Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : FM2 a obiektywy AF?

jasiek52
26-05-2006, 13:49
Pytanko dotyczy współpracy obiektywów AF z korpusem manualnym np. FM2 .Moje obiektywy to 35-70/2.8D i 20/2,8D, działają u mnie z F100. Myślę o drugim korpusie i zastanawiam się czy są jakieś ograniczenia w działaniu tych obiektywów z body manualnym - na teraz wiem tyle, ze trudniej ustawić ostrość takim obiektywem niż manualnym :)
Pozdrawiam

Vadim
26-05-2006, 13:57
jasiek52

Nie ma żadnych problemów z ustawianiem ostrości. Ktoś nagadał Ci głupot, bo szkła które posiadasz są dostosowane do pracy w manualu. Przecież ten nikkor 35-70/2.8 to jest "pomka", czyli jednym pierścieniem wygodnie zmieniasz ogniskową i ustawiasz ostrość.

Pozdrawiam

Ale walnąłem kleksa... Nikkor 35-70/2.8, choć to pompka, to ma przecież osobny pierścień nastawiania ostrości. Nie zmienia to jednak faktu, że do FM2 będzie pasował.
Sorry za pomyłkę, chyba za dużo przebywam z manualami... :wink:

zgredek
26-05-2006, 14:33
jasiek52

Nie ma żadnych problemów z ustawianiem ostrości. Ktoś nagadał Ci głupot, bo szkła które posiadasz są dostosowane do pracy w manualu. Przecież ten nikkor 35-70/2.8 to jest "pomka", czyli jednym pierścieniem wygodnie zmieniasz ogniskową i ustawiasz ostrość.

Pozdrawiam
Oczywiście.
Trzeba jednak dodać, że typowe obiektywy MF Nikona są znacznie lepiej dopracowane pod względem budowy od AF-ów. Przy intensywnym używaniu manualnego ostrzenia np. w 35-70 znacznie szybciej mogą pojawić się luzy przy pracy pierścienia ostrości, a tym samym ustawianie manualne będzie nieco trudniejsze.

slaw74
26-05-2006, 14:47
Mozna by jeszcze dodac iz obiektywy typu G z manualnym body sie raczej nie przydadza (brak pierscienia przyslon). No ale Ciebie i twoich obiektywow to nie dotyczy!

Co do wygody i szybkosci ustawiania ostrosci w FM2. Przy jasnym obiektywie jest to niezwykle szybkie i precyzyjne, w trudnych warunkach oswietleniowych nawet szybsze niz AF.
FM2 posiada na matowce specjalnie szlifowany klin i raster. Ostry obiekt poprostu Ci wyskakuje i przestaje "migac". Oczywiscie matowki w tym modelu sa wymienne.

PaSkal
27-05-2006, 20:19
Mam Sigmę 24 mm AF i Nikkora 70-300 AF ED (no i FM-2, rzecz jasna).

Wadą Sigmy jest cieniutki pierścień ustawiania ostrości (i to mozna uznać, od biedy, za utrudnienie), ale obiektyw działa bez zarzutu. Zoom jak najbardziej też.

Używaj i ciesz się zaczepno-obronnym Nikonem jak najdłużej (czego i sobie życzę!) :D

Paweł

Władca Pixeli
27-05-2006, 20:50
na teraz wiem tyle, ze trudniej ustawić ostrość takim obiektywem niż manualnym :)
Ja bym nie nazwał tego trudniej ale mniej komfortowo.
Obiektywy manualne mają dość duży opór przy kręceniu pierścieniem ostrości. Obiektywy AF Nikona pracują luźniej ale nadal pierścień stawia wystarczająco duży opór więc pracuje się przyjemnie.
Mam również zomm Sigmy AF i w tym obiektywie pierścień nastawiania ostrości w aparacie manualnym nie stawia prawie żadnego oporu i ustawianie nie jest już tak przyjemne jak w obiektywach AF Nikona.