Zobacz pełną wersję : Strobing - jak tanio się w to bawić
lisekluk1
07-08-2008, 19:46
Witam wszystkich.
O wyzwalaniu lamp zdalnie troche jest na forum ale proszę niech mi ktoś wytlumaczy jak dziecku jak to jest z SB600 i D80. Chcem trochę się pobawić w strobing, czyli lampa gdzieś dalej od aparatu, do tego statyw i parasolka. Czy mogę sterować zdalnie SB600 z body D80??? I jeszcze jedno czy można do tego używać jakiejś lampy innego producenta ale taniej, np. jakiegos prostego metza albo sunpaka wyzwalanego kablem lub czymś innym? Bardzo proszę o rady.
Można odpalić SB600 z body.Trzeba tylko ustawić grupę i kanał - jest w instrukcji.
Każdego innego starocia też można odpalić zdalnie jak go zaopatrzysz w fotocelę /chyba,że takową ma wbudowaną/.
W tym przypadku nie będzie żadnego sterowania mocą błysku- błysk i to wszystko.
Fotocela tutaj:
http://mif.sold.pl/product_info.php?products_id=42
lisekluk1
07-08-2008, 21:38
Tyko z tego co się orientuję to body do sterowania wykorzystuje błysk lampy wbudowanej, czy to nie wpłynie na ekspozycje zdjęcia, ten mały błysk też oświetli scenę. A w przypadku jakiejś innej lampy na manualu wyzwalanej przez fotocelę to już na bank będzie widać błysk flesha wbudowanego w body. Chodzi mi o to że tylko lampa ustawiona na statywie ma oświetlić to co chcem.
Witam,
tutaj masz bardzo dobrze wytłumaczone wszystko. Dosłownie jak małemu dziecku:)
http://strobist.blogspot.com/
http://strobist.blogspot.com/2006/03/lighting-101.html
Ponadto polecam przeglądniecie setupów na tejże grupie:
http://www.flickr.com/groups/552101@N22/
Bardziej niż wyzwalanie lampą wbudowana lub kablem polecał bym najtańszą chińską radiówkę (w pl około 150zł).
Pozdrawiam Ciebie
Mateusz P.
Jeśli użyjesz CLS to błysk techniczny (ustawiający lampy zdalne) jest odrobinę wcześniejszy niż błysk do zdjęcia. Nie wiem jak jest w D80, w D300 można ustawić wbudowaną lampę tak aby wyzwalała zdalne, ale sama nie doświetlała sceny.
Jeśli użyjesz CLS to błysk techniczny (ustawiający lampy zdalne) jest odrobinę wcześniejszy niż błysk do zdjęcia. Nie wiem jak jest w D80, w D300 można ustawić wbudowaną lampę tak aby wyzwalała zdalne, ale sama nie doświetlała sceny.
albo mozna zawsze ustawic lampę główną na manual i ustawić minimalną moc błysku.
hmm, nie próbowałem, ale to chyba jak korzystasz z fotoceli. CLS działa na trochę innej zasadzie.
W D80 też to tak działa. W praktyce jednak część błysku sterującego z aparatu przeważnie załapie się na otwartą migawkę. Nie jest tego wiele, ale zawsze trochę światełka więcej.
Na forum gdzieś było - można zasłonić lampkę w aparacie sprytnym "ustrojstwem".
Fotocela zlicza błyski /przedbłyski/ i odpala na ostatnim.
Ja zadam pytanie laika (ale niestety mnie to męczy a nie mam przy sobie aparatu, zeby w praktyce to sprawdzić). Otóż: mam D80 i SB900 i dopiero zaczynam naukę zarówno fotografii jak i oświetleń CLS (moje pierwsze kroki (http://emks.pl/lata80/) - wieczór po odebraniu lampy;)) i mam problem. Jak widać na zdjęciach sabiny będę głównie używał na imprezach i denerwuje mnie coś takigo:
mam ustawiony długi czas i lampę w drugą koturnę. Gdy naciskam spust migawki wyzwala się błysk (nie wiem czy jest to błysk próbny, czy ten który wyzwala sb) i jest dość długi odstęp przez właściwym błyskiem. Jest to na tyle "upierdliwe", że wszyscy myślą, że ten pierwszy błysk to już zdjęcie i się odwracają:/
Wiem, że pytanie jest strasznie głupie i, że jest jakieś proste rozwiązanie na ten problem, ale tak jak pisałem: jestem odizolowany od aparatu do jutrzejszego wieczoru. A ciekawość mnie zżera.
Przepraszam też za składnię postu, ale baaaaardzo krótko dziś spałem;)
Pozdrawiam
mks - a nie masz przypadkiem włączonego 'redukcja czerwonych oczu' ?;)
pozatym od kiedy to cls jest sterowany przez błysk ? :| jak wiem to steruje tym podczerwień i jakos nie zauwazylem blysków lampy...
ayem - tak, ale jesli nie mozna wylaczyc wbudowanej to mozna obnizyc jej moc dzieki czemu nie bedzie widoczny blysk ;)
mks - a nie masz przypadkiem włączonego 'redukcja czerwonych oczu' ?;)
Wydaje mi się, że nie bo często redukuję czerwone oczy w PSie, sprawdzę to jutro, bo głowy sobie nie dam uciąć
pozatym od kiedy to cls jest sterowany przez błysk ? :| jak wiem to steruje tym podczerwień i jakos nie zauwazylem blysków lampy...
W takim razie ja już się całkiem pogubiłem;) Czyli jak w menu aparatu klikam "lampa wbudowana" i tam ustawiam grupę to wtedy jest CLS? Czym się różni (jak ustawić jedno i drugie) CLS od wyzwalania za pomocą wbudowanej lampy:/?
pozatym od kiedy to cls jest sterowany przez błysk ? :|
od kiedy nikon go wymyslil...
na bank redukcja czerwonych oczu
dla mnie brzmi jak opis błysku sterującego CLS ;)
To w końcu w CLS jest błys sterujący czy nie? I dlaczego jest on na samym początku otwarcia migawki a nie np tuż przed wyzwoleniem sabiny?:( Można to jakoś ustawić? A czerwone oczy sprawdzę i na pewno odpiszę.
Dzięki wszystkim za chcęć niesienia pomocy;)
To w końcu w CLS jest błys sterujący czy nie?
jest... i to kilka... a czym wiecej lamp tym wiecej blyskow... :)
jest... i to kilka... a czym wiecej lamp tym wiecej blyskow... :)
na razie mam jeden błys i jeden problem:) A czy można zmniejszyć czas, który jest między błyskiem sterującym a tym właściwym?
Mam jeden pomysł jak się tego pozbyć, ale ma on jeden minus. Otóż mogę moc lampy wbudowanej ustawić na minimum i wtedy ten błysk będzie nie zauważalny, ale ja chcę oświetlać postać z dwóch stron (lampa wbudowana oświetla centralnie a sabina bocznie):(
zaraz zaraz. to w jaki sposob su800 steruje blyskiem przez cls skoro nie błyska hm ?
chyba błyszczy w podczerwieni, pewnie tez działa, ale wbudowana lampa nie ma takich "ficzerów"
zaraz zaraz. to w jaki sposob su800 steruje blyskiem przez cls skoro nie błyska hm ?
su-800 to nie sb-800 su800 inaczej steruje blyskiem niz lampa.
R w tym momecie powiem ci szczerze ze ... głupoty ;) uzywam clsa na codzien i jakos blysków przed blyskiem wlasciwym nigdy nie zauwazylem. a su 800 steruje tak samo clsem jak sb800 czy 900.
no dobra, skoro tak twierdzisz to ja sie nie bede z Toba sprzeczal :)
tylko nastepnym razem zanim napiszesz cos to najpierw poczytaj :) bo moze sie okazac ze to nie ja ....
Gdy naciskam spust migawki wyzwala się błysk (nie wiem czy jest to błysk próbny, czy ten który wyzwala sb) i jest dość długi odstęp przez właściwym błyskiem. Jest to na tyle "upierdliwe", że wszyscy myślą, że ten pierwszy błysk to już zdjęcie i się odwracają:/
Wiem, że pytanie jest strasznie głupie i, że jest jakieś proste rozwiązanie na ten problem, ale tak jak pisałem: jestem odizolowany od aparatu do jutrzejszego wieczoru. A ciekawość mnie zżera.
Przepraszam też za składnię postu, ale baaaaardzo krótko dziś spałem;)
Pozdrawiam
blyska przed otwarciem migawki,bo to jest blysk sterujacy, chyba logiczne ze jak masz na druga kurtyne ustawione wyzwalanie lamp to nie moze blyskac w czasie naswietlania klatki.
sa proste rozwiazania: ustaw sobie na pierwsza kurtyne a czas zostaw dlugi jak byl, efekt bedziesz mial taki sam przy tego rodzaju zdjeciach, nawet lepszy bo blyskograt naswietla scene w tym momencie kiedy tego chcesz, a nie jak sie ludziska poodwracają.swiatelka rozmazane bedziesz mial tak samo jak masz.poprobuj to sie przekonasz.
drugie rozwiazanie to kabelek sc, ale juz wbudowanej lampy nie otworzysz wtedy.chociaz w moim rozumieniu to akurat jest plus :)
CLS błyska, czy nie błyska... rany... który to już raz?
Jeśli nie chce się czytać forum, to może by tak wejść na stronę Nikona i przekonać się, jak to działa, he? http://imaging.nikon.com/products/imaging/technology/speedlight/function/wireless.htm
Jak na lampę błyskową działającą w trybie Command (nieważne, czy wbudowana, czy SB-800/900) nałożycie filtr podczerwieni (SG-3IR w przypadku wbudowanej), to będzie tak jakbyście mieli sterownik SU-800...
--
blyska przed otwarciem migawki,bo to jest blysk sterujacy, chyba logiczne ze jak masz na druga kurtyne ustawione wyzwalanie lamp to nie moze blyskac w czasie naswietlania klatki.
No tak, tą logikę pominąłem;)
sa proste rozwiazania: ustaw sobie na pierwsza kurtyne a czas zostaw dlugi jak byl, efekt bedziesz mial taki sam przy tego rodzaju zdjeciach, nawet lepszy bo blyskograt naswietla scene w tym momencie kiedy tego chcesz, a nie jak sie ludziska poodwracają.swiatelka rozmazane bedziesz mial tak samo jak masz.
Czyli najpierw będę musiał wykadrować osobę, spust migawki a potem latać aparatem po światłach, żeby je rozmazać?
poprobuj to sie przekonasz.
drugie rozwiazanie to kabelek sc, ale juz wbudowanej lampy nie otworzysz wtedy.chociaz w moim rozumieniu to akurat jest plus :)
nie omieszkam spróbować;) Już mnie niecierpliwość rozsadza;) Czemu brak lapmy w aparacie to dla Ciebie plus? W tego typu zdjęciach chyba dobrze mieć też centralne oświetlenie a nie tylko boczne, czy może się mylę?
Dzięki za porady i opinie.
ok przyznaje racje blyska ale nie jedna osoba juz pisała przedbłyski są nie zauwazalne dla ludzkiego oka bo są zbyt krótkie. az dzisiaj siade i sie pobawie ale dziwne ze jakos mi nigdy w clsie nie blyskalo nic...
ok przyznaje racje blyska ale nie jedna osoba juz pisała przedbłyski są nie zauwazalne dla ludzkiego oka bo są zbyt krótkie. az dzisiaj siade i sie pobawie ale dziwne ze jakos mi nigdy w clsie nie blyskalo nic...
to co ja widzę u siebie (o ile jest to przedbłysl) jest bardzo widzialne, zwłaszcza w takich warunkach jak widać na zdjęciach, chyba, że to przez te czerwone oczy, ale to potwierdzę jutro.
mks - bylo wlasnie opisywane nie raz, przedbłyski pomiarowe są niewidoczne a co niektórzy traktują właśnie redukcje czerwonych oczu jako ją, sam na początku sie denerwowałem i nie mogłem dość o co chodzi i na forum jest cały temat o tym...
Czyli najpierw będę musiał wykadrować osobę, spust migawki a potem latać aparatem po światłach, żeby je rozmazać?
Dzięki za porady i opinie.
Dla przykladu:
Zeby zatrzymac odpowiedni moment na fotce (jak ten kabelek od mikrofonu powiedzmy) to sterczysz z okiem przy wizjerze czekasz strzelasz w odp. momencie i juz, pozniej mozesz sobie latac po swiatlach jezeli masz taka wizje, tylko trzeba uwazac zeby nie przesadzic z tym :)
jezeli robisz na druga lamelke to nie zlapiesz momentu odpowiedniego chyba ze masz szczescie.
oczywiscie opcja z druga kurtyna sie przydaje ale mz nie przy zdjeciach tego typu.
pozdr
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img214.imageshack.us/my.php?image=0058qv5.jpg)
mks - bylo wlasnie opisywane nie raz, przedbłyski pomiarowe są niewidoczne a co niektórzy traktują właśnie redukcje czerwonych oczu jako ją, sam na początku sie denerwowałem i nie mogłem dość o co chodzi i na forum jest cały temat o tym...
nie mówię, że u mnie na pewno to przebłyski, tylko pytałem.
A o czym konkretnie jest ten temat i gdzie, bo staram się dość dokładnie czytać forum, ale widać mi umknął.
Jeszcze raz dziękuję za rady i wybaczcie laikowi;)
Dla przykladu:
Zeby zatrzymac odpowiedni moment na fotce (jak ten kabelek od mikrofonu powiedzmy) to sterczysz z okiem przy wizjerze czekasz strzelasz w odp. momencie i juz, pozniej mozesz sobie latac po swiatlach jezeli masz taka wizje, tylko trzeba uwazac zeby nie przesadzic z tym :)
jezeli robisz na druga lamelke to nie zlapiesz momentu odpowiedniego chyba ze masz szczescie.
oczywiscie opcja z druga kurtyna sie przydaje ale mz nie przy zdjeciach tego typu.
pozdr
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img214.imageshack.us/my.php?image=0058qv5.jpg)
Przetestuję to na pewno, dzięki za zdjęcie, fajny motyw. W sumie z tą drugą kurtyną masz teoretycznie rację, jak to wyjdzie w praktyce to się okaże.;)
R w tym momecie powiem ci szczerze ze ... głupoty ;) uzywam clsa na codzien i jakos blysków przed blyskiem wlasciwym nigdy nie zauwazylem. a su 800 steruje tak samo clsem jak sb800 czy 900.
Bosze ... to podstawa! Jak tego używasz? Nie jest to prawda. SU-800 steruje przedbłyskami w zakresie niewidocznym dla oka ludzkiego, a SB-800/900 steruje przedłyskami z palnika i to widać jak cholera.
Pozdrawiam
Remek
lisekluk1
08-08-2008, 17:43
Ojej, proste pytanie a taka burza.
Czyli na chłopski rozum wygląda to tak: Lampa wbudowana w d80 steruje przedbłyskami lampą zewnętrzną i przedbłyski te NIE MAJĄ wpływu na fotografowana scenę, czy tak panowie? Jednocześnie mam sterowanie ttl i mogę wprowadzać korektę światła błyskowego zdalnie? Ustalmy jakąś końcową wersję :mrgreen:
U mnie w d70s to jest tak. Lampa wbudowana steruje SB 800 przedbłyskami w CLS. Niestety te przedbłyski mają wpływ na ekspozycję (co prawda małą ale jednak).
lisekluk1
08-08-2008, 20:37
Sam sprawdziłem, co prawda nie mam lampy zewnętrznej ale ta w body działa jako sterownik i bez niej. Rzeczywiście sterowanie poprzez cls lampą wbudowaną ma wpływ na naświetlenie sceny, co prawda małe jak się to ustawi w menu na off ale jednak, szkoda trochę.
lisekluk1
09-08-2008, 13:38
Jedno się wyjaśniło a powrócę jeszcze do drugiego pytania na wstępie, może ktoś się orientuje co zamiast sb600 można innego kupić, taniej i może być tylko sterowanie manualne, lampa ma stać na statywie, powinna być mocna bo będzie używana z parasolką.
Trochę szkoda, że trzepiecie pianę w temacie, o którym już tu wszystko powiedziano. I to w ciągu tego krótkiego czasu, odkąd jestem na tym forum... Nie dziwię się, że "starzy" użytkownicy w ogóle nie mają ochoty odpowiadać na takie pytania...
Jeżeli komuś przeszkadza ta ilość światła z lampy wbudowanej, działającej w trybie Commander - kupić panel SG-3IR za 50zł i po problemie. I pamiętać, żeby wyłączyć udział lampy wbudowanej w naświetlaniu sceny (symbol '--' przy niej w ustawieniach trybu Commander).
Taniej niż nowa SB-600 - jakakolwiek lampa pozwalająca na manualne ustawienia mocy błysku (i dobrze, jeśli też zooma) i do tego rzecz, która ma ją wyzwalać. Czyli radiówka albo fotocela - a więc w lampie przydadzą się gniazda synchronizacyjne, ewentualnie trzeba dokupić stopkę z takimi. Są np. fotocele, które od razu są stopką (plus gwint statywowy z drugiej strony). Choć do najpopularniejszych uchwytów typu "parasolka i lampa" lepiej jednak fotocela montowana "luzem" - te uchwyty mają już swoją stopkę do lampy.
W przypadku wyzwalania fotocelą przyda się wspomniany panel SG-3IR na lampę wbudowaną. Lub wykombinować własny filtr podczerwieni tańszym sposobem (ze względu na wygodę stosowania polecam jednak panel firmowy...).
Co do wyboru lampy - kwestia ceny, można np. poszukać używanej SB-80DX - ma już wbudowaną fotocelę tak jak SB-800 (czy 600, tylko w wypadku 600tki Nikon "przyciął" i nie ma trybu SU-4, więc wyzwalać ją można zdalnie tylko w CLSie, nie manualnie), można jakiegoś starszego, ale mocnego Nikona - czyli np. SB-28, 25 czy inne, swego czasu "topowe". "Strobiści" polecają też Vivitary bodaj 285, ale do sterowania mocą trzeba dokupić osobny "dzynks" i są raczej ciężko dostępne w Polsce. Można je obejrzeć w bhphoto.com - o tu: http://www.bhphotovideo.com/c/product/61441-REG/Vivitar_233965_285HV_Auto_Flash.html
Ogólnie każda mocna lampa z regulacją mocy sprawdzi się w tej roli. Dobrze, żeby miała złącza synchro, manualna regulacja zoom'u też jest pożądana. I tyle. Wejdź po prostu na http://strobist.blogspot.com/ i zacznij czytać kolejne odcinki tutoriala "Lightning 101". Pierwsza lekcja mówi, co powinna mieć lampa :-D
lisekluk1
10-08-2008, 22:06
Dzięki wszystkim za porady. Poczytam, popatrzę, zrozumiem więcej i kupie lampkę ale na początek jakiegoś taniego manuala bo na sabinke brak kasy :neutral: a fajna jest.
Kraftsman
14-08-2008, 16:34
Dzięki wszystkim za porady. Poczytam, popatrzę, zrozumiem więcej i kupie lampkę ale na początek jakiegoś taniego manuala bo na sabinke brak kasy :neutral: a fajna jest.
Może Cię zainteresuje - opis małego ćwiczenia przeprowadzonego pod wpływem strobist'a: http://kraftsman-fotoblog.blogspot.com/2008/08/flesz-wiato-zastane.html