PDA

Zobacz pełną wersję : 24mm f/2.8 D i "bez D" różnice

Franko
08-08-2008, 09:54
Jakie możecie wskazać różnice, głównie chodzi mi o jakość obrazu, w wersji D i bez D tego szkła? Czy lepiej polowac na wersję D, czy nie ma praktycznie różnicy?

piwkoo
08-08-2008, 10:23
Litera D oznacza, ze obiektyw podaje do aparatu informacje o nastawionej odległości. Ma to swoje plusy przy stosowaniu takiego obiektywu z lampą błyskową pracującą w TTL.
Co do obrazowania to nie ma to wpływu, choć tutaj mogę się mylić. "D" jest młodszą konstrukcją i może coś poprawili.

Franko
08-08-2008, 11:03
piwkoo, dzieki, ale o tej wlasciwości obiektywów z D wiedzialem, natomiast niektórzy czasem piszą (jak w przypadku 28mm) ze wersja z D jest zdecydowanie lepsza optycznie - zatem gadają glupoty, albo istotnie czasem D robi jeszcze inna różnicę...

piwkoo
08-08-2008, 11:07
piwkoo, dzieki, ale o tej wlasciwości obiektywów z D wiedzialem, natomiast niektórzy czasem piszą (jak w przypadku 28mm) ze wersja z D jest zdecydowanie lepsza optycznie - zatem gadają glupoty, albo istotnie czasem D robi jeszcze inna różnicę...

Nie miałem tego szkła tak więc nie doradzę ;) Niech się więc wypowie osoba, która miała z nim do czynienia.

turbo
08-08-2008, 11:25
Ma to swoje plusy przy stosowaniu takiego obiektywu z lampą błyskową pracującą w TTL.

Jakie? Jakieś argumenty na poparcie tej tezy?

piwkoo
08-08-2008, 11:34
Jakie? Jakieś argumenty na poparcie tej tezy?

Może TO (http://www.fotografuj.pl/Article/Slowniczek_pojec_fotograficznych/id/24/value/D)

lub TO (http://www.darekfoto.pl/sprzet/objezna.html)

... coś źle napisałem?

roofman
08-08-2008, 11:55
Może TO (http://www.fotografuj.pl/Article/Slowniczek_pojec_fotograficznych/id/24/value/D)

lub TO (http://www.darekfoto.pl/sprzet/objezna.html)

... coś źle napisałem?

Eee... czyli według tego:

D - obiektywy AF Nikkor typu D. Wszystkie obiektywy AF Nikkor posiadają wbudowany mikrokomputer, ale ten w obiektywach typu D oferuje coś więcej. Obiektywy te są wyjątkowe ponieważ przekazują informację o odległości do obiektu lustrzance autofokus Nikona co umożliwia przestrzenny (3D) pomiar matrycowy

czyli na wszystkich obiektywach bez D nie działa pomiar matrycowy? :mrgreen:
Jakoś tego nie zauważyłem u siebie.... W ogóle nie zauważyłem różnic w pracy z lampą z obiektywem z D i bez D (np. obie stałki mam bez D i jakoś nie ma problemów przy pracy z lampą).
To chyba czysta teoria która "trochę" rozmija się z praktyką...

deep
08-08-2008, 11:59
Dajcie spokój z tym "D". Co jakiś czas ktoś wyskakuje z teoriami nie mając ugruntowanej wiedzy. W praktyce nie ma to znaczenia, nawet z lampą.

piwkoo
08-08-2008, 12:07
Ile osób tyle teorii. W praktyce jasne, że nie ma to większego znaczenia, jednak w teorii jest, ale nie warto się tym przejmować. Wystarczy poszukać na naszym forum wypowiedzi. Dla mnie to bez znaczenia...

deep
08-08-2008, 12:10
Noo, w teorii to jest, zamiast 3D matrix to po prostu matrix, to pierwsze ładniej brzmi :)

serberys
08-08-2008, 12:10
Panowie, podziwiam waszą logikę. Pewnie że nie ma to żadnego znaczenia. Nikon ot tak sobie wypuścił serię z "D" :mrgreen:

deep
08-08-2008, 12:19
Ale nabijasz się czy mówisz poważnie?

lannes
08-08-2008, 15:31
Jakie możecie wskazać różnice, głównie chodzi mi o jakość obrazu, w wersji D i bez D tego szkła? Czy lepiej polowac na wersję D, czy nie ma praktycznie różnicy?

Obiektyw bez "D" będzie na pewno starszy (koniec produkcji bodajże 1993r.), a zatem może być już mocno zużyty i tu bym się dopatrywał ewentualnych różnic w obrazowaniu.

arturjb
08-08-2008, 16:17
miałem 24 bez D, sprzedałem, żałuję.

Nie widziałem roznicy w pracy z lampą między obietywem D i tym bez D

deep
08-08-2008, 21:09
Obiektyw bez "D" będzie na pewno starszy (koniec produkcji bodajże 1993r.), a zatem może być już mocno zużyty i tu bym się dopatrywał ewentualnych różnic w obrazowaniu.

Dwu letni z D też może być zajechany, dziwne rozumowanie. Nie ma to nic z wspólnego z "D" a o tym tu dyskutujemy. Ja mam dwudziestoletnie szkło AF180mm i jest w idealnym stanie, a zdjęcia robi lepsze (tyci tyci) od nowego z D (wiem bo miałem już kilka różnych sztuk tego szkła). Jak jest dobra cena i stan techniczny nie daje do myślenia to brać i robić fotki.

turbo
09-08-2008, 11:34
... coś źle napisałem?
Tego nie napisałem, pytam z ciekawości.

BigInJapan
11-08-2008, 15:22
"Perhaps Nikon has a lot of pride with the original optical design used in the 24mm wideangle lens because optically it was still adopting the same optical formula of 9 elements in 9 groups that actually first used for the manual focus Ai Nikkor 24mm f/2.8 in the late '70. So, internally, this AF-D was also using the same optical formula all along with the previous versions." źródło: http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/nikkoresources/AFNikkor/AF24mm/index.htm

pozdrawiam

Rarog
11-08-2008, 15:24
Teoretycznie niema żadnej różnicy w jakości obrazu. Praktycznie ... tez nie powinno być, jakkolwiek starzy wyjadacze twierdzą że w historii optyki Nikona jest dziwna zależność iż obiektywy nowsze z literką D były nieco gorzej a może prościej produkowane i z stąd bierze się obiegowa opinia że stare Nikkory bez literki D były optycznie lepsze - z mojego doświadczenia nie widzę żadnych różnic - bardziej istotne są indywidualne cechy obiektywu!

MYSZ
12-08-2008, 23:26
Zanim zakupisz 24 sprawdź jakie na DX ma aberacje, po obejrzeniu, nie kupiłem :( Ale, kwestia gustu :)