Zobacz pełną wersję : Problemy z nazwą zdjęć
ale_wino
05-08-2008, 19:04
Mam problem, a raczej zastanawiam się dlaczego moje zdjęcia są domyślnie różnie nazywane przez aparat. Niektóre są oznaczane np. tak _DSC7358 a inne w ten sposób DSC_7358. Chodzi oczywiście o to podkreślenie. Od czego to zależy i jak można to ujednolicić? Nic w ustawieniach nazewnictwa nie zmieniałem o ile w ogóle takie są stąd moje zdziwienie. Przeszkadza mi to najbardziej przy sortowaniu, które jest domyślnie wg nazwy i wtedy wychodzi misz-masz i muszę to zmieniać.
Dzięki za pomoc. :)
Zdaje się, że to kwestia czy robisz w jpg czy w raw.
Zdaje się, że to kwestia czy robisz w jpg czy w raw.
Mylisz się. Różnica nazw w zdjęciach jest w wyborze Przestrzeni barw.
Jeśli przestrzeń barw masz sRGB to pliki aparat zapisuje jako DSC_0000.
A jesli przestrzeń barw masz Adobe RGB to aparat zapisuje pliki jako _DSC0000.
chodzi o tryb kolorów (Menu Fotografowania -> Optymalizacja Zdjecia -> Ustawienia Osobiste -> Tryb Kolorów)
_DSC7358 - tryb II (AdobeRGB)
DSC7358 - tryby Ia i IIIa
Mylisz się. Różnica nazw w zdjęciach jest w wyborze Przestrzeni barw.
Jeśli przestrzeń barw masz sRGB to pliki aparat zapisuje jako DSC_0000.
A jesli przestrzeń barw masz Adobe RGB to aparat zapisuje pliki jako _DSC0000.
Faktycznie masz racje, przepraszam za wprowadzenie w błąd.
ale_wino jak kupowałeś aparat to był nowy czy używka po kimś?
ale_wino
05-08-2008, 20:09
martuf aparat był nówka kupowany w serwisie Nikona. Co do przestrzeni barw to najśmieszniejsze jest to że jej nie zmieniałem podczas robienia tych zdjęć a nazwa i tak jest różna. A tak off topic może mi ktoś wyjaśnić o co chodzi w tych trybach i który powinienem wybrać? Zdjęcia edytuje w Photoshopie jeśli ma to znaczenie.
EDIT: Wpadłem na pomysł. A czy różnicę robi to czy robię zdjęcia na automacie czy na własnych ustawieniach czyli na trybie P lub S? Bo jak chce zrobić zdjęcie na szybko to robię na Auto i możliwe że w tym trybie przestrzeń barw jest inna niż ja ustawiłem na własnym programie.
jak wejdzesz w MENU (napisałem we wczesniejszym poście gdzie) w tryby i nacisniesz "?" to aparat sam Ci powie
ale_wino
05-08-2008, 20:25
A jak zmienić przestrzeń barw w Windowsie i Photoshopie i jakiej używają przeglądarki?