PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografowanie z ustawieniem AF w korpusie i M w obiektywie?

adAmour
04-08-2008, 23:52
Witam się z Państwem po raz pierwszy na forum Nikona :)

Być może jest to pytanie uczniaka (lustrzankę kupiłem w tamtym tygodniu...:), ale je zadam: czy fotografowanie z ustawieniem AF w korpusie i M w obiektywie w D80-tce (+ kit 18-55 VR) to jest jakieś uchybienie? albo inaczej czy to jest jakiś błąd? pytam bo zapełniłem 1gigową kartę robiąc w ten sposób zdjęcia, a po zajrzeniu do instrukcji zauważyłem że te ustawienia (chyba) powinny być zgodne - tzn AF na obiektywie i AF w aparacie, analogicznie M na obiektywie i M w aparacie... Pytam o takie pierdoły tylko dlatego że jeszcze się na tym nie znam, a boję się że sprzęt za prawie 3 tys zł przez moje nieumyślne obsługiwanie może mi zacząć szwankować...

Czy takie krzyżowe ustawienie autofokusa jest w stanie zaburzyć funkcjonowanie aparatu?

Proszę o odpowiedź kogoś kompetentnego technicznie ;)

core
05-08-2008, 00:50
jeżeli przełączysz korpus na M obiektyw na M - masz ostrzenie manualne
jeżeli przełączysz korpus na M obiektyw na AF - masz ostrzenie manualne
jeżeli przełączysz korpus na AF obiektyw na M - masz ostrzenie manualne
jeżeli przełączysz korpus na AF obiektyw na AF - to masz autofokus

Czy takie krzyżowe ustawienie autofokusa jest w stanie zaburzyć funkcjonowanie aparatu?

Nie :)

adAmour
05-08-2008, 01:50
jeżeli przełączysz korpus na M obiektyw na M - masz ostrzenie manualne
jeżeli przełączysz korpus na M obiektyw na AF - masz ostrzenie manualne
jeżeli przełączysz korpus na AF obiektyw na M - masz ostrzenie manualne
jeżeli przełączysz korpus na AF obiektyw na AF - to masz autofokus

Ooo, to bardzo ciekawe :) dzięki, szczególnie że chyba nigdzie bym o tym nie przeczytał, a do tej pory sam bałbym się poprzestawiać żeby to sprawdzić :) pozdrawiam

SlaWasII
05-08-2008, 07:07
Żadna kombinacja ustawień przełączników i pokręteł nie jest w stanie uszkodzić aparatu. No, chyba że ustawisz długi czas i wycelujesz prosto w słońce, albo przy ustawieniu w obiektywie na A, będziesz manualnie na siłę (sic) kręcił ostrością.

core
05-08-2008, 12:12
Żadna kombinacja ustawień przełączników i pokręteł nie jest w stanie uszkodzić aparatu. No, chyba że ustawisz długi czas i wycelujesz prosto w słońce, albo przy ustawieniu w obiektywie na A, będziesz manualnie na siłę (sic) kręcił ostrością.

dodam jeszcze że jak ktoś ma zapędy do siłowania się z AF to warto kupić szkło z trybem M/A ;)

baku127
05-08-2008, 12:43
A czy dołaczona została instrukcja obslugi?

miron19j
05-08-2008, 21:44
A czy dołaczona została instrukcja obslugi?
a czytać umiesz?
"...a po zajrzeniu do instrukcji zauważyłem że te ustawienia ..."

adAmour
06-08-2008, 03:10
Żadna kombinacja ustawień przełączników i pokręteł nie jest w stanie uszkodzić aparatu.

A czy używanie karty pamięci, która nie jest wyprodukowana przez jednego z czterech uznanych przez Nikona producentów (SanDisk, Lexar, Panasonic, Toshiba - podaję za instrukcją obsługi) jest w stanie wpłynąć jakoś negatywnie na aparat, albo go uszkodzić?

Ja kupiłem inną kartę przed zakupem aparatu... i co teraz mam wymienić na którąś z tych podanych w instrukcji?

Winston
06-08-2008, 03:23
nie. najwyżej może paść karta jeżeli jakieś badziewie nabyłeś i stracisz zdjęcia.

przestań się bać swojego aparatu :)

guziki są do naciskania.

zawsze mozesz zrobic reset ustawień.

BES
06-08-2008, 14:34
Winston myślę, że to była ironia ze strony adamoura :) Jeśli nie to współczuje....

Zbigniew
06-08-2008, 22:37
Dobra, odpowiedź pytanie w wątku padła. Wystarczy.