PDA

Zobacz pełną wersję : dobre programy ?

blueblood
06-08-2008, 04:35
Witam

Jako ze juz na dniach odbieram nowy komputer zastanawiam sie jakie programy beda mi potrzebne, i nie chodzi mi tu o programy typowe do obrobki zdiec tylko wszystkie inne np. jaka pragladarka do netu jaka przegladarka do zdjec co do otwarzania filmow co do muzyki i wszystko to co powinno znalesc sie w kompie.
Ogolne pojecie mam co jest mi potrzebne ale moze drodzy formulowicze mogli bys cie polecic jakies dobre programy i najlepiej podac linki skad je mozna pobrac.
Moj system to XP ale mozna podac tez do innych systemow moze skorzysta z tego jeszcze ktos inny.

Pozdrawiam Andrzej

pawel
06-08-2008, 04:38
polecam Perfect Alarm Clock (http://www.shareup.com/Perfect_Alarm_Clock-download-36306.html) dzięki niemu wstaję do pracy bez problemu :)

PaRaGaS
06-08-2008, 04:45
Do netu Firefox lub Opera, zależy co Ci bardziej podpasuje.
Do odtwarzania wideo polecam pakiet filtrów CCCP (http://www.cccp-project.net/). W przeciwieństwie do wszystkich innych "codec packów" ten zestaw nie zawiera mnóstwa kodeków, często niekompatybilnych ze sobą i robiących śmietnik w systemie tylko filtry do odtwarzania wideo i audio (zmodyfikowany build ffdshow) oraz do obsługi poszczególnych "kontenerów" jak avi, ogm, mkv. Jest też sporo wydajniejszy od oryginalnych kodeków i zawiera dwa odtwarzacze do wyboru - Zoom Player i Media Player Classic.
Instaluję to na czystym systemie i nie muszę się martwić, że coś nie będzie działać. Oprócz Real Video i QuickTime, ale do tego są Real Alternative i QuickTime Alternative.
Używam Mirandy (http://www.miranda-im.org/) jako komunikatora, bardzo polecam, choć trzeba poświęcić trochę czasu na konfigurację.

Jak mi coś jeszcze wpadnie do głowy, to powiem. :D

sevenoo
06-08-2008, 08:28
ja dodam ze na XP fajnym , bardzo konfigurowalnym klientem gg jest konnekt www.konnekt.info
hmm co ja jeszcze na PC uzywam ... Media player classic do ogladania filmow , kodeki to k-lite codec pack.
Odtwarzanie muzyki foobar, przegladara oczywiscie FF i tyle , oczywiscie PS CS3, NX2 i Norton Internet Security 2007

stig
06-08-2008, 11:13
Przegladarka WWW -- Maxthon

Mailer -- bardzo dlugo The Bat. Jakis czas temu jednak padla jedyna w Polsce bramka e-mail<>news, tak wiec ostatnimi czasy dopieszczam Thunderbirda (e-mail, news, rss, kalendarz z dwukierunkowa wymiana danych z Gopogle Calendar).

przegladarka zdjec -- ACDSee Pro

manager plikow -- Total Commander

katalogowanie nosnikow archiwalnych -- WhereIsIt?

komunikator internetowy -- Miranda IM

video -- KLite Codeck Pack i Media Player Classic

audio -- dosc dlugo FooBar, od kilku miesiecy ponownie Winamp

antywirus -- NOD 32

ftp -- na szybko klient z Total Commandera, przy dluzszych lub bardziej skomplikowanych procesach; FlashFXP

backup newralgicznych danych -- NTBackup (narzedzie systemowe) uruchamiany z batcha

zarządzanie fontami -- Linotype FontExplorer X -- zalecam duza ostroznosc w stosowaniu na PC, bo pod Windows to ciagle wersja Beta, ktora potrafi wyciac takie numery, ze sie poplakac mozna. Niemniej z pewna doza ostroznosci mozna wykorzystywac ja calkiem sprawnie -- no i jak na ten typ oprogramowania, to jest chyba najlepszy.

wypalanie płyt -- Nero z serii 6

No i to chyba wszystko jesli chodzi o dodatki. :)
A baza to oczywiscie Adobe CS3 oraz NX2 (i view NX) na XP PRO SP3 PL.

R
06-08-2008, 11:16
zooma :D

diZaster
06-08-2008, 11:18
www.programs.pl > niezbednik

Allemaja
07-08-2008, 10:45
Przegladarka WWW -- Maxthon

Używasz Classica czy 2.0?

Maja

stig
07-08-2008, 10:55
Używasz Classica czy 2.0?2.1

Allemaja
07-08-2008, 11:11
Ja niedawno zmieniłam na 2, ale wkurza mnie nieco brak kombinacji Alt + Enter do otwarcia strony w nowej karcie (w classicu było...)

Miłego Dnia

Maja

stig
07-08-2008, 11:14
Ja niedawno zmieniłam na 2, ale wkurza mnie nieco brak kombinacji Alt + Enter do otwarcia strony w nowej karcie (w classicu było...)A nie prosciej nacisnac Shift podczas klikania na link?

Allemaja
07-08-2008, 11:22
Oczywiście, że tak, ale nie wszystko otwieram z linku, czasem trzeba wpisać adres "z palca" i wtedy się przydaje. W 2.x można tylko wybrac otwieranie każdego wpisywanego ręcznie adresu w nowym oknie. Ale to już zupełnie off-topic.
Pozdrawiam

stig
07-08-2008, 11:25
Oczywiście, że tak, ale nie wszystko otwieram z linku, czasem trzeba wpisać adres "z palca" i wtedy się przydaje. W 2.x można tylko wybrac otwieranie każdego wpisywanego ręcznie adresu w nowym oknie. No, a to nie rozwiazuje problemu? :)

Allemaja
07-08-2008, 11:30
No, a to nie rozwiazuje problemu? :)

To nie jest problem, chodzi mi tylko o to, że jednym naciśnięciem ALT-a moge decydować czy chcę w obecnej czy nowej karcie. Tak dla wygody :-)

Orkaniusz
07-08-2008, 13:46
A możecie napisać, dlaczego używacie tego Maxthona? W czym jest lepszy od IE | Firefoxa | Opery?

stig
07-08-2008, 13:55
A możecie napisać, dlaczego używacie tego Maxthona? W czym jest lepszy od IE | Firefoxa | Opery?Nie wiem, czy jest lepszy... Chociaz na pewno nieporownywalnie lepszy od IE. Ja go uzywam z przyzwyczajenia, bo na poczatku to byl po prostu IE (znaczy, nadal korzysta z silnika IE), ale dodawal troszke usprawnien. Teraz to jest juz praktycznie zupelnie nowa przegladarka (ktora jak wspomnialem -- opiera sie na IE), z masa mozliwosci konfiguracyjnych i niesamowicie wygodna. A co najwazniejsze, nie potrzebuje zadnych pluginow, zeby taką byc. Swego czasu probowalem nawet FF, ale sporo drobiazgow mi w nim nie pasowalo, wielu dupereli nie dalo sie skonfigurowac, lub wymagalo to uzycia wtyczek, albo grzebania gdzies w najciemniejszych zakamarkach konfiguracji (tych kompletnie nie widocznych dla normalnego uzytkownika). Poza tym Maxthon odpala sie w ulamku sekund -- w przeciwienstwie do FF.

Allemaja
07-08-2008, 16:12
A możecie napisać, dlaczego używacie tego Maxthona? W czym jest lepszy od IE | Firefoxa | Opery?

Jest bezpieczny z założenia, bo jest mało popularny, nikt nie hakuje aplikacji, które maja 2 miliony userów..., dodatkowo jak napisał Stig odpala się natychmiast i zużywa dużo mniej zasobów, np. IE7 z odpalonymi 2 stronami na kartach (jedna tylko HTML, druga Flash - np. forum nikona i beta.onet.pl) zabiera ok. 72 MB RAM-u, Maxthon Classic dla porównania - 14,5 MB, Maxthon 2.x juz 52 MB, ale nadal jest różnica. Firefox 3 to klasa sama dla siebie, prędkość działania szczególnie w przypadku stron z flashem i inną zawartością aktywną po prostu jest niesamowita, IE 7 jest spoooro wolniejszy a Opera wysiada w przedbiegach (niestety).

Maja

Orkaniusz
07-08-2008, 16:45
Dzięki za wypowiedzi Stiga i Mai, wypróbuję.

grzegorzant
12-08-2008, 20:15
(znaczy, nadal korzysta z silnika IE)
czyli działa jako nakładka dla IE ?

stig
12-08-2008, 20:30
czyli działa jako nakładka dla IE ?Mozna to tak nazwac. Warto rzucic okiem na to (http://www.maxthon.com/overview.htm).

grzegorzant
12-08-2008, 21:46
no i bardzo fajna ta przeglądarka :)
troche sie trzeba przestawiac

ADAM1
12-08-2008, 21:51
no i bardzo fajna ta przeglądarka :)
troche sie trzeba przestawiac

To tylko nakładka na IE, z jego wszystkimi defektami.