Zobacz pełną wersję : problem z instalacją CS2
suchanek108
06-08-2008, 17:37
Może ktoś się z tym problemem zetknął? Otóż kiedyś kupiłem CS, potem CS2 jako update. Kłopoty były od początku, bo trzeba było skopiowac oprogramowanie CS2 na dysk twardy i instalowac z dysku twardego. Ale się instalowało. Teraz zmieniłem komputer i kupa (XP SP3 ten sam). Zainstalował się Photoshop i dalej stop - instalator domaga się wlożenia CD, a jak włożę CD, to je wypluwa z powrotem. Nie mówiąc o tym, że nie powinien się CD domagac, skoro instaluje z dysku twardego.
Bedę dźwięczny ;-) za wszelką pomoc!
Jeśli masz oryginalne płyty instalacyjne, to nie powinno być kłopotów z instalacją.
Instalator PSa chyba zawsze najpierw zrzucał pliki instalacyjne na HDD, a dopiero później automatycznie uruchamiał instalację samego programu.
Masz kłopot tylko z upgrade do CS2, czy też z CS?
suchanek108
06-08-2008, 20:50
Mam oryginalne, legalne płyty CS i CS2. Chodzi o to, że update do CS2 (wersja Pl) od początku, według zaleceń dystrybutora (Wimal) należało przeprowadzać w sposób, jak opisałem: tzn. skopiować zawartość wszystkich 4 CD z CS2 na HDD (z pierwszego CD tylko katalog CS2) i dopiero z HDD uruchamiać instalację (inaczej się nie dało; ten update to była od początku wg mnie kupa).
CS zainstalował się bez problemu.
I na poprzednim komputerze (który niestety zwiądł, czteroletni staruszek...) nie miałem problemów z taką instalacją update CS2 wg tej procedury. Wimal powtarza to samo, póki co nie proponuje nic nowego. A ja się wkurzam. Wg mnie, gdyby to były jakieś błędy konfuguracji sprzętowo-programowej komputera, to by się nie zainstalował CS. No a poza tym zainstalował się Photoshop CS2... Ja się na tym nie znam i nawet nie bardzo chcę się znać - ale może jest jakiś knif, żeby to ruszyło. Nie chce mi się wykłócać z Wimalem; poza tym oni to mają generalnie w d... A ja w zasięgu nie mam nikogo, kto by się w tym orientował.
Nie mam i nigdy nie miałem nawet pół programu "pożyczanego", a teraz się zaczynam zastanawiać, czy sobie nie skombinować jakiejś wersji "pożyczanej".
Jeśli zainstalował Ci się CS2, to nie rozumiem w czym problem, że nie masz spolszczenia?
To zaciągnij je sobie z netu, przecież PSa masz "szczepionego";), to problemu nie widzę,
suchanek108
06-08-2008, 21:16
Sorry, może jestem niekomunikatywny... Tu nie chodzi o spolszczenie etc. I CS i CS2 mam w wersji Pl.
Jeszcze raz. CS instaluje się bez problemów. CS2 (wersja: update do CS) od początku trzeba była instalować wg opisanej wyżej procedury, czyli: skopiować zawartość wszystkich 4 CD z CS2 na HDD (z pierwszego CD tylko katalog CS2). I tak też zrobiłem. Niestety zainstalował się tylko Photoshop CS2, po czym instalator zaczął domagać się kolejnej płyty CD (a nie powinien, bo instalacja miala iść z HDD, a nie z płyt CD), a po jej włożeniu, wywalał ją (wysuwał kieszeń CD) i ponawiał żądanie - i tak w koło Macieju.
I stąd mój post - w nadziei, że może ktoś spotkał się z takim problemem i znalazł jego rozwiązanie.
Przebrnij dokladnie czytajac, analizujac i postepujac wg wskazówek przez ten watek (http://groups.google.pl/group/pl.comp.dtp/browse_thread/thread/52c6ddb044210b1c/7ff55f29f9e8a373?hl=pl&lnk=st&q=#7ff55f29f9e8a373). Tyczy sie on co prawda instalacji CS3, ale (tez go swego czasu przerabiajac) jest blizniaczo podobny do Twojego. Mi na pewno pomoglo odinstalowanie wtyczki Flasha, posprzatanie w rejestrze (jakims narzedziem MS) i kilka "fiki-miki" wg wytycznych specjalistow z Adobe (zabiegi niekoniecznie w takiej kolejnosci). Wszystko dokladnie jest w podanym wyzej watku.
Ostatnie podejście.
Czy komunikat żądający podania płyty zawiera opcję podania innej lokalizacji?
Władca Pixeli
06-08-2008, 22:13
Sorry, może jestem niekomunikatywny... Tu nie chodzi o spolszczenie etc. I CS i CS2 mam w wersji Pl.
Jeszcze raz. CS instaluje się bez problemów. CS2 (wersja: update do CS) od początku trzeba była instalować wg opisanej wyżej procedury, czyli: skopiować zawartość wszystkich 4 CD z CS2 na HDD (z pierwszego CD tylko katalog CS2). I tak też zrobiłem.
Jeżeli instalujesz CS a następnie CS2 to nic nie trzeba kopiować na dysk.
Instalujesz CS a następnie normalnie z CD instalujesz CS2.
Nie jest to dobra metoda bo niepotrzebnie instalujesz na dysku poprzednią wersję. Rozmawiałem kiedyś z Adobe USA i powiedzieli, że w przypadku upgardu instaluje się w następujący sposób.
Kopiujesz na dysk do jednego katalogu najnowszą wersję programu.
Nie trzeba kopiować całego CD wystarczy jeden katalog.
Wyciągasz CD-Rom z najnowszą wersją wkładasz do napędu CD w Twoim przypadku CS. Jeżeli program instalacyjny CS zastartuje trzeba z niego wyjść.
Startujesz instalację CS2 z dysku. W pewnym momencie program zapyta się o weryfikację pierwotnej wersji. Podajesz że znajduje się na CD i program po weryfikacji kontynuuje instalację.
Nie jest zalecana instalacje CS2 i później podmiana CD na CS do weryfikacji licencji bo bywają z tym kłopoty.
Windows czasami nie rozpoznaje, że w między czasie CD zostało podmienione i nie można kontynuować dalej instalacji.
Sposób zalecony przez Adobe stosuję od dawna i nigdy nie było problemu.
suchanek108
06-08-2008, 23:36
Do ADAM1'a - komunikat nie zawiera żadnych opcji.
Do Stig'a - dzieki piękne za wątek, ale to dla mnie za trudne ;-)
Do Władcy Pixeli - piszesz: "Jeżeli instalujesz CS a następnie CS2 to nic nie trzeba kopiować na dysk.
Instalujesz CS a następnie normalnie z CD instalujesz CS2."
Niestety, nigdy tak nie było u mnie. Zawsze musialem zainstalować całego CS'a, a potem dopiero CS2 z HDD.
Spróbuję według Twojej recepty Wladco - dam znać, czy tak poszlo.
suchanek108
07-08-2008, 01:55
Niestety. Ani tak, ani siak. Za podpowiedzi - dziękuję. Może ma ktoś jeszcze jakiś pomysł?
sluchaj zrob tak
wejdz na strone adoba , sciagnij skrypt do uninstalla ... usun CSa i postaw wszystko od nowa , mozliwe ze przy pierwszej instalacji cos sie kopnelo i teraz nie moze ruszyc.
Skrypt ten jest potrzebny do pelnego usuniecia CS2/cs3 z systemu bo czasami zwykly uninstall nie daje rady ( ja tak mialem). Mozna go znalesc na stronie Adobe w sekcji support. Jak by ci sie nie udalo znalesc to daj znac to poszukam.
Edit:
http://www.adobe.com/support/contact/cs3clean.html
tu jest do cs3
suchanek108
08-08-2008, 13:14
Sevenoo - dzięki za podpowiedź i radę. Skryptu do CS2 nie znalazlem, natomiast pan z Adobe Pl (Wimal) polecił mi programik Ccleaner. Jednak "czyszczenie" nie pomogło. Próbowałem również instalacji na komputerze córki - to samo, czyli nie chce się instalować. Stanęło na tym, że mam otrzymać z Warszawy nowe płyty z CS2 - mam nadzieję, że z nich instalacja pójdzie bez problemów. Tak więc wszystko wskazuje na to, że błąd jest po stronie Adobe, a nie po mojej. No i muszę pochwalić pana z Wimalu, że po wyczerpaniu wszystkich mozliwości/kombinacji zainstalowania ze "starych" płyt (via HDD) tak pozytywnie zareagował.
Wszystkim za życzliwość i zainteresowanie moim problemem - piękne dzięki!
powodzenia w dalszej walce:)