PDA

Zobacz pełną wersję : Co z ostrością? Co źle robię?

kaiks
07-08-2008, 10:48
Proszę sie nie smiać gdyż są to poczatki i tak naprawdę mało wiem. Nie od razu Rzym zbudowano ;)
Chciałam zrobić portreciki dzieciaków z rozmytym tłem.
Ustawiłam f 4,5 , czas 1/160 1/120, ISO 400. Ekspozycja była własciwa. Nie ostrzyłam manualnie, AF ustawia ostrość. Wrzucam wszystko na komp i proszę jakie cuś wyszło :/
Za małe f? Dazylam wlasnie do rozmycia tła! Za duze ISO? Pomozcie!
I przyznaje ze mimo AF 90% zdjęc taka wychodzi bez wzgledu na jakim programie robie :/ Nawet na P.
Dajcie wskazówke bo nie wiem gdzie robię błąd.
A oto link do wczorajszego niewypału http://kkkxxx.fotosik.pl/albumy/483248.html

Pozdro,
Magda

jacek.gold
07-08-2008, 11:09
Przymknij do 5 lub 5,6
Na pełnej dziurze te szkiełka lubią tak zrobić :)
Jak chcesz uzyskać ładne rozmycie to zainwestuj w 50 1,8

core
07-08-2008, 11:10
na moje oko ostrość ustawiła się na napisie na bluzie, jest kilka możliwości
-poruszyłaś aparat po złapaniu ostrości
-poruszył się model
-masz FF/BF

pokaż jakąś inną fotkę

brzezior
07-08-2008, 11:39
Hmmm. Mam dwoje dzieci - z czego jedno ruchliwe nad wyraz, drugie dość jeszcze stacjonarne (6 miesięcy). Jeśli robię zdjęcia starszej córce, przy okazji zabawy, czasy muszą być 1/250, 1/320 - przy ogniskowych 18-70. Przy czasach 1/160, 1/100 około 50% zdjęć wychodzi nieostrych (poruszonych).
Proponuję ustawić ISO na 1600, zrobić zdjęcia z czasami rzędu 1/320 - 1/500 i zobaczyć jak przełoży się to na ostrość.
Myślę, że niektóre pociechy są za szybkie na standardowe czasy...

Majek
07-08-2008, 11:42
Eee... Jeszcze chyba nie słyszałem, żeby ten obiektyw miał problemy z BF/FF. No chyba, że to jakaś ewidentna wada fabryczna lub uszkodzenie spowodowane przez użytkownika. Jeżeli chodzi o ostrość, to ja mam pytanie. W jaki tryb masz ustawiony AF? Jeżeli używasz trybu dynamicznego z priorytetem pierwszego planu, to czasem może się on pogubić. Z kolei jak masz ustaiowny tryb AF-C, to aparat pozwala pstryknąć fotkę bez potwierdzenia złapania ostrości. Jak celujesz i łapiesz ostrość, poczekaj, aż aparat piknie i kropeczka w wizjerze na dole po lewo przestanie migać.

kaiks
07-08-2008, 11:44
Model poruszyl sie na pewno na B-W bo byl na hustawce choc stała w miejscu ;) Zdjecia w kolorze raczej w spoczynku modela :)
Chce zainwestowac w N 85/ 1,8 ale 3 tyg temu nabyłam dopiero N D80+18-70 wiec poki co odkładam do świnki ;) Ostrosc ustawiałam na twarzy!
90% zdjec ląduje w koszu a ja pojęcia nie mam co robię zle.
O co chodzi z FF/ BF. Wybaczcie ale jak pisalam zaczynam i wiele przede mna.
Dzieki za rady sprobuje skrócic czas.
W linku 6 zdjec ale postaram sie dołozyc tak wiecej fotek równie nieostrych.
Wczoraj eksperymentowałam na mojej trójeczce chyba z godzine, wymusiłam przystanek na trawce;) Zrobiłam ponad 100 zdjec i nie wiem czy z 5 zadowolona jestem :/

kaiks
07-08-2008, 11:46
Mam ustawiony AF-A
AF sygnalizuje ostrosc po nacisnieciu spustu moigawki do polowy.

kaiks
07-08-2008, 11:47
Uszkodzenia spowodowane przeze mnie odpadaja. Aparat traktowany jest jak 4 dziecko w domu :)

Majek
07-08-2008, 11:49
To jeszcze sprawdź, czy masz dynamiczny wybór punktu pomiaru AF, czy punktowy.

EDIT:
BF/FF to wada obiektywu/aparatu objawiająca się tym, że ostrośc jest ustawiana za (BF) lub przed (FF) obiektem.

kaiks
07-08-2008, 11:57
Masz na mysli punktowy, skoncentrowany na uwypukleniu kadru i 3 D COlor Matrix II?
Jesli tak ustawiony mam ostatni wspomniany!

core
07-08-2008, 11:58
O co chodzi z FF/ BF

FF/BF to front/back focus czyli ostrzenie przez lub za punktem na którym ostrość została ustawiona, jednak przy 18-70 istnieje małe prawdopodobieństwo występowania tej wady.

jeśli robisz zdjęcia z bliska na dużych otworach przysłony, przy tak małej głębi ostrości niewielkie drgniecie ręki po „piknięciu” AF spowoduje nieostrość i skracanie czasu nic to nie pomoże.

kaiks
07-08-2008, 12:12
Sprobuje zmniejszyc przyslone i poobserwowac efekty jesli może to pomoc. Przechodze chwile zwiatpienia. Stary cyfrzak robił bardziej ostre portrety :/

core
07-08-2008, 12:16
Przechodze chwile zwiatpienia. Stary cyfrzak robił bardziej ostre portrety :/

no tak...
mając lustrzankę... to fotograf robi zdjęcia a nie aparat
mając kompakta... to aparat robi zdjęcia nie fotograf

to oczywiście moje prywatne zdanie ;)

core
07-08-2008, 12:20
I przyznaje ze mimo AF 90% zdjęc taka wychodzi bez wzgledu na jakim programie robie :/ Nawet na P.

a co robisz w tych programach? bo jeśli skalujesz to po przeskalowaniu należy lekko podostrzyć

kaiks
07-08-2008, 12:20
Chcesz zobaczyc zdjecia z automata i ostrosc na nich? Lub na P i ostrosc na nich? Tak naprawde wczoraj robilam pierwsze portrety na M. Zdjecia na A czy P sa roznie niewyrazne.

kaiks
07-08-2008, 12:22
Poza tym nie twierdze ze jestem fotografem :) Wiem, ze nic nie wiem :) Chcialam tylko porady w czym robie blad na samym poczatku.

core
07-08-2008, 12:23
Chcesz zobaczyc zdjecia z automata i ostrosc na nich? Lub na P i ostrosc na nich? Tak naprawde wczoraj robilam pierwsze portrety na M. Zdjecia na A czy P sa roznie niewyrazne.

kompakt a tryby automatyczne w lustrzance to nie to samo, chodzi o optykę i głębię ostrości jaką możesz tu uzyskać

kaiks
07-08-2008, 12:23
Core na Auto nic ni robie i sa rownie malo wyrazne.

kaiks
07-08-2008, 12:24
Ok dzieki. Bede probowac dalej.

core
07-08-2008, 12:27
Core na Auto nic ni robie i sa rownie malo wyrazne.
tłumacze Ci właśnie że nie chodzi o ustawienia tylko specyfikę aparatu, tu masz większy sensor i optykę która daje możliwość uzyskania małej głębi ostrości przy której minimalne drgnięcie ręki objawia się rozmyciem na zdjęciu.

może spróbuj postawić aparat na stole (stabilnie) i porób fotki jakimś przedmiotom... zobaczysz czy to wina aparatu czy drżącej ręki ;)

todominik
07-08-2008, 12:37
Początki są zawsze trudne, proponuje najpierw poćwiczyć z GO na przedmiotach nie ruchomych...
I warto zajrzyj sobie do tego artykułu...

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=66077

Wiele osób bez doświadczenia kupuje drogie lustra i potem się zastanawia czy dobrze zrobili - bo zdjęcia wychodzą nie ostre, brzydkie kolory itp... Ale tak jak wspomniał kolega core przy lustrach to Ty robisz zdjęcie...

Trening czyni mistrze! Pstrykaj dużo ale z głową...

żółto-czarny
07-08-2008, 12:50
Mam ustawiony AF-A
AF sygnalizuje ostrosc po nacisnieciu spustu moigawki do polowy.
Jeśli masz zamiar robić portret statyczny - przełącz na AF-S i zrezygnuj z dynamicznego wyboru pola. Tryb AF-A, mówiąc w uproszczeniu, sam decyduje czy ustawianie ostrości ma być ciągłe (AF-C) czy pojedyńcze. Przypuszczam, że na tym tle dochodzi do pomyłek.

pil74
07-08-2008, 14:19
Wstawiona fotka jakoś się nie otwiera.

core
07-08-2008, 14:27
Wstawiona fotka jakoś się nie otwiera.

bo została już usunięta ;)