Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Pustelnia
Bezlitosne komentarze mile widziane... :)
http://www.cezarmart.com/gallery/Hut_0173_900.jpg
Dla dopieszczenia zdjęcia można by 0,5 stopnia w prawo obrócić (co by wrażenie lekkiego przechyłu zlikwidować) i poprawić nieco obróbkę pod tym drugim belko-filarem (po prawej).
Poza tym ładna landryna ;)
Mi się bardzo podoba, ale jak miałbym się czepiać, ale czepiać tak naprawdę czepialsko, wrednie i bezlitośnie jak chcesz :) - to cień po prawej na dole i krzaczor po lewej na dole zakłócaja mi lekko harmonię całości. Generalnie lekki bałagan na dole.
<| MICHAŁ |>
06-08-2008, 22:01
kolejny raz bardzo, bardzo dbre zdjecie
kolory, kadr - wszystko na najwyzszym poziomie!
coz, pozazdoscic tylko scenerii....
Trochę słabo wymaskowałeś domek, szczególnie przestrzeń między belką a domkiem.
Kasandra
06-08-2008, 22:34
cudnie!
zazdroszczę miejscówki!!!
jeszcze jak napiszesz,że chatka Twoja to już w ogóle Cię nie będę lubiła!;-)))
Zazdroszczę widoku i podziwiam za utrwalenie... Brawo
Trochę słabo wymaskowałeś domek, szczególnie przestrzeń między belką a domkiem.
poprawić nieco obróbkę pod tym drugim belko-filarem (po prawej).
Nie ma tam maskowania. Jest gdzie indziej, ale nie tam. Nigdy nie maskuję ręcznie, używam do tego kanałów. To jest światło z tyłu domu które jest po prostu tam naturalnie jaśniejsze. Może to tak trochę wygląda jak mówicie, ale czasami naprawdę naturalne światła wyglądają tak jakby ktoś photoshopem majstrował. W dobie cyfrowej trzeba uważać z zastanym światłem bo zaraz ktoś powie że photoshopowe :)
Podobnie to pociągnięcie jasnej smugi po skosie w środkowej częsci nieba. Takie jest po prostu tam światło...
Vodafone
06-08-2008, 22:39
Bardzo ładne... podoba się ;-)
Mógłbym oczywiście ręcznie pomajstrować aby to światło pod filarem zrównać z resztą, ale zdecydowałem że skoro światło tak idzie, to niezależnie jak photohopowo to wygląda nie mam wyboru aby to zostawić jak jest.
Przyjemne,bajkowe:)
fajny klimat
Pozdrawiam!
Chociaż im bardziej się patrzę, tym bardziej się przychylam aby to światło wyrównać. Będzie to ingerencja w zastane światło, ale chodzi o to aby właśnie ukrócić komentarze...
Nie wiem...
Skoro zdecydowałeś że nie, to nie.
Mnie to drażniło na początku, ale im dłużej patrzę to się jakoś przyzwyczajam.
Rozkład świateł wygląda mało naturalnie. Chyba za bardzo powyciągałeś niektóre obszary.
Rozkład świateł wygląda mało naturalnie. Chyba za bardzo powyciągałeś niektóre obszary.
Wykontrastowałem niebo, to prawda, ale ta operacja poszła równomiernie po całym niebie, więc naturalne kontrasty zostały po prostu wzmocnione. Takie standardowe operacje w celu malarskiego nastroju. Nie wszyscy to lubią... :)
Piotr_ek
06-08-2008, 23:35
moim zdaniem nic dodać i nic ująć, nawet nie wczytuje się w treść wątku... po prostu mi się podoba... :)
gratuluję udanego zdjęcia
Nie mogę się oprzeć. Komentarz wrzucić muszę:
1. czy fotografia to równania matematyczne i fizyka kwantowa gdzie rządzi prawo zachowania energii i wszystko musi być równe, zbalansowane, podciągnięte itd.?
2. podoba mi się doszukiwanie rzeczy których nie ma - a to maskowanie, a to jakieś trefne krzywe
Czy zdjęcie nie może przemknąć bez tych technikali (podobne słowo istnieje w języku polskim tylko zaczyna się na f). Przepraszam za to ale ... fotografia to nie tylko PhotoShop i komputer, a mam wrażenie, że mało zdjęć przemyka bez komentarzy w stylu pixel w prawo, pixel w lewo. Brrrrr ...... Na forum pewnie nie przeszyłby i zdjęcia z Nationala.
Przepraszam Światło za zamieszanie ale .... nie mogłem sobie podarować. Zdjęcie klimatyczne, ładne i moim zdaniem ładnie przemyślane (nie przypadkowe - widać po kompozycji). Generalnie wyróżniające się na plus.
Pozdrawiam
Remek
december
07-08-2008, 08:19
ten szczyt na 3 planie to z wytwórni Paramount Pictures :) Zdjęcie zacne, ale moim zdaniem dzieje się tu aż za dużo. Ciekawa chata, ciekawe drzewa, ciekawe głazy, ciekawy szczyt wszystko kurde ciekawe i nie wiem, na czym się skupić. Poddam się sugestii i będzie to chata....
ten szczyt na 3 planie to z wytwórni Paramount Pictures :)
To jest Mount Jefferson w Oregonie... :)
Nie ma tam maskowania. Jest gdzie indziej, ale nie tam. Nigdy nie maskuję ręcznie, używam do tego kanałów.
Możesz coś więcej o tym maskowaniu? Krótki tutek? :)
To jest światło z tyłu domu które jest po prostu tam naturalnie jaśniejsze. Może to tak trochę wygląda jak mówicie, ale czasami naprawdę naturalne światła wyglądają tak jakby ktoś photoshopem majstrował. W dobie cyfrowej trzeba uważać z zastanym światłem bo zaraz ktoś powie że photoshopowe :)
Podobnie to pociągnięcie jasnej smugi po skosie w środkowej częsci nieba. Takie jest po prostu tam światło...
Wiem jak to jest, miałem podobne dyskusje w swoim (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=65168) wątku z Juan Griego ;)
bardzo podoba mi się, zresztą jak większość twoich prac
pozdrawiam
W sumie chciałem się przyczepić do tego, że akcenty nie są równomiernie rozłożone w kadrze. Ten duży kamień po prawej, za nim ciekawa roślinność, dalej z kolei nadciągająca (odchodząca?) burza i jeszcze góra też przesunięta na prawo. A lewo dla przeciwwagi, tylko oświetlona tym burzowym światłem chata, na skraju urwiska.
Ale im dłużej patrzę tym bardziej ta kompozycja wydaje się trafiona. Jest naturalna, przez to karkołomne rozłożenie elementów ciągnie wzrok właśnie w takim kierunku (kamień/chata/światło/góra/burzowe niebo) i nagle zaczyna tu się dziać jakaś opowieść. Całkiem ciekawa opowieść. Bardzo dobre się to zrobiło nagle dla mnie.
O technicznej stronie nie ma co mówić.
Ps. Nie uwierzę Światło, że nie masz jakiegoś innego kadru z tego pleneru - coś co pokazuje to groźne burzowe niebo i to ciepłe, wyraziste światło po/przed nawałnicą. ;]
Ps. Nie uwierzę Światło, że nie masz jakiegoś innego kadru z tego pleneru - coś co pokazuje to groźne burzowe niebo i to ciepłe, wyraziste światło po/przed nawałnicą. ;]
Mam sporo zdjęć, jednak większość nie wyszła bo wiatr był straszliwy a ja zgubiłem wężyk i starałem się robić samowyzwalaczem, ale zrobiłem błąd i on zamiast na pięć sekund był nastawionny na dwie, a to nie było wystarczająco na uspokojenie aparatu. Nie wiem zresztą co było naprawdę problemem, ale 90% sesji wyszła ruszona. Muszę przeprowadzić śledztwo dlaczego większość sesji wyszła ruszona.
W ramach tej wycieczki natrafiłem na niesamowitą scenę w niesamowitym oświetleniu. Byłoby to bez wątpienia najlepsze zdjęcie jakie zrobiłem w życiu. Zrobiłem chyba kilkadziesiąt ujęć... i co? 100% wyszło ruszonych! Czy to jest problemem samowyzwalacza? Nie wiem co się stało. Jest jakiś poważny problem który muszę rozgryźć bo inaczej cała ta moja fotografika stoi pod znakiem zapytania.
Obecnie jestem bardzo tym wszystkim zniechęcony, bo nie jestem w stanie wyjaśnić tego problemu, a bez tego do przodu ani rusz.
To powyższe zdjęcie jest jednym z nielicznych które wyszło nieruszone.
<...> To powyższe zdjęcie jest jednym z nielicznych które wyszło nieruszone.
To rzeczywiście szkoda.
Co do poruszenia to zakładając mocny wiatr, czasy prawdopodobnie podobne jak na przykładzie (1/15), samowyzwalacz na 2s obstawiam na 99,8%, że to statyw. Co prawda nie wiem jaki masz, ale miałem podobny problem kiedy pożyczyłem od znajomego pro statyw ;]. Nie pomnę modelu alby był stalowy i miał dosyć cienkie nóżki - jego zasadniczą wadą było to, że choć bardzo stabilny, był dosyć elastyczny. Po obciążeniu sprzętem, wystarczyło delikatne dotknięcie i drgał przez dłuższą chwilę.
Dlatego kupiłem budżetową Hamę (ale największy jaki był sklepie pancerniak) za 2 czy 3 stówy z aluminium i końmi go nie ruszysz.
Jeśli można to dodam jeszcze że uwielbiam tutaj zamieszczać zdjęcia zanim je pokażę kiedy indziej, np. na deviantArt. Dzięki Waszym uwagom zauważyłem tą nierówność świateł oraz lekki przechył. Waszym oczom nic nie ujdzie! :)
Te dwie usterki poprawiłem, dzięki! :)
Przy okazji zauważyłem też elementy przeostrzenia które też poprawiłem..
Moim zdaniem problem leży w niestabilności statywu. Trzeba go mocno dociążyć. Ja mam Manfrotto pancernika i ... w podobnych przypadkach (wiatr) zauważyłem takie same objawy.
Pozdrawiam
Remek
Nostromo
08-08-2008, 09:49
Nic ująć nic dodać bardzo fajna fotka. Pozdrawiam
Mój komentarz nie będzie bezlitosny.
Przemyślany kadr a technikalia jakoś mnie nie interesują. Tam rozjaśnić tu przyciemnić... koniec końców liczy się zdjęcie i - kompozycja. Tutaj jest bez zastrzeżeń.
diZaster
08-08-2008, 11:21
no ladne jest ;)
napiszę tylko : REWELKA
zarówno fotka jak i miejscówa (no to już MISTRZOSTWO ŚWIATA!!!!);-)
POZDRAWIAM
Zaznacze znowu na wstępie - ze mnie jest laik ;), ale jak na moje laickie oko, to zdjęcie jest zrobione o troche zbyt niefortunnej porze i jest przez to za jasno, zbyt kontrastowo. Nie lepiej było wstać o świcie, albo z wieczorka się przyczaić ? Nie mówie, że mi się nie podoba, bo podoba się bardzo, naprawde ładny obrazek, ale mysle, że ten kadr jeszcze ma potencjał do wykorzystania.
Pozdrawiam.
Zaznacze znowu na wstępie - ze mnie jest laik ;), ale jak na moje laickie oko, to zdjęcie jest zrobione o troche zbyt niefortunnej porze i jest przez to za jasno, zbyt kontrastowo. Nie lepiej było wstać o świcie, albo z wieczorka się przyczaić ? Nie mówie, że mi się nie podoba, bo podoba się bardzo, naprawde ładny obrazek, ale mysle, że ten kadr jeszcze ma potencjał do wykorzystania.
Pozdrawiam.
Trzeba by tam przenocować, bo jest to na szczycie góry z dwugodzinną wspinaczką.
Nawet o tym myślałem, ale w końcu wybrałem się gdzie indziej.
Jednak bez przesady - trzeba próbować o każdej porze dnia. Z pewnością o świcie czy zachodzie fotki by wyszły inne, pewnie nawet lepsze jeśli nie rewelacyjne. Zawsze można lepiej, szybciej, wyżej, piękniej,....
Chociaz drabina mi jakos stylistycznie nie pasuje... (wyglada plastikowo)
Gwiazdki zasluzone.
Kadr i światło bez zarzutu. Samo miejsce.... wiele daje samo z siebie tej fotce - tak mi się zdaje. Dal większości z nas to czysta egzotyka - i choćby może dlatego podoba się bardziej niz opatrzone swojskie widoki.
Choć przyznam szczerze, że po raz chyba drugi lub trzeci mam wrażenie lekkiego przesytu w kadrze. Tak po prostu, subiektywnie.
Mam się czepiać? - Po prawej stronie domku... coś mi się w obróbce nie podoba. Czepialstwo. Sama nie umiałabym lepiej.
I cień po lewej na dole - chyba próbowałabym jakoś stemplować, ratować, cudować - pewnie wyszłoby gorzej ale to już inna historia.
Pozdrawiam serdecznie.