PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 18-200 VR Głośny problem

Marek-D80
06-08-2008, 12:13
Mam pytanie odnośnie pracy z obiektywem Nikkor 18-200VR:
Mam ten obiektyw od 8 miesięcy i od jakiegoś czasu niepokoją mnie dziwne odgłosy wydobywające się podczas pracy, a konkretnie przy zmianie ostrzenia z zakresu 0.5 do nieskończoności dla ogniskowej 200, w przeciwnym kierunku jest całkiem cicho tak jak zaraz po zakupie oraz w innych zakresach ogniskowych, odgłos ten przypomina nieco tarcie metaliczne lub składnię głosek (ziiitttttt) przepraszam jeśli kogoś to śmieszy ale trudno jest przedstawić odgłos w formie pisanej, napewno tego nie było wcześniej a na 100 % obiektyw i korpus nie zastały uszkodzone gdyż obchodze sie z moim sprzetem jak z przysłowiowym jajkiem, może ktoś spotkał sie z tym samym obiawem a jeśli tak to co robić, poza odgłosem nie stwierdziłem złej pracy jednak jeśli Nikon gwarantuje silnik SWM w moim mniemaniu powinien on w taki sam sposób działać w całym zakresie ostrzenia nawet przy ogniskowej 200 czyli cicho. Dziękuję

D80, AFS Nikkor 18-200 VR

malisz
06-08-2008, 12:19
ponoc piszczenie zwiastuje awarie silniczka w obiektywie. ale moj 16-85 piszczy od nowosci i dziala ;)

Bienias
07-08-2008, 10:22
Myślę, że nie powinno być takich odgłosów skoro ma SWM. Mój egzemplarz jest cichy jak każdy Nikkor z AF-S (SWM)

wwwwww22
06-09-2008, 02:42
możliwe że jak się wyrobi wszystko w środku to przestanie piszczeć

Bonthyc
06-09-2008, 15:05
Mój kit od ex D50 też piszczał tylko, że na mrozie (!) w temperaturach dodatnich wszystko było ok. A z dobrego źródła wiem, że owy obiektyw nadal służy i wciąż robi zdjęcia :)

meledhel
10-09-2008, 14:29
Mój też w pewnym momencie zaczął zgrzytać. A potem przestał. I na dokładkę przestał również działać AF.

Archibald
11-09-2008, 12:04
ponoc piszczenie zwiastuje awarie silniczka w obiektywie. ale moj 16-85 piszczy od nowosci i dziala ;)

???

Za długo akurat tego modelu (16-85) nie posiadam, bo dopiero miesiąc z haczykiem, ale jest cichutki, właściwie niesłyszalny... Raczej dałbym do serwisu... :-?

Jacek S
11-09-2008, 13:04
Też nie wydaje mi się, że powinno coś piszczeć, proponuję serwis.

Ghargh
12-09-2008, 20:11
A jak z obrazem w wizjerze? Bo miałem podobny problem podczas prób sfotografowania zaćmienia, ale to był chyba błąd VR, nagle zaczęło coś warczeć i obraz drgał, potem było normalnie.

miodzik
28-09-2008, 18:24
szanowni użytkownicy VR-ek.. Ponieważ ów 18-200 jest moim jedynym VR-em powiedzcie mi czy jest normalnym, że słychać działanie stabilizatora? Mam na myśl, że kiedy jest włączony VR to przy wciśnięciu spustu do połowy (oczywiście już po ustawieniu ostrości) słychać brzęczenie silnika stabilizatora. Nie mam innego (jeszcze) obiektywu ze stabilizatorem więc nie wiem czy jest to normalne, że jest on słyszalny. Do tego mam wrażenie, że bardziej on rozmywa obraz niż stabilizuje, zwłaszcza na ogniskowych powyżej 100(135). Ba, powiem więcej, że miałem do użytku Pentaxa K10D z wbudowanym stabilizatorem i odniosłem wrażenie, że przy pentaxie miałem częściej ustabilizowane zdjęcia niż w przypadku Nikona. Nie mam tu na myśli reklamy Kadyszki tylko podaję przykład, jakoby w moim prywatnym odczuciu stabilizacja w korpusie lepiej sprawdzała się niż wbudowana w obiektyw. No chyba, że mam czym się martwic w postaci mojego obecnego obiektywu. Zdecydowałem się jednak na zakup tego uniwersalnego zooma m.in. sugerując się wypowiedziami, że stabilizacja w obiektywie sprawdza się lepiej niż wbudowana w korpus. Niestety moje subiektywne odczucia są inne niż zasłyszane dotychczas. Do tego włączenie trybu Active powoduje na prawdę dość widoczne rozmycia..

Władca Pixeli
28-09-2008, 18:33
Do tego włączenie trybu Active powoduje na prawdę dość widoczne rozmycia..
Tam są tylko dwa przełączniki ale niestety trzeba poczytać instrukcję aby zrozumieć ich działanie. :mrgreen:

autograf
28-09-2008, 18:37
szanowni użytkownicy VR-ek.. Ponieważ ów 18-200 jest moim jedynym VR-em powiedzcie mi czy jest normalnym, że słychać działanie stabilizatora?

Tak, to jest normalne. Wiem z autopsji.

bercik
28-09-2008, 18:44
Za władcą pixeli,
instrukcja i wszystko jasne.
Active - poczytaj kedy tę funkcję należy włączyć.

miodzik
28-09-2008, 18:50
Serdecznie dziękuję za tak szybkie odpowiedzi!!

Tam są tylko dwa przełączniki ale niestety trzeba poczytać instrukcję aby zrozumieć ich działanie. :mrgreen:

:-D Ja oczywiście przeczytałem instrukcję (zawsze to robię, nawet gdy kupię zwykły odkurzacz ;-) ) I rozumiem, że tryb Active włączamy w ruchu, czyli jak np jak będę jechał jako pasażer w aucie to chcąc robić zdjęcia wtedy należy go włączyć bo tak ;-) i także wiem, że stabilizator na statywie ma być wyłączony bo na siłę będzie stabilizował (ale to dotyczy wszystkich stabilizatorów nie tylko w obiektywach ale i w korpusach też) ale moje zdziwienie do trybu Active wzięło się stąd, że myślałem iż Active nie tylko będzie chciał mocno stabilizować przy zdjęciach z ręki ale będzie wyczulony na tyle, że jak nie latam z końcówką obiektywu po fotografowanym poruszającym się obiekcie to zwyczajnie będzie spokojniejszy, tak jak w trybie Normal.

autograf
28-09-2008, 18:54
I rozumiem, że tryb Active włączamy w ruchu, czyli jak np jak będę jechał jako pasażer w aucie to chcąc robić zdjęcia wtedy należy go włączyć bo tak ;-)

Jest dokładnie tak, jak mówisz. ;)

Archibald
28-09-2008, 20:18
Szum (cichy) podczas działania VR jest normalny. Active właściwie jeszcze mi się nie przydał, ale na Normal złego słowa nie powiem ;-)

PS.Miałem kiedyś KM D5 i VR Nikona subiektywnie uważam za sporo skuteczniejszy.

bomba666
28-08-2011, 22:33
Witam mam problem z obiektywem, po pierwsze tak jak wcześniej czytałem też mam dziwne piski w obiektywie, ale teraz jaszcze doszedł problem prawdopodobnie ze stabilizatorem, a mianowicie po włączeniu aparatu obraz w zierniku kilkukrotnie skacze zanim się ustabilizuje, a dodatkowo słychać lekkie stuki w obiektywie.W pozycji pionowej ten problem nie występuje tylko w poziomie.CZy ktoś miał może taki problem.Ogólnie obiektyw pracuje bez zarzutów. Z góry dzieki za pomoc

dorwoj
13-08-2014, 21:20
Witam mam problem z obiektywem, po pierwsze tak jak wcześniej czytałem też mam dziwne piski w obiektywie, ale teraz jaszcze doszedł problem prawdopodobnie ze stabilizatorem, a mianowicie po włączeniu aparatu obraz w zierniku kilkukrotnie skacze zanim się ustabilizuje, a dodatkowo słychać lekkie stuki w obiektywie.W pozycji pionowej ten problem nie występuje tylko w poziomie.CZy ktoś miał może taki problem.Ogólnie obiektyw pracuje bez zarzutów. Z góry dzieki za pomoc

Witam.
Od pewnego czasu mam ten sam problem. Czy kolega już rozwiązał ten problem, a jezeli tak, to co to było?
Dziękuję za odpowiedź.