Zobacz pełną wersję : D700 i fotografia podwodna
Czy ktoś używa jakiegoś wynalazku do fotografowania pod wodą?
Idealny dla mnie jest Ewa-Marine U-AX, ale nie wejdzie D700 z 24-70mm, ponieważ
Maksymalna długość (od tylnej ścianki aparatu do końca obiektywu): 170mm
Może ktoś zna inny taki pokrowiec?
Obudowy głębinowe są za drogie, a nurkować do ponad 20 m nie zamierzam:)
Pozdr
KB
A model ewa-marine U-BXP100 nie zmieści Twojego zestawu?
Obiektyw 133mm+body 77mm razem 210mm.
Model U-BXP100 pomieści 220mm.
http://www.ewa-marine.de/index.php?id=424&ca=&ra=&ext=&model=Nikon%20D300&L=0
Pamiętaj o kupieniu odpowiedniego pierścienia do obiektywu!
mb
Przy okazji ja używam do D200 obudowy firmy SUBAL.
Jeszcze jakiś czas będę zabierał pod wodę D200, ale nowa obudowa mnie czeka:(
Kilka razy pływałem na łodziach z grupami fotografujących nurków.
Jeszcze nigdy nie widziałem pokrowców ewa-marine w użyciu:(
Co nie zmienia faktu, że kupię U-BXP100. Powinien styknąć do D3 i D700:)
Ale to raczej nie do nurkowania tylko do innych zabaw przy wodzie:)
Rozmawiałem z guru od fotografii podwodnej i mówił mi, że pokrowce ograniczają kąt widzenia.
Nie sprawdzałem, ale przed zakupem obczaję i Tobie też radzę.
mb
24-70mm ma filtry na 77mm, zatem pasuje z modelem ewa-marine U-BXP100
dzięki za info. rozglądałem się za takim modelem dostępnym od ręki w Polsce i nie znalazłem :(
Innę są w Pstryku, ale mniejsze modele.
Przy okazji ja używam do D200 obudowy firmy SUBAL.
Jeszcze jakiś czas będę zabierał pod wodę D200, ale nowa obudowa mnie czeka:(
Kilka razy pływałem na łodziach z grupami fotografujących nurków.
Co nie zmienia faktu, że kupię U-BXP100. Powinien styknąć do D3 i D700:)
Ale to raczej nie do nurkowania tylko do innych zabaw przy wodzie:)
Rozmawiałem z guru od fotografii podwodnej i mówił mi, że pokrowce ograniczają kąt widzenia.
Nie sprawdzałem, ale przed zakupem obczaję i Tobie też radzę.
mb
Nie będę na razie zawodowo fotografował pod wodą, dlatego wolę wydać mniej na pokrowiec niż więcej na obudowę :)
bo sa tak cholernie niewygodne ze uzywanie ich to katorga, poza tym mialbym delikatna obawe wsadzenia puszki w kawalek troche grubszej torebki foliowej :D
druga rzecz to znacznie wieksze proawdopodobienstwo niedopatrzenia i zalania
Zamów w BH. Kupowałem tam kilka razy.
Od zamówienia do dostarczenia około 2 tygodni z czego 12 dni w Polsce na cle:(
Dzięki za opinie. Wydaje mi się, że lepiej dołożyć i kupić obudowę :)
Zobaczę jeszcze...
tylko trzeba dolozyc naprawde spora kaske :( co prawda miekkie pokrowce sa bardzo niewygodne do obslugi aparatu szczegolnie w polsce w rekawicach najczesciej 5mm ( ja uzywam 3mm i tez nie jest latwo ) . Z tych 2 powodow ja zabieram pod wode kompakta Canona ( nie bedzie szkoda jak sie zaleje :) )
Pozdrawiam
może nie zaznaczyłem. będę używał sprzętu do kilku metrów. nie będę używał sprzętu nurkowego. Poza tym będę używał sprzętu na pokładzie kutra. trochę wody na niego poleje:)
I dlatego wybrałem pokrowiec:)
w takim wypadku to nawet lepiej poktowiec bo nie narazisz sie na koszty takie jak drugie body ( niestety tyle kosztuja obudowy ) ale jak chcesz to skontaktuj sie z Paneb Bartkiem z Gralmarine ( adres www znajdz w goodlach bo nie pamietam ) on robi obudowy podwodne to moze cos taniej zrobi niz w sklepach a na 100% bedzie solidniejsze, do tego robi fajne ramiona do lamp blyskowych podwodnych i szyny z uchwytami :)
Obecnie mam dostęp do Obudowy Subal do D300 ze światłami Nova plus DOME port dla (12-24 i 10.5mm_ oraz macro 105mm
Cena tego zestawu to ponad 34tys złotych - nie jestem tego właścicielem - jest to jak najbardziej profesjonalna obudowa z pełnym osprzętem za duża kasę
Szczelność do 80m
Jeżeli chodzi o EwaMarine - to nic innego jak prezerwatywa z twardej folii plus uszczelnienie - problem że nawet jeśli będzie szczelna - do poniżej 10m będzie praktycznie nieużyteczna - folia obklei ściśle aparat - wszystkie przyciski będą wciśnięte.... popierdółka jednym słowem
Jeżeli jesteś zainteresowany średniej klasy obudową - dobry stosunek ceny do jakości to IKELITE - zrobione z przeźroczystego plastiku (jakiś specjalny) szczelność do 60m - poniżej tego przyciski niestety zaczynają się wciskać od ciśnienia - cena w Polsce za obudowę to ok 6000-6500zl w USA ok 1800$ www.ikelite.com
Masz więcej kasy - jest jeszcze kilka możliwości - ale bez światła nie pociągnież zbyt długo no chyba że snorkeling ci wystarcza. Na www.digideep.com znajdziesz dany aparat i ewentualnie obudowę do niego (kilka możliwości)
Warto zwrócić uwagę na maksymalna głębokość operacyjna - jedna taka o nazwie Huygofot <czy jakoś tak> jest do 90m ale jest zamykana kluczem imbusowym - Subal na zatrzaskach - więc pytanie do jakiej głębokości będzie schodził - bo dla mnie ta głęboka jest na razie na limicie....
Nie sama obudowa będzie cię kosztować - lampa to wydatek od 2400zł do 4000 za dobra lampę - super mocne 400Ws to już 5-6k, porty do szkieł to kolejna sprawa, a na końcu zostaje jeszcze dbanie o o'ringi jak o swoje JĄDRA bo przecież nie chcesz zalać Nikosia za 8K
W Polsce jest jest producent obudów nawet do 250m - Gralmarine.pl
Pozdrawiam
Ex i obecny Foto-Podwodniak Paweł
bardzo Wam dziękuje za informacje. To duża dawka dobrych rad :)
poisson5
27-08-2008, 17:32
Tez sie zastanawiam nad ta od Ewa Marine...
Czy ktos moze juz ja kupil i moze podzilic sie wrazeniami? Domyslam sie ze te 50m deklarowane przez producenta to totalna abstrakcja... ale na nurkowania jezdze max 2-3 razy w roku gdzies za granice gdzie jest wieksza przejzystosc (i ograniczyc sie ebde tez mogl do tych 10-15m na zdjecia) w PL i tak na wieskzych glebokosciach bez dobrego flesza nic nie widac :) a sprzetu chce przedewszystkim uzywac do robienia zdjeci sportow wodnych (dl zabezpieczenia sprzetu) i sesji foto do glebokosci basenowych itp max 5-10m.