PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki analog wybrac ?

marcinifgm
06-08-2008, 19:37
Witam forumowiczow mam pytanko, przymierzam sie do zakupu analoga i nie wiem co wybrac mysle na F55 jakie sa wasze opinie na jego temat i co polecacie.Z gory dziekuje za wszystkie sugestje.

slanting_eye
06-08-2008, 20:09
zalezy od funduszy...

marcinifgm
06-08-2008, 20:51
cena nie gra specjalnej roli ten sprzet jest tani takze z tym nie ma problemu

slanting_eye
06-08-2008, 20:55
to polecam fm2 na wyspach chodza w granicach 50-100 funtow

galu44
07-08-2008, 09:37
wiele cennych uwag na temat różnych aparatów znajdziesz w wątku gdzieś obok.

szukaj-szukaj :)

ten wątek proponuje się zamknąć i przerzucić się np. do tego (http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=64825)

marcinifgm
07-08-2008, 22:56
" ten wątek proponuje się zamknąć i przerzucić się np.do tego " Boze Swiety co za tuman, nie rozumie :/ po co wogole tacy ludzie sie udzielaja.Jedyne co robisz to nabijasz sobie posty, zeby twoj ranking wskazal cos wiecej.Ale ile twoich postow pomoglo komus, lub bylo sensownych ?

Rycerz
07-08-2008, 23:14
" ten wątek proponuje się zamknąć i przerzucić się np.do tego " Boze Swiety co za tuman, nie rozumie :/ po co wogole tacy ludzie sie udzielaja.Jedyne co robisz to nabijasz sobie posty, zeby twoj ranking wskazal cos wiecej.Ale ile twoich postow pomoglo komus, lub bylo sensownych ?

rozumiem, że oczekujesz sensownych rad...ale można troszkę grzeczniej :) niestety tu panują zasady że najpierw mocno szukamy, potem określamy co nas interesuje z grubsza a potem zadajemy pytanie :) bo jest kilkanaście modeli ciekawych analogów...każdy poda inny i co ci to da? musisz okreslic zakres. uścislic pytanie...
chcesz manualny czy z AFem? chcesz z najwyższej półki czy amatorski? jak cena nie gra roli kup F5...najlepszy profesjonalny aparat analogowy nikona i będzie ci służył na zawsze...
jakie masz pytania?

Karl Johansson
08-08-2008, 01:08
Akurat posty Gala bywają dość pomocne :]
I trochę kultury też wypada zachować, szczególnie, że, paradoksalnie, jego post mógłby być Ci pomocy, gdybyś chciał z tego skorzystać.
A ja za Rycerzem - f5. Mam osobiście, wspaniały sprzęt.

mkl
08-08-2008, 07:49
Witam forumowiczow mam pytanko, przymierzam sie do zakupu analoga i nie wiem co wybrac mysle na F55 jakie sa wasze opinie na jego temat i co polecacie.Z gory dziekuje za wszystkie sugestje.

Mam D80, chwilę później kupiłem F75, za bardzo dobrą cenę i sobie chwalę. Minus jest taki, że nie skorzystasz sobie z pełnego dobrodziejstwa obiektywów AI lub AI-S, bo nie będzie działał pomiar światła, bez jakieś światłomierza, to lekko nie ma.

rabijki
08-08-2008, 10:48
sredni lub 4x5 cali
maly obrazek to juz troche bez sensu.
oczywiscei to tylko i wylacznie moje zdanie:-)

Rycerz
08-08-2008, 11:20
sredni lub 4x5 cali
maly obrazek to juz troche bez sensu.
oczywiscei to tylko i wylacznie moje zdanie:-)

chyba że do slajdów!

Aberrator
08-08-2008, 14:25
Ostatnio przeglądałem książkę "SYSTEM NIKON" i tam jest bardzo fajny analog F75, myślę że jest to dobra alternatywa, na pewno parę oczek wyżej niż F55 (odpuścił bym sobie) po pewnym czasie zabraknie Ci pamieci pomiaru, pomiaru punktowego, gripa gdy trafi się jekieś tele, co tam jeszcze... takie usprawnienia jak wybierak pola AF no i posiada on taki sam zawansowany algorytm dla określenia parametrów ekspozycji jak F100 - w przypadku slajdów jak znalazł bo właśnie F100 jest wyskalowany na slajdy. POza tym gabaryty podobne jak F55 czyli lekki i poręczny korpusik nie obciążajacy za bardzo kuferka podczas plenerków :)

peem12
08-08-2008, 14:52
kocham Zenita TTL.. a kupisz go za 30zł..

może przesadziłem ze starością, ale i tak go uwielbiam

galu44
08-08-2008, 15:50
Akurat posty Gala bywają dość pomocne :]

dzięki, to bardzo miłe :)
nabiłem sobie już co nieco postów, pewnie dlatego tak mnie bronicie ;)

a skoro wątek jednak się tak bardzo rozwinął, to dodam coś od siebie:
moja ścieżka to: smiena -> zenit -> kijev 19 -> minolta xg1 (ew. do sprzedania wraz z trzema szkłami, jak ktoś ma zdolne łapki do naprawy, bo puszka się zacięła, mechanicznie) -> F70 -> F100 ....-> F6 (kiedyś, pewnie na emeryturze)

zabawę z analogiem polecam właśnie w ten sposób (oczywiście nie koniecznie z taką ilością systemów po drodze, z jaką ja miałem do czynienia) - od najprostszych aparatów do nauki co to jest ostrość, przysłona i czas aż do zaawansowanych, z matrycą, podglądem głębi ostrości, balanced-fill-in flash itp itd. jak się zacznie od razu od automatu, to lepiej wcale nie robić na analogu, cyfra jest tańsza i wygodniejsza.

rabijki
08-08-2008, 23:23
oswiec mnie niby dlacego "chyba ze do slajdow"
olo

anwas
09-08-2008, 06:19
oswiec mnie niby dlacego "chyba ze do slajdow"
olo

Pewnie kolega Rycerz ma rzutnik Ania...a tam mały obrazek jak znalazł_:)

sławoj
10-08-2008, 19:21
Zabawę z analogiem powinno się zacząć od średniego formatu - daje więcej możliwości twórczych.
Aparat oczywiście bez pryzmatu (kadrowanie i ostrzenie na podstawie oceny czystego obrazu na matówce), pomiar światła - najlepiej światłomierz zewnętrzny.

sheva
14-08-2008, 21:27
hmm a taki analog żeby współpracował z nowymi szkłami nikona?? jakoś mnie tęsknota naszła na taką zabawkę... nigdy nie miałem ale jak mi teść swojego analogowego starego canona pokazał to zmiękłem :) także też chce :) szkoda mi po prostu inwestować w szklarnie na dwa aparaty więc najlepiej taki który wykorzysta nowe obiektywy nikona

rabijki
14-08-2008, 21:43
nikon f301
mam w stanie idealnym
chcesz to wpadnij:-)
olo

eee ale ty mowisz o obiektywach g to chyba nie bardzo:-(((((

sheva
14-08-2008, 22:12
fotografią na poważnie zainteresowałem się ze trzy miesiące temu ( w wojsku mnie tym zarazili :)) więc jaśniej proszę :P seria G?? cóż to takiego?? co by nie działało w takiej puszce z tymi obiektywami??

rabijki
14-08-2008, 22:54
masz pierscienie przyslony na swoich obiektywach?
jesli nie to sa g czyli na starych puchach dupa zbita
jesli masz takowe pierscienie to f301 bedzie dzialal
olo

gALL
14-08-2008, 23:26
Drogi Kolego, opcja SZUKAJ na tym forum nie boli i radze z niej skorzystac. Temat analogow jest przewalkowany w kazda strone.

Polece w tej kolejnosci:
1. F100
2. FE2/FA
3. F3HP
...
4. FG

daxcat
15-08-2008, 13:39
sadze ze najlepsze rozwiazanie to f4 ma to wszystko co f3 a do tego ma to co juz f5 nie ma

gALL
16-08-2008, 21:26
F4 ma 2 wady:
1. WAGA! ciezkie bydle
2. slamazarny AF, wiec jakby do nie bylo

dochodzi do tego brak w spolpracy z VR, o ile pamietam to tez nie dziala AF-S.

Karl Johansson
17-08-2008, 07:22
A czego, w porównaniu do f4, nie ma f5 poza obsługą szkieł non-AI, co w zasadzie nie jest problemem, bo jeśli ktoś się uprze, to można efpiątkę pracy z tymi szkłami nauczyć?

Tomson
22-08-2008, 09:41
A czego, w porównaniu do f4, nie ma f5 poza obsługą szkieł non-AI, co w zasadzie nie jest problemem, bo jeśli ktoś się uprze, to można efpiątkę pracy z tymi szkłami nauczyć?

F5, o ile sie nie mylę, też po przeróbce może współpracować z non-AI. Wg mnie F4 nie ma niczego, czego by nie miał F5. F6 ma takie coś - pomiar matrycowy z AI.
Aha - do F5 mozna kupic pryzmat DA-30 zamiast standardowego DP-30. I wtedy to będzie WIZJER przez duuuże W.