PDA

Zobacz pełną wersję : nikon d60 i styki w komorze baterii

tol2di
06-08-2008, 20:48
do czego sa te dodatkowe styki w formie kułeczka w komoże bateri w d60 jest ich tam pięć

JK
06-08-2008, 20:53
do czego sa te dodatkowe styki w formie kułeczka w komoże bateri w d60 jest ich tam pięć

Może do podłączenia jakiegoś poradnika ortografii. :wink:

TristisAnima
06-08-2008, 20:56
Pewny nie jestem ale obstawiam, że do podłączenia gripa lub zewnętrznego zasilania. Choć bardziej wygląda to na styki do komunikacji pomiędzy body a właśnie gripem.

tol2di
06-08-2008, 21:05
co do ortografi to masz racje a wracając do styków no właśnie do tego to i ja doszedłem ale przydało by sie coś więcej np który do czego jest lub jakaś rozpiska

TristisAnima
06-08-2008, 21:15
A co gripa sam budujesz :mrgreen:. A tak na serio nie wiem czy ktoś będzie w stanie Ci pomóc. Raczej trudno jest dostać szczegółowy schemat budowy aparatu.

tol2di
06-08-2008, 21:40
he he nakryłeś mnie, ale tak z innej beczki przydało by sie podłączyć wężyk spustowy, a niestety gripy delty tego nie oferują tak sie zastanawiam czy te styki żeczywiście nie sa czasem w standardzie jakiegoś węzyka spustowego od nikona, zresztą sam już niewiem a mam spust od nikona f601 i chętnie bym go jakoś podłaczyła ale niechce przeprowadzać eksperymentów bez wcześniejszego zapoznania się z osiągnięciami innych w tej materi, żeby sobie zabawki nie uwalić bo jeszcze jej nie spłaciłem a serwis nikosia słono każe sobie płacić za takie naprawy

carl00s
07-08-2008, 07:43
W zasadzie to moznaby sprawdzic jak to dziala. wezme z pracy miernik i sprawdze co na tych laczach sie dzieje kiedy aparat jest pod napieciem. Nie ukrywam, ze schemat D60 ulatwilby zadanie, ale poki co takowego nie znalazlem w sieci. Dam znac jesli cos odkryje, juz od dawna intrygowalo mnie to zlacze.
Niestety, medal ma druga strone - to moze byc tak jak z telefonami - i to moze byc tylko i wylacznei serwisowe zlacze komunikacyjne, pozwalajace podejsc sprzetowym programatorem, zeby podczas produkcj "z automatu" instalowac soft w aparacie.
zobaczymy:)

tol2di
07-08-2008, 10:22
carl00s możesz mieć racje z tym złaczem serwisowym no ale zobaczymy byleś sobie puszki nie skopał

carl00s
08-08-2008, 17:41
niestety - nie potrafie okreslic do czego sluza i jak dzialaja te styki - poleglem w walce. bez schematu niestety jestesmy w lesie...

seth
08-08-2008, 17:55
baterii, a nie bateri :P

tol2di
08-08-2008, 21:35
seth czepiasz się. No cóż szkoda jednak schemat przydał by się i to bardzo

seth
08-08-2008, 21:44
zawsze możesz kupić pilot :D jest to jakieś rozwiązanie :twisted:

edit/ lub zmienić aparat ;)

tol2di
08-08-2008, 23:00
pilot to nie to samo co wężyk a najlepszy tradycyjny mechaniczny

ps. zmienic aparat no czyba że na innego nikona tylko kasiorka mnie blokuje

Piotrus
03-09-2008, 23:11
Jak na razie to niesłyszałem żeby Nikon przewidział jakikolwiek grip do pracy z D60, acz kolwiek wcale nie wykluczone żeby nie zabezpieczył się przy pomocy tych styków do wymyślenia gripa w przyszłości. Co do używania miernika i mierzenia co na stykach jest w czasie zasilania aparatu to odradzam taką zabawę, po 1 że ze względy na konieczność wyjęcia baterii to niemożliwe bez rozebrania D60, po 2 nie wiem jakiego chcesz użyć miernika, ale przy układach które sa w środku użycie miernika nieodpowiedniego (np. zbyt mała impedancja wewnętrzna) może więcej napsocić niż pomóc, a po 3 nawet jak Ci miernik pokaże jakąś wartośc napięcia to musisz jeszcze wiedzieć jak tę informację zrozumieć (zinterpretować). Reasumując proponuję pozostawić owe styki w spokoju, a gdy przyjdzie pora ich używania przez jakąś aplikację, np. odpowiedni grip, to będą jak znalazł.