PDA

Zobacz pełną wersję : Jak wyczyścić obiektyw.

AlieN_dwa
04-08-2008, 14:59
Niedawno miałem sytuację, że w trakcie sesji padał deszczyk i kilka kropelek kapnęło na szkło. Pech chciał, że nie zwróciłem an to uwagi. Gdy to zauważyłem kropelki zaschły i mam teraz na szkle wyschnięte ślady po kropelkach. Jak się tego pozbyć, by szkło nie ucierpiało? Próbowałem jedną potrzeć szmatką, ale bardzo ciężko schodziła :/

ZaaaaK
12-08-2008, 19:56
(...)Próbowałem jedną potrzeć szmatką.... :/

wrrrr :):):)
jeśli szmatka to moim zdaniem tylko ircha (http://pl.wikipedia.org/wiki/Ircha) - sprawdza się całkiem dobrze, ew. jakiś zestaw czyszczący typu fluid+cośtam...

eskade1
12-08-2008, 22:32
Kropla płynu do optyki na szmatkę z mikrofibry, czyścisz z wyczuciem ruchami okrężnymi przednią szybę. nie przejmuj się tym, że robią się smugi czy coś takiego, po kilku sekundach znika. Można jeszcze dla pewności na koniec zabiegu przetrzeć suchą mikrofibrą. Zawsze tak robię, szkło jak nowe, polecam.

Adam Trzcionka
12-08-2008, 22:42
świetnie sprawdza się "pisak" do czyszczenia szkieł. nie do końca wiem, na jakiej zasadzie to działa, jaka to chemia, ale czyści świetnie, nie rysuje, powłok tymczasem nie rusza ;-) koszt +- 20 pln, żywotnośc 3-4 mc-e