PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Ola- pierwsze fotki na portalu

Ewwa_3
05-08-2008, 10:07
//EDIT
BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.

Co do fotek to lubię czasem obciąć to i tamto...jak Wam się to widzi...?

diZaster
05-08-2008, 10:07
ostro pociete ;)
i mi sie nie widzi :mrgreen:

Ewwa_3
05-08-2008, 10:17
a możesz coś więcej dlaczego Ci się nie widzi ...?
ps.czy widzisz u siebie wszystkie trzy bo wrzucam pierwszy raz i u mnie tylko linki widać

LWO
05-08-2008, 10:29
jest tylko jedna pokaz wiecej :)

andrzej_laskowski
05-08-2008, 12:36
Nieładnie pocięte.
Nawet bardzo nieładnie.

Ewwa_3
05-08-2008, 12:48
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/08/2640237488_ccf2354128-1.jpg?v=0
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3033/2640237488_ccf2354128.jpg?v=0)
ok. wklejam drugie z pociętych

Ewwa_3
05-08-2008, 12:51
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/08/2639387693_4c998fccf1-1.jpg?v=0
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3064/2639387693_4c998fccf1.jpg?v=0)
i trzecie z tej samej serii nie pocięte

diZaster
05-08-2008, 12:51
hehe, zartowalem, zle wkleilas na poczatku i nic nie bylo widac oprocz jakiegos ciagu literek...
ale teraz jak widac, to jedno, to jest i tak brzydko pociete, moze taka koncepcja, ale mi sie ona nie podoba.

pebees
05-08-2008, 13:42
Ewwa_3 przyłóż się trochę do wklejania linków. Te trzy poprawiłem, następne takie posty będę usuwał.

nonnatus
05-08-2008, 14:30
fajna modelka, ale...
1. za ostro pocięta (o czym już wiesz)
gdy jednak o ostrość chodzi,to nie ostro,
za duża dziura przesłony i drugie kolano poza GO

może lepiej tak:

//EDIT
BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.

2. nie wiem zupełnie o co chodzi?
mam katar?,
chce mi się siusiu??? :)

3. kobieta na beczce...?
wiesz, nie rozumiem Twoich prac.

ale szerszy kadr wychodzi Ci lepiej niż ciasny :)

przykro mi ale IMO próby nie udane... :)
próbuj dalej.

NBA
05-08-2008, 14:37
Ja nie panimaju... Modelka z potencjałem, ale fotograf(ka) bez pomysłu... szkoda.

ADAM1
05-08-2008, 14:48
Moja rada jest taka:

nie udziwniaj.

Usiądź w jakimś zacienionym miejscu, z ładnym tłem i statycznie sobie pofotografuj, a właściwie, to najpierw pofotografuj bez naciskania spustu migawki.

Po prostu patrz przez wizjer, a jak zaczniesz widzieć, to dopiero uruchom migawkę.

nonnatus
05-08-2008, 14:55
nie zniechęcajcie Niawiasty...
za chwilę nauczy się dobrze kadrować, panować nad światłem
i zdobi świetne zdjęcia, bo modelka ma potencjał, a fotografka szybko wyciągnie naukę z tej lekcji,
którą niestety źle odrobiła...

ja widzę to rozwojowo... :)

Ewwa_3
05-08-2008, 23:15
..chyba jestem z innej planety ...
..może i bardziej prawidłowe to cięcie ale jak na moje odczucie nudne-ot głowa w środku kadru ... :(

nonnatus
06-08-2008, 00:36
..może i bardziej prawidłowe to cięcie ale jak na moje odczucie nudne-ot głowa w środku kadru ... :(

heelloł, nie ja robiłem to zdjęcie...
mój crop mógł jedynie przyciąć to co przyciąć powinnaś sama...
to nie było zdjęcie cud marzenie tylko pokazanie Tobie, że już lepsza głowa w środku kadru
(...na tym polega portret, helloooł ) niż poucinane wszystkie możliwe konczyny w sposób okrutny... :confused:

oj, zaczynam skłaniać się do opinii starszych stażem forumowiczów, że jak próbujesz pomóc, podpowiedzieć, coś z niczego uratowac, to jeszcze po głowie dostaniesz... uroczo...
dobrze chociaż, że od niewiasty... :)

nie tracę nadziei...

ghibli
06-08-2008, 00:43
Ewwa_3 pierwsze zdjęcie i drugie też ciekawe, ma coś..., trzecie (na beczce), odbiega od poprzednich i nie pasuje do reszty. Do mnie nie przemawia. Fotografia to nie tylko trzymanie się kanonów! Forumowicze starsi stażem wiedzą o tym dobrze!
Jeśli chwila która chciałaś uwiecznić podoba Ci się to jest najważniejsze!

Piotr_ek
06-08-2008, 00:51
Strasznie małe te foty nic na nich nie widać... Dawaj większe zdjęcia.

nonnatus
06-08-2008, 01:10
Ewwa_3 pierwsze zdjęcie i drugie też ciekawe, ma coś..., trzecie (na beczce), odbiega od poprzednich i nie pasuje do reszty. Do mnie nie przemawia.

możesz powiedzieć co jest w nich ciekawego? i co to jest to "coś", co rzekomo to zdjęcie ma...

frazesy typu, fotografię czuj sercem proponuję sobie darować...
bo to z serii: żeby zwolnic migawkę trzeba zwolnic migawkę...

Strasznie małe te foty nic na nich nie widać... Dawaj większe zdjęcia.

zdjęcia większe tu nic nie dadzą, :(
trzeba zrobić nowe, lepsze... bardziej przemyslane, mniej kombinowane...
lepsze.

Ewwa_3
08-08-2008, 23:31
Jak się nauczę wklejać to może wkleję większe zdjęcie ale chyba już jakieś inne ..
Lubię eksperymentować i czesem na maxa coś powykrecać, poobcinać, albo wrzucić coś co burzy ład i "nie pasuje" etc.- tak to czuję..i widzę..
Nie zmienia to faktu ,że mam dużo do nauczenia się bo pstrykam od pażdziernika 2007 - nie kwestionuję, ale można być trochę przyjemniejszym- tym bardziej dla niewiasty ;)

sailor
08-08-2008, 23:43

Lubię eksperymentować i czesem na maxa coś powykrecać, poobcinać, albo wrzucić coś co burzy ład i "nie pasuje" etc.- tak to czuję..i widzę..

wez modelke, jedna lampe (moze byc slonce :) ) i biale gladkie tlo. zrob jej portret. zwykly normlany portret. nie udziwniony. postaraj sie cos nim pokazac. bedzie nudny? to tylko i wylacznie towja wina. wiec sprobuj jeszcze raz. i jeszcze .. az do skutku. az uzyskasz to co ci sie naprawde podoba.

udziwnianie lamanie zasad wykrecanie jest swietne. jak wiesz co chcesz tym osiagnac. i jak masz swiadomosc kanonow ktore lamiesz

Fotografia to nie tylko trzymanie się kanonów! Forumowicze starsi stażem wiedzą o tym dobrze!

zeby przestac trzymac sie kanonow trzeba je najpierw poznac.

Ewwa_3
09-08-2008, 17:20
..czyli jednym słowem zanim dostanę przyzwolenie żeby coś pościemniać i pokombinować lub zrealizować jakaś swoją wizję ( dobrą lub mniej ) to muszę poznać całą historię fotografii i wszystkie jej kanony a do tej pory ciągle tylko białe tło i modelka najlepiej w "nieudziwnionym" stroju.... :(

ps. mam różne fotki ,zależnie od nastroju- modelkę na tle bez dodatkowych rekwizytów również , wrzuciłam jako pierwsze takie bo uznałam ,że to ciekawsze i bardziej dynamiczne....

pss. normalnie to już bym nic nie wrzucała po takiej krytyce na dzieńdobry ale ponieważ jestem ciekawska to chyba zaryzykuję jeszcze i wrzucę niebawem coś co uważam za tradycyjne i nie udziwnione

W każdym bądź razie dziękuję za rady, nie jestem ignorantem - zasady i kanony też mam zamiar poznać co cały czas z resztą czynię :)

sailor
09-08-2008, 18:50
..czyli jednym słowem zanim dostanę przyzwolenie żeby coś pościemniać i pokombinować lub zrealizować jakaś swoją wizję ( dobrą lub mniej ) to muszę poznać całą historię fotografii i wszystkie jej kanony a do tej pory ciągle tylko białe tło i modelka najlepiej w "nieudziwnionym" stroju.... :(

nie musisz. mozesz produkowac krajobrazy z krzywym horyzontem bo tak ci sie podoba i pociete portrety bo taki masz kaprys.
napisalem ci tylko ze w fotografii wazny jest warsztat i znajomosc jej kanonow. i tyle. nikt nie wsiada do ferrari nie majac prawa jazdy i nikt nei wymienia instalacji elektryzcnej nie wiedzac jak sie obchodzic z pradem. z fotografia jest tak samo. mozna pstrykac do usranej smierci co sie zywnie podoba ale fajnie jest wiedziec jaki jest sensr tego pstrykania i umiec uzasadnic dlaczego na przyklad ucina sie modelce pol glowy lub noge.

ps. mam różne fotki ,zależnie od nastroju- modelkę na tle bez dodatkowych rekwizytów również , wrzuciłam jako pierwsze takie bo uznałam ,że to ciekawsze i bardziej dynamiczne....

troche zbyt bezposrednio sobie wszystko tlumaczysz. tu nie ma podzialu - bez rekwizytu klasyk z rekwizytem awangarda :)
zrobienie ciekawego prostego niesztampowego portertu jet naprawde sztuka. nawet jesli ci sie wydaje nudne. to tak samo jak z muzyka klasyczna - wielu ludzi moze zagrac chopina ale tylko niektorzy potrafia to zrobic tak by zachwycic jury w konkursie.

pss. normalnie to już bym nic nie wrzucała po takiej krytyce na dzieńdobry ale ponieważ jestem ciekawska to chyba zaryzykuję jeszcze i wrzucę niebawem coś co uważam za tradycyjne i nie udziwnione

nie zauwazylem zebys spotkala sie na tym forum z jakas straszna krytyka...

zasady i kanony też mam zamiar poznać
to sie chwali

Sculptoris
09-08-2008, 20:45
zanim dostanę przyzwolenie żeby coś pościemniać i pokombinować lub zrealizować jakaś swoją wizję ( dobrą lub mniej ) to muszę poznać całą historię fotografii i wszystkie jej kanony a do tej pory ciągle tylko białe tło i modelka najlepiej w "nieudziwnionym" stroju.... :(

Może inaczej. Niejaki Antonio Gaudi to niesamowicie pojechany architekt. Dla przykładu jeden z jego projektów: link (http://www.cursos.org/fotos/bcn/Casa%20Batllo%20Detalle%20Ventanas.JPG). Jednak nie zaczynał od takich budynków. Skończył architekturę, a tam uczą od tych najprostszych rzeczy. Wiedział jak budować aby to wszystko nie legło w gruzach. Nawet gdy w późniejszych projektach "wyginał" niesamowicie ściany to wiedział jak ma to zrobić aby się to nie zawaliło. Z fotografią jest podobnie. Musisz znać pewne podstawowe prawa. Bez tego podchodzisz do zdjęcie na zasadzie - "chcę aby było krzywo i poucinane". Ale nie panujesz nad tym ucinaniem i to widać.

Inną rzeczą jest, że im coś bardziej odbiega od przyjętych kanonów tym mniejszą ilość zwolenników zdobywa. Z tym też się musisz liczyć.

Ewwa_3
09-08-2008, 21:54
no ok. zgadzam się z Wami ,że podstawy i kanony trzeba znać - tylko dlaczego nie można poznawać ich i równoczesnie realizować to co przychodzi do głowy?...ja tego nie kumam...

..zrobienie ciekawego prostego niesztampowego portertu jest naprawde sztuka..- wcale tego nie kwestionuję

...im coś bardziej odbiega od przyjętych kanonów tym mniejszą ilość zwolenników zdobywa.. i z tym się zgodzę... :(

dlatego ostatni już raz napiszę ,że..moje cięcia nie są ot tak sobie - robię to na zasadzie plam barwnych i nie liczy się wtedy czy to noga czy coś innego -plama, kształt ,barwa ,rytm- ja to tak widzę- może nie jest to jeszcze dopracowane- ale na pewno nie jest ot tak sobie byleby obciąć bo taki mam kaprys...nie musi się to podobać ...

jedyne co mnie wkurza to brak tolerancji na zasadzie coś co jest inne czego nie rozumiem jest złe i jak się nie dopasuje to będzie złe- nie mówię tu o moich fotach bezpośrednio tylko tak w ogóle - globalnie ... ;)

Sculptoris
09-08-2008, 21:59
jedyne co mnie wkurza to brak tolerancji na zasadzie coś co jest inne czego nie rozumiem jest złe

Mylisz tolerancję z akceptacją.

mOSAd
09-08-2008, 22:29
Mylisz tolerancję z akceptacją.
A dokładniej - z oceną. To, że widzisz znajomą, która się ubrała beznadziejnie, to znaczy, że jej nie tolerujesz? Przecież rozmawiasz z nią, mówisz jej o tym, możecie się nawet pokłócić. Ale to tylko Twoja ocena. Czyjaś może być inna. To nawet nie akceptacja. Bo niejako tolerując jej strój, akceptujesz też jej towarzystwo. Może następnym razem ubierze się inaczej, bardziej wpasuje w dzisiejsze trendy? A może znów wystawi na kontrowersyjne opinie znajomych - wiedząc, że jej nie odrzucą - tolerują ją, akceptują, choć mogą mieć odmienne zdanie co do stylu :)
Oczywiście jak w kółko ktoś powtarza, że się beznadziejnie ubierasz, to albo 1) to zaakceptujesz, albo 2) się z tą osobą pożegnasz. Albo - ostatnia możliwość - 3) zmienisz się. Tak samo jest na forum. Wybór należy do Ciebie autorko. My tylko wyrażamy przyjacielskie opinie.

nonnatus
09-08-2008, 22:37
...im coś bardziej odbiega od przyjętych kanonów tym mniejszą ilość zwolenników zdobywa.. i z tym się zgodzę... :(

dlatego ostatni już raz napiszę ,że..moje cięcia nie są ot tak sobie - robię to na zasadzie plam barwnych i nie liczy się wtedy czy to noga czy coś innego -plama, kształt ,barwa ,rytm- ja to tak widzę- może nie jest to jeszcze dopracowane- ale na pewno nie jest ot tak sobie byleby obciąć bo taki mam kaprys...nie musi się to podobać ...

możesz dopisywać sobie ideologię do swoich niedobrych, nieudanych zdjęc... ale zdjęcia przez to nie staną się lepsze...
prawda jest taka, że masz słaby warsztat i się jeszcze na to obruszasz...

jedyne co mnie wkurza to brak tolerancji na zasadzie coś co jest inne czego nie rozumiem jest złe i jak się nie dopasuje to będzie złe- nie mówię tu o moich fotach bezpośrednio tylko tak w ogóle - globalnie ... ;)

jeżeli tylko to Cię wkurza, to jakoś nie koresponduje to z resztą Twoich słów tutaj napisanych :)

i dla jasności: nie dlatego Twoje zdjęcia się tutaj nie podobają, że są inne, tylko dlatego że nie są udane...

a po wtóre, skoro jesteś taką oazą tolerancji, to może bądź tolerancyjna dla poglądów przeciwnych "Twojemu słusznemu poglądowi na wszystko" :)

Ewwa_3
09-08-2008, 22:42
może i bardziej odpowiednie słowo
pozdrawiam ,
na razie ( razem czy osobno- ne pamietam...)

amirez
10-08-2008, 10:59
Nie przejmuj się tą gadaniną i rób swoje. Chcesz ciachać - ciachaj, chcesz wstawiać modelki w dziwne miejsca - wstawiaj.
A może to właśnie Twoje fotki pójdą za lat ileś na aukcjach w cenach z wieloma zerami.
Przeglądając zdjęcia, czasami wydaje mi się, iż to szajs, co najwyżej wart kosza, a później okazuje się, że to World Press Foto ;)

ADAM1
10-08-2008, 13:13
Nie przejmuj się tą gadaniną i rób swoje. Chcesz ciachać - ciachaj, chcesz wstawiać modelki w dziwne miejsca - wstawiaj.
A może to właśnie Twoje fotki pójdą za lat ileś na aukcjach w cenach z wieloma zerami.
Przeglądając zdjęcia, czasami wydaje mi się, iż to szajs, co najwyżej wart kosza, a później okazuje się, że to World Press Foto ;)

Rewolucjonista, psia mać.:D

Nie psuj koleżanki, bo widać, że pełna zapału i jak się trochę poduczy, to wówczas obaczym.

Na razie jest źle.

Ewwa_3
10-08-2008, 21:34
Dziekuję za pocieszenie- hehe ;)