Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : szukam pomocy przy składaniu PC-ta

giziol
08-08-2008, 15:25
szukam kogos kto uzyczyl by mi z godzinke swojego czasu, pogadal ze mna na GyGy doradzil w sprawie kompa. Chce zlozyc w miare wydajnego niedrogiego kompa C2Duo a intlu lub AMD nie wiem jeszcze zaden wypas ma byc ekonomicznie wydajnie itd tylko pod koszenie zdjec. Wlasnie mi padł komp staruszek i potzrebuje cos na gwalt ale z portfela sie nei wysypuje ;). Poki co chce glownie popytac o procki plyty glowne itd jezeli mial by ktos checi na krotka pogawedka np w niedziele ;) bylbym wdzieczny!! ;)

Kaleid
08-08-2008, 15:28
Na chwilę obecną Core2Quad 6600 + 4GB RAM + HDD 640 Samsung F1 + Radeon 4850 - i masz sprzęt do większosci zastosowań ;)

ADAM1
08-08-2008, 15:47
Sercem komputera, nie jest wbrew pozorom procesor, ale płyta główna, bo to ona odpowiada za komunikację i stabilność.

Przedstawię jedynie producenta : GIGABYTE.

Montują bardzo dobre i trwałe kondensatory, nie do przecenienia jest też patent DUAL-BIOS.

No i w rankingach wypadają również dobrze, polecam.

giziol
08-08-2008, 16:21
plyta na pewno bedzie gigabyte to juz wczesniej zdecydowalem , teraz tylko musze wybrac model bez udziwnien

nie mam jeszcze pewnosci co do visty wiec pewnie usądzie na nim XP wiec tam wiecej niz 2gb ramu nie ma po co pchac ramy 800mhz GoodRam

procek - duzo osob namawia na C2Duo w technologi 45Nm , zniecheca mnie do quada

2 dyski po 250 spiete w Raid

mowie nie chce wywalac kasiory, podobno grafa na ktoryms Gigabycie dorownouje GF6600

chodzi mi po prostu o konkretne modele ktore ktos uzywa stosuje jest zadowolony, ma byc tanio i "w miare" dobrze nie chce rakiety na rakiete przyjdzie czas ;)

ADAM1
08-08-2008, 19:44
Zachęcam do kupienia np. tej: http://www.gigabyte.pl/products/mb/specs/ga-ep45-extreme_10.html

Na płycie głównej nie oszczędzaj.

stig
08-08-2008, 19:57
pewnie usądzie na nim XP wiec tam wiecej niz 2gb ramu nie ma po co pchac3-ech tez nie? :)

2 dyski po 250 spiete w Raidstripe czy mirror?

ADAM1
08-08-2008, 20:20
stripe czy mirror?

Myślę, że szeregowo, po co dublować dane w PCcie?

Awarie, to ekstrema w domowych, dobrze chłodzonych obudowach.

coach_lodz
08-08-2008, 21:19
do obróbki zdjęć to jak najwięcej ramu więc myślę, że 3 giga (tyle potrafi zaadresować XP) albo weź więcej bo bodaj XP 64 bitowy może więcej... a co do płyty głównej to świetnym wyborem jest DFI Blood Iron P35-T2RL oczywiście Gigabyte też jest świetny... no i porządny zasilacz np Corsair 520W...

Aha zapomnij o AMD...

Jurandw
08-08-2008, 21:43
Jeżeli to ma być sprzęt do grafiki to od razu zapomnij o 2GB RAM. Minimum to 3GB na 800 MHz, ale najlepiej bierz od razu sprzęt pod 64-bity i wtedy dokładasz ramu tyle ile chcesz. Wtedy jedynym ogranicznikiem jest płyta główna. Osobiście DFI i Gigabyte bym nie brał, może coś z Intela, mają bardzo fajne modele za nie dużą kasę, a przy okazji nie wracają od razu na reklamacje. Grafe weź nawet nawet jakiś GF 8600 (jeżeli nie będziesz grać to spokojnie wystarczy). Co do procka to najlepiej od razu Pentium Quad (2.4GHz z tego co pamiętam to jest poniżej 450zł). Obudowę to przede wszystkim dużą ! i z naprawde mocnym zasilaczem (min. 500W realne).

maly5
08-08-2008, 22:05
jak nie potrzebujesz rakiety to do obrobki zdjec wez sobie jakiegos e8200/8400 (corasa, nie quada). co do plyty gigabyte'a to robin102 ma zdaje sie taka ze zintergrowana grafika to mozesz go spytac jaki to model (choc nie pamietam jak tam z raidem), a jak nie to mozesz na p35 wziac jakas ds3. i nie bralbym plyt intela szczerze mowiac. pamieci - lepiej wiecej niz mniej. nawet na zwyklym xp (bedzie widzial co prawda 3.25 ale da rade, a pamieci sa tanie teraz. co do zasilacza. jak nie bedzie jakiejs mocniejszej grafiki i jak nie bedzie quada to bym sie nie wyglupial z jakims minimum 500 bo niby na cholere. no chyba ze chcesz na zas. ale to od razu jakiegos thermaltake'a750 ;-)

stig
09-08-2008, 09:35
Myślę, że szeregowo, po co dublować dane w PCcie? Po co? Dla bezpieczenstwa wlasnie. Bardziej absurdalnym jest robienie stripe'a. Bo niby po co to fotografowi?

ADAM1
09-08-2008, 09:47
Po co? Dla bezpieczenstwa wlasnie. Bardziej absurdalnym jest robienie stripe'a. Bo niby po co to fotografowi?

Ja rozumiem, ja wiem;), ale ..................................

..................... ale do czorta, przecież fotki archiwizuje się na nośnikach (w tym na HDD), poza "układem", a nie na systemowych.

W takim przypadku, robienie równoległego RAIDa, to po prostu niepotrzebna czynność.

Niemniej, jak ktoś od tego będzie spać spokojniej, to czemu nie, nie mam nic przeciwko.;)

stig
09-08-2008, 09:53
Ja rozumiem, ja wiem;), ale ..................................

..................... ale do czorta, przecież fotki archiwizuje się na nośnikach (w tym na HDD), poza "układem", a nie na systemowych.Ale ja nie mam na mysli archiwizowania w tenze sposob. To ostatnie co bylbym sklonny polecac. Chodzi o bezpieczenstwo biezacych projektow czy zdjec przed wlasciwa archiwizacja.
Stawianie RAIDa dla samej tylko wydajnosci jest bez sensu dla wiekszosci uzytkownikow. Zapis konwertowanych plikow czy ich odczyt, nawet najzwyklejszemu dyskowi zajmuje duzo mniej czasu niz soft jest w stanie to przemiedlic. Jesli taki NX czy inne konwertery beda radzic sobie z jednym zdjeciem w ulamku sekund, to przyspieszenie systemu dyskowego bedzie mialo sens. Jak jednak praktyka pokazuje -- to sie nie poprawia, a jedynie pogarsza -- rosnie zasobozernosc softu i wielkosc plikow produkowanych przez aparaty.

ADAM1
09-08-2008, 10:04
To, co mówisz to prawda, dlatego stosowanie dysków w RAIDzie, tak, czy owak, uważam za niepotrzebny wydatek.

No chyba, że ktoś przechowuje na dysku systemowym jakieś bardzo, dla niego, istotne informacje.

Nauczony jednak przez fanów OC, patrzenia ich okiem na konfigurację PCta, skonstatowałem, że nasz kolega, potrzebuje szybko, a nie, bezpiecznie.

I stąd mój komentarz.

flyski
09-08-2008, 10:18
Jak chcesz tanio i dobrze to polecam C2duo e7200 + gigabyte ep35 (model z 8xusb nie ma serial i print portu, ale są starsze mniej USB ale porty mają) + jednak jakąś zewnętrzną grafę bo trzeba pamiętać że integra nawet najlepsza korzysta z pamięci RAM kompa a to na pewno wolniej chodzi niż najprostsza grafa zewn.
Co do dysków to sprawa dyskusyjna, ja bym kupił jeden 0.5Tb i z bańki ale może komuś potrzebny RAID.

giziol
09-08-2008, 11:40
myslalem tez o E4500 bo czy odczuje taka roznice miedzy 2,2 a 2,5Ghz, dysk moze stac 1 ten komp ma byc przejsciowy, pomyslalem o raidzie bo za jakis czas jak juz bede skladal kompa do pracy to uzyje zapisu na 2 dyskach do archiwizacji danych. jak mi nawet polecicie pare czesci ktore bede w stanie nabyc uzywane to bedzie nawet lepiej, komp ma pociagnac grafe 2D przez najblizsze pol roku/rok, i bedzie uzywany sporadycznie dlatego nie chce pchac siana zeby sobie wiecej stal niz to warte.

kumpel grafik zakupil prawie 2 lata temu: i dalej mu chula i spokojnie ciagnie Viste i shopa i corela, nie narzeka.

ja przewertowalem forum PcLaba ale tam tyle dziwakow od kompow ile u nas od aparatów ;)

ntel CORE2DUO E6300 1.86GHz BOX 2M

Biostar TForce P965 Deluxe

2 x DDR2 1024mb 667 Kingston w trybie dual

2 x Seagate Barracuda 7200.10 250GB 8MB SATA II 8MB w trybie RAID 0 (striping)

PALIT GEFORCE 7600GS 256BIT 256MB PCI-E TURBO BOX

Tom01
09-08-2008, 11:41
Przedstawię jedynie producenta : GIGABYTE.

Która projektuje płyty na odwal. Takiego układowego bubla trzeba ze świecą szukać.

Montują bardzo dobre i trwałe kondensatory

He, he.... dobre. To ma być argument "za", jak rozumiem?

ezin
09-08-2008, 11:41
jeśli chcesz to mogę ci jutro wieczorem podesłać dokładny konfig kompa którego składałem znajomemu niespełna tydzień temu. Ogólnie:

Core 2 Duo,
4Gb Kingstone, dual channel [2x2Gb],
płyta Asus P5K** [nie pamiętam dokładnego oznaczenia],
500Gb Segate, 32Mb cache, 7200rpm.
Gigabyte Gf 8600GT, 512 ram, pasywne chłodzenie,
Zasilacz 400W CoolerMaster [bardzo wydajny, bezpieczny, cichy],
DVD-RW,
Obudowa Asus, FDD, Głośniki Creative 2.1

Wszystko wyszło jakieś 1600pln czy nawet mniej bo od sumy końcowej [bodajże 1750pln] trzeba odliczyć 100pln za głośniki i jakieś 220pln za Windows Vista.

Przez tydzień na nim pracowałęm i nawet na tej całej śmiesznej Viście Photoshop, gierki i inne bzdury chodzą świetnie. Ogólnie komp rakieta jeśli chodzi o obróbke itp. a do gierek też w zupełności wystarcza.

ADAM1
09-08-2008, 11:48
Która projektuje płyty na odwal. Takiego układowego bubla trzeba ze świecą szukać.

Wygłaszasz krzywdzące sądy nie poparte żadnymi argumentami.

Nie poznaję Cię Kolego.

Od lat używam, tych płyt i stąd moja o nich opinia, a Twoja skąd się bierze?

Tom01
09-08-2008, 11:57
Wygłaszasz krzywdzące sądy nie poparte żadnymi argumentami.

Rzadko zabieram głos w takich sprawach bo zazwyczaj kończy się to jałową, naładowaną emocjami pyskówką. Gdzie, jak gdzie, ale ciężko jest prosto wykazać, poprawność układową jakiegoś rozwiązania. To dyskusja dla mikroelektroników. W naszym biednym kraju, przyjęło się od 15-20 lat, że rozwiązania low-endowe, postrzega się jako średnią klasę lub lepiej. Faktycznie Gigabyte, obok wielu innych tajwańskich i okolicznych producentów to rozwiązania najtańsze z najtańszych. Za tym się ciągną oszczędności przy projektowaniu i wykonaniu. Proszę choćby zauważyć ile jest na tanich płytach ścieżek, w postaci małych spiralek lub wężyków. Bynajmniej nie są tam dla ozdoby.

ADAM1
09-08-2008, 12:10
Rzadko zabieram głos w takich sprawach bo zazwyczaj kończy się to jałową, naładowaną emocjami pyskówką. Gdzie, jak gdzie, ale ciężko jest prosto wykazać, poprawność układową jakiegoś rozwiązania. To dyskusja dla mikroelektroników. W naszym biednym kraju, przyjęło się od 15-20 lat, że rozwiązania low-endowe, postrzega się jako średnią klasę lub lepiej. Faktycznie Gigabyte, obok wielu innych tajwańskich i okolicznych producentów to rozwiązania najtańsze z najtańszych. Za tym się ciągną oszczędności przy projektowaniu i wykonaniu. Proszę choćby zauważyć ile jest na tanich płytach ścieżek, w postaci małych spiralek lub wężyków. Bynajmniej nie są tam dla ozdoby.

Chyba jednak nie wiesz co mówisz.:D

Wszystkie niemal płyty są tajwańskie.;)

A Gigabyte, do low endowych się nie zalicza

Może jakieś konkrety, zamiast pustych słów.

andrzej500
09-08-2008, 12:20
Jestem zwolennikiem płyt Intela lub Asusa. Może ktoś mnie przekona do innych płyt.
Gigabyte to raczej marny sprzęt.
------------------------------------------------
Proponuję zobaczyć kilka przykładów jakie procesory projektowano pod jakie chipy.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img122.imageshack.us/img122/6990/blockdiagramnetdn6.jpg)

Tom01
09-08-2008, 12:22
Chyba jednak nie wiesz co mówisz.:D

Chyba jednak wiem. Jeśli Pana ten temat zajmuje, proszę wgłębić się w zagadnienia dotyczące propagacji sygnałów i zależności czasowych w mikroelektronice, oraz ich związek z sztucznymi indukcyjnościami i manipulowaniem długością ścieżek.

ADAM1
09-08-2008, 12:30
Chyba jednak wiem. Jeśli Pana ten temat zajmuje, proszę wgłębić się w zagadnienia dotyczące propagacji sygnałów i zależności czasowych w mikroelektronice, oraz ich związek z sztucznymi indukcyjnościami i manipulowaniem długością ścieżek.

To techniczny bełkot, tak Ci powiem, a fakty są takie, że są to bardzo stabilne urządzenia i choć może w rankingach szybkości nie wypadają najlepiej (przez ową, jak powiadasz "koszmarną" długość ścieżek;)), to doskonale sprawdzają się w domowych PCtach.

Śledzę dokonania tej firmy od lat i wypróbowałem wiele z ich produktów, więc można rzec, jestem praktykiem.:D

giziol
09-08-2008, 12:32
dotyczące propagacji sygnałów i zależności czasowych w mikroelektronice, oraz ich związek z sztucznymi indukcyjnościami i manipulowaniem długością ścieżek.

rownie dobrze moge wlaczyc chinski teleturniej i probowac odpowiadac na pytania;), co tam sie w kabelkach i kondensatorkach dzieje to mi tam rybka;)

ADAM1
09-08-2008, 12:34
rownie dobrze moge wlaczyc chinski teleturniej i probowac odpowiadac na pytania;), co tam sie w kabelkach i kondensatorkach dzieje to mi tam rybka;)

Powiem Ci, że jak Ci kondensatorki zaczną "robić pod siebie", to nie będzie Ci wszystko jedno.;)

giziol
09-08-2008, 13:02
czy taki zestawik jak podalem wczesniej bedzie stykac? te 1,8 zamienilbym na 2,0 , i chcialbym to zamknac w malej zgrabnej obudowie, wejdzie w to pudelko ;)?

http://allegro.pl/item414619233__ibox_magic_black_red_nowe_ostra_pro mocja_.html

Tom01
09-08-2008, 14:24
To techniczny bełkot

Odsyłam do literatury fachowej, bądź na 3 rok studiów o kierunku związanym z elektroniką.

choć może w rankingach szybkości nie wypadają najlepiej (przez ową, jak powiadasz "koszmarną" długość ścieżek;))

Z całym szacunkiem, ale w tym momencie Pan dał świadectwo, że nie ma bladego pojęcia, o czym pisze. Niepotrzebnie zareagowałem w tym wątku, mój błąd i kończę. Niestety niemal zawsze, wejście w czyjś świat przekonań, kończy się tak samo.

Polsar74
09-08-2008, 17:05
Z całym szacunkiem, ale w tym momencie Pan dał świadectwo, że nie ma bladego pojęcia, o czym pisze. Niepotrzebnie zareagowałem w tym wątku, mój błąd i kończę. Niestety niemal zawsze, wejście w czyjś świat przekonań, kończy się tak samo.

ADAM1 - spokojnie. Tom01 ma sporo racji. Gygabyte to taki producent niszowy - w PRL-u wielbiony bo tani.
Ale fakt faktem - sporo reklamacji jest na ten sprzęt. Mam znajomych w sporej ilości sklepów w swoim mieście i wiem co mówię.

Tom01 - wydaje mi się że jeśli jesteś pewien swych racji to nie należy się z rozmowy wycofywać - ani denerwować się od razu pomimo przeciwstawieństw...

Pozdrawiam serdecznie obu Panów oraz resztę czytających ten watek

nocturnus_
09-08-2008, 17:43
hmmm w necie jest trochę opisów kiepskiej jakości m.in piszczących kondensatorów czy tam cewek w produktach gigabyte'a , ja tam nie polecam

PaRaGaS
09-08-2008, 18:59
O, dobry wątek, podepnę się.
Aktualnie jadę na A1700+XP, 512MB DDR, składałem go tak dawno, że nie pamiętam nawet taktowania pamięci.

Zbieram się powoli do modernizacji, ale jak zobaczyłem co jest w sklepach to się załamałem. Jedyne, co umiałem względnie wybrać to procesor - stanęło na E8400, chyba najlepszy stosunek ceny do jakości obecnie.
Jaka płyta? Z jakim chipsetem? Ile kanałów SATA? Ile PCI-E i jakie? Co to w ogóle jest to PCI-E, z czym to się je? Czy PCI-E x16 jest kompatybilne w dół? DDR2 czy DDR3 (biorąc pod uwagę, że DDR3 na tym samym taktowaniu jest identycznie wydajne, jak DDR2)?

Głowa boli. :( Oddajcie mi AGP i PCI!

Główne założenie - NIE GRAM. Potrzebuję stacji roboczej + multimediów.
Generalnie plan jest taki - kupuję proca, płytę, RAM i grafę - grafę byle jaką, ważne żeby miała pasywne chłodzenie i DVI które pociągnie 30" w dual linku z HDCP. Ponoć Radki ciągną strasznie prąd, to jest spory minus.
Proc już wiadomo jaki (chyba, że ktoś mi wykaże, że się nie opłaca).
Na pewno będzie jeden dysk SATA 1TB (Samsung F1) + drugi zewnętrzny z backupem (dobrze, żeby płyta miała eSATA). Myślałem też o mirrorze w budzie, ale zewnętrzny backup ma chyba więcej sensu.
Pamięci najchętniej 4GB - wiem, że XP tyle nie zaadresuje, ale zwyczajnie bardziej się opłaca brać komplety po 2GB niż jednorazowo 3GB. W perspektywie pewnie kiedyś przejdę na Vistę. Jaka technologia i jakie taktowanie?
Na płycie obowiązkowo jakieś szczątkowe porty PCI i jeden kanał ATA/133. Moje dotychczasowe typy to niestety Gigabyte i MSI.
Dojdzie trochę gratów z obecnej konfiguracji i całość zasili BeQuiet! DarkPower 430W.

Pewnie o czymś zapomniałem, ale po prostu przestałem serwisować cudze kompy wieki temu (wolność!), a mój w pewnym momencie zaczął po prostu DZIAŁAĆ i tak jakoś przez dwa-trzy lata nie musiałem NIC przy nim robić.
Teraz czuję się jak kompletny lajkonik. :D

Powiedzmy, że chciałbym się zmieścić w dwóch patykach, nie wykluczam większej inwestycji, ale bardzo chętnie zamknąłbym całość w mniejszej sumie. Komputer to narzędzie, ma działać, nic więcej. Tak jak mój A1700+ spokojnie wystarczy mi nawet do pracy z CS3, to przyszedł ten moment, że trzeba coś zmienić. :)

Coś polecicie?

Tom01
09-08-2008, 19:31
Tom01 - wydaje mi się że jeśli jesteś pewien swych racji to nie należy się z rozmowy wycofywać - ani denerwować się od razu pomimo przeciwstawieństw..

Nie denerwuję się, a wycofanie się jest wynikiem braku wspólnej płaszczyzny argumentacji. O ile jeśli chodzi o monitory, jestem w stanie opisać jakieś zjawiska w sposób prosty do wyobrażenia, to zagadnienia elektroniczne tak się nie dadzą. Jeśli ktoś nie ma minimalnych podstaw to rozmowa kończy się stwierdzeniem, że bełkoczę. Zresztą, jakby takie podstawy były, bo nie byłoby stwierdzeń, że Gigabyte to niemal Boskie objawienie. Niedawno na forum canon-board była podobna dyskusja. Co niektórym piana wyszła, bo śmiałem podważyć wyidealizowany świat płyt jakiejś tam dalekowschodniej firmy.

Faktem jest, że układ elektroniczny to nie jest zlepek elementów. Ważna jest też tak banalna rzecz, jak rozmieszczenie elementów. Jednym z problemów w technice cyfrowej są zależności czasowe sygnałów, które przy częstotliwościach jakie tam występują, rosną do rangi poważnego kłopotu. Jeśli układ nie jest przemyślany, to stosuje się masę tricków, aby toto w ogóle zadziałało. Skutek jest taki, że składak na takich komponentach jest po prostu gorszej jakości. Przejawia się to w najrozmaitszy sposób i nikt kto nie pracował przy porządnym komputerze, nie wie o czym piszę.

Polsar74
09-08-2008, 19:55
Faktem jest, że układ elektroniczny to nie jest zlepek elementów.

Dzieki że odpisałeś. Akurat mnie nie musisz przekonywać. Pracowałem,nie tak dawno, z elektronikami ładnych kilka lat i się obsłuchałem jakie to "kwiatki" spotyka się w naszych domowych sprzętach RTV

Paweł

PaRaGaS
09-08-2008, 20:01
Mi się w MP3 Creative Zen Touch ułamała ścieżka przewodząca lewy kanał do wyjścia słuchawkowego.
Kolega otworzył, zobaczył, że miejsca na milimetr a cała konstrukcja tak debilna, że tylko czeka żeby się zepsuć.
Cośtam pogmerał, zlutował na słowo honoru i jakoś działa, ledwo. Niedługo znowu trzeba będzie sie z tym babrać pewnie. :/

ADAM1
09-08-2008, 23:32
Nie denerwuję się, a wycofanie się jest wynikiem braku wspólnej płaszczyzny argumentacji. O ile jeśli chodzi o monitory, jestem w stanie opisać jakieś zjawiska w sposób prosty do wyobrażenia, to zagadnienia elektroniczne tak się nie dadzą. Jeśli ktoś nie ma minimalnych podstaw to rozmowa kończy się stwierdzeniem, że bełkoczę. Zresztą, jakby takie podstawy były, bo nie byłoby stwierdzeń, że Gigabyte to niemal Boskie objawienie. Niedawno na forum canon-board była podobna dyskusja. Co niektórym piana wyszła, bo śmiałem podważyć wyidealizowany świat płyt jakiejś tam dalekowschodniej firmy.

Faktem jest, że układ elektroniczny to nie jest zlepek elementów. Ważna jest też tak banalna rzecz, jak rozmieszczenie elementów. Jednym z problemów w technice cyfrowej są zależności czasowe sygnałów, które przy częstotliwościach jakie tam występują, rosną do rangi poważnego kłopotu. Jeśli układ nie jest przemyślany, to stosuje się masę tricków, aby toto w ogóle zadziałało. Skutek jest taki, że składak na takich komponentach jest po prostu gorszej jakości. Przejawia się to w najrozmaitszy sposób i nikt kto nie pracował przy porządnym komputerze, nie wie o czym piszę.

Używasz samych filozoficznych uogólnień i za cholerę konkretu.

Bardzo mnie irytuje, kiedy ktoś przyjmuje maskę GURU, a temat jest mu tylko znany ze słyszenia.

Znasz się na monitorach, to tego nie neguję i nawet chętnie Cię o coś tam od czasu, do czasu zapytam, ale na miłość Boską nie wmawiaj ludziom ciemnoty, bo to chore jest.

Wymień, te, Twoim zdaniem hi endowe płyty i ich producentów, a nie pływasz po temacie jak, nie przymierzając,
humanista.;)

Nie mówię, że jestem bardzo mocny technicznie, bo moja dziedzina jest inna, kieruję się doświadczeniem, które jest dość w tym temacie bogate, więc przekazuję czego doświadczyłem i tyle.

Więcej zła mogę powiedziec o Asusie, na którym się juz przejechałem, niż o Gigabyte.

Tom01
09-08-2008, 23:36
Używasz samych filozoficznych uogólnień i za cholerę

Ano właśnie konkrety padły. Techniczne, ścisłe. :-)

Proszę ode mnie nie wymagać gotowców w stylu: w Gigabyte wywala się obsługa USB w piątki o 7:15, bo takich reguł nie ma. Kwestia jakości MB to skomplikowana sprawa i nie można tego potwierdzić lub zaprzeczyć objawowo. Zacząłem od zaprzeczenia o jakości, stabilności owych płyt bo tak nie jest. Wynika to z ich niechlujnego zaprojektowania. Problemy bądź nie, w konkretnych komputerach, są kwestią statystyki. Jak ktoś chce to sprawdzać na sobie, jego wybór.

Lepsze płyty? Pod Intela? Intel, oryginał. Pod AMD? Referencyjne AMD i ich klon, zdaje się Micronika, ale niedostępny. Wywołałem wilka z lasu. Zaraz pewnie cała gromada znawców stwierdzi, że to szit bo podkręcać nie można. ;-)

Asustek? To chyba najlepsze płyty z dalekiego wschodu, ale nadal low end i silnie nierówne jakościowo. Tak jakby różne serie projektowały/wykonywały różne zakłady.

wlopis
10-08-2008, 00:43
Zestawiłem taki komputer jak w tym wątku, jestem zadowolony :)http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=52898&page=9

Darek Jankowiak
10-08-2008, 20:17
Giziol - jeśli można podepnę się pod temat.

Na jutro mam zamiar "klepnąć" taki zestaw jak niżej - poradźcie czy coś zmienić/zamienić, dołożyć:

MB: Gigabyte GA-G31MF-S2
DVD-RW: Lite-On DH-20A4P-21C OEM DVD-RW
GFX: Asus Radeon HD 3650 512MB PCI-E 90C1CKJ0J0UAY00T
KB+MS: Mode Com MC-6000 czarno-srebrny Radio USB Optyczna
RAM: Kingston 2GB DDR2 800 KVR800D2N6/2G
CPU: Intel Core 2 Quad Q9300 775 (T) BX80580Q9300
HDD: Hitachi 3,5 " 1TB SATA II 7200 (1000GB lub 500 GB)
CASE: Enlight 2417 z czytnikiem kart (
PSU: Enlight GPS 400AB

andrzej500
10-08-2008, 21:56
strona intela udzieli wielu odpowiedzi

http://mbsg.intel.com/mbsg/default.aspx

PaRaGaS
10-08-2008, 23:14
Nikt mi nie odpowie? :(

ADAM1
10-08-2008, 23:38
Nikt mi nie odpowie? :(

Ja odpowiem, a że lubię tego skurczybyka Tom01, to i o kompromis się pokuszę.:D

Zbuduj komputer na tym szkielecie: http://www.intel.com/products/motherboard/DP45SG/configs.htm

Na pewno dobry, ale czy tani, nie sprawdzałem.

PaRaGaS
11-08-2008, 00:05
Zbuduj komputer na tym szkielecie: http://www.intel.com/products/motherboard/DP45SG/configs.htm

Dzięki, ale nie ma PATA. :) I pewnie nie jest tania.
Zresztą bardziej chodziło mi o rozwianie wspomnianych wątpliwości co do nowych złącz itp., niż wskazanie konkretnego modelu płyty.
I nadal nie wiem, czy jest sens się ładować w DDR3.

andrzej500
11-08-2008, 08:04
PaRaGaS
cofnij się dwiw strony do tyłu.
Tam są cztery schematy, w których widać, czym różnią się prędkości DDR2 od DDR3.
Widać również, za co odpowiada mostek północny a za co południowy. Od tych dwóch chipów zależy, co może być podłączone do płyty. Rodzaj wejść wyjść itp. Trzeba starać się to zrozumieć. Wszystkie schematy są na stronie Intela. Jakość i rodzaj audio zależy od typu południowego chipa nie od procesora.
Wejdź na stronę
http://mbsg.intel.com/mbsg/default.aspx
Jeśli wprowadzisz rodzaj procesora w Twoim przypadku (Intel Core2 Duo)
i typ pamięci DDR2 800/600 to wyskakuje 30 rodzajów płyt obsługujących zadane kryteria.
Jeśli DDR3 1066/800 to masz 10 odpowiedzi.
Można wprowadzać rodzaj złączy, rodzaj chipsetu i inne a w odpowiedzi uzyskać które płyty to obsługują.

Tom01
11-08-2008, 09:07
I nadal nie wiem, czy jest sens się ładować w DDR3.

Biorąc pod uwagę cenę płyt i samych pamięci nie warto. Wszystko co "naj" jest na początku drogie, potem szybko tanieje.

Tom01
11-08-2008, 09:10
Ja odpowiem, a że lubię tego skurczybyka Tom01, to i o kompromis się pokuszę.:D

:-)

Płyta jest stosunkowo droga, w porównaniu do podobnych na P35.

ADAM1
11-08-2008, 12:19
:-)

Płyta jest stosunkowo droga, w porównaniu do podobnych na P35.

Trzysta (300) dolców, to drogo?;)

Tom01
11-08-2008, 12:32
Trzysta (300) dolców, to drogo?;)

Oj, napisałem "porównaniu do podobnych na P35". W dystrybucji pewnie wyjdzie ze 500-600 netto, a P35 połowę albo mniej. Do tego koszt DDR3.

Darek Jankowiak
11-08-2008, 14:06
Giziol - jeśli można podepnę się pod temat.

Na jutro mam zamiar "klepnąć" taki zestaw jak niżej - poradźcie czy coś zmienić/zamienić, dołożyć:

MB: Gigabyte GA-G31MF-S2
DVD-RW: Lite-On DH-20A4P-21C OEM DVD-RW
GFX: Asus Radeon HD 3650 512MB PCI-E 90C1CKJ0J0UAY00T
KB+MS: Mode Com MC-6000 czarno-srebrny Radio USB Optyczna
RAM: Kingston 2GB DDR2 800 KVR800D2N6/2G
CPU: Intel Core 2 Quad Q9300 775 (T) BX80580Q9300
HDD: Hitachi 3,5 " 1TB SATA II 7200 (1000GB lub 500 GB)
CASE: Enlight 2417 z czytnikiem kart (
PSU: Enlight GPS 400AB

Miałby ktoś jakieś sugestie uwagi odnośnie sprzętu jak wyżej ??

PaRaGaS
11-08-2008, 14:21
PaRaGaS
cofnij się dwiw strony do tyłu.
Tam są cztery schematy, w których widać, czym różnią się prędkości DDR2 od DDR3.
Widać również, za co odpowiada mostek północny a za co południowy. Od tych dwóch chipów zależy, co może być podłączone do płyty. Rodzaj wejść wyjść itp. Trzeba starać się to zrozumieć. Wszystkie schematy są na stronie Intela. Jakość i rodzaj audio zależy od typu południowego chipa nie od procesora.

No dobrze, ale ja wiem za co odpowiadają.
Po prostu kiedyś wybór był prosty - od VIA trzymać się z daleka, nForce był OK. To dla AMD.
Teraz pod Intela są chipsety Intela, ATI, nVidii i kij wie kogo jeszcze.
Zresztą, nieważne. Może uda mi się gdzieś znaleźć porównanie lepszej jakości niż z jakiegoś "Komputer Świata" i jednocześnie nienaładowane mnóstwem zbędnych informacji dla overclockerów.

PS: W zintegrowane audio i tak się nie bawię. ;)
PS2: Ta szukajka tylko potwierdza mój wybór MSI i Gigabyte.

Pawel92
11-08-2008, 14:23
Witam,

widze, ze sie nader ciekawa dyskusja wywiazala. Poniewaz prawie "od zawsze" skladalem swoje PC-ty, a tutaj (Tom1) przeczytalem opinie, ze (w skrocie) tylko plyty Intela i AMD sa poprawnie zaprojektowane i wyprodukowane, co, jak widac w watku, wydalo sie opinia kontrowersyjna.
Wiele doswiadczenia z plytami pewnie nie mam i mialem do czynienie jedynie z MB marek Abit, Gigabyte i Asus(tek).
Pomijajac przypadki w ktorych decydowalem sie na rozwiazania "el chipo" typu chipset VIA albo NVIDIA, to wybierajac duet procesor Intel + chipset Intel nigdy problemow nie mialem.

Pytanie 1 : dla zwyklego smiertelnika, co dadza dodatkowo cytowane MB Intela lub AMD w porownaniu z plytami innych producentow (Mam oczywiscie na mysli te same lub zblizone klasy plyt) ?

Pytanie 2 : Czy MB "high-end" dajmy na to Asus, to rzeczywiscie "low-end" w porownaniu do MB Intela ?

Z gory dziekuje za odpowiedz(i) :).

andrzej500
11-08-2008, 14:28
rekdar

procesor za 700 zł chcesz posadzić na płycie za 150 zł.

może zmienisz płytę na jedną z:
http://processormatch.intel.com/COMPDB/SearchResult.aspx?ProcNbr=Q9300

Darek Jankowiak
11-08-2008, 14:37
rekdar

procesor za 700 zł chcesz posadzić na płycie za 150 zł.

może zmienisz płytę na jedną z:
http://processormatch.intel.com/COMPDB/SearchResult.aspx?ProcNbr=Q9300

Niestety jestem w tej materii laikiem.
ASUS P5KC Intel P35 - ta byłaby lepsza ??

Mam budżet do 300-400 zł na tę część.

PaRaGaS
11-08-2008, 22:29
Poczytałem (nigdy nie sądziłem, że Wikipedia może być tak dobrym źródłem informacji na temat elektroniki - szczególnie elegancko wyłożone różnice między chipsetami Intela dla S775) i wybrałem wstępnie taki zestaw:

Intel Core2Duo E8400 3GHz (http://www.komputronik.pl/Procesory/Intel/Core2_Duo_S775_dual_core_64_bit_/Intel_Core2_Duo_E8400_3_00GHz_S775_BOX/pelny,id,50648,s,1/) + Scythe Ninja 2 (http://www.komputronik.pl/Wentylatory_/_modding/Scythe/wentylatory_CPU/Scythe_Ninja_2/pelny,id,57830,s,1/)
Asus P5Q (http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/Asus/Socket_775/chipsety_z_rodziny_Intel_P45/Asus_P5Q/pelny,id,56293,s,1/)
OCZ Technology 2x2GB DDR2 1066MHz Reaper EPP CL5 Heatpipe (http://www.komputronik.pl/Pamiec_DRAM/Pamieci_DIMM_do_komputerow_desktop_/DDR2/OCZ_Technology/Reaper_DDR2__pamieci_chlodzone_Heatpipe_em/OCZ_Technology_2x_2GB_DDR2_1066MHz_Reaper_EPP_CL5_ Heatpipe/pelny,id,52759/) (opis prawie jak obiektywów Tamrona :mrgreen:)
2xSamsung SpinPoint F1 500GB (http://www.komputronik.pl/Dyski_twarde/Wewnetrzne_ATA_/_SATA/Dyski_3_5__desktop_/Samsung/Serial_ATA_II/Spinpoint_F1_16MB_/_32MB_cache_zastosowanie_komputery_stacjonarne/Samsung_SpinPoint_F1_500_GB_SATA_II_16MB_cache_NCQ _/pelny,id,53765/) w RAID0 (plus 1TB na eSATA z backupem)

Do tego jakaś grafa z pasywnym chłodzeniem i 2xDVI z dual-link i HDCP (jedyne moje wymagania) i parę gratów z obecnego zestawu - X-Fi, PSU BeQuiet! DarkPower 430W.
A, no i nową nagrywarkę muszę znaleźć, coś z dobrą korekcją błędów i umiejące odczytać płyty zabezpieczone Cactusem. Ale to już nieważne.

Co sądzicie o zestawie?

dżafeł
11-08-2008, 22:42
Sprawdź, czy ta płyta Asus współpracuje bezproblemowo z tymi ramami OCZ - ja, jak ostatnio składałem kompa, niestety o tym nic nie szukałem w internecie i okazało się, że kości po prostu nie działają z płytą którą kupiłem (co prawda kupiłem płytę Foxconn, a nie Asusa, ale różnie to może być). Kupiłem poczciwe Kingstony, które działają bez problemów.

1TB dysk - ja mam 300GB i nie mam pojęcia jak to chociaż w połowie zapełnić :mrgreen:

PaRaGaS
11-08-2008, 22:44
Sprawdź, czy ta płyta Asus współpracuje bezproblemowo z tymi ramami OCZ - ja, jak ostatnio składałem kompa, niestety o tym nic nie szukałem w internecie i okazało się, że kości po prostu nie działają z płytą którą kupiłem (co prawda kupiłem płytę Foxconn, a nie Asusa, ale różnie to może być). Kupiłem poczciwe Kingstony, które działają bez problemów.

1TB dysk - ja mam 300GB i nie mam pojęcia jak to chociaż w połowie zapełnić :mrgreen:

Ja mam w tym momencie łącznie 480GB i niestety to jest dla mnie za mało.
A co do RAMów, ja mam czasem problemy z moimi obecnymi Kingstonami na płycie MSI. :D

giziol
13-08-2008, 18:40
wroce do swojego problemu, chce do domku skrecic takie małe pudełko:

"
Obudowa IBOX MAGIC m-atX
zasiłka: Chieftek 450 GPS
proc: Core2Duo Pentium 6400 2,13/2M/1066 BOX
płyta: 1) P5B-VM SE Intel G965 BOX |
2) ASUS P5N-EM HDMI nForce 630i Socket 775 mATX

ram: : 4GB A-Data 2x2GB ExtremePLUS DDR2 800MHz cl4
dysk: Dysk Samsung Spin Point F1 HD322HJ, 320GB
"

calosc 900zl czy cos tu nie pasi? :)

ADAM1
13-08-2008, 20:00
Pytanie 1 : dla zwyklego smiertelnika, co dadza dodatkowo cytowane MB Intela lub AMD w porownaniu z plytami innych producentow (Mam oczywiscie na mysli te same lub zblizone klasy plyt) ?

Powiem tak, gdyby tym tematem interesował się kolega JK, to miałbyś tu opis na, co najmniej pół strony bardzo merytorycznie konkretny, choć w swej technicznej zawiłości, pokręcony niczym świński ogon.:D

Ponieważ ja używam PCtów od ich początku, to nazbierało się sporo doświadczeń, związanych z ich budową i użytkowaniem.

Powiem tylko, że od lat używam płyt głównych marki Gigabyte i to, co mam o nich do powiedzenia, to tylko dobre rzeczy.

Być może, ze w porównaniu z konstrukcjami Intela jest to low end, ale działa wyśmienicie i do zastosowań domowych niczego innego nie potrzeba.

To jest tak, jak modułami pamięci z kontrolą parzystości, że przeciętnemu Kowalskiemu, to jest potrzebne, jak umarłemu kadzidło, natomiast inżynierowie, czy matematycy, je docenią, ale to zupełnie inna bajka jest.;)

W związku z powyższym bez zastanowienia korzystaj z szerokiej gamy "low endu" i nie zawracaj sobie głowy duperelami.

robin102
13-08-2008, 21:00
Kolega Maly5 Ten w masce ZORRO ;) dobrze gada.
Płyta na P35 lub nowszym jeśli jest to dobre rozwiązanie, do tego proc E8400 lub 8200 ustawiony @ jak u mnie na 3,2 GHz RAM 3GB 800MHz oby z Cl nie większym niż 4 i za 1500zł skleisz komputeros co na dziś ze wszystkim da radę.
Aaaaaaaaaa u mnie płyta GIGABYTE DS3R jest na P35 ,ale bez zintegrowanej grafiki. Dokupiłem sobie oddzielną grafę na PCI GF6200 za 40 zł polskich i jest git. Grać na kompie nie umiem :(
Nie zapomnij o bezpiecznym zasilaczu dla Twego komputera i Twego portfela. Taki kosztuje minimum 150-160, a dobry coś ze 250zł. Dwa mniejsze HD postawione w RAID to dobre rozwiązanie, no i żeby miały NCQ i pamięć choć po 16MB. Może już takich słabych HD i takich płyt niema . Wszystko sie szybko zmienia :(

Pawel92
13-08-2008, 22:18
To jest tak, jak modułami pamięci z kontrolą parzystości, że przeciętnemu Kowalskiemu, to jest potrzebne, jak umarłemu kadzidło, natomiast inżynierowie, czy matematycy, je docenią, ale to zupełnie inna bajka jest.;)

Dzieki ADAM1 za informacje.

Moze ktos wie cos jeszcze na ten temat ?

Tom01
15-08-2008, 21:30

Dobrej jakości składak działa. Słabej jakości składak zazwyczaj działa. Ot i różnica.

Co należy rozumieć jako dobrą jakość? Poprawność układową, o której już wspominałem, rozsądne tolerancje wartości parametrów. Jeśli tego nie ma, pojawiają się stwierdzenia, że coś się z czymś "gryzie" i inne wymysły wzięte z sufitu.

Pytanie 2 : Czy MB "high-end" dajmy na to Asus, to rzeczywiscie "low-end" w porownaniu do MB Intela ?

Płyt high-end praktycznie nie ma na rynku konsumenckim. Dlaczego? Bo są drogie. Najwyższej jakości MB są produkowane i dostarczane dla producentów komputerów, a ściślej stacji roboczych i serwerów.

Płyty oryginalne Intela, w stosunku do najlepszych płyt konstrukcji tajwańskiej i okolicznych, to przepaść jakościowa. Nie wydajnościowa, ale jakościowa, wielu ludzi to myli.

Przykład. Proponuję do zaawansowanej stacji roboczej, wsadzić moduły pamięci, nawet z "uznanych" na rynku, np GoodRam, OCZ czy podobne. Proszę wziąć po garści modułów i sprawdzić ile działa. Wyniki okrutnie miażdżą popularne stereotypy. Oczywiście, te same moduły w płytach "okołochińskich", będą działały bez problemu.

Pawel92
15-08-2008, 22:01
Dzieki serdeczne Tom01 za informacje. Bedac laikiem, nie bardzo bylem swiadomy takiego wygladu spraw. :)

Tom01
15-08-2008, 22:14
Dzieki serdeczne Tom01 za informacje. Bedac laikiem, nie bardzo bylem swiadomy takiego wygladu spraw. :)

Wielu ludzi chce w zasadzie prostej rzeczy. Włączyć komputer, zrobić co trzeba, wyłączyć. Niestety, typowy składak, nie zawsze ten wymóg spełnia. Zdarza się, że sam absorbuje czas, pieniądze i nerwy użytkownika, wymagając ingerencji technicznych w sprzęt, lub wadliwie działające oprogramowanie. Czym tańszy tym częściej. W skrajnych przypadkach sprawia problemy już na etapie "produkcji". Dowód? Proszę przejrzeć pl.comp.pecet albo fora o tej tematyce. Codziennie są dziesiątki postów z problemami dotyczącymi składanego sprzętu. Jednocześnie niemal nie ma pytań o podobnym charakterze, od użytkowników sprzętu, kontrowersyjnie zwanego "firmowym". Jednak faktem jest, że najlepsze linie takich komputerów, działają od nowości do złomowania bez istotnych ingerencji techników. Od czasu do czasu tylko, przegania się tylko pająki z obudowy.

andrzej500
16-08-2008, 20:47
Taki pomysł. "Skromna płyta" Intela
Intel D5400XS
pod dwa procesory czterordzeniowe za jedyne 1700 zł
Procesory(S771) Quad-Core Intel Xeon E5420 po 1000zł/ szt.
Są też tańsze Intel Xeon 5030 po 500zł/szt.

Pamięć
4GB 800MHz DDR2 ECC Fully Buffered 2x2 po 500zł za parkę.
8GB 800MHz DDR2 ECC Fully Buffered (Kit of 2) Dual Rank, 1200zł
non ECC nie obsługuje.

wersja oszczędna wychodzi: płyta 1.700,- dwa procesory 1000,- pamięć 500,- zł razem 3.200,- zł.
(plus jakaś karta graficzna którą pewnie już posiadamy)

Możliwości rozbudowy duże.
Jak to chodzi? Kto to wie?

maly5
17-08-2008, 00:12
Taki pomysł. "Skromna płyta" Intela
Intel D5400XS
pod dwa procesory czterordzeniowe za jedyne 1700 zł
Procesory(S771) Quad-Core Intel Xeon E5420 po 1000zł/ szt.
Są też tańsze Intel Xeon 5030 po 500zł/szt.

Pamięć
4GB 800MHz DDR2 ECC Fully Buffered 2x2 po 500zł za parkę.
8GB 800MHz DDR2 ECC Fully Buffered (Kit of 2) Dual Rank, 1200zł
non ECC nie obsługuje.

wersja oszczędna wychodzi: płyta 1.700,- dwa procesory 1000,- pamięć 500,- zł razem 3.200,- zł.
(plus jakaś karta graficzna którą pewnie już posiadamy)

Możliwości rozbudowy duże.
Jak to chodzi? Kto to wie?
przede wszystkim Twoj skromny pomysl ma pewna wade. na procesory ktore beda chodzily na tej plycie to bym tak po najnizszych kosztach liczyl x5 ;-) (minimalnie bo jak cos lepszego to troche wiecej). wiec jak juz tyle wydasz na procki i plyte to chyba zal oszczedzac na pamieciach ;-) jak to bedzie chodzilo ? no wysmienicie :-D choc nie we wszystkich zastosowaniach - te plyty byly projektowane glownie pod graczy dajac mozliwosc obsadzenia wiekszej ilosci wypasionych kart graficznych. jak sie to sprawdza? generalnie do gier sie nie sprawdza. obrobka video, kompresja, wszelkiego typu obliczenia przez programy dajace szanse wykorzystania tylu rdzeni - jak najbardziej. oprogramowanie nie umiejace tego wykorzystac moze wrecz zwolnic.
pytanie czy jestes w stanie to wykorzystac i czy praca ktora wykonujesz jest warta takich inwestycji.

PaRaGaS
18-08-2008, 22:06
Piszę właśnie z nowego PCta, jest super. :D
E8400, Asus P5Q, 2x2GB DDR2 (OCZ Reaper), 2xSamsung F1 500GB @ RAID0, GF9600GT.
Jestem BARDZO zadowolony.
Tylko namęczyłem się z coolerem, nie wiem co za debil wymyślał to obracanie nóżek...
I zapomniałem o sterach kontrolera RAID przy instalacji Windowsa.
No nic, nLite znowu okazał się pomocny.

maly5
19-08-2008, 17:13
Piszę właśnie z nowego PCta, jest super. :D
E8400, Asus P5Q, 2x2GB DDR2 (OCZ Reaper), 2xSamsung F1 500GB @ RAID0, GF9600GT.
Jestem BARDZO zadowolony.
Tylko namęczyłem się z coolerem, nie wiem co za debil wymyślał to obracanie nóżek...
I zapomniałem o sterach kontrolera RAID przy instalacji Windowsa.
No nic, nLite znowu okazał się pomocny.
nozki do coolerka sa jakie sa, ale obraca sie je tylko przy zdejmowaniu przeciez (podpowiadam bo moze nie wiesz). jak zakladasz to przekrecasz zgdonie z ruchem wskazowek zegara i wyciagasz do gory, a po przylozeniu do plyty po prostu wciskasz. zalozenie boxowego coolerka zajmuje 10 sekund ;-)

PaRaGaS
19-08-2008, 18:31
nozki do coolerka sa jakie sa, ale obraca sie je tylko przy zdejmowaniu przeciez (podpowiadam bo moze nie wiesz). jak zakladasz to przekrecasz zgdonie z ruchem wskazowek zegara i wyciagasz do gory, a po przylozeniu do plyty po prostu wciskasz. zalozenie boxowego coolerka zajmuje 10 sekund ;-)

Ja się męczyłem z czymś takim:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img84.imageshack.us/img84/451/ssc6501xz9.jpg)

maly5
19-08-2008, 19:31
Ja się męczyłem z czymś takim:..
eee nie ma dramatu ;-) po tym jak ostatnio musialem zdjac Zipang'a z procesora to juz chyba zaden cooler mi niestraszny ;-)

btw gratuluje udanego zakupu :-)

andrzej500
20-08-2008, 07:01
PaRaGaS

Dobry wybór. Cooler też bo oryginał to straszny szajs.

giziol
20-08-2008, 08:56
PaRaGaS- a moge cie prosic o fotke z tylu obudowy, chodzi mi o zaslepke metalowa do plyty,

PaRaGaS
20-08-2008, 19:27
PaRaGaS- a moge cie prosic o fotke z tylu obudowy, chodzi mi o zaslepke metalowa do plyty,

A co konkretnie potrzebujesz wiedzieć, czego nie widać w rozkładzie portów?