Zobacz pełną wersję : Jak poprawnie wykonać wschód&zachód słońca
Witam
Mam do Was pytanie być może ten temat już sie pojawiał na farum ale ja nie znalazłem nic na ten temat...
Jestem nowym posiadaczem NIKONA d70 i kitowego obiektywu 18-70 oraz 70-300...
Chciałbym pofocić zachody i wschody słoneczka... Kombinowałem z ustawieniami ale straszna lipa mi wychodzi...
Wiem że nie ma konkretnego przepisu ale prosiłbym o jakieś podpowiedzi, mniej więcej co i jak ustawić żeby wyszła ciekawa fota, jakiego obiektywu lepiej użyć itp???
Proszę o pomoc:???:
Witam
Kombinowałem z ustawieniami ale straszna lipa mi wychodzi...
Pokaż zdjęcia
W tej chwili nie mam nic wszystko pokasowałem bo nic mi sie nie podobało...
Witam
Mam do Was pytanie być może ten temat już sie pojawiał na farum ale ja nie znalazłem nic na ten temat...
Jestem nowym posiadaczem NIKONA d70 i kitowego obiektywu 18-70 oraz 70-300...
Chciałbym pofocić zachody i wschody słoneczka... Kombinowałem z ustawieniami ale straszna lipa mi wychodzi...
Wiem że nie ma konkretnego przepisu ale prosiłbym o jakieś podpowiedzi, mniej więcej co i jak ustawić żeby wyszła ciekawa fota, jakiego obiektywu lepiej użyć itp???
Proszę o pomoc:???:
Moja propozycja ustawień ;) :
1. Tryb S i czas ustawiony na około 1/500 (ale nie krócej niż te 1/500 bo wystąpi efekt rozmazania jasnych miejsc - migawka hybrydowa)
2. ISO 200 (minimum) , Balans Bieli na "Słoneczko"
3. Pomiar centralnie ważony (w matrycowym jasne słońce może oszukać światłomierz)
4. Ustawiamy ostrość na horyzont , ale nie bezpośredni na słonko , trzymamy spust do połowy i wciskamy przycisk koło wizjera AE-L (parametry ekspozycji będą zablokowane)
5. Kadrujemy (ogniskowa w okolicach 18mm) , horyzont na około 1/3 wysokości kadru (równo) , słonko wg. uznania :D
pstryk , i mamy zachód słońca
Moja propozycja ustawień ;) :
1. Tryb S i czas ustawiony na około 1/500 (ale nie krócej niż te 1/500 bo wystąpi efekt rozmazania jasnych miejsc - migawka hybrydowa)
2. ISO 200 (minimum) , Balans Bieli na "Słoneczko"
3. Pomiar centralnie ważony (w matrycowym jasne słońce może oszukać światłomierz)
4. Ustawiamy ostrość na horyzont , ale nie bezpośredni na słonko , trzymamy spust do połowy i wciskamy przycisk koło wizjera AE-L (parametry ekspozycji będą zablokowane)
5. Kadrujemy (ogniskowa w okolicach 18mm) , horyzont na około 1/3 wysokości kadru (równo) , słonko wg. uznania :D
pstryk , i mamy zachód słońca
Tia... No bo w końcu wszystkie zachody słońca są takie same, i zawsze panują te same warunki atmosferyczne. Bez urazy ale stary takie rady dawać... Krzywdę człowiekowi robisz ;] Ja już się trochę zachodów narobiłem i biorąc przykładowo ten (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=67472), mówię że żaden z podanych przez ciebie punktów w tym przypadku nie miał miejsca. Od pomiaru ostrości, wb, trybu automatyki po pomiar światła...
Ja mam naprawdę dwie bardzo przydatne rady:
1. Przeczytaj dowolną publikację na temat fotografii i prawidłowego naświetlania kadru.
2. Przygotuj kasę na filtry.
Pzdr.
Robert_P
11-08-2008, 13:35
Kolega powyżej napisał dokladnie to co myślałem :)
tomas23
poniżej garść przydatnych wskazówek:
zainwestuj w statyw
proponuję zacząć o wybrania trybu M i pomiaru światła punktowego, badając jego ilość w najważniejszych miejscach kadru
naucz się czytać histogramy, by stwierdzić czy dobrze naświetliłaś kadr
zacznij od kadrów jeszcze przed wschodem lub chwilę po zachodzie słońca (mniejsza rozpietość tonalna)
poczytaj trochę o filtrach choćby tu na forum
PS Jeżeli chodzi o balans bieli to w przypadku zachodów/wschodów to lepiej przestawić na WB bardziej ocieplające kolory np. chmurkę a nawet cień :twisted:
Tia... No bo w końcu wszystkie zachody słońca są takie same, i zawsze panują te same warunki atmosferyczne. Bez urazy ale stary takie rady dawać... Krzywdę człowiekowi robisz ;] Ja już się trochę zachodów narobiłem i biorąc przykładowo ten (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=67472), mówię że żaden z podanych przez ciebie punktów w tym przypadku nie miał miejsca. Od pomiaru ostrości, wb, trybu automatyki po pomiar światła...
...
heh , stary masz rację : każdy zachód jest inny , kadr jest rzeczą indywidualną ,
ale tomas23 prosi o "podpowiedzi ustawień" i taka była moja propozycja.
Ale niech każdy wypracuje sobie własną metodę.
Pozdrawiam! :D
Jak poprawnie wykonać wschód&zachód słońca:
wschód:
1. podnieść słońce nad horyzont ruchem posuwistym aż do zenitu (nie mylić z zenitem)
zachód:
1. opuścić słońce poniżej linii horyzontu.
:D
A tak poważnie:
Ustaw pomiar na matrycowy i zastosuj kompensację -2EV
Jeśli za ciemno, to -1 i tak do skutku
Nikt nie wspomnial o HDR czy to temat tabu... ?
Oczywiscie "nie da sie" zrobic zachodu i dobrze naswietlic kadru bez jakis polowek co widac na fotce pokazanej przez anchela (b. ladna). Polowki trzeba miec i na nich nie oszczedzac. :(
Polecam poczytac o HDR - dosc ciezki kawalek chleba ale mozna uzyskac ciekawe efekty i kolory pod "cukierkowe" podbic ale co tu mowic ludziom sie takie zdjecia podobaja :) kwestia gustu.
Poza tym potwierdzam wypowiedzi kolegow wczesniej - i uzywalbym tylko trybu M. lub do HDR trybu S.
Co kto lubi, można po prostu strzelić fotkę wg wspomnianych przezemnie ustawień a potem wyciągnąć trochę cienie:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img113.imageshack.us/img113/994/csc7794lh7.jpg)
piotereks
15-08-2008, 22:44
dawaj na ustawienie krajobraz i po zawodach. beda ladne.
Widzę że czeka mnie jeszcze sporo nauki... sporo czytania... i jeszcze raz nauki... :) Wielkie dzięki za odpowiedzi :) Jakby ktoś miał jeszcze jakieś pomysły to ja jestem otwarty na propozycje :)
ChollaYi
01-09-2008, 12:44
W trybie manualnym spróbuj pomiarem punktowym zmierzyć światło na niebie w okolicach słońca ale tak by nie obejmować pomiarem słońca - najlepiej by go w ogóle nie było w kadrze w trakcie mierzenia. Potem przekadruj i "szczelaj".
Polecam książkę "Ekspozycja bez tajemnic" Petersona.
Pomiń te wszystkie porady, kup za całe 37 zł i przeczytaj na początek to: http://helion.pl/ksiazki/seknow.htm
Potem eksperymentuj z różnymi ustawieniami aparatu, przecież wołanie foty nic cię nie kosztuje. Myślę, że szybko sam dojdziesz jak trzeba robić.
ChollaYi
02-09-2008, 10:16
Pomiń te wszystkie porady, kup za całe 37 zł i przeczytaj na początek to: http://helion.pl/ksiazki/seknow.htm
Wyborna odpowiedź Wujku Dobra Rado ;) Tak szczerze mówiąc, to nie wiem po co to forum, skoro na każde pytanie można odpowiedzieć "kup se Pan książkę i poczytaj" ;-P
MSPANC
Wyborna odpowiedź Wujku Dobra Rado ;) Tak szczerze mówiąc, to nie wiem po co to forum, skoro na każde pytanie można odpowiedzieć "kup se Pan książkę i poczytaj" ;-P
MSPANC
Szczerze powiedziawszy to była najlepsza rada w tym wątku.
Jak ktoś radzi ustawić tryb na S (sic!), ustawiać "na krajobraz" albo mierzyć światło "gdzieś w pobliżu słońca", bez uwzględnienia tego jakiego sprzętu się używa to mam odruch wymiotny...
ChollaYi
02-09-2008, 11:27
Akurat patent z mierzenia światła w okolicach słońca jest właśnie z książki Petersona, polecanej na tym forum :-P
I powtórzę moje pytanie - po co to forum, skoro wszystkie odpowiedzi można zawrzeć w jednym zdaniu - "poczytaj książkę". Zgodzę się oczywiście, że w książki to rzecz cenna. Ale ludzie nie wchodzą na to forum i nie zadają pytań po to, by usłyszeć taką odpowiedź.
gdyby przepis na każde zdjęcie można było zawrzeć w postaci posta [czyt. kilku zdań] to każdy z nas były już dawno swiatowej sławy fotografem... niestety, wpierw trzeba poczytać trochę więcej a potem użyć praktyki. i znowu poczytać. nikt ci nie da przepisu - bo takiego po prostu nie ma!
Odpowiedź zależy od zadanego pytania. Akurat pytanie postawione w tym wątku wymaga odpowiedzi o objętości książki - przynajmniej jednej. Nikt tu nie będzie książek pisał ani powielał.
andrzej500
02-09-2008, 12:25
Na początek musisz wiedzieć, że obserwując dowolny krajobraz widzisz go stereoskopowo – trójwymiarowo. Zdjęcie jest zawsze mono.
Mamy prawe i lewe oko. Aparat ma tylko jedno.
Z tego powodu widzimy przestrzeń inaczej w naturze niż na zdjęciu.
Pomiędzy intrygującym i beznadziejnym często przebiega cienka linia. Stereo i mono. Prawdziwy problem każdego fotografika. Uświadomienie sobie tej pozornie błahej różnicy może oszczędzić rozczarowań.
Trzeba posiąść zmysł obserwacji jednym okiem.
Akurat patent z mierzenia światła w okolicach słońca jest właśnie z książki Petersona, polecanej na tym forum :-P
A co to ma to rzeczy? A jak mój aparat nie posiada możliwości takowego zmierzenia światła? A jak słońce jest zasłonięte chmurami a najjaśniejszy fragment kadru to wcale nie niebo?
I powtórzę moje pytanie - po co to forum, skoro wszystkie odpowiedzi można zawrzeć w jednym zdaniu - "poczytaj książkę". Zgodzę się oczywiście, że w książki to rzecz cenna. Ale ludzie nie wchodzą na to forum i nie zadają pytań po to, by usłyszeć taką odpowiedź.
A ja nigdzie nie zauważyłem, że to forum nauki robienia zdjęć.
A ponadto więcej niż połowa odpowiedzi na pytanie zadane przez autora wątku, jest równie naiwna jak samo pytanie.
Proszę bardzo oto jedyna słuszna odpowiedź na podany problem - jak poprawnie wykonać wschód/zachód słońca?
Oto "Pięć mistrzowskich kroków poprawnej fotografii wschodu/zachodu słońca by anchel" - wszystkie prawa zastrzeżone.
1 - pomyśleć o tym co chcemy osiągnąć na zdjęciu,
2 - ustawić wstępnie kadr uwzględniając zasady kompozycji oraz/lub punkt 1,
3 - zmierzyć światło, ustawić WB, ocenić kontrasty i dostosować parametry ekspozycji matrycy do możliwości posiadanego sprzętu uwzględniając punkty 1 i 2,
4 - nacisnąć spust,
5 - cieszyć się pięknym zdjęciem.
Łatwiej i bardziej łopatologicznie nie będzie. W dodatku daję 100% gwarancji, że tak wykonany pejzaż będzie jak najbardziej poprawny.
ChollaYi
02-09-2008, 16:39
A co to ma to rzeczy? A jak mój aparat nie posiada możliwości takowego zmierzenia światła?
Tzn jakiego? Bo mam wrażenie, że nie wiesz o czym piszesz. Autor ma D70 i ma możliwość punktowego pomiaru światła.
A jak słońce jest zasłonięte chmurami a najjaśniejszy fragment kadru to wcale nie niebo?
Poczytaj o zasadzie działania światłomierza. Poprawną ekspozycję uzyskasz dla pomiaru (najczęściej) 18% szarej powierzchni, a nie najjaśniejszego fragmentu na zdjęciu. Jak zmierzysz światło na świecącą żarówę, to uważasz, że dostaniesz prawidłową ekspozycję? :)
A ja nigdzie nie zauważyłem, że to forum nauki robienia zdjęć.
A ponadto więcej niż połowa odpowiedzi na pytanie zadane przez autora wątku, jest równie naiwna jak samo pytanie.
No, masz rację. Ale skoro padają pytania o sprawy dotyczące techniki robienia zdjęć, to przyznasz, że dla osoby, która je zadaje odpowiedź "przeczytaj pan książkę" jest mało satysfakcjonująca, prawda? Tomas23 sam podkreślił, że wie, że nie ma gotowej reguły i prosi o jakieś wskazówki. Każdy podaje mu jakieś swoje (mniej lub bardziej trafione) spostrzeżenia i IMHO o to chodzi. Nie o gotowy przepis ale o jakieś naprowadzenie, a Ty się przyczepiłeś, że to muszą być konkretne ustawienia :)
Z mojej strony EOT. Nie chce mi się już niepotrzebnie bić piany.
Tzn jakiego? Bo mam wrażenie, że nie wiesz o czym piszesz. Autor ma D70 i ma możliwość punktowego pomiaru światła.
Poczytaj o zasadzie działania światłomierza. Poprawną ekspozycję uzyskasz dla pomiaru (najczęściej) 18% szarej powierzchni, a nie najjaśniejszego fragmentu na zdjęciu. Jak zmierzysz światło na świecącą żarówę, to uważasz, że dostaniesz prawidłową ekspozycję? :)
No, masz rację. Ale skoro padają pytania o sprawy dotyczące techniki robienia zdjęć, to przyznasz, że dla osoby, która je zadaje odpowiedź "przeczytaj pan książkę" jest mało satysfakcjonująca, prawda? Tomas23 sam podkreślił, że wie, że nie ma gotowej reguły i prosi o jakieś wskazówki. Każdy podaje mu jakieś swoje (mniej lub bardziej trafione) spostrzeżenia i IMHO o to chodzi. Nie o gotowy przepis ale o jakieś naprowadzenie, a Ty się przyczepiłeś, że to muszą być konkretne ustawienia :)
Z mojej strony EOT. Nie chce mi się już niepotrzebnie bić piany.
Bzdury.
Co z tego, że autor ma d70 i punktowy pomiar światła jak dostał od was radę, która to narzędzie sprowadza do sam nie wiem czego, ale na pewno nie do prawidłowego pomiaru światła? To nie ja dawałem bzdurne rady, żeby mierzyć "koło słońca" czy takie tam farmazony. Ja z chęcią się jeszcze czegoś nauczę o działani światłomierza, ale z chęcią od ciebie się dowiem co ma znaczyć zdanie "Poprawną ekspozycję uzyskasz dla pomiaru (najczęściej) 18% szarej powierzchni, a nie najjaśniejszego fragmentu na zdjęciu." Już nie wspomnę, że ja nikogo nie namawiałem do pomiaru światła w najjaśniejszym punkcie kadru, to już twoja propozycja to jest sorry za słownictwo - mało mówiący komukolwiek, a szczególnie amatorowi bełkot. Napisz chociaż jak to zrobić - ustawić ją w cieniu, oświetloną słońcem, w półmroku, przodem do zachodzącego słońca, tyłem, bokiem, pod jakim kątem? Zasada działania szarej karty często sprowadza się do założenia "szara karta przy pomiarze, powinna być oświetlona takim samym światłem co obiekt fotografowany". Zabierz mnie w plener i pokarz jak ustawić za jej pomocą pomiar, podczas nadmorskiego zachodu słońca. Sorry ChollaYi ale twoja rada po raz kolejny jest mówiąc oględnie mało przydatna i wzbudza we mnie wrażenie, że nie za bardzo wiesz o czym piszesz. W którymś kościele dzwonili ale nie wiesz w którym.
I jeszcze raz do autora i interlokutorów: nie ma, nie było i nie będzie gotowych rozwiązań na dobrą fotografię jakiegokolwiek obiektu i podpowiadanie ustawień aparatu w takim wątku to bzdura.
Rozumiem pomoc w ustawieniu parametrów sprzętu w jakimś konkretnym przypadku, gdzie podajemy szczegóły: że jest 20 sierpnia, godzina 20, lekkie ciepłe światło boczne, przefiltrowane przez miejscowe zachmurzenie, największa płaszczyzna odbijająca światło w kadrze to jasny łan zboża, w kadrze nie będzie słońca a głównym motywem w mocnym punkcie będzie uschnięte, prawie czarne drzewo i rzucający przez nie cień. I będziemy konwertować do BW. I pytanie dotyczy tego jak nie prześwietlić przy dłuższym czasie, jak zachować szczegóły w cieniach przy dużym kontraście sceny.
Ale jak mnie kto spyta do ku...y nędzy: jak zrobić dobre zdjęcie uschniętego badyla o zachodzie słońca to ja odpowiedź mam tylko jedną:
KSIĘGARNIA!
Eot i dziękuję za pasjonującą dyskusję, mając jednocześnie nadzieję, że autor wątku zamiast czytać te nasze wypociny jednak weźmie się za lekturę i praktyczne ćwiczenia.
Pozdrawiam.