, naturalne i oczywiste. :D
Nie rozumiem chyba problemu.. to nie można zaznaczyć do wycięcia kwadratu czy prostokąta, który ma zawierać to, co trzeba, np. 1800x1200 punktów?
stig - jesli mozna - jak te funkcje zwia sie w jez. polskim ? :oops:
Do tego lepiej uzyc Rectangular Marquee Tool z opcja "Fixed Aspect Ratio" i tam wpisac proporcje. Na koniec uzyc Image / Crop dla przyciecia. Podstawowa zaleta takiego rozwiazania, to przyciecie bez zadnego resamplingu -- czyli "as is".
Jakby wpisal 2x3 px to dostalby takie male cos, a wpisanie cm nic nie zmieni (ewentualnie PS przeliczy DPI od nowa, a sam obraz sie nie zmieni)
stig - jesli mozna - jak te funkcje zwia sie w jez. polskim ? :oops:
"Zaznaczenie prostokatne"? :) Lewy gorny rog na pasku narzedzi... Po wybraniu bedziesz mial dostepne ustawienia na pasku wlasciwosci gdzie wybierasz "zachowaj proporcje" albo cos w ten desen -- nie uzywam polskiego Shopa -- to profanacja. :D
[ Dodano: Sob Maj 27, 2006 11:17 am ]
Jakby wpisal 2x3 px to dostalby takie male cos, a wpisanie cm nic nie zmieni (ewentualnie PS przeliczy DPI od nowa, a sam obraz sie nie zmieni)
Jesli nie poda wynikowego DPI -- owszem... Ale wyobraz sobie, jak to namiesza uzytkownikowi kiedy w efekcie takiego kadrowania otrzyma obraz o np. 738 DPI. :)Powstanie nowy watek pt. "jak zmienic DPI"? Oczywiscie -- tylko piksele sa fizyczna wielkoscia obrazu, ale po co wprowadzac ludzi do jeszcze ciemniejszego lasu...?
najlepsze jest to, ze crop zapamietuje to co sie wpisze i np. po miesiacu przy chwili nieuwagi, powstanie watek - dlaczego nie crop nie chce mi kadrowac do kwadratu? ;)