PDA

Zobacz pełną wersję : D300 i LiveView... nie działa

fridrih
05-08-2008, 20:53
No właśnie, nie działa mi af w trybie statyw, a jak dobrze rozumiem w momencie wciśnięcia spustu do połowy powinien kręcić. Sprawdzałem na razie na Tamronie, będę w domu za jakiś czas to popatrzę na Nikkorach.
Czy ktoś się z takim zachowaniem spotkał? A może ja coś źle robie?

schwepes
05-08-2008, 21:21
w trybie statyw, do ostrzenia służy AF-ON

tomtytus
05-08-2008, 21:29
Jest tak, jak pisze schwepes: w trybie LV ze statywu ostrzenie odbywa się za pomocą klawisza AF-ON i proces ostrzenia widać na LCD. Wygląda to trochę tak, jak w starych kompaktach.
A ogólnie rzecz biorąc to równie dobrze mogłoby tego całego live viev nie być ;)

gadas
05-08-2008, 21:46
A ogólnie rzecz biorąc to równie dobrze mogłoby tego całego live viev nie być ;)

Heretyk na stos go ;)

fridrih
05-08-2008, 21:48
Qrde Panowie dzięki... kiks z mojej strony, ale to dla tego że bardzo rzadko a raczej wcale nie korzystam z przycisku AFON. Koniec tematu. Pozdrawiam

tomtytus
05-08-2008, 22:20
gadas, może i heretyk :) ale taki bajer na prawdę zdaje mi się niepotrzebny.

loki_p
05-08-2008, 22:34
taki bajer na prawdę zdaje mi się niepotrzebny.
To nie znaczy że tak samo myślą wszyscy :)
Ja go sobie chwalę. Jest bardzo pomocny przy komponowaniu kadru gdy aparat jest na statywie w niskiej pozycji.

tomtytus
05-08-2008, 23:27
Oczywiście - to tylko moje zdanie.
Możliwe, że kiedyś z tego skorzystam...ale są też inne funkcje, które (przynajmniej na pierwszy rzut oka) wydają mi się zbędne, np redukcja szumów na wysokich czułościach: otrzymujemy papkę. Osobiście wolę zaszumione zdjęcie z większą ilością szczegółów. Zdjęcie mogę odszumić w programie graficznym w takim stopniu w jakim tego chcę a czasami może okazać się, że lepiej zostawić bez odszumiania.
Czasami po prostu wydaje mi się, że przez te wszystkie dodatki lustrzanki upodabniają się do tzn idiotkamer, które wszystko ustawią za użytkownika.
Owszem: jeżeli jest możliwość zrobienia LV lub odszumiania to warto to dorzucić, bo...dlaczego by nie? Ci, którzy tego potrzebują - będą to mieli...Ja jednak wole mieć kontrolę nad tym, co się dzieje z obrazem...

Zink
06-08-2008, 11:15
Owszem: jeżeli jest możliwość zrobienia LV lub odszumiania to warto to dorzucić, bo...dlaczego by nie? Ci, którzy tego potrzebują - będą to mieli...Ja jednak wole mieć kontrolę nad tym, co się dzieje z obrazem...
Przecież jedno nie wyklucza drugiego, prawda? Mi by się LV bardzo przydał, bo lubię robić zdjęcia w dziwnych pozycjach tak, że nie bardzo jest jak zajrzeć do wizjera (za parę lat, jak D50 mi się rozleci, to sobie sprawię D300, wtedy już taki badziew będą za darmo oddawać :)). A jeśli tobie to niepotrzebne, to co że jest? Przecież w niczym nie przeszkadza (inna sprawa, że zapłaciłeś za coś, czego nie używasz, ale tego uniknąć się nie da).

DXT
06-08-2008, 11:36
Jak dla mnie mogliby puscic kilka wersji aparatu - np D300 bez LV i D300x z LV - na razie nie znalazlem zastosowania dla tego trybu..

fridrih
06-08-2008, 16:10
Ja podchodzę do fotografii bardzo wszechstronnie i jak już ktoś napisał są sytuacje w których Lv będzie przydatnym rozwiązaniem. Sądzę że dobrze sie stało że taka opcja jest dostępna w D300.

tomtytus
06-08-2008, 20:21
Zink[/b}Jedno nie wyklucza drugiego jak najbardziej. Pisząc, że wolę mieć kontrolę nad obrazem miałem raczej na myśli odszumianie (a jednocześnie niestety rozmydlanie). No i mam tak samo, jak [b]DXT. D300 kupiłem głównie ze względu na lepszą matrycę, inny przetwornik obrazu, AF itp...I gdyby wyszło coś takiego jak d300 surowe i d300x z dodatkami - brałbym d300 surowe :)

Kameh
08-08-2008, 11:32
Rozumiem, że w trybie LiveView robiąc zdjęcie, nie ma tego głośnego klapnięcia lustrem? Jeśli tak, to jest idealny na koncerty klasycznej muzyki.

124miko
08-08-2008, 15:40
Rozumiem, że w trybie LiveView robiąc zdjęcie, nie ma tego głośnego klapnięcia lustrem? Jeśli tak, to jest idealny na koncerty klasycznej muzyki.

Niestety hałas jest taki jak normalnie.

derdus
11-08-2008, 08:13
klapnięcie lustra jest i to kilkakrotne ;)

krzys6505
11-08-2008, 14:44
Jak dla mnie mogliby puscic kilka wersji aparatu - np D300 bez LV i D300x z LV - na razie nie znalazlem zastosowania dla tego trybu..

A jak robisz szybkie zdjęcie w tłumie nad głowami?? Nosisz drabinę??

Xathloc
11-08-2008, 14:46
Ja czasem noszę. Działa zdecydowanie lepiej niż LV :mrgreen:

krzys6505
11-08-2008, 14:53
Oczywista oczywistość ale co jeśli akurat jej nie zabierze. Przecież LV nic nie waży to i nie przeszkadza.