Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Popołudniowe kamieniczki
Witam!
Jest okres wakacyjny, to może wysłać taką pocztówkę z Krakowa?
Co sądzicie?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img142.imageshack.us/img142/5301/kamienicaog3.jpg)
Przegrałeś z szerokim kątem...
A światełko było prima sort.
poza tym coś z ostrością nie do końca dobrze jest.
Niebo i światło na plus. Reszta (kąty proste i ostrość) do poprawy.
Dzięki za komentarze.
To zdjęcie jest już przegrane ale jak uchronić się przed błędami w przyszłości? Chodzi mi o kąty bo sprawa ostrości to chyba utrata przy przygotowywaniu do prezentacji. Dajcie proszę parę porad z praktyki.
Pozdrawiam
Chodzi mi o kąty bo sprawa ostrości to chyba utrata przy przygotowywaniu do prezentacji. Dajcie proszę parę porad z praktyki.
Pozdrawiam
Kąty poprawisz tylko w programie graficznym używając odpowiedniej funkcji.
chyba napiszę tutoriala, jak robić proste zdjęcia bez prostowania (nadmiernego, bo minimalnie zawsze cos tam nam umknie, chyba, że ktoś używa kamery wielkoformatowej, to wtedy nie ma prawa być krzywo) w PS.. ktoś chętny? było paru takich, którzy mnie nie zrozumieli jak tłumaczyłem pisemnie i strasznie mnie zjechali, ale może na obrazkach pokaże i będzie jasne.
jak ktoś chętny, to ręka w górę, lubię rysować :)
p.s.
to co ewentualnie napiszę, nie jest moim pomysłem, czytałem to kiedyś w jakimś piśmie 10 lat temu, ale zapamiętałem i stosuję z powodzeniem, na pewno po swojemu już to trochę przetrawiłem :)
borregaard
08-08-2008, 16:29
jak ktoś chętny, to ręka w górę, lubię rysować :smile:
Dawaj...:-D
Pzdr
Andrzej
Witam!
Trochę poczytałem, poszperałem i podłubałem tzn. pogrzebałem :-? eeeeeeeee pobawiłem się programem. Uff! Oto efekt. I jak teraz? Lepiej?
Dzięki za wszystkie słowa!
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img291.imageshack.us/img291/8469/kamienica2en1.jpg)
chyba napiszę tutoriala, jak robić proste zdjęcia bez prostowania (nadmiernego, bo minimalnie zawsze cos tam nam umknie, chyba, że ktoś używa kamery wielkoformatowej, to wtedy nie ma prawa być krzywo) w PS.. ktoś chętny? było paru takich, którzy mnie nie zrozumieli jak tłumaczyłem pisemnie i strasznie mnie zjechali, ale może na obrazkach pokaże i będzie jasne.
p.s.
to co ewentualnie napiszę, nie jest moim pomysłem, czytałem to kiedyś w jakimś piśmie 10 lat temu, ale zapamiętałem i stosuję z powodzeniem, na pewno po swojemu już to trochę przetrawiłem :)
Napisz, narysuj - chętnie się nauczę ( myślę, że takich będzie więcej ).
I jak teraz? Lepiej?
to chyba jasne :)
przy okazji: teraz mogę 'normalnie' spojrzeć na to zdjęcie i widzę fajny kontrast kamienicy i nieba
a pomysł na obiecaną 'lekcję' już mam, jak znajdę chwilę to połażę po mieście i narobię przykładowych fotek. pewnie się trochę zejdzie...
Zanim zrobiłeś prostowanie perspektywy, trzeba było skorygować dystorsję (beczkę), ale i tak jest o niebo lepiej.
A ja już byłem taaaaaki dumny z siebie :) No ale jak Galu machnie to co obiecuje to może w końcu będę wiedział co jes pięć!
Dzięki za wszystko!
newcomer
12-08-2008, 08:38
I ja i ja... mnie wez,... ;)
to ładnie sie wkopałem... będzie coś dla odmiany przynajmniej, bo jak na razie wszystko tylko o obróbce jest :)
motylanoga
12-08-2008, 15:47
Wojtek, dawaj :) A jak już napiszesz to daj znać, że jest. Nie chciałabym przegapić.
p.s.
Ja także chętnie chętnie się nauczę i prosiłbym o wysłaniu linku na pw bo nie chciałbym przegapić a czasu ostatnio brakuje.
spoko, już całą stronę tekstu nadziergałem, obrazki mam w głowie. a to dopiero szkielet rozprawy!