PDA

Zobacz pełną wersję : Strobing - jak tanio się w to bawić

lisekluk1
07-08-2008, 19:46
Witam wszystkich.
O wyzwalaniu lamp zdalnie troche jest na forum ale proszę niech mi ktoś wytlumaczy jak dziecku jak to jest z SB600 i D80. Chcem trochę się pobawić w strobing, czyli lampa gdzieś dalej od aparatu, do tego statyw i parasolka. Czy mogę sterować zdalnie SB600 z body D80??? I jeszcze jedno czy można do tego używać jakiejś lampy innego producenta ale taniej, np. jakiegos prostego metza albo sunpaka wyzwalanego kablem lub czymś innym? Bardzo proszę o rady.

amirez
07-08-2008, 20:32
Można odpalić SB600 z body.Trzeba tylko ustawić grupę i kanał - jest w instrukcji.
Każdego innego starocia też można odpalić zdalnie jak go zaopatrzysz w fotocelę /chyba,że takową ma wbudowaną/.
W tym przypadku nie będzie żadnego sterowania mocą błysku- błysk i to wszystko.
Fotocela tutaj:
http://mif.sold.pl/product_info.php?products_id=42

lisekluk1
07-08-2008, 21:38
Tyko z tego co się orientuję to body do sterowania wykorzystuje błysk lampy wbudowanej, czy to nie wpłynie na ekspozycje zdjęcia, ten mały błysk też oświetli scenę. A w przypadku jakiejś innej lampy na manualu wyzwalanej przez fotocelę to już na bank będzie widać błysk flesha wbudowanego w body. Chodzi mi o to że tylko lampa ustawiona na statywie ma oświetlić to co chcem.

12p
07-08-2008, 21:50
Witam,
tutaj masz bardzo dobrze wytłumaczone wszystko. Dosłownie jak małemu dziecku:)
http://strobist.blogspot.com/
http://strobist.blogspot.com/2006/03/lighting-101.html
Ponadto polecam przeglądniecie setupów na tejże grupie:
http://www.flickr.com/groups/552101@N22/
Bardziej niż wyzwalanie lampą wbudowana lub kablem polecał bym najtańszą chińską radiówkę (w pl około 150zł).
Pozdrawiam Ciebie
Mateusz P.

ayem
08-08-2008, 06:45
Jeśli użyjesz CLS to błysk techniczny (ustawiający lampy zdalne) jest odrobinę wcześniejszy niż błysk do zdjęcia. Nie wiem jak jest w D80, w D300 można ustawić wbudowaną lampę tak aby wyzwalała zdalne, ale sama nie doświetlała sceny.

wacki4
08-08-2008, 09:50
Jeśli użyjesz CLS to błysk techniczny (ustawiający lampy zdalne) jest odrobinę wcześniejszy niż błysk do zdjęcia. Nie wiem jak jest w D80, w D300 można ustawić wbudowaną lampę tak aby wyzwalała zdalne, ale sama nie doświetlała sceny.

albo mozna zawsze ustawic lampę główną na manual i ustawić minimalną moc błysku.

ayem
08-08-2008, 10:07
hmm, nie próbowałem, ale to chyba jak korzystasz z fotoceli. CLS działa na trochę innej zasadzie.

amirez
08-08-2008, 10:53
W D80 też to tak działa. W praktyce jednak część błysku sterującego z aparatu przeważnie załapie się na otwartą migawkę. Nie jest tego wiele, ale zawsze trochę światełka więcej.
Na forum gdzieś było - można zasłonić lampkę w aparacie sprytnym "ustrojstwem".
Fotocela zlicza błyski /przedbłyski/ i odpala na ostatnim.

mks
08-08-2008, 11:26
Ja zadam pytanie laika (ale niestety mnie to męczy a nie mam przy sobie aparatu, zeby w praktyce to sprawdzić). Otóż: mam D80 i SB900 i dopiero zaczynam naukę zarówno fotografii jak i oświetleń CLS (moje pierwsze kroki (http://emks.pl/lata80/) - wieczór po odebraniu lampy;)) i mam problem. Jak widać na zdjęciach sabiny będę głównie używał na imprezach i denerwuje mnie coś takigo:
mam ustawiony długi czas i lampę w drugą koturnę. Gdy naciskam spust migawki wyzwala się błysk (nie wiem czy jest to błysk próbny, czy ten który wyzwala sb) i jest dość długi odstęp przez właściwym błyskiem. Jest to na tyle "upierdliwe", że wszyscy myślą, że ten pierwszy błysk to już zdjęcie i się odwracają:/
Wiem, że pytanie jest strasznie głupie i, że jest jakieś proste rozwiązanie na ten problem, ale tak jak pisałem: jestem odizolowany od aparatu do jutrzejszego wieczoru. A ciekawość mnie zżera.
Przepraszam też za składnię postu, ale baaaaardzo krótko dziś spałem;)
Pozdrawiam

wacki4
08-08-2008, 11:39
mks - a nie masz przypadkiem włączonego 'redukcja czerwonych oczu' ?;)

pozatym od kiedy to cls jest sterowany przez błysk ? :| jak wiem to steruje tym podczerwień i jakos nie zauwazylem blysków lampy...

ayem - tak, ale jesli nie mozna wylaczyc wbudowanej to mozna obnizyc jej moc dzieki czemu nie bedzie widoczny blysk ;)

mks
08-08-2008, 11:44
mks - a nie masz przypadkiem włączonego 'redukcja czerwonych oczu' ?;)

Wydaje mi się, że nie bo często redukuję czerwone oczy w PSie, sprawdzę to jutro, bo głowy sobie nie dam uciąć

pozatym od kiedy to cls jest sterowany przez błysk ? :| jak wiem to steruje tym podczerwień i jakos nie zauwazylem blysków lampy...

W takim razie ja już się całkiem pogubiłem;) Czyli jak w menu aparatu klikam "lampa wbudowana" i tam ustawiam grupę to wtedy jest CLS? Czym się różni (jak ustawić jedno i drugie) CLS od wyzwalania za pomocą wbudowanej lampy:/?

R
08-08-2008, 11:46
pozatym od kiedy to cls jest sterowany przez błysk ? :|

od kiedy nikon go wymyslil...

sevenoo
08-08-2008, 12:07
na bank redukcja czerwonych oczu

ayem
08-08-2008, 12:13
dla mnie brzmi jak opis błysku sterującego CLS ;)

mks
08-08-2008, 12:15

To w końcu w CLS jest błys sterujący czy nie? I dlaczego jest on na samym początku otwarcia migawki a nie np tuż przed wyzwoleniem sabiny?:( Można to jakoś ustawić? A czerwone oczy sprawdzę i na pewno odpiszę.

Dzięki wszystkim za chcęć niesienia pomocy;)

R
08-08-2008, 12:29
To w końcu w CLS jest błys sterujący czy nie?

jest... i to kilka... a czym wiecej lamp tym wiecej blyskow... :)

mks
08-08-2008, 12:34
jest... i to kilka... a czym wiecej lamp tym wiecej blyskow... :)

na razie mam jeden błys i jeden problem:) A czy można zmniejszyć czas, który jest między błyskiem sterującym a tym właściwym?
Mam jeden pomysł jak się tego pozbyć, ale ma on jeden minus. Otóż mogę moc lampy wbudowanej ustawić na minimum i wtedy ten błysk będzie nie zauważalny, ale ja chcę oświetlać postać z dwóch stron (lampa wbudowana oświetla centralnie a sabina bocznie):(

wacki4
08-08-2008, 13:14

zaraz zaraz. to w jaki sposob su800 steruje blyskiem przez cls skoro nie błyska hm ?

ayem
08-08-2008, 13:15
chyba błyszczy w podczerwieni, pewnie tez działa, ale wbudowana lampa nie ma takich "ficzerów"

R
08-08-2008, 13:20
zaraz zaraz. to w jaki sposob su800 steruje blyskiem przez cls skoro nie błyska hm ?

su-800 to nie sb-800 su800 inaczej steruje blyskiem niz lampa.

wacki4
08-08-2008, 13:24
R w tym momecie powiem ci szczerze ze ... głupoty ;) uzywam clsa na codzien i jakos blysków przed blyskiem wlasciwym nigdy nie zauwazylem. a su 800 steruje tak samo clsem jak sb800 czy 900.

R
08-08-2008, 13:27
no dobra, skoro tak twierdzisz to ja sie nie bede z Toba sprzeczal :)

tylko nastepnym razem zanim napiszesz cos to najpierw poczytaj :) bo moze sie okazac ze to nie ja ....

4wheels
08-08-2008, 13:32
Gdy naciskam spust migawki wyzwala się błysk (nie wiem czy jest to błysk próbny, czy ten który wyzwala sb) i jest dość długi odstęp przez właściwym błyskiem. Jest to na tyle "upierdliwe", że wszyscy myślą, że ten pierwszy błysk to już zdjęcie i się odwracają:/
Wiem, że pytanie jest strasznie głupie i, że jest jakieś proste rozwiązanie na ten problem, ale tak jak pisałem: jestem odizolowany od aparatu do jutrzejszego wieczoru. A ciekawość mnie zżera.
Przepraszam też za składnię postu, ale baaaaardzo krótko dziś spałem;)
Pozdrawiam

blyska przed otwarciem migawki,bo to jest blysk sterujacy, chyba logiczne ze jak masz na druga kurtyne ustawione wyzwalanie lamp to nie moze blyskac w czasie naswietlania klatki.
sa proste rozwiazania: ustaw sobie na pierwsza kurtyne a czas zostaw dlugi jak byl, efekt bedziesz mial taki sam przy tego rodzaju zdjeciach, nawet lepszy bo blyskograt naswietla scene w tym momencie kiedy tego chcesz, a nie jak sie ludziska poodwracają.swiatelka rozmazane bedziesz mial tak samo jak masz.poprobuj to sie przekonasz.
drugie rozwiazanie to kabelek sc, ale juz wbudowanej lampy nie otworzysz wtedy.chociaz w moim rozumieniu to akurat jest plus :)

TomaszR
08-08-2008, 13:45
CLS błyska, czy nie błyska... rany... który to już raz?

Jeśli nie chce się czytać forum, to może by tak wejść na stronę Nikona i przekonać się, jak to działa, he? http://imaging.nikon.com/products/imaging/technology/speedlight/function/wireless.htm

Jak na lampę błyskową działającą w trybie Command (nieważne, czy wbudowana, czy SB-800/900) nałożycie filtr podczerwieni (SG-3IR w przypadku wbudowanej), to będzie tak jakbyście mieli sterownik SU-800...

--

mks
08-08-2008, 13:45
blyska przed otwarciem migawki,bo to jest blysk sterujacy, chyba logiczne ze jak masz na druga kurtyne ustawione wyzwalanie lamp to nie moze blyskac w czasie naswietlania klatki.
No tak, tą logikę pominąłem;)

sa proste rozwiazania: ustaw sobie na pierwsza kurtyne a czas zostaw dlugi jak byl, efekt bedziesz mial taki sam przy tego rodzaju zdjeciach, nawet lepszy bo blyskograt naswietla scene w tym momencie kiedy tego chcesz, a nie jak sie ludziska poodwracają.swiatelka rozmazane bedziesz mial tak samo jak masz.
Czyli najpierw będę musiał wykadrować osobę, spust migawki a potem latać aparatem po światłach, żeby je rozmazać?

poprobuj to sie przekonasz.
drugie rozwiazanie to kabelek sc, ale juz wbudowanej lampy nie otworzysz wtedy.chociaz w moim rozumieniu to akurat jest plus :)

nie omieszkam spróbować;) Już mnie niecierpliwość rozsadza;) Czemu brak lapmy w aparacie to dla Ciebie plus? W tego typu zdjęciach chyba dobrze mieć też centralne oświetlenie a nie tylko boczne, czy może się mylę?

Dzięki za porady i opinie.

wacki4
08-08-2008, 14:03
ok przyznaje racje blyska ale nie jedna osoba juz pisała przedbłyski są nie zauwazalne dla ludzkiego oka bo są zbyt krótkie. az dzisiaj siade i sie pobawie ale dziwne ze jakos mi nigdy w clsie nie blyskalo nic...

mks
08-08-2008, 14:37
ok przyznaje racje blyska ale nie jedna osoba juz pisała przedbłyski są nie zauwazalne dla ludzkiego oka bo są zbyt krótkie. az dzisiaj siade i sie pobawie ale dziwne ze jakos mi nigdy w clsie nie blyskalo nic...

to co ja widzę u siebie (o ile jest to przedbłysl) jest bardzo widzialne, zwłaszcza w takich warunkach jak widać na zdjęciach, chyba, że to przez te czerwone oczy, ale to potwierdzę jutro.

wacki4
08-08-2008, 14:44
mks - bylo wlasnie opisywane nie raz, przedbłyski pomiarowe są niewidoczne a co niektórzy traktują właśnie redukcje czerwonych oczu jako ją, sam na początku sie denerwowałem i nie mogłem dość o co chodzi i na forum jest cały temat o tym...

4wheels
08-08-2008, 14:47
Czyli najpierw będę musiał wykadrować osobę, spust migawki a potem latać aparatem po światłach, żeby je rozmazać?
Dzięki za porady i opinie.

Dla przykladu:
Zeby zatrzymac odpowiedni moment na fotce (jak ten kabelek od mikrofonu powiedzmy) to sterczysz z okiem przy wizjerze czekasz strzelasz w odp. momencie i juz, pozniej mozesz sobie latac po swiatlach jezeli masz taka wizje, tylko trzeba uwazac zeby nie przesadzic z tym :)
jezeli robisz na druga lamelke to nie zlapiesz momentu odpowiedniego chyba ze masz szczescie.
oczywiscie opcja z druga kurtyna sie przydaje ale mz nie przy zdjeciach tego typu.
pozdr

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img214.imageshack.us/my.php?image=0058qv5.jpg)

mks
08-08-2008, 14:47
mks - bylo wlasnie opisywane nie raz, przedbłyski pomiarowe są niewidoczne a co niektórzy traktują właśnie redukcje czerwonych oczu jako ją, sam na początku sie denerwowałem i nie mogłem dość o co chodzi i na forum jest cały temat o tym...

nie mówię, że u mnie na pewno to przebłyski, tylko pytałem.
A o czym konkretnie jest ten temat i gdzie, bo staram się dość dokładnie czytać forum, ale widać mi umknął.
Jeszcze raz dziękuję za rady i wybaczcie laikowi;)

Dla przykladu:
Zeby zatrzymac odpowiedni moment na fotce (jak ten kabelek od mikrofonu powiedzmy) to sterczysz z okiem przy wizjerze czekasz strzelasz w odp. momencie i juz, pozniej mozesz sobie latac po swiatlach jezeli masz taka wizje, tylko trzeba uwazac zeby nie przesadzic z tym :)
jezeli robisz na druga lamelke to nie zlapiesz momentu odpowiedniego chyba ze masz szczescie.
oczywiscie opcja z druga kurtyna sie przydaje ale mz nie przy zdjeciach tego typu.
pozdr

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img214.imageshack.us/my.php?image=0058qv5.jpg)

Przetestuję to na pewno, dzięki za zdjęcie, fajny motyw. W sumie z tą drugą kurtyną masz teoretycznie rację, jak to wyjdzie w praktyce to się okaże.;)

remek
08-08-2008, 16:09
R w tym momecie powiem ci szczerze ze ... głupoty ;) uzywam clsa na codzien i jakos blysków przed blyskiem wlasciwym nigdy nie zauwazylem. a su 800 steruje tak samo clsem jak sb800 czy 900.

Bosze ... to podstawa! Jak tego używasz? Nie jest to prawda. SU-800 steruje przedbłyskami w zakresie niewidocznym dla oka ludzkiego, a SB-800/900 steruje przedłyskami z palnika i to widać jak cholera.

Pozdrawiam
Remek

lisekluk1
08-08-2008, 17:43
Ojej, proste pytanie a taka burza.
Czyli na chłopski rozum wygląda to tak: Lampa wbudowana w d80 steruje przedbłyskami lampą zewnętrzną i przedbłyski te NIE MAJĄ wpływu na fotografowana scenę, czy tak panowie? Jednocześnie mam sterowanie ttl i mogę wprowadzać korektę światła błyskowego zdalnie? Ustalmy jakąś końcową wersję :mrgreen:

Frodo
08-08-2008, 18:09
U mnie w d70s to jest tak. Lampa wbudowana steruje SB 800 przedbłyskami w CLS. Niestety te przedbłyski mają wpływ na ekspozycję (co prawda małą ale jednak).

lisekluk1
08-08-2008, 20:37
Sam sprawdziłem, co prawda nie mam lampy zewnętrznej ale ta w body działa jako sterownik i bez niej. Rzeczywiście sterowanie poprzez cls lampą wbudowaną ma wpływ na naświetlenie sceny, co prawda małe jak się to ustawi w menu na off ale jednak, szkoda trochę.

lisekluk1
09-08-2008, 13:38
Jedno się wyjaśniło a powrócę jeszcze do drugiego pytania na wstępie, może ktoś się orientuje co zamiast sb600 można innego kupić, taniej i może być tylko sterowanie manualne, lampa ma stać na statywie, powinna być mocna bo będzie używana z parasolką.

TomaszR
09-08-2008, 18:57
Trochę szkoda, że trzepiecie pianę w temacie, o którym już tu wszystko powiedziano. I to w ciągu tego krótkiego czasu, odkąd jestem na tym forum... Nie dziwię się, że "starzy" użytkownicy w ogóle nie mają ochoty odpowiadać na takie pytania...

Jeżeli komuś przeszkadza ta ilość światła z lampy wbudowanej, działającej w trybie Commander - kupić panel SG-3IR za 50zł i po problemie. I pamiętać, żeby wyłączyć udział lampy wbudowanej w naświetlaniu sceny (symbol '--' przy niej w ustawieniach trybu Commander).

Taniej niż nowa SB-600 - jakakolwiek lampa pozwalająca na manualne ustawienia mocy błysku (i dobrze, jeśli też zooma) i do tego rzecz, która ma ją wyzwalać. Czyli radiówka albo fotocela - a więc w lampie przydadzą się gniazda synchronizacyjne, ewentualnie trzeba dokupić stopkę z takimi. Są np. fotocele, które od razu są stopką (plus gwint statywowy z drugiej strony). Choć do najpopularniejszych uchwytów typu "parasolka i lampa" lepiej jednak fotocela montowana "luzem" - te uchwyty mają już swoją stopkę do lampy.
W przypadku wyzwalania fotocelą przyda się wspomniany panel SG-3IR na lampę wbudowaną. Lub wykombinować własny filtr podczerwieni tańszym sposobem (ze względu na wygodę stosowania polecam jednak panel firmowy...).

Co do wyboru lampy - kwestia ceny, można np. poszukać używanej SB-80DX - ma już wbudowaną fotocelę tak jak SB-800 (czy 600, tylko w wypadku 600tki Nikon "przyciął" i nie ma trybu SU-4, więc wyzwalać ją można zdalnie tylko w CLSie, nie manualnie), można jakiegoś starszego, ale mocnego Nikona - czyli np. SB-28, 25 czy inne, swego czasu "topowe". "Strobiści" polecają też Vivitary bodaj 285, ale do sterowania mocą trzeba dokupić osobny "dzynks" i są raczej ciężko dostępne w Polsce. Można je obejrzeć w bhphoto.com - o tu: http://www.bhphotovideo.com/c/product/61441-REG/Vivitar_233965_285HV_Auto_Flash.html
Ogólnie każda mocna lampa z regulacją mocy sprawdzi się w tej roli. Dobrze, żeby miała złącza synchro, manualna regulacja zoom'u też jest pożądana. I tyle. Wejdź po prostu na http://strobist.blogspot.com/ i zacznij czytać kolejne odcinki tutoriala "Lightning 101". Pierwsza lekcja mówi, co powinna mieć lampa :-D

lisekluk1
10-08-2008, 22:06
Dzięki wszystkim za porady. Poczytam, popatrzę, zrozumiem więcej i kupie lampkę ale na początek jakiegoś taniego manuala bo na sabinke brak kasy :neutral: a fajna jest.

Kraftsman
14-08-2008, 16:34
Dzięki wszystkim za porady. Poczytam, popatrzę, zrozumiem więcej i kupie lampkę ale na początek jakiegoś taniego manuala bo na sabinke brak kasy :neutral: a fajna jest.

Może Cię zainteresuje - opis małego ćwiczenia przeprowadzonego pod wpływem strobist'a: http://kraftsman-fotoblog.blogspot.com/2008/08/flesz-wiato-zastane.html