Zobacz pełną wersję : MB-16 - jakie baterie polecacie ??
Witam !!!
Zwracam się z prośbą do posiadaczy tego gripa o zarekomendowanie optymalnych baterii lub akumulatorów.
Korzystałem ze zwykłych baterii Varty z mizernym skutkiem,wysiadały po rolce filmu :( stąd moja prośba do o radę
Pozdrawiam serdecznie
Witam
Ja używam i polecam Sanyo Eneloop tylko 2000mAh ale nie "tracą" za dużo jak sobie trochę bezczynnie poleżą. Pozdrawiam.
MB-16 nie nadaje się do komfortowej pracy z akumulatorami - piszę to z autopsji i wyjaśniam dlaczego:
Używałem akumulatorów HAHNEL 2700mA/1,25V oraz DURACEL 1700mA/1,2V.
Aparat Nikon F80 (z charakterystyki napięciowej akumulatora) widzi taki akumulator jako wyczerpane źródło zasilania (np. Nikon F70 na akumulatorach przekłamuje parametry ekspozycji).
Objawia się to tym, że po naciśnięciu spustu migawki, dane w wizjerze (przy załorzonych akumulatorach) świecą się ale są wygaszane w momencie puszczenia spustu, podczas gdy przy zwykłych bateriach dane te są wyświetlane przez pewien okres - zależny od wyboru w ustawieniach CSM (6, 8 sekund itp.).
Nie wiem jak F80 naświetla klatki na akumulatorach - bo z nimi nie fotografowałem, ale producent podaje to źródło zasilania aparatu jako możliwe.
Osobiście stosowałem baterie alkaliczne znanych firm (w zależności od tego co udało mi się tanio kupić).
Gawronik
08-08-2008, 20:19
Witam
Osobiście używam baterii a konkretnie Duracell. Niestety mam ten aparat zbyt króto aby się wypowiedzieć o trwałości baterii w MB-16, na razie na jednym komplecie bateri zrobiłem 7 rolek 36 klatkowych. Czasem występuje problem ze stykami na lini aparat - grip jak i grip - koszyk na baterie. Objaw jest taki, że wygasza sie wszystko i mruga kontrolka baterii, wyjęcie koszyka i włożenie go spowrotem lub odpięcie gripa i podpięcie ponowne przywraca zasilanie na czas nie wiadomo jaki. Akumulatorów nie używam więc się wypowiem co do ich wydajności jako zasilanie MB-16
pozdrawiam
Marcin
Dziękuję bardzo kolegom za pomoc,spróbuję z tymi Sanyo zobaczę co się będzie działo
tatomarcela
11-08-2008, 21:14
witam! obecnie mam w gripie(posiadam MB15) baterie alkaliczne kodaka - jak dtąd zrobiłem 6 rolek i stan baterii wciążna full (po coużywać akumulatory skoro bateryjki są tak wydajne? i nie ma problemy z rozładowywaniem się w czasie nieużywania). innych jeszcze nie sprawdziłem - bo nie było okazji ;)
W MB16 używam akumulatorki NiMH GP2600, zazwyczaj zapewniają one naświetlenie kilku rolek, jednak zależy to również od tego w jakim czasie je naświetlam i częstotliwości dokonywanych pomiarów. Zdarzało się że energii starczyło tylko na jedna rolkę ponieważ dłuższy czas ( kilka tygodni ) aparat leżał nie używany.
Zawsze w zapasie mam jeden komplet.
Nie zauważyłem problemów z ustawieniem właściwej ekspozycji przy pomiarach matrycowym, CW i punktowym podczas korzystania jako żródła zasilania z akumulatorków.