Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ile światła traci się na dyfuzorze

mkl
04-08-2008, 17:54
Witam!

Według netykiety nie powinno się pisać "jak w temacie", więc trochę rozwinę wypowiedź...

Mam zamiar kupić sobie SB600 w zestawie z dyfuzorem (standardowym) nakładanym na lampę. Pytanie brzmi. Ile światła traci się na dyfuzorze? Można to odnieść jakoś do EV'ek?

Bienias
07-08-2008, 11:07
Podpinam się do pytania. Też mnie to intryguje

gregoire7
07-08-2008, 12:14
Używam lampy wyłącznie z dyfuzorem, ponieważ używam jej tylko w skrajnych przypadkach jako doświetlenia, mimo owych strat i tak mam na lampie ustawioną korekcję -3...-1EV, jedynie przy szerokokątnych ujęciach w ciemnościach, dynamiczne kadry z bliska - wtedy -1...0EV, a spadek światła na dyfuzorze to przeciętnie 1...2EV zależnie od konstrukcji

Jacek_Z
08-08-2008, 17:03
Mam zamiar kupić sobie SB600 w zestawie z dyfuzorem (standardowym) nakładanym na lampę. Pytanie brzmi. Ile światła traci się na dyfuzorze? Można to odnieść jakoś do EV'ek?
odpowiedź jest bardziej skomplikowana. Fizyk by odpisał, że traci się tyle energii światła ile zostało zamienione w ciepło :-D
A praktycznie - to jest po prostu zwiększenie kąta rozsyłu światła i nieco zwiększona powierzchnia świecąca. Tak jakby zoom lampy był w jeszcze szerszej pozycji. Wiadomo, że w takim przypadku LP lampy spada.
TTL będzie to uwzględniał sam, nie trzeba wprowadzać żadnych korekcji. Oczywiście pole manewru TTL w dobieraniu siły błysku jest ograniczone max mocą lampy. Niektórzy myślą, że dając korekcje na + spowodują, że lampa mocniej błyśnie. Otórz nie błyśnie mocniej niż wynosi jej pełna moc. Kolejna istotna sprawa, to to, że o sile błysku (jaki % mocy lampy ma byc użyte dla prawidłowego naświetlenia) decyduje aparat, nie lampa. Jeśli lampa będzie błyskała słabiej, nie całą mocą to znaczy, że body uznało, że tak jest OK.

Z dyfuzorem jest inny charakter światła - gdy robimy zdjęcia w pomieszczeniach, wtedy większa część światła jest odbijana od sufitu, ścian, niz gdy się pracuje na zewnątrz, gdzie odbic brak. I gdzie nieco spada sens użycia mydelniczki, lepsze są wtedy duże ekraniki lumiquest.

prz3mo
10-08-2008, 13:22
TTL będzie to uwzględniał sam, nie trzeba wprowadzać żadnych korekcji.

W temacie było pytanie o SB-600. Ta lampa "nie wie", że ma założony dyfuzor.

mkl
10-08-2008, 18:56

A SB-800 wie?

jacek.gold
10-08-2008, 19:00
wie
To że sb-600 nie ma tej informacji nie ma znaczenia. I tak siła błysku jest dozowana przez TTl

Jacek_Z
10-08-2008, 20:37
jak napisał jacek.gold - to nie ma znaczenia jaka lampa. Błyskiem steruje body na podstawie oceny ilości powracającego światła.
To że na lampę zakłada się dyfuzor i że lampa o tym "wie" ma znaczenie dla pokazania zasięgu na lampie i do samodzielnego działania w trybie manualnym.

prz3mo
10-08-2008, 21:08
jak napisał jacek.gold - to nie ma znaczenia jaka lampa. Błyskiem steruje body na podstawie oceny ilości powracającego światła.
To że na lampę zakłada się dyfuzor i że lampa o tym "wie" ma znaczenie dla pokazania zasięgu na lampie i do samodzielnego działania w trybie manualnym.

aha, to nie wiedziałem :)

sirarturo
11-08-2008, 09:55
to ja tez sie podczepiam pod temat...
a jaki waszym zdaniem najlepiej kupic dyfuzor? taki tanszy ok 20-30 zl czy "zaszalec" i kupic cos drozszego o lepszych wlasnosciach (np przepuszczalnosc swiatla itp.) macie moze jakies typy?

lepsze są wtedy duże ekraniki lumiquest.
przepraszam, ze zapytam a co to takiego??

btw. ostatnio focilem troszke na slubie kolegi ale tylko w kosciele tak dla jaj zeby wyprobowac sprzet itp itd, i kurcze z sabinka podlaczona strasznie dziwnie te zdjecia powychodzily, mysle wlasnie ze nie mialem zalozonego "rozpraszacza" swiatla i dlatego tak dziwnie sie dzialo"

kowalski
03-09-2008, 19:22
Dołączam się do pyania - czym różni się dyfuzor stofen za 80pln od dyfuzora zdzisiek za 20?

JED
03-09-2008, 19:38
Gdybym mogl poprosic o lekcje.
Aparat obliczyl przez TTL, ze, umowmy sie, swiatla potrzeba X i tyle ma "wyslac" lampa.
I robi to. Ale jest zalozony dyfuzor, ktory zabiera jakas czesc swiatla (z jakiegokolwiek powodu), np. 1.
Wiec swiatlo oddane przez lampe to X-1. Czyli co jest warty taki pomiar bez uwzglednienia tego, ze jest jakis dyfuzor?

eldritch
03-09-2008, 20:13
pomiar światła błyskowego wygląda nieco inaczej niż myślisz. dokonuje się on w trakcie błysku (czyli w trakcie naświetlania).
"MOC" lampy sterowana jest przez długość/czas błysku.
Dla ustawień manualnych możesz sobie w instrukcji znaleźć ile mniej więcej czasu świeci lama dla danej "mocy" 1/1 1/2 itd...
dla lampy SB600 jest to strona 88 instr. obsługi i tak dla 1/1 jest 1/900 s a dla 1/64 jest to 1/25000 s

Tak więc pomiar światła wygląda tak:*
1 otwarcie migawki
2 błysk lampy
3 pomiar na matrycy ( z uwzględnieniem balansu światła zastanego z błyskowym)
4 odcięcie błysku gdy aparat uzna, że oświetlenie jest OK**
5 zamknięcie migawki***

*ominąłem kwestię przebłysków w trybie BL bo te od jakiegoś czasu wysyłane są przed otwarciem migawki
**chyba, że lampa błyśnie całą swoją "mocą" a dalej nie będzie OK - wtedy jest niedoświetlenie ;)
*** z uwzględnieniem czasu naświetlania ustawionego przez aparat (z reguły 1/60 s)

Jak więc widzisz nie ma znaczenia to co sobie założysz na lampę a pomiar światła błyskowego jest dalej DUŻO wart.

PS o ile pamiętam to dyfuzory stofena (i inne pewnie też) powodują "stratę światła" (osłabiają jej moc) o około 1EV - mam na myśli tylko i wyłącznie sam fakt, że światło rozprasza się na samym dyfuzorze, a nie to że np. dodatkowo palnik jest też skierowany do góry itp....

Jacek_Z
03-09-2008, 20:36
Aparat obliczyl przez TTL, ze, umowmy sie, swiatla potrzeba X i tyle ma "wyslac" lampa.
I robi to. Ale jest zalozony dyfuzor, ktory zabiera jakas czesc swiatla ..
Zakładasz, że aparat oblicza bez dyfuzora (wtedy robi przedbłyski), a błyska gdy jest dyfuzor? Przedbłyski od błysku właściwego dzieli taki ułamek sekundy, że nie idzie tego rozróżnić. Jak ty, w tym ultrakrótkim czasie, założysz dyfuzor?

Grzybu
03-09-2008, 20:38
pomiar światła błyskowego wygląda nieco inaczej niż myślisz. dokonuje się on w trakcie błysku (czyli w trakcie naświetlania).
"MOC" lampy sterowana jest przez długość/czas błysku.
Dla ustawień manualnych możesz sobie w instrukcji znaleźć ile mniej więcej czasu świeci lama dla danej "mocy" 1/1 1/2 itd...
dla lampy SB600 jest to strona 88 instr. obsługi i tak dla 1/1 jest 1/900 s a dla 1/64 jest to 1/25000 s

Tak więc pomiar światła wygląda tak:*
1 otwarcie migawki
2 błysk lampy
3 pomiar na matrycy ( z uwzględnieniem balansu światła zastanego z błyskowym)
4 odcięcie błysku gdy aparat uzna, że oświetlenie jest OK**
5 zamknięcie migawki***

*ominąłem kwestię przebłysków w trybie BL bo te od jakiegoś czasu wysyłane są przed otwarciem migawki
**chyba, że lampa błyśnie całą swoją "mocą" a dalej nie będzie OK - wtedy jest niedoświetlenie ;)
*** z uwzględnieniem czasu naświetlania ustawionego przez aparat (z reguły 1/60 s)

Jak więc widzisz nie ma znaczenia to co sobie założysz na lampę a pomiar światła błyskowego jest dalej DUŻO wart.

PS o ile pamiętam to dyfuzory stofena (i inne pewnie też) powodują "stratę światła" (osłabiają jej moc) o około 1EV - mam na myśli tylko i wyłącznie sam fakt, że światło rozprasza się na samym dyfuzorze, a nie to że np. dodatkowo palnik jest też skierowany do góry itp....

Nie no, to nie do końca tak jest (według mnie). Tzn rozumowanie jest OK, ale te fazy to jakoś tak dziwnie wymyśliłeś.Wydaje mi się że pierwszy jest błysk pomiarowy (nie tylko w BL). Zapewne jest on ustalony (powiedzmy 1/2 mocy). Układ pomiarowy (światłomierz), na podstawie tego błysku przelicza realną moc lampy, tak aby scena była naświetlona tak jak sobie ustawiłeś. Jeśli na lampie jest dyfuzor to ta strata na nim jest uwzględniana przy pomiarze. Potem dopiero otwierana jest migawka i lampa błyska z obliczoną mocą (odpowiednim czasem). Oczywiście przedbłysków może być kilka. Wydaje mi się, że to rozumowanie jest bardziej logiczne, aczkolwiek jak jest w rzeczywistości to wiedzą producenci lamp

Jacek_Z
03-09-2008, 20:44
... błysk pomiarowy ..Układ pomiarowy (światłomierz), na podstawie tego błysku przelicza realną moc lampy, tak aby scena była naświetlona tak jak sobie ustawiłeś. Jeśli na lampie jest dyfuzor to ta strata na nim jest uwzględniana przy pomiarze. Potem dopiero otwierana jest migawka i lampa błyska z obliczoną mocą (odpowiednim czasem). Oczywiście przedbłysków może być kilka. Wydaje mi się, że to rozumowanie jest bardziej logiczne, aczkolwiek jak jest w rzeczywistości to wiedzą producenci lamp
to jest dokładnie tak. Uwzględniane są więc dyfuzory, odbicie światła, filtry, konwertery - wszystko.

eldritch
03-09-2008, 21:01
Czym różnią się tryby błysku TTL firmy Nikon?

Standardowy błysk TTL - TTL
Czujnik TTL monitoruje stopień naświetlenia powierzchni filmu podczas ekspozycji. Pomiar ekspozycji aparatu nie jest wykonywany podczas obliczania wartości ekspozycji.

Matrycowy **błysk wypełniający - TTL +
W tym trybie światłomierz matrycowy ustawia oświetlenie otoczenia, a czujnik TTL ustawia ekspozycję podczas błysku. Ma to na celu zrównoważenie mocy błysku, tak by nie oświetlał nadmiernie obiektu na pierwszym planie. Przedbłysk i informacje o odległości z obiektywu nie są używane. Dostępna jest wersja punktowa i wyśrodkowana błysku wypełniającego (wykorzystuje się je zależnie od wybranego trybu pomiaru aparatu).

**Co to jest błysk zrównoważony?
W tym trybie aparat korzysta z czujnika błysku TTL i światłomierza aparatu w celu zrównoważenia ekspozycji na pierwszym i drugim planie. Dzięki uzyskanej ekspozycji uzyskuje się najbardziej naturalną możliwą równowagę.

Przestrzenny błysk wypełniający sterowany wielosensorowo - TTL +
Lampa błyskowa emituje serię przedbłysków bezpośrednio przed pierwszym ruchem kurtyny migawki. Przedbłyski monitorujące są wykrywane przez czujnik TTL aparatu, analizowane pod kątem jasności i kontrastu, a następnie integrowane z informacjami o odległości z obiektywów typu D lub G, które obsługują tę funkcję. Jest błysk przestrzenny, ponieważ ostateczna ekspozycja jest obliczana na podstawie odczytu z miernika aparatu, informacji z odczytu przedbłysku monitorującego i informacji o odległości z obiektywu.
Ten tryb można zastosować w większości sytuacji, w tym podczas fotografowania jasnych obiektów, obiektów nie znajdujących się w środku kadru i małych obiektów na odległym tle.

Błysk wypełniający sterowany wielosensorowo - TTL +
Taki sam jak przestrzenny błysk wypełniający sterowany wielosensorowo, ale jeśli obiektyw nie jest obiektywem typu D lub G, informacje o odległości nie są przesyłane. Istnieją dwa rodzaje błysku wypełniającego sterowanego wielosensorowo. Jeden z nich korzysta z przedbłysku monitorującego, a drugi nie. Włączany rodzaj zależy od używanej lampy błyskowej i obiektywu.

Automatyczna korekcja błysku wypełniającego
Jest to termin ogólny określający automatyczne sterowanie mocą błysku w celu zrównoważenia jasności obiektu na pierwszym planie z tłem za pomocą funkcji TTL sterowanej wielosensorowo (zobacz zdjęcie "5-segmentowy TTL sterowany wielosensorowo" poniżej).

eldritch
03-09-2008, 21:34
Nie no, to nie do końca tak jest (według mnie). Tzn rozumowanie jest OK, ale te fazy to jakoś tak dziwnie wymyśliłeś.Wydaje mi się że pierwszy jest błysk pomiarowy (nie tylko w BL). Zapewne jest on ustalony (powiedzmy 1/2 mocy). Układ pomiarowy (światłomierz), na podstawie tego błysku przelicza realną moc lampy, tak aby scena była naświetlona tak jak sobie ustawiłeś. Jeśli na lampie jest dyfuzor to ta strata na nim jest uwzględniana przy pomiarze. Potem dopiero otwierana jest migawka i lampa błyska z obliczoną mocą (odpowiednim czasem). Oczywiście przedbłysków może być kilka. Wydaje mi się, że to rozumowanie jest bardziej logiczne, aczkolwiek jak jest w rzeczywistości to wiedzą producenci lamp

A tak na marginesie to czym w takim razie różniłby się wg Ciebie tryb pomiaru "z przedbłyskami" od "bez przedbłysków", skoro i tak ZAWSZE wg Ciebie lampa generuje jeden dodatkowy przebłysk kontrolny, hm...?

Jedynymi "błyskami pomiarowymi" są przedbłyski w trybie BL, jeżeli zostają one wyłączone to nie ma żadnego dodatkowego przedbłysku...
A po za tym nawet w trybie BL pomiar dokonywany jest TAKŻE w trakcie błysku by moc ewentualnie odciąć błysk jeżeli w trakcie naświetlania okaże się jednak że następuje przepał.

Gdzieś kiedyś był na którejś z anglojęzycznych wersji strony Nikona taki temat w supporcie o pomiarze błysku w Sabinach i tam to było bardzo dobrze opisane - ale chyba to ściągnęli z uwagi na tajemnicę przedsiębiorstwa, bo było to bardzo dokładnie opisane.

A tak na marginesie to w czasach SB26 to cały błysk ŁĄCZNIE z przedbłyskami odbywał się w czasie naświetlania filmu - przedbłyski bowiem odbijały się od jego powierzchni i padały na matrcyę... stare czasy...

Jacek_Z
03-09-2008, 22:28
Jedynymi "błyskami pomiarowymi" są przedbłyski w trybie BL, jeżeli zostają one wyłączone to nie ma żadnego dodatkowego przedbłysku...
ależ skąd. A jak dobierana jest moc wg ciebie w zwykłym iTTL, bez BL ?

A tak na marginesie to w czasach SB26 to cały błysk ŁĄCZNIE z przedbłyskami odbywał się w czasie naświetlania filmu - przedbłyski bowiem odbijały się od jego powierzchni i padały na matrcyę... stare czasy...
tak, to było lepsze z kilku względów, ale z drugiej strony uniemożliwiało wielolampowe kombinacje z róznymi mocami jak teraz w CLS.

ten twój przedostatni post jest chyba przeklejeniem innego tekstu i częściowo chyba tyczy TTL "analogowego", a częściowo TTL "cyfrowego". Bez określania co z czym może wprowadzać zamieszanie.

JED
03-09-2008, 22:38
eldritch, Jacek_Z - dzieki. I juz czlowiek madrzejszy.
Ale faktycznie, gdzie juz wczesniej czytalem, ze to sie tak odbywa...Ehh, ten pusty leb!

RBT
03-09-2008, 23:30
Z dyfuzorem jest inny charakter światła - gdy robimy zdjęcia w pomieszczeniach, wtedy większa część światła jest odbijana od sufitu, ścian, niz gdy się pracuje na zewnątrz, gdzie odbic brak. I gdzie nieco spada sens użycia mydelniczki, lepsze są wtedy duże ekraniki lumiquest.
Od siebie dodam, że na zewnątrz użycie dyfuzora nie ma najczęściej żadnego sensu. Chyba że chcemy zwiększyć nieco efekt cieplarniany. Powierzchnia świecąca jest tylko nieznacznie powiększona więc lampa nadal daje twarde światło. Podobnie w dużych (w tym wysokich) pomieszczeniach. Powracającego światła jest tak mało, że często oczekiwany efekt jest w ogóle (lub prawie) niewidoczny.

eldritch
04-09-2008, 08:57
ten twój przedostatni post jest chyba przeklejeniem innego tekstu i częściowo chyba tyczy TTL "analogowego", a częściowo TTL "cyfrowego". Bez określania co z czym może wprowadzać zamieszanie.

nikon.pl - dział: support (pomoc techniczna)

od siebie dodam tylko tyle, że faktycznie troszkę inaczej się to wszystko odbywa w zależności od tego z jakim TTLem mamy do czynienia, anologowym (czyli D-TTlem, bo tak go kiedyś oznaczano), DXowym (od oznaczeń lamp SB28dx i SB800dx czyli dla D100 i D1) czy też i-TTlem jak teraz - CO NIE ZMIENIA FAKTU< ŻE NIE MA TO ZNACZENIA DLA UŻYWANIA W ZASADZIE JAKICHKOLWIEK DODATKÓW DO LAMP BŁYSKOWYCH....

W przypadku zastosowania w i-TTLu trybu TTL (bez BL) pomiar odbywa się tak jak w pomiarze matrycowym zrównoważonym, z tą różnicą, że do pomiaru światłą zastanego i błyskowego służy ta sama matryca RGB a nie jak kiedyś dodatkowa 5-polowa i pomiar dokonywany jest na bieżąco - czyli w trakcie naświetlania zdjęcia.
Gdyby było inaczej to nie różniłoby się to od trybu BL
odpowiednie wykresy możecie sobie znaleźć chociażby w folderach nikona dot. lamp błyskowych

Dodatkowy przebdłysk pomiarowy jest jeszcze w trybie FV lock. :)

Kontrowersje dot. sposobu realizowania pomiaru światłą błyskowego mogą wynikać stąd, że nie wszyscy wiedzą czym technicznie różni się D-TTL od DX-TTL,a i od i-TTLa w zakresie przedbłysków
D-TTL (analogowy jak w SB 25,26,28) - przedbłyski w "dużej liczbie" generowane już po otwarciu migawki (odbicie św. od filmu)
Dx-TTL (sb28dx i SB80dx) - przedbłyski w "dużej liczbie" generowane przed otwarciem migawki (odbicie od pow. migawki)
i-TTL (SB600 i nast) - mniej (lub jeden już nie pamiętam) silniejszych przedbłysków przed otwarciem migawki

UWAGA: Nikonowi się potem popiep....yło z oznaczeniami i zaczęto używać skrótu D-TTL dla oznaczenia Dx-TTLa - ale to kwestia czysto semantyczna.

Jacek_Z czy mógłbyś mi wskazać jakiś tekst źródłowy z którego wynika, że lampy Nikona generują jakikolwiek inny "przedbłysk" pomiarowy niż tzw. "monitor pre-flashes" w trybie BL (w szczególności taki, który NIE BIERZE udziału w naświetlaniu) - może ja o czymś nie wiem po prostu.... choć akurat w tym temacie wątpię, no ale może.

eldritch
04-09-2008, 09:31
A tak na marginesie, główną funkcją przedbłysków (monitor pre-flashes) nie jest ustalenie mocy błysku w sensie określenia czasu jego trwania (bo inaczej niż poprzez czas trwania błysku żadna lampa Nikona błyskiem nie steruje), ale dokonanie zrównoważenia błysku ze światłem zastanym z uwzględnieniem rozłożenia obiektów w fotografowanej scenie (pomiar odległości przez obiektyw typu D/G),
mówiąc w skrócie: przebdłyski w chronią przed przepaleniem pierwszego planu.

I żeby dokładniej to wyjaśnić:

pomiar błysku przez matrycę wygląda tak (bez pre-flashes):
1 błysk się rozpoczyna (czas x)
2 światło pada na matrycę, matryca mierzy
3 matryca uznaje że światła dość
4 matryca wysyła sygnał aby "wyłączyć lampę" - skrócić czas w stosunku do jej max czyli dla SB 600 1/900 s
5 koniec błysku (x + coś)

i teraz: po jaką cholerę miałoby się to odbywać przed głównym błyskiem i tracić część "mocy" flesha (bo nie będzie on mógł już świecić przez 1/900 s tylko przez np. 1/1500 s)???
skoro nawet przedbłyski "za analoga" "brały udział w naświetleniu" (w cudzysłowie po z uwagi na ich bardzo krótki czas nie miały znaczącego wpływu na ekspozycję)

Jacek_Z
04-09-2008, 10:22
Jacek_Z czy mógłbyś mi wskazać jakiś tekst źródłowy z którego wynika, że lampy Nikona generują jakikolwiek inny "przedbłysk" pomiarowy niż tzw. "monitor pre-flashes" w trybie BL (w szczególności taki, który NIE BIERZE udziału w naświetlaniu) - może ja o czymś nie wiem po prostu.... choć akurat w tym temacie wątpię, no ale może.
ja nie pisałem, że w BL nie ma przedbłysków, tylko, że w zwykłym iTTL bez BL są przedbłyski.

Sądzę, że dając tak duża ilośc tekstu o kilku rodzajach TTL i kilku trybach pracy TTL zamotałeś osobom początkującym temat dokumentnie. Nie ma sensu pisanie o analogowym TTLu, nie wszyscy się orientują czy w ich sprzecie to jest DTTL, DxTTL czy iTTL. A w tekście ze wsparcia technicznego nawet nie są użyte te określenia (może były gdzieś w nagłówku strony, czego nie przepisałeś). Jest niebezpieczeństwo, że teraz ludzie będa myśleć, że w ich cyfrakach działa analogowy TTL, a działa on jak wiesz inaczej. Ty jesteś w tym biegły i wiesz kiedy zachodzi jaki przypadek, ale mam obawy co do osób wchodzących w temat błysku. Tym bardziej, że ja nie zawsze się mogę połapac o jakim TTLu piszesz i czy to jest prawidłowo. Sporo piszesz o analogowym sposobie działania, który to nie wnosi nic do tłumaczenia o cyfrze. Jeśli ludzie pomyślą, że tak działa TTL w ich cyfrowych aparatach, to będą wprowadzeni w błąd. Najchętniej bym to wszystko kazał ci przeedytować :-D

Grzybu
04-09-2008, 10:59
Ja się tam nigdy nie doktoryzowałem z przedbłysków, ale z tego co mi wiadomo, to np przy i-ttl'u (bez BL) nie można korzystać np z drugiej lampy na zwykłej fotokomórce, ponieważ przedbłyski pomiarowe wyzwalają zdalną lampę za wcześnie. Ale ja jednak, ze względu na uprawiany rodzaj fotografii, z lampami nie mama za wiele wspólnego.

Jacek_Z
04-09-2008, 12:08
są jeszcze przedbłyski komunikacyjne :-D i one tez wyzwalają fotocele.
niestety nikon nie podaje dokładnie kiedy (w jakich trybach) ile jest przedbłysków komunikacyjnych i pomiarowych. Ja nie dotarłem do takich info.

Grzybu
04-09-2008, 12:39
Więc w D40/50/60 i SB 600 takich błysków nie powinno być, bo one nie mogą być sterownikami zdalnego wyzwalania. Jeśli oczywiście mówisz o błyskach komunikacyjnych w CLS'ie

Jacek_Z
04-09-2008, 14:07
OK, nie uściśliliśmy czy piszemy o lampach zdalnych czy o takiej na sankach. To co piszesz powinno się zgadzać - w tym przypadku przedbłyski komunikacyjne tracą sens. Jednak posty powyżej sa generalnie o TTL i obejmują sytuacje wyższych body i lepszych lamp. Nie zajmujemy się wycinkiem zagadnienia, gdzie jest ograniczona funkcjonalność.

eldritch
04-09-2008, 19:00
wątek był jednak o czymś innym - o dyfuzorach i stratach światła...
a nie o działaniu pomiaru światła więc wielkie sorry za mój OT i sorry że namieszałem...
jak dotrę do tego supportu na temat pracy flashów to zrobię nowy temat, żeby wszystkim wszystko rozjaśnić, o ile to w ogóle możliwe - bo firma Nikon chyba sobie tego do końca nie życzy... :) i sprawy nie ułatwia...

"mogę się jednak założyć o browarka (i nawet oddaję swojego wygranego przegranemu), że w trybie opisanym w instrukcji obsługi do lampy SB600 na stronie 33 jako "Standardowy błysk TTL" nie ma dodatkowego "przedbłysku"... :)"

edit:

no dobra może jednak to Jacek ma rację, może faktycznie w i-TTLu w trybie bez BL też jest przedbłysk pomiarowy, przyznaję się do błędu, ale nie powiem jak do tego doszedłem :(

no dobra powiem...
... rozdzieliłem przedbłysk od błysku o 6 sekund...

chociaż dalej nie wiem czy jest on w trakcie naświetlania czy przed i tego już organoleptycznie nie da się sprawdzić... ale stawiam że jeżeli jest to przed otwarciem migawki

eldritch
04-09-2008, 19:47
chociaż, instrukcja obsługi do mojej Sabiny mówi, że to co właśnie zrobiłem jest NIEMOŻLIWE...
no ta już k..na nie wiem, wszędzie widzę przdbłyski...

Jacek_Z
04-09-2008, 19:48
.. bo firma Nikon chyba sobie tego do końca nie życzy... :) i sprawy nie ułatwia...
no niestety, ja też jestem ciekaw kilku niuansów i nie ma jak się tego dowiedzieć.

eldritch
04-09-2008, 20:00
Jacek, jeżeli ustawię aparat (cyfrówkę i-TTL) tak: rear slow, czas około 1 s, głowica sabiny do góry - to lampa błyska dwa razy pierwszy błysk i po sekundzie drugi błysk - rozumie, że ten pierwszy błysk jest przedbłyskiem którego wcześniej uważałem że nie ma, tak?

to dlaczego w instrukcji lampy błyskowej pisze, że lampa nie generuje przedbłysków przy ustawionym do góry palniku?

nie mów mi, że w synchronizacji na drugą lamelkę lampa błyska dwa razy?

czy może moja Sabina jest zepsuta? przed chwilą pokazała mi -- zamiast wskaźnika zoomu, więc może?

Jacek_Z
04-09-2008, 20:09
Jacek, jeżeli ustawię aparat (cyfrówkę i-TTL) tak: rear slow, czas około 1 s, głowica sabiny do góry - to lampa błyska dwa razy pierwszy błysk i po sekundzie drugi błysk - rozumie, że ten pierwszy błysk jest przedbłyskiem którego wcześniej uważałem że nie ma, tak?tak

to dlaczego w instrukcji lampy błyskowej pisze, że lampa nie generuje przedbłysków przy ustawionym do góry palniku?
gdzie dokładniej tak pisze? Mam instrukcje sb800 - chętnie zobaczę, pewnie dotyczy to konkretnego ustawiania/przypadku.

nie mów mi, że w synchronizacji na drugą lamelkę lampa błyska dwa razy?
jeśli liczyć przedbłyski to co najmniej 2 razy :-D

iTTL nikona wymaga przedbłysków przy pracy w TTL, chyba w 100% przypadków.

eldritch
04-09-2008, 20:19
dla SB600 na stronie 32 ostatni akapit

o ile wiem to ustawienie aparatu w tryb M powinno również wyłączyć przedbłyski w wbudowanej lampie, czyż nie?
a dalej błyska mi dwa razy...

Jacek_Z
04-09-2008, 20:28

o ile wiem to ustawienie aparatu w tryb M powinno również wyłączyć przedbłyski w wbudowanej lampie, czyż nie?
nie mam instrukcji sb600.
tryb M to nie TTL, więc to co piszemy o TTL wtedy nie obowiązuje - to tak dodam przy okazji

Jeśli ta lampa wbudowana jest sterownikiem CLS to jak sama nazwa wskazuje wysyła błyski sterujące do lampy zdalnej. Obojętnie w jakim trybie sa lampy. W trybie M też. Skąd sb600 ma wiedzieć z jaka mocą ma błysnąć i w jakim trybie? Musi dostać przedbłysk komunikacyjny.

TomaszR
05-09-2008, 10:04
Cóż, niestety fakt, że zamotane to wszystko z lampkami od N... Ja ostatnio bawiąc się dwoma lampami odkryłem, że SB-800 nie daje sygnału synchronizującego na swoje gniazda, gdy jest odpalana w CLSie. Wyjątkowo wredne zachowanie, bo nie ma sensu podpinania do niej na kablu drugiej lampy, 'manualnej', w takiej sytuacji. SB-800 odpalana zdalnie tylko w trybie pracy 'SU-4' daje sygnał synchronizujący. Założę się, że to pomysł jakiegoś poronionego marketingowca p.t. "niech kupują same lampy Nikona z CLSem, a co". Ot, taka dygresja.

Jacek_Z
05-09-2008, 10:11
..że SB-800 nie daje sygnału synchronizującego na swoje gniazda, gdy jest odpalana w CLSie. Wyjątkowo wredne zachowanie, bo nie ma sensu podpinania do niej na kablu drugiej lampy, 'manualnej', w takiej sytuacji.
..
Założę się, że to pomysł jakiegoś poronionego marketingowca p.t. "niech kupują same lampy Nikona z CLSem, a co". Ot, taka dygresja.
I prawidłowo. Nikon nie przewiduje działania CLS na kablach między lampami (trójniki itp), więc nie powinno "tylnymi drzwiami" dopuszczać by w CLS wyzwolić spięte kablami lampy. Ma to sens w przypadku pracy w jakimś z trybów TTL.
W trybach M i A mogłoby zostać dopuszczone spinanie kablami. No ale nie chciało im się "rozbudowywać" w ten sposób funkcjonalności.
Nie jest to jak piszesz pomysł marketingowca, ma to przyczyny techniczne.

TomaszR
05-09-2008, 10:16
Nie bardzo rozumiem.
Załóżmy, że mam dwie lampy - jedna w manualu, np. doświetlająca tło, ma mieć ciągle takie same ustawienia i jedyna rzecz, której potrzebuje to syngał synchronizacyjny. Druga (czy więcej niż jedna) jako główne oświetlenie sceny, czyli chcę mieć wygodną możliwość regulowania jej mocy z aparatu - właśnie CLSem. Gdzie tu jakaś filozofia i problem? Chyba tylko dla marketingowca... Tym bardziej, że jeżeli pamięć mnie nie myli, to SU-4 (które tenże sygnał synchronizacyjny jednak daje) w analogowym systemie Nikona przekazywało na niewielkich odległościach informacje TTL.

Jacek_Z
05-09-2008, 10:56
Nie bardzo rozumiem.
Załóżmy, że mam dwie lampy - jedna w manualu, np. doświetlająca tło, ma mieć ciągle takie same ustawienia i jedyna rzecz, której potrzebuje to syngał synchronizacyjny. Druga (czy więcej niż jedna) jako główne oświetlenie sceny, czyli chcę mieć wygodną możliwość regulowania jej mocy z aparatu - właśnie CLSem.
System CLS jest pomyślany do obsługi wielolampowej i z pomiarami TTL. To skutkuje tym, że body musi wiedzieć o lampach, które są z nim skomunikowane. Wyobraź sobie prostą sytuacje. Body tylko jest sterownikiem (lampka wbudowana albo su800 albo sb800 jako sterownik) i jest lampa zdalna działająca w TTL. Zakładasz sobie, że lampka ma błyskać słabiutko, dajesz korekcje ujemną. No i teraz rozpatrzmy co będzie w 2 sytuacjach:
1. nie ma innej lampy na kablu - wszystko działa, OK.
2. z lampą zdalną siedzi sobie po kablu druga lampa dostająca impuls działająca np na M 1/1. Ta lampa jest "niesterowalna" dla body i tu jest problem.

System CLS nie poradzi sobie pracując w TTL z lampami, które ten TTL zakłócają.

To by mogło pracować w trybach M i A, ale to by wymagało pewnego skomplikowania działania CLS.

TomaszR
05-09-2008, 11:35
System CLS jest pomyślany do obsługi wielolampowej i z pomiarami TTL.

Nie do końca, ponieważ tryb Commander pozwala również na ręczne ustawienie mocy lampy zdalnej, nie musi być koniecznie iTTL. Ale mimo to, SB-800 nadal sygnału synchronizacyjnego nie daje... Ja rozumiem, że dodatkowa, niekontrolowana w iTTLu lampa rozwala ideę iTTLowego CLSa. Ale w przypadku trybu M ustawionego w Commanderze, brak tego sygnału jest zupełnie bez sensu. Może nie wyraziłem się zbyt precyzyjne w poprzednich wypowiedziach (pisałem tylko "CLS", nie wiem czy automatycznie powinno się przyjmować CLS = iTTL).

I nadal nie tłumaczy, dlaczego sygnał synchronizacyjny jest jednak przekazywany w trybie SU-4 zdalnego sterowania SB-800. Chyba, że w przypadku tej lampy SU-4 to nic innego jak zwykła fotocela... Zapewne CLS jest już "za mądry". A może jest gorszy niż stary system błysku? ;) (co zresztą już mi chyba kiedyś napisałeś :) ).

Grzybu
05-09-2008, 12:10

Przedbłyski nie będą emitowane z aparatami z gr 1 (wg instrukcji to F5, F100 N90 itp)
Chodzi o tryb rear i gdy palnik nie jest ustawiony "na wprost".

Jacek_Z
05-09-2008, 13:18
Nie do końca, ponieważ tryb Commander pozwala również na ręczne ustawienie mocy lampy zdalnej, nie musi być koniecznie iTTL. Ale mimo to, SB-800 nadal sygnału synchronizacyjnego nie daje...
Ja rozumiem, że dodatkowa, niekontrolowana w iTTLu lampa rozwala ideę iTTLowego CLSa. Ale w przypadku trybu M ustawionego w Commanderze, brak tego sygnału jest zupełnie bez sensu. Tak i nie. Dla konstruktorów sprzętu prościej jest zrobić, że nie daje sygnału nigdy, niż robienie opcji, że w pewnych przypadkach daje, w pewnych nie.

..nie tłumaczy, dlaczego sygnał synchronizacyjny jest jednak przekazywany w trybie SU-4 zdalnego sterowania SB-800. Chyba, że w przypadku tej lampy SU-4 to nic innego jak zwykła fotocela... Zapewne CLS jest już "za mądry". A może jest gorszy niż stary system błysku? ;) (co zresztą już mi chyba kiedyś napisałeś :) ).
su4 to niemal zwykła fotocela i zapewne dlatego lampa w tym trybie wyjątkowo daje sygnał na to gniazdko. czyli tu juz jest jeden wyjątek zrobiony. ty chciałbys więcej. Może konstruktorzy to dodadzą w kolejnych lampach, w trybach ich pracy M i A. W każdym razie marketingowcy nic nie ujęli - to z tym stwierdzeniem polemizowałem, bo sa przyczyny techniczne tego stanu rzeczy, jak już pisałem.

Przedbłyski nie będą emitowane z aparatami z gr 1 (wg instrukcji to F5, F100 N90 itp)
Chodzi o tryb rear i gdy palnik nie jest ustawiony "na wprost".
no właśnie tego się obawiałem, eldrith pisał posty mieszając TTL analogowy i cyfrowy. Różnice sa znaczące, bo w niektórych body analogowych pomiar był dokonywany w trakcie błysku, a w cyfrze tak nie jest, jest robiony w trakcie przedbłysków. Zamieszanie może być jeszcze większe, bo niektóre body cyfrowe obsługiwały "analogowy TTL" i wtedy moga działac inaczej. Ponadto lampy sb moga pracowac w analogowym TTL, stąd ten zapis w instrukcji. Zamieszanie totalne, ważne sa niuanse. Pisane czegoś w sposób ogólny jest praktycznei niemożliwe, bo będzi emożna prawie zawsze znależć przypadek body/lampa, że działa to inaczej niż ktos pisze :-D
Dlatego bym prosił pisac konkretnie: jakie body, jaka lampa i nie uogólniać.

TomaszR
05-09-2008, 13:27
Tak i nie. Dla konstruktorów sprzętu prościej jest zrobić, że nie daje sygnału nigdy, niż robienie opcji, że w pewnych przypadkach daje, w pewnych nie.

Może to i przeoczenie, a nie marketing. Ale nie dorabiałbym do tego jakiejś głębokiej filozofii i "pracy projektantów w pocie czoła" - dzisiejsze lampy z wysokiej półki to komputery. Wystarczyłoby pewnie parę linijek kodu, żeby dać jednak ten sygnał synchronizacyjny przy trybie M w CLSie... Szkoda, że nie ma "łupgrejdów" softu do lamp, tak jak są do puszek... :)

su4 to niemal zwykła fotocela

"Niemal" oznacza, że SU-4 pozwala na pracę w TTLu do 7m. Powyżej jest już faktycznie fotocelą.

Nic, kończę już przydługą dygresję. Nauczyłem się żyć z tą niedogodnością, bo musiałem... :)

Jacek_Z
05-09-2008, 13:49
Może to i przeoczenie, a nie marketing. Ale nie dorabiałbym do tego jakiejś głębokiej filozofii i "pracy projektantów w pocie czoła" - dzisiejsze lampy z wysokiej półki to komputery. Wystarczyłoby pewnie parę linijek kodu, żeby dać jednak ten sygnał synchronizacyjny przy trybie M w CLSie... Szkoda, że nie ma "łupgrejdów" softu do lamp, tak jak są do puszek... :)
niestety niekoniecznie to tylko parę linijek kodu. Pamietaj, że to body steruje takim układem. A więc musi iść info body - lampa, a więc coś się zmiania i w przedbłyskach (które są takimi komunikatami). Być może potrzebny by był jeszcze kolejny przedbłysk, a to z kolei by komplikowało inne ustawienia i było mało praktyczne - np spowalniałoby zdjęcia seryjne. To niekoniecznie musi być proste.

"Niemal" oznacza, że SU-4 pozwala na pracę w TTLu do 7m. Powyżej jest już faktycznie fotocelą.
oj chyba nie, nie mam instrukcji teraz obok i nie używam SU-4 właśnie ze względu na to, że to nie jest zwykła fotocela. Ale to tez nie TTL. Tam chyba jest układ który powoduje, że sb800 ma tak długi błysk, jak błysk który ja wyzwolił z tego co pamiętam (nie dam sobie głowy za to uciąć :mrgreen:)

TomaszR
07-09-2008, 23:02
O ile wiem, SU-4 (urządzenie, nie tryb w SB-800) do 7 metrów mogło pracować w trybie AUTO, czyli właśnie w TTLu (tak to opisują np. tutaj (http://homepages.tig.com.au/~parsog/Guy/niksu4.html)).
Zakładam, że tryb SU-4 w SB-800 emuluje zachowanie właśnie kontrolera SU-4, czyli ma tak samo...
Ale to szczegół i tak naprawdę ważne jest, że dzięki temu trybowi czujnik w SB-800 może działać jak zwykła fotocela - czego jak wiemy, SB-600 z takim samym (fizycznie, nie programowo) czujnikiem już nie potrafi.
OK, koniec "off-topikowania"... :)

Jacek_Z
07-09-2008, 23:08
O ile wiem, SU-4 (urządzenie, nie tryb w SB-800) do 7 metrów mogło pracować w trybie AUTO, czyli właśnie w TTLu (tak to opisują np. tutaj (http://homepages.tig.com.au/%7Eparsog/Guy/niksu4.html)).
tryb Auto a TTL to co innego.

TomaszR
07-09-2008, 23:10
W lampie tak (pewnie piszesz o "A" czy "AA"). Ja pisałem o zdalnym kontrolerze lamp SU-4 od którego wziął nazwę tryb pracy zdalnej w SB-800. W nim AUTO to TTL. Nie zajrzałeś do linka.

The AUTO mode has to use a Nikon slave flash that is capable of TTL operation. The list at July 1999 in the SU-4 instruction sheet includes SB-28,27,26,25,24,23,22s,22,20,18,16B,15 set to TTL flash mode. The AUTO range is quoted as 7m (23 ft).
The M mode can use any of the above list set to non-TTL auto where the slave flashes' own sensor controls the output, or set to Manual where the slave flash gives the full output and you have to calculate f/stops from distance and guide numbers. The M mode range is quoted as 40m (131 ft).