Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Popołudniowe kamieniczki

JulesX
06-08-2008, 12:42
Witam!
Jest okres wakacyjny, to może wysłać taką pocztówkę z Krakowa?
Co sądzicie?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img142.imageshack.us/img142/5301/kamienicaog3.jpg)

Guancho
06-08-2008, 12:43
Przegrałeś z szerokim kątem...
A światełko było prima sort.

galu44
06-08-2008, 13:13
poza tym coś z ostrością nie do końca dobrze jest.

piotr w
06-08-2008, 13:34
Niebo i światło na plus. Reszta (kąty proste i ostrość) do poprawy.

JulesX
08-08-2008, 12:40
Dzięki za komentarze.
To zdjęcie jest już przegrane ale jak uchronić się przed błędami w przyszłości? Chodzi mi o kąty bo sprawa ostrości to chyba utrata przy przygotowywaniu do prezentacji. Dajcie proszę parę porad z praktyki.
Pozdrawiam

piotr w
08-08-2008, 13:48
Chodzi mi o kąty bo sprawa ostrości to chyba utrata przy przygotowywaniu do prezentacji. Dajcie proszę parę porad z praktyki.
Pozdrawiam
Kąty poprawisz tylko w programie graficznym używając odpowiedniej funkcji.

galu44
08-08-2008, 16:00
chyba napiszę tutoriala, jak robić proste zdjęcia bez prostowania (nadmiernego, bo minimalnie zawsze cos tam nam umknie, chyba, że ktoś używa kamery wielkoformatowej, to wtedy nie ma prawa być krzywo) w PS.. ktoś chętny? było paru takich, którzy mnie nie zrozumieli jak tłumaczyłem pisemnie i strasznie mnie zjechali, ale może na obrazkach pokaże i będzie jasne.

jak ktoś chętny, to ręka w górę, lubię rysować :)

p.s.
to co ewentualnie napiszę, nie jest moim pomysłem, czytałem to kiedyś w jakimś piśmie 10 lat temu, ale zapamiętałem i stosuję z powodzeniem, na pewno po swojemu już to trochę przetrawiłem :)

borregaard
08-08-2008, 16:29
jak ktoś chętny, to ręka w górę, lubię rysować :smile:

Dawaj...:-D
Pzdr
Andrzej

JulesX
09-08-2008, 10:59
Witam!
Trochę poczytałem, poszperałem i podłubałem tzn. pogrzebałem :-? eeeeeeeee pobawiłem się programem. Uff! Oto efekt. I jak teraz? Lepiej?
Dzięki za wszystkie słowa!

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img291.imageshack.us/img291/8469/kamienica2en1.jpg)

124miko
09-08-2008, 19:23
chyba napiszę tutoriala, jak robić proste zdjęcia bez prostowania (nadmiernego, bo minimalnie zawsze cos tam nam umknie, chyba, że ktoś używa kamery wielkoformatowej, to wtedy nie ma prawa być krzywo) w PS.. ktoś chętny? było paru takich, którzy mnie nie zrozumieli jak tłumaczyłem pisemnie i strasznie mnie zjechali, ale może na obrazkach pokaże i będzie jasne.

p.s.
to co ewentualnie napiszę, nie jest moim pomysłem, czytałem to kiedyś w jakimś piśmie 10 lat temu, ale zapamiętałem i stosuję z powodzeniem, na pewno po swojemu już to trochę przetrawiłem :)

Napisz, narysuj - chętnie się nauczę ( myślę, że takich będzie więcej ).

galu44
10-08-2008, 21:29
I jak teraz? Lepiej?

to chyba jasne :)

przy okazji: teraz mogę 'normalnie' spojrzeć na to zdjęcie i widzę fajny kontrast kamienicy i nieba

a pomysł na obiecaną 'lekcję' już mam, jak znajdę chwilę to połażę po mieście i narobię przykładowych fotek. pewnie się trochę zejdzie...

piotr w
11-08-2008, 13:40
Zanim zrobiłeś prostowanie perspektywy, trzeba było skorygować dystorsję (beczkę), ale i tak jest o niebo lepiej.

JulesX
11-08-2008, 18:48
A ja już byłem taaaaaki dumny z siebie :) No ale jak Galu machnie to co obiecuje to może w końcu będę wiedział co jes pięć!
Dzięki za wszystko!

newcomer
12-08-2008, 08:38

I ja i ja... mnie wez,... ;)

galu44
12-08-2008, 09:43
to ładnie sie wkopałem... będzie coś dla odmiany przynajmniej, bo jak na razie wszystko tylko o obróbce jest :)

motylanoga
12-08-2008, 15:47
Wojtek, dawaj :) A jak już napiszesz to daj znać, że jest. Nie chciałabym przegapić.

Mavok
12-08-2008, 16:43

p.s.

Ja także chętnie chętnie się nauczę i prosiłbym o wysłaniu linku na pw bo nie chciałbym przegapić a czasu ostatnio brakuje.

galu44
12-08-2008, 16:44
spoko, już całą stronę tekstu nadziergałem, obrazki mam w głowie. a to dopiero szkielet rozprawy!