Zobacz pełną wersję : Adobe Photoshop Elements 6 PL a NEF(RAW) ?
Wymiatacz
06-08-2008, 15:15
Witam,
Zastanawiam się nad kwestią obrabiania zdjęć RAW ? Do tej pory robiłem wszystko w GIMPie 2 - oczywiście jpg.
Robie zdjęcia D80, jestem bardzo, bardzo początkujący :-D Słyszałem, że zdjęcia zapisywane w RAW a następnie obrabiane są o niebo lepsze od jpg'ów. Ostatnio ukazał się po bardzo przyzwoitej cenie Photoshop Elements 6 PL, nic o nim nie wiem :(
Może ktoś pomoże mi i doradzi, ma doświadczenie z tym programem ? Czy byłby dobry do obrabiania zdjęć NEF(RAW) ?
Dzięki za pomoc !!!
Sciągnij triala ENG i się pobaw.
Wymiatacz
06-08-2008, 15:35
Sciągnij triala ENG i się pobaw.
Pracowałeś na nim ?
ja mam zestaw adobe photoshop elements 6 PL + Camera RAW ktory sciaga sie automatycznie jako wtyczka do wywolywania rawow - nefow nikonowskich . pracuje sie na nim dobrze choc po sciagnieciu Nik Color Efex Pro 3.0, Nik Viveza oraz Nik Silver Pro -wtyczek do APS ( 15 dniowy trial darmowy do sciagniecia na stronie producenta Nik software ) czegos mi w Camera RAW brakuje wydaje mi sie ze fajnie by bylo jednak zainwestowac w Nikon Capture NX2 bo tam chyba jest mozliwosc punktowej korekty zdjecia - Viveza to wlasnie ma , polecam sobie wgrac ta wtyczke chocby na 15 dni i pobawic sie . Generalnie sam APS + Camera Raw na poczatek bardzo sie sprawdza a z czasem zaczyna czegos temu programowi brakowac
jesli jestes poczatkujacy to program ten w zupelnosci cie zadowoli, ma on wszystkie podstawowe funkcje - korekcja ekspozycji, nasycenia, kontrastu, wyostrzanie, odszumianie,temperature barwowa itd...
czy zdjecia w RAWach sa lepsze - na pewno maja wiecej danych zapisanych i tym samym sa bardziej plastyczne podczas obrobki, mniej danych traci sie podczas obrobki tlumaczac lopatologicznie majac RAW okolo 16MB po obrobce mozemy uzyskac JPG 6-10 MB przy minimalnej kompresji JPG. Jesli to samo zdjecie mamy w JPG na wstepie mamy "tylko" 4-5 MB i przy kazdej naszej ingerencji zjezdzamy w dol i tracimy dane ze zdjecia,druga sprawa czasami ze zdjecia skopanego zrobionego w RAW mozna wyciagnac naprawde bardzo poprawne JPG natomiast w JPG az tak drastyczna ingerencja bedzie widoczna i moze razic w oczy i jesli jednak nie ma sie czasu na analize kazdego zdjecia to radzilabym od razu JPG
Wymiatacz
07-08-2008, 21:41
Dzięki,
Pewnie zbytnio kombinuję, wszyscy wokoło - laicy :-D są zadowoleni z moich zdjęć :-? Ja zaś mam ochotę zgłębiać temat, stad jak wyczytałem o RAW'ach, to natknęło mnie to takimi, a nie innymi pytaniami :-D
Pozdrawiam,
cobretti
07-08-2008, 21:59
photoshop elements np. 6 PL + Camera RAW to chyba najszybsze i bardzo przyzwoite narzędzie do wywoływania rawów, używam i bardzo mi pasuje
downunder
07-08-2008, 22:45
Od ponad roku używam poprzednika, czyli Photoshop Elements 5 i sprawdza się w 1oo%.
Program bardzo intuicyjny a jednocześnie dający duże pole do popisu.
IMO wart jest każdej wydanej na niego złotówki. :)
To chyba najlepszy wybór. Nie jest przeładowany opcjami - ma wszystko to, co potrzebne do pracy ze zdjeciami. Mimo iż na co dzień korzystam w pracy z pełnej wersji Shopa, uważam, że dla zaawansowanego amatora jest to całkowicie wystarczające narzędzie. Przed zakupem Elementsa też szukałem jakiejś alternatywy - czasami ot tak, by po prostu sprawdzić daną aplikację. Po zakupie przeszło. Inne programy - Gimp czy PSP - mają więcej funkcji, ale czy będziesz je wykorzystywał? Wątpię. Po zapoznaniu się z możliwościami Elementsa uważam, że jedyne czego mu brakuje, to przypisywanie własnych skrótów klawiaturowych i większe możliwości z 16bitowymi plikami.
Ewci@ (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=606) nie zrozumiałem, Nik Color Efex Pro 3.0, Nik Viveza oraz Nik Silver Pro -wtyczek do APS działają z Elementsami lub NX'ami czy tylko z PS'em?
wtyczki te dzialaja z APS zarowno Elements jak i CS nie wiem czy mozna je wczytac pod LR , wiec trzeba miec jakis program do wywolywania rawow plus APS z wtyczkami i nic wiecej do zabawy nie bedzie potrzebne. Ale czytalam o NX2 ze wlasnie w nim zastosowano punktowa korekcje ekspozycji na poziomie rawow wiec Viveza nie jest juz konieczna do wgrania pod APS . Chyba ze cos zle doczytalam o tym NX2
avallardi
08-08-2008, 17:03
Też mam Elements 6 PL do obróbki NEF'ów. Polecam!
Witam ,posadam wersje pse7 i nigdzie nie moge znalez spolszczenia do niej.kupilem computer z tym programem jest zarejstrowany wszystko ok tylko ten jezyk.