PDA

Zobacz pełną wersję : Drukowane zdjecia sa zbyt ciemne

jaro_fx
06-08-2008, 09:53
Witam

W czym lezy problem.Drukowane zdjecia,czy to przez PhotoShop,czy przez Word'a, sa zbyt ciemne,tzn. na ekranie monitora jest wszystko ok,tylko na wydruku ciemnieja.Czy to wina ustawien drukarki,czy programu.Jak rozjasnie zdjecie ponad stan,jaki mi pasuje (liczac,ze wydruk bedzie lepszy),to efekt nie jest dokonca zadowalajacy.

R
06-08-2008, 10:03
monitor do kalibracji. drukowanie zdjec przez worda? :o

piwkoo
06-08-2008, 10:18
Jest to zapewne wina profili jakie masz ustawione w drukarce, jak i w samym monitorze. Do tego może dojść wina papieru jak i samej drukarki.
Jaki model drukarki, jaki papier? napisz coś więcej

Czornyj
06-08-2008, 10:31
Skalibruj i oprofiluj monitor, włącz softproofing, poprawnie skonfiguruj opcje druku zapinając odpowiedni profil dla danej kombinacji drukarki i papieru, dopasuj jasność monitora do jasności oświetlenia powiększeń.

jaro_fx
06-08-2008, 11:05
Skalibruj i oprofiluj monitor, włącz softproofing, poprawnie skonfiguruj opcje druku zapinając odpowiedni profil dla danej kombinacji drukarki i papieru, dopasuj jasność monitora do jasności oświetlenia powiększeń.

Wiec w drukarce teraz mam taki sam profil jak we wlasciwosciach monitora.Jak rozumiem,to dobrze???. A jest to profil Adobe RGB (1998)

jaro_fx
06-08-2008, 11:07
Jest to zapewne wina profili jakie masz ustawione w drukarce, jak i w samym monitorze. Do tego może dojść wina papieru jak i samej drukarki.
Jaki model drukarki, jaki papier? napisz coś więcej

Drukarka HP C3180
Papier...hmm...nie wiem,dostalem go luzem.Na pewno gramatura 250,blyszczacy i dosc gruby:))

Czornyj
06-08-2008, 11:21
Wiec w drukarce teraz mam taki sam profil jak we wlasciwosciach monitora.Jak rozumiem,to dobrze???. A jest to profil Adobe RGB (1998)

Profil AdobeRGB nie ma nic wspólnego ani z drukarką i papierem, ani z monitorem. Papier powinien być oprofilowany razem z drukarką - jeśli to jakieś niewiadomoco, to i będzie się niewiadomojak zachowywał. Choć oczywiście zapewne nakłada się to na fakt, że wszędzie indziej też jest nakrzaczone.

Tom01
06-08-2008, 11:27
dopasuj jasność monitora do jasności oświetlenia powiększeń.

I od tego trzeba zacząć.

jaro_fx
06-08-2008, 11:48
Wiec,ustawiłem profil sRGB i w monitorze i w drukarce.Przyznam,ze wydruk znacznie się polepszył.
I przy okazji tego pytania,mam kolejne...

Co moze byc przyczyną,kiedy na wydrukowanym zdjęciu sa jakies pasy i dziwna poświata czwerwona.Początek wyduku jest ok,powiedzmy psuje sie po okolo 7 centymetrach.
Czy moze to byc brak jakiegos koloru w kardridzu??

Tom01
06-08-2008, 12:01
Co moze byc przyczyną,kiedy na wydrukowanym zdjęciu sa jakies pasy i dziwna poświata czwerwona.Początek wyduku jest ok,powiedzmy psuje sie po okolo 7 centymetrach.
Czy moze to byc brak jakiegos koloru w kardridzu??

Na każdym wydruku, czy tylko jednym?

jaro_fx
06-08-2008, 12:24
Na każdym wydruku, czy tylko jednym?

Na kazdym. Tzn pierwsze3 (A4) zaczęło z czerwona poswiata i paskami poziomymi gdzies od polowy kartki, kolejny wydruk (A4) juz wczesniej,czyli jakies 7 cm od poczatku kartki, potem za polowa jeszcze wieksza czerwona poswiata

Tom01
06-08-2008, 12:34
Na kazdym. Tzn pierwsze3 (A4) zaczęło z czerwona poswiata i paskami poziomymi gdzies od polowy kartki, kolejny wydruk (A4) juz wczesniej,czyli jakies 7 cm od poczatku kartki, potem za polowa jeszcze wieksza czerwona poswiata

Nie bardzo rozumiem. Czy na każdym wydruku jest początek dobry a dalej poświata, czy tylko na pierwszym początek dobry.

Czornyj
06-08-2008, 12:38
Na wszystkich papierach, czy tylko na tym jednym? Próbowałeś na innych ustawieniach druku?

jaro_fx
06-08-2008, 12:52
Przy kazdym wydruku poczatek jest dobry.Probnowalem jeszcze drukowac na zwyklym papierze od ksero....to samo wyszlo.Innych ustawiue cdrukarki nie uzywalem

Valwit
06-08-2008, 13:04
skalibrowales glowice drukarki? zazwyczaj masz odpowiednia funkce w opcjach zaawansowanych

Tom01
06-08-2008, 13:12
Przy kazdym wydruku poczatek jest dobry.Probnowalem jeszcze drukowac na zwyklym papierze od ksero....to samo wyszlo.Innych ustawiue cdrukarki nie uzywalem

Niedobrze to wygląda. Może świadczyć o usterce drukarki.

Czornyj
06-08-2008, 13:14
Raczej stawiam na to, że kończy się żółty tusz.

Tom01
06-08-2008, 13:26
Raczej stawiam na to, że kończy się żółty tusz.

Tylko dlaczego na początku kartki jest? Może faktycznie, spływają resztki i po pauzie znów trochę drukuje?

Czornyj
06-08-2008, 13:42
Spływają resztki, obserwowałem coś podobnego w biurowych Hapkach - skanero-kopiarko-faxach.