PDA

Zobacz pełną wersję : Fuji Velvia 50 i Ilford Delta 100

Buculus
26-05-2006, 14:10
Jak w temacie. Mam mozliwosc zakupienia 'resztek' ze sklepu. Nie znam sie jednak za specjalnie na negatywach bo dopiero zaczynam ta zabawe :( Ilford oczywiscie B&W.

Jakie sa wasze doswiadczenia z tymi filmami? Czytalem, ze Velvia 50 daje swietne odwzorowanie barw i jest super do krajobrazu. Jak to sie ma do waszych doswiadczen?

Z kolei o Ilfordzie czytalem, ze ma przyjemne drobniutkie ziarno. Tez nie wiem jak to w praktyce.

Mam jakis podklad toretyczny ale bardzo bym prosil o opinie o tych dwoch negatywach. Nie wiem czy brac te resztki czy nie :mrgreen:

Pozdrawiam
Buculus

anwas1970
26-05-2006, 14:30
VELVIA jest świetna do krajobrazu z tym że to pozytyw a nie negatyw jak napisałeś...

Jacek_Z
26-05-2006, 14:46
fakt, Velvia to slajd a nie negatyw.
z tym, że kolor ona ożywia, "podbija", jest bardzo wysycony jak sie odpowiednio oswietli/naswietli.
natomiast wierność oddania koloru (porównując do oryginału - sfotografowanego motywu) to najsłabsza strona tego materiału.
Ale gdy trzeba mieć ładny, mocny kolor - to własnie ona.

JELO
26-05-2006, 15:07
Ilford 100 jest bardzo dobrym materialem, w sumie do wszystkiego, ja z nim czasem na ulice wychodze, ostatnio nawet widoczki w Mysłakowicach na nim robilem- jak sie postarasz podczas naswietlania to ziarenko bedzie prawie niezauwazalne. Takze polecam ten material :D

Buculus
26-05-2006, 15:28
Dziekuje wszystkim za odpowiedzi :) Z ta Velvia to sie popisalem :oops: Mam nadzieje, ze dla labu nie bedzie to wieksza roznica, zeby wywolac i zeskanowac na CD. Czy moze jest to problem? Nie wiem jak sie wola slajdy i jak to sie je :( Wiem za to, ze ostatnio na B&W czekalem 2 tygodnie :? Powalcze z Ilfordem :) Mam nadzieje, ze efekty beda ciekawe :)

Jak mozecie to napiszcie prosze, czy dla labu jest roznica (a raczej problem) w wolaniu slajdu.

Dziekuje i pozdrawiam :)
Buculus

Jacek_Z
26-05-2006, 16:23
jest, bo to proces E-6 a nie jak negatyw C41.
mało kto to wywołuje, najczęsciej procedura jest taka, że punkt usługowy (lab, sklep) zbiera, ale wysyła do obróbki gdzie indziej, z kim ma umowe.
Ma to takie konsekwencje, że obiór jest często za kilka dni.
w małych miasteczkach na 90% tak będzie. W większych ośrodkach spróbuj dowiedzieć się, gdzie jest ta maszyna co wywołuje E-6, tam termin odbioru będziesz miał krótki.
sa to generalnie te bardziej profesjonalne laboratoria, albo rzemieślnik który sie w tym "specjalizuje"
do niedawna wywoływałem sam E-6 swoje i zebrane "z miasta"
U nas były 2 takie laboratoria w prawie 400 tys miescie (nie liczę punktów np Rossman czy Joker, gdzie tylko zbierają i odwożą je jednak gdzie indziej)
Ja zrezygnowałem, teraz jest jedno laboratorium. Ilość slajdów drastycznie spadła w ostatnich 2 latach. Dawniej więcej robili zawodowcy niż amatorzy, a dziś zawodowcy przesiedli sie na cyfre bo ich klientowi odpadło skanowanie.

Buculus
26-05-2006, 17:10
No to mnie nie pocieszyles :wink: Na szczescie na probe wzialem tylko jedna rolke :mrgreen: Bedzie pewnie to samo co z B&W - skasowali 15 € za wolanie i skan na CD i do odbioru po 2 tyg :evil: Musze poszukac jakiegos porzadniejszego labu w Dublinie :wink: Cos sie pewnie znajdzie :)

Dzieki za informacje i podpowiedzi :)

Pozdrawiam
Buculus

Jacek_Z
26-05-2006, 20:54
a tak sie zastanawialem co znaczy to IRL, jaka to miejscowość :D
w Dublinie powinno coś być.
Tylko (wszędzie) punkty zbierania filmow niechetnie mowia dokąd to wędruje, bo jak tam zaniesiesz to stracą na swoim pośrednictwie.

Buculus
26-05-2006, 22:22
Cos sie znajdzie :) Mam juz jeden nowy punkt na oku :) Dzieki za porady :)

Pozdrawiam
Buculus

szymony
26-05-2006, 22:33
Bedzie pewnie to samo co z B&W - skasowali 15 € za wolanie i skan na CD i do odbioru po 2 tyg

Chyba trzeba będzie się poważnie zastanowić, czy aby nie warto by jakiegoś punktu wołającego srebro i E-6 tam otworzyć :roll:

Buculus
26-05-2006, 22:37
Czekam z otwartymi ramionami na konkurencje, ktora nie bedzie miala przeziebionych cen :wink:

Pozdrawiam
Buculus

Jacek_Z
26-05-2006, 23:07
Juz tam jade. Przy małych ilosciach mozna wywoływac w JOBO. Tylko jak rozreklamowac te usługę ilu bedzie klientów tygodniowo?

szymony
27-05-2006, 08:25
Juz tam jade. Przy małych ilosciach mozna wywoływac w JOBO. Tylko jak rozreklamowac te usługę ilu bedzie klientów tygodniowo?
Jeszcze trochę i tam będzie więcej rodaków niż w krainie nad wisłą, więc trochę forumowiczów z slajdzinkami by się znalazło :wink:

gALL
27-05-2006, 11:53
Delte to sam sobie wywolaj, kup gotowego kita Ilforda do wolania cz-b, koreks na e-bay i jazda.

Buculus
28-05-2006, 11:27
No widze, ze chetni sa :) Co do rozreklamowania to jest tutaj polska gazeta :) Polakow jest juz ponad 200tys i co miesiac podobno nastepnych kilka dochodzi :) Nie mam niestety pojecia czy byloby zainteresowanie taka usluga. Nie wiem jak duzo jest tutaj analogowcow. Sam na miescie widzialem raptem pare osob z SLRem akurat jak zmienialy klisze. Wiecej jest malpek i DSLRow :(

Jak by nie bylo pierwszego klienta bys juz mial :wink:

gALL - no wlasnie. Myslalem o tym, zeby samemu wolac sobie klisze ale nie znam sie na tym zupelnie. Czytalem troszke na forum (w dziale ciemnia) ale nie znalazlem 'kompendium' od A do Z - tzn. co pokolei trzeba kupic (bo z tym mam najwiekszy problem) i jak wolac (tutaj mam juz troszke lektury w pdfach :) ) Nie znam sie na sprzecie do wolania i chemii. Nadal zbieram informacje bo mysle o tym caly czas. Moze w koncu jak znajde jakis opis co pokolei trzeba miec to kupie :)

Jak pozniej wyglada sprawa skanowania? Bo samo wolanie to polowa drogi. Czy dobry skaner duzo kosztuje?

No i jeszcze jedno. Znalazlem sklep z calym wyposazeniem ciemni i jakimis rzutnikami do odbitek oraz masa roznych papierow foto (duze i male formty do koloru i B&W). Mysle, ze jak znajde tam kogos kompetentnego to moze uda mi sie skompletowac sprzet. Czy wykonywanie odbitek jest bardzo skomplikowane?

Dzieki i pozdrawiam :)
Buculus

gALL
28-05-2006, 11:57
TO jade do Dublina, otwieram ciemnie i robie cz-b do poczatku do konca tradycyjnymi metodami. A jednego z wspolwlascicieli Polish Express to znam :)))

Jacek_Z
28-05-2006, 14:10
wywoływanie filmów czarno-białych to zaden problem, koreks, dwa (cztery) roztwory, termometr. proces jest niskotempraturowy - czyli 20 stopni.
zrobienie odbitek czarno białych - tez fajna sprawa i podobnie niewielki stopień trudności. ale jednak przydałby się nadzór byś uniknął błędów. z samych poradników będzie bardzo trudno dojśc do dobrych wyników. Ktoś musi to co zrobisz obejżec i powiedzieć co zrobić by było następnym razem lepiej.

Wywoływanie slajdów to już zupełnie inna bajka. Roztworów dużo, drogie, a co najgorsze proces wysokotemperaturowy - 38 stopni z badzo małą tolerancją - najlepiej około 0,2 stopnia by uzyskać powtarzalnośc wyników. A przy takiej temp. to wszystko bardzo szybko stygnie, więc wywołuje się (o ile to koreks) w płaszczach wodnych trzymających temperaturkę.

skanery - szczególnie do małego obrazka to dzisiaj juz niewielkie ceny - nieco powyzej 1 tys złotych.

Buculus
28-05-2006, 21:47
hmmm, to zapytam inaczej :wink:

1. Bede potrzebowac czerwonego swiatla do ciemni?
2. Jaka dokladnie chemia? Wywolywacz, utrwalacz, przerywacz? Cos jeszcze potrzeba?
3. Jak juz wywolam klisze to pozniej skanowanie, tak?
4. Jak bez skanowania zrobic odbitke z negatywu na papier?

:)

Mam nadzieje, ze nie za duzo pytan na raz :)

Pozdrawiam
Buculus

cwieku
28-05-2006, 21:54
to ja odpowiem w skrócie. chemii jest tysiące rodzajów. filmów jakieś 100 rodzajów. papierów też z 50 rodzajów. możliwości wiele. kupa czasu na naukę. ja robie w ciemni o 4 lat i do tej pory nie udało mi się zrobi idealnej odbitki 50x60 barytu dobrze wysuszonego z odpowiednim kontrastem. (to znaczy ja nie jestem usatysfakcjonowany)

acha odpowiednia woda (obecnie w zasadzie tylko destylowana) ciągła walka z kurzem.
i full kasy na materiały.

ale za to przy ładnej odbitce na papierze barytowym każda cyfrówka się chowa. super sprawa. ale naprawde dużo kasy w to idzie

Jacek_Z
28-05-2006, 22:07
1.do wywoływania filmów nie wolno zadnego swiatła przy ładowaniu do koreksu, potem normalnie, w jasnym.
Do odbitek tak, zalezy jaki papier bedziesz uzywał taki filtr na lampie musisz użyc.
2. to co wymieniłeś. plus na końcu jeszcze jakis płyn zmiękczający.
3. tak albo punkt 4.
4. kupić powiększalnik, kuwety, oświetlenie ciemni i suszarke.
Tradycyjnie, jak z filmami - chemia, wywoływanie, przerywanie, utrwalanie, płukanie, suszenie

Buculus
28-05-2006, 22:30
Chyba sie pokusze i sprobuje :) W nastepny weekend pojde do tego sklepu i cos moze uda mi sie zlozyc :)

Mam jeszcze jedno pytanie :oops:

Jak utrzymujecie stala temp.? Tzn. rozumiem, ze temperatura plynu w koreksie musi byc stala, tak? Jak utrzymac te 20 stopni i przez ile czasu?

Pozdrawiam i dzieki :)
Buculus

Jacek_Z
28-05-2006, 22:47
to jest praktycznie temperatura pokojowa.
najistotniejsza jest temp 1 kapieli czyli wywoływacza. dlatego kup termometr.
W zależności od potrzeby - ogrzej albo schłodź wywoływacz do 20 stopni - butelkę włóż do garnka z zimną albo z ciepłą wodą.
potem przez te kilka minut wywoływania nie powinienes miec problemu z temp roztworu, bo będzie się ona nieznacznie różnić od temp. otoczenia.
temp utrwalacza już mniej istotna, może miec i 18 i 22 stopnie

gALL
29-05-2006, 08:44
wazna tez temperatura plukania koncowego, nie moze byc nizsza niz 17°C (zero efektow plukania) ani znaczaco wyzsza od temperatury poprzedniej kapieli (bo zluszczysz emulsje).

A na tememat wolania to masa materialow jest na stronie Ilforda: http://www.ilfordphoto.com/products/default.asp
http://www.geocities.com/ResearchTriangle/Thinktank/5693/ilfwash.pdf

Czasy wolan dla roznych filmow i rozne kombinacje wywolywaczy to na:
http://www.digitaltruth.com/devchart.html

Do tego odszukaj post Czarka [Wawa] na pl.rec.foto z 24.04.04 na temat "kruczki i sztuczki w ciemni" - cala procedura wolania w pigulce.
http://groups.google.pl/group/pl.rec.foto/browse_frm/thread/d1527b32d3de1f31/f2f302e899105a57?lnk=st&q=sztuczki+kruczki+ciemni&rnum=1&hl=pl#f2f302e899105a57

Buculus
30-05-2006, 11:03
Dzieki wielkie za wskazowki i podpowiedzi :) W tych linkach znalazlem duzo pomocnych informacji :) Ide w weekend i bede sie staral skompletowac cos do wywolywania B&W. Rozumiem, ze te same akcesoria nadadza sie do koloru. Mam racje? Tylko oczywiscie chemia inna :)

Pozdrawiam
Buculus

gALL
30-05-2006, 12:12
Do koloru jakiego? E-6 czy C-41?
Jak C-41 to zapomnij, nie ma sensu sie babrac.
Z E-6 jest problem, bo przynajmniej JOBO z utrzymaniem temperatury jest potrzebne.

Buculus
30-05-2006, 17:35
Nie myslalem o C-6 :) Chcialem zwykly negatyw kolorowy. Skoro jednak mowisz, ze szkoda czasu to bede chyba wrzucal do labu. W godzine oddaja skany :)

Pozdrawiam
Buculus

gALL
30-05-2006, 19:17
E-6 jak juz ;)