PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Dokąd zmierzasz?

Nostromo
07-08-2008, 09:23
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.2and2.net)

Pozdawiam

galu44
07-08-2008, 09:44
fajne :)

jakiś filtr tabaczkowy?

anchel
07-08-2008, 10:22
Hmm. Świetny kadr choć trochę za wąski - przydałoby się przestrzeni po lewej i odrobinę więcej prawej. Do tego popracował bym nad obróbką - już nie mówię, że ją widać nad tym drzewem/krzewem po prawej ale źle się rozkłada światło na zdjęciu. Jak byś miał szarą połówką założoną do pionu i zapomniałeś przy poziomym kadrze przekręcić holder - prawa strona jak dla mnie za bardzo zacieniona. Całe światło masz po lewej co sprawia wrażenie braku równowagi.

Piotr_ek
07-08-2008, 10:26
Jest OK. Ale ja kadrowałbym bardziej w lewo - to piękne drzewo ledwo co oddycha ! Kolorystycznie - trawa ma dziwny odcień. Myślę, że to jakiś filtr w PSie tak podziałał - ja wolałbym bardziej naturalne kolory. No może niebem bym nieco zakręcił. Ogólnie jestem na tak ale za bardzo pomarańczowe jest to zdjęcie.

Bartek-Kacper
07-08-2008, 10:30
Świetne zdjęcie.

borregaard
07-08-2008, 12:24
B.fajny krzaczor.Kadr może i za ciasny dla tej sosenki,ale może być.
Ja też wolałbym bardziej,nieco ,"naturalne" kolorki.
W sumie podoba mi się.
Pzdr
Andrzej

lechupe
07-08-2008, 13:33
Wg mnie to nie jest świetny kadr, ponniewaz ma zupełnie skopana kompozycję. Jak rozumiem motywem głownym jest tu ciekawe drzewo, które jest niefortunnie ułozone za sprawa drózki.

Drózka jest bardzo mocną linia prowadzącą...niestety ale nie do drzewa tylko w krzaki :-)
Stąd niejakie rozdwojenie...Jakby sie dało pożenic jedno z drugim, to efekt byłby o niebo lepszy.

Nostromo
07-08-2008, 22:21
Napisał Galu44 -"jakiś filtr tabaczkowy?"
Niestety nie. Obrabiam foty w nocy przy świetle sztucznym a ostatnio zmieniłem lampę i zaczęła się jazda. Coś nie mogę połapć się z kolorami do jasnej ...

Napisał Anchel- "przydałoby się przestrzeni po lewej i odrobinę więcej prawej. Do tego popracował bym nad obróbką - już nie mówię, że ją widać nad tym drzewem/krzewem po prawej ale źle się rozkłada światło na zdjęciu. Jak byś miał szarą połówką założoną do pionu i zapomniałeś przy poziomym kadrze przekręcić holder - prawa strona jak dla mnie za bardzo zacieniona. Całe światło masz po lewej co sprawia wrażenie braku równowagi."
Teoretycznie masz rację jesli chodzi o lewą stronę, ale w praktyce nie wyglądało to dla mnie dobrze. Dodatkowo rosły tam paskudne zielska które musiałbym potraktować PSem a nie mam go w tej chwili w zasięgu ręki. co do swiatla to to rozkład jest naturalny. Godz 5.20 pochmurny poranek. Ogniskowa 13mm od wshodu niebo rozjaśnione a od zachoduprawie ciemne. Mocno tąstronę rozjaśniałem i to widać. U-pointy wcałe nie są doskonałe.

Napisał Lechupe- "Wg mnie to nie jest świetny kadr, ponniewaz ma zupełnie skopana kompozycję. Jak rozumiem motywem głownym jest tu ciekawe drzewo, które jest niefortunnie ułozone za sprawa drózki.
Drózka jest bardzo mocną linia prowadzącą...niestety ale nie do drzewa tylko w krzaki
Stąd niejakie rozdwojenie...Jakby sie dało pożenic jedno z drugim, to efekt byłby o niebo lepszy."

Może tak ,ale tak mam 2in1:-D. no i tytuł byłby niedobry skoro zmierzałaby do drzewa.

Dzieki za odwiedziny i cenne opinie, pozdrawiam.

Seeker
09-08-2008, 12:54
"Drózka jest bardzo mocną linia prowadzącą...niestety ale nie do drzewa tylko w krzaki"

Niniejszym autor wpuscil nas w maliny ;)