Zobacz pełną wersję : Obiektywy D300 D700
Witam.
Zamierzam w chwili obecnej nabyć D300. Mam takie pytanie w zwiążku z tym. Czy jesli kupię szkła do d300 a w przyszlości będe chiał dokupić pełnoklatkowca np d700, obiektywy będa pasować - bo ten sam rodzaj mocowania, matryca w d700 nie będzie pracować w trybie FF??
Jeśli tak to jakiego typu kupowac obiektywy - do D300 czy odrazu obiektywy pod kątem pelnej klatki? Czy z kolei D300 bedzie pracowało z "pelną wydajnością" na obiektywach dedykowanych do d700 czy tez będzie jakiś problem???
Pozdr
Rety... dlaczego w ogóle chcesz kupować D300 a przymierzasz się do D700?
Może warto się zastanowić, przemyśleć - z pytania wynika, że nt. sprzętu fotograficznego (przynajmniej cyfrowego) wiesz bardzo niewiele. Może przygodę z "cyfrowym lustrem" warto zacząć od bardziej podstawowego modelu?
A już mniej OT:
Zdecydowanie skup się na obiektywach pod pełną klatkę. Obiektywy DX na FX nie będą "dobrze działać". Natomiast odwrotnie - jak najbardziej.
tigre251
04-08-2008, 00:48
Witam.
Zamierzam w chwili obecnej nabyć D300. Mam takie pytanie w zwiążku z tym. Czy jesli kupię szkła do d300 a w przyszlości będe chiał dokupić pełnoklatkowca np d700, obiektywy będa pasować - bo ten sam rodzaj mocowania, matryca w d700 nie będzie pracować w trybie FF??
Jeśli tak to jakiego typu kupowac obiektywy - do D300 czy odrazu obiektywy pod kątem pelnej klatki? Czy z kolei D300 bedzie pracowało z "pelną wydajnością" na obiektywach dedykowanych do d700 czy tez będzie jakiś problem???
Pozdr
Tak to ten sam nikonowski rodzaj mocowania obiektywów typu F.
Ponieważ planujesz zakup FF w przyszłości to moim zdaniem kupuj tylko obiektywy pod pełną klatkę, ponieważ podłączając obiektyw DX pod FF nie wykorzystasz w pełni możliwości matrycy FF i obrazek będzie miał tylko kilka MB. Z tego powodu zrezygnuj z obiektywów DX, chociaż oficjalnie w Nikonie w produkcji są i będą zarówno DX jak i FF. Pod pełną klatkę są na przykład obiektywy Nikkor z oznaczeniem ED, G lub, D. Jeżeli jest oznaczenie DX w nazwie obiektywu, np. Nikkor 12-24mm f/4G ED-IF AF-S DX (http://www.pbase.com/cameras/nikon/12-24_4g_afs_dx) to oznacza że pod FF z tym obiektywem matryca będzie się marnować :)
Jedna uwaga ode mnie, mianowicie ważniejsza zawsze jest szklarnia od body, co z tego że masz super body jak i tak od szkła zależy najwięcej.. Ja np. kupuję średnio 1 nowe szkło / rok. I za każdym razem robię inne zdjęcia tym samym body, które dzięki temu nie starzeje się za prędko..
Życzę przemyślanych zakupów.
Rety... dlaczego w ogóle chcesz kupować D300 a przymierzasz się do D700?
Może warto się zastanowić, przemyśleć - z pytania wynika, że nt. sprzętu fotograficznego (przynajmniej cyfrowego) wiesz bardzo niewiele. Może przygodę z "cyfrowym lustrem" warto zacząć od bardziej podstawowego modelu?
A już mniej OT:
Zdecydowanie skup się na obiektywach pod pełną klatkę. Obiektywy DX na FX nie będą "dobrze działać". Natomiast odwrotnie - jak najbardziej.
A więc tak. Do tej pory uzytkuję jeszcze KM d7 i KM a2. Problem mojej niewiedzy jak zauważyłeś wynika z faktu, że uzytkowałem poprostu inny system. Moj kontakt z nikonem to przez kilka lat w latach 90 nikon F50.
W chwili obecnej z barku wg mojej oceny możliwości platformy dawnej minolty (sprzęt sonego nie leży mi nic a nic) chcę spróbowac przygody z Nikonem i jego calym system. Z tego względu nie chcę na poczatku szaleć i kupować D700. Z tego co przeczytałem tu i na podstwie w zasadzie tylko jednodniowego testu D300 spełni on w chwili obecnej moje wymagania bez problemu.
Fakt poszedłem troszkę na łatwiznę i zamiast poszperać w sieci zadałem laickie pytanie na temat obiektywów. Wspomniałem o D700 tylko dlatego, że w przyszlości będę dążył do pełnej klatki ale nie wiem czy to będzie za rok czy dwa. Poprostu musi się najpierw zwucić D300 i nie wiem czy po takim okresie na rynku sprzętu nowego będzie jeszcze d700 czy tez nie pojawi sie jego następca stąd ta niepewność co do samego modelu d700.
Jedno jest pewne - szkła chciałbym odrazu zakupić takie które umożliwiają pracę z d300 i nie będą robiły później problemu przy pełnej klatce niekoniecznie d700.
A może zechcesz wskazac mi coś konkretnieszego z grupy obiektywów FX. Najcześciej aparat uzywany jest w plenerze - sporo architektury. Od czasu do czasu zdaża się działaś w kościele przy slubach i chrztach.
Nie miałem okazji używać obiektywów z serii VR i ne wiem czy przy takich zastosowaniach przydałaby się stabilizacja. Przez ten jeden dzień testów z d300 miałem wrazenie że aparat radzi sobie b.dobrze z wyzszymi czułościami i zastanawiam sie czy to nie zrekompensuje w większości przypadków VRa.
Jeśli moje pyatnia są nadal laickie to prosze o wybaczenie, ale myslę że od tego jest wlasnie to forum. Jedna osoba wie - i jak ma ochotę to podpowie conieco osobie która tej wiedzy potrzebuje.
Pozdrawiam i prosze o wyrozumiałość.
Tak to ten sam nikonowski rodzaj mocowania obiektywów typu F.
Ponieważ planujesz zakup FF w przyszłości to moim zdaniem kupuj tylko obiektywy pod pełną klatkę, ponieważ podłączając obiektyw DX pod FF nie wykorzystasz w pełni możliwości matrycy FF i obrazek będzie miał tylko kilka MB. Z tego powodu zrezygnuj z obiektywów DX, chociaż oficjalnie w Nikonie w produkcji są i będą zarówno DX jak i FF. Pod pełną klatkę są na przykład obiektywy Nikkor z oznaczeniem ED, G lub, D. Jeżeli jest oznaczenie DX w nazwie obiektywu, np. Nikkor 12-24mm f/4G ED-IF AF-S DX (http://www.pbase.com/cameras/nikon/12-24_4g_afs_dx) to oznacza że pod FF z tym obiektywem matryca będzie się marnować :)
Jedna uwaga ode mnie, mianowicie ważniejsza zawsze jest szklarnia od body, co z tego że masz super body jak i tak od szkła zależy najwięcej.. Ja np. kupuję średnio 1 nowe szkło / rok. I za każdym razem robię inne zdjęcia tym samym body, które dzięki temu nie starzeje się za prędko..
Życzę przemyślanych zakupów.
Super. Dziękuję za rzeczową odpowiedź.
Ja podobnie mam podejście do samego tematu szkieł. Jak pisałem w odpowiedzi dla Twojego przedmówcy jest w zasadzie jeszcze uzytkownikiem systemu KM z D7 w roli głównej. I podobnie jak Ty zainwestowałem sporo gotówki w szkiełka do niej tylko dlatego tak dobrze pracowało się i z tym już leciwym body. Jednak teraz Sony - nie potrafi jak dla mnie zaproponować czegoś równie ciekawegojak kilka lat temu D7. Stąd chcę się przesiąść na Nikona, ale tu moje doswiadczenie jest zerowe. Stad prosba o pomoc przy doborze szkielek do tego body.
Jeśli masz takową wiedze moze zechcesz mi coś więcej wyjaśnicz na czym powinienem "zawiesić oko" przy wyborze szkieł na mocowanie F i standardzie FX.
tigre251
04-08-2008, 01:11
Link do obiektywów: tutaj (http://www.pbase.com/cameras/nikon)
Ostatnio robiłem w kościele na nowym zoomie Nikona 24-70N (http://www.pbase.com/cameras/nikon/af_s_24_70_28g_ed) i uważam że jest świetny i wart swojej ceny.
Niektórzy w kościele chwalą 18-200 VR (http://www.pbase.com/cameras/nikon/18-200_35-56g_if_ed_afs_dx_vr), jest o tym sporo na forum, z tego co pamiętam to focenie wymaga wprawy..
Robiłem kościół stałką 50mm 1,8 (http://www.pbase.com/cameras/nikon/50_18_afd), bardzo dobre szkło za bardzo dobrą cenę, nie jest aż tak uniwersalne ze względu na ogniskową jak ww. obiektywy no i jest też lepsze 50mm 1.4 (http://www.pbase.com/cameras/nikon/50_14d_af).
Jest jeszcze Tokina i Sigma z jasnymi obiektywami, nie używam, znam kogoś kto chwali konkretny zoom Tokiny 2.8 w kościele.
Również do kościoła świetnym i oryginalnym uzupełnieniem sprzętu i zaskoczeniem dla oglądających jest też 10.5mm Nikkor Fisheye (http://www.pbase.com/cameras/nikon/10_5_28g_dx)
Odnośnie innych obiektywów to nie mam doświadczenia w kościele, na pewno jest dużo na ten temat na forum.
Pozdrawiam
tigre251
04-08-2008, 01:47
Super. Dziękuję za rzeczową odpowiedź.
Jeśli masz takową wiedze moze zechcesz mi coś więcej wyjaśnicz na czym powinienem "zawiesić oko" przy wyborze szkieł na mocowanie F i standardzie FX.
Szeroki kąt: 14-24mm 2.8 Nikkor, stałka Nikkor 14mm 2.8, Sigma 30mm 1.4 (niektórzy narzekają na brak celności autofocusa ale warto obejrzeć fenomenalną plastykę tego szkła)
Standardowy: 24-70mm Nikkor 2.8 ED masakrator stałek i Tokina zoom 2.8 (nie pamiętam zakresu ale testowałem i bardzo mi się podobała, mogę się dowiedzieć jaki zakres to był, cena ok. 1600zł), innych nie miałem w łapkach.
Teleobiektyw: świetny 70-200mm 2.8 ED VR lub bardzo dobry 80-200 ED
Macro: ostatnio miałem w ręku najnowszego 105mm VR 2.8 Nikkora i fantastyczne szkło.
Portret: Nikkory: 85mm 1.4 (wspaniałe szkło) lub 85mm 1.8 (mniej listków przysłony), również 50mm 1.8 lub 50mmm 1.4 (więcej listków)
Oczywiście jest dużo więcej szkieł natomiast wymieniłem te, które uważam za najlepsze i które miałem w rękach..
Obiektywów z korekcją do architektury nie testowałem natomiast wyszły jakieś nowe ostatnio...
Cześć Rafi,
ja właśnie przesiadłem się z Sonolty A700 na Nikona D700. Miałem ten sam problem, zamiast beztrosko robić zdjęcia ciągle musiałem walczyć ze sprzętem, z szumami i coraz bardziej irytującym mnie AF'em.
D 700 jest rewelacyjny...
Co do szkieł, mam 24-70/ 2,8 - (porównywalny z Carl Zaisem 24-70) - godny polecenia, 70 -200/ 2,8 VR - super ostry i cudowny bokeh (moim zdaniem lepszy od Minoltowskiego Białasa), stałki 50/1,4 i 85/1,4 - super, porównywalne z Sony. Poluję jeszcze na 14-24/2,8 i praktycznie będę miał prawię całą szklarnię :). Jedyna rzecz, do której cały czas próbuję się przyzwyczaić to odległość - wszystko jest dużo bliżej (pełna klatka).
Nie można zapomnieć o lampie - SB 900 jest po prostu rewelacyjne.
Pozdro i powodzenia w kompletowaniu szklarni
Link do obiektywów: tutaj (http://www.pbase.com/cameras/nikon)
Ostatnio robiłem w kościele na nowym zoomie Nikona 24-70N (http://www.pbase.com/cameras/nikon/af_s_24_70_28g_ed) i uważam że jest świetny i wart swojej ceny.
Niektórzy w kościele chwalą 18-200 VR (http://www.pbase.com/cameras/nikon/18-200_35-56g_if_ed_afs_dx_vr), jest o tym sporo na forum, z tego co pamiętam to focenie wymaga wprawy..
Robiłem kościół stałką 50mm 1,8 (http://www.pbase.com/cameras/nikon/50_18_afd), bardzo dobre szkło za bardzo dobrą cenę, nie jest aż tak uniwersalne ze względu na ogniskową jak ww. obiektywy no i jest też lepsze 50mm 1.4 (http://www.pbase.com/cameras/nikon/50_14d_af).
Jest jeszcze Tokina i Sigma z jasnymi obiektywami, nie używam, znam kogoś kto chwali konkretny zoom Tokiny 2.8 w kościele.
Również do kościoła świetnym i oryginalnym uzupełnieniem sprzętu i zaskoczeniem dla oglądających jest też 10.5mm Nikkor Fisheye (http://www.pbase.com/cameras/nikon/10_5_28g_dx)
Odnośnie innych obiektywów to nie mam doświadczenia w kościele, na pewno jest dużo na ten temat na forum.
Pozdrawiam
18-200_35-56g_if_ed_afs_dx_vr, 10_5_28g_dx, Sigma 30mm 1.4 - to są obiektywy DX a nie FX
Pozdr
D300 używam z zapiętym N27-40/2,8 i gorąco go polecam, jeśli na horyzoncie pojawi się D700, wówczas idealnie Ci spasuje.
Na zapasowe body założysz wówczas coś szerokiego (12-24/4) lub jasną stałkę do portretu (85/1,4, 85/1,8 lub 105/2DC) i komfort pracy masz zapewniony.
Dopóki nie przesiadłem się na Nikona i zacząłem używać SB-800 nie sądziłem, że z lampy błyskowej jest tyle pożytku. Dziś kumpel-użytkownik S złożeczy na czym świat stoi na swoją HVL-F56AM i nie może wyjść z podziwu jak też moja Sabinka ładnie współpracuje :)
24-70mm Nikkor 2.8 ED masakrator stałek i Tokina zoom 2.8 (nie pamiętam zakresu ale testowałem i bardzo mi się podobała, mogę się dowiedzieć jaki zakres to był, cena ok. 1600zł), innych nie miałem w łapkach.
Portret: Nikkory: 85mm 1.4 (wspaniałe szkło) lub 85mm 1.8 (mniej listków przysłony), również 50mm 1.8 lub 50mmm 1.4 (więcej listków)
Jeśli byłoby to możliwe to dowiedz się czegoś wiecej na temat tej Tokiny. Nie wiem czy przy tym całym wydatku będzie mnie stać na zakup oryginalnych nikonowskich szkielek :(. Więc prawdopodobnie będę się ratował zamiennikami :) stąd chciałby coś nie coś na ich temat pooczytać.
No i jeszcze fajne szkeiłko portretowe Sigmy lub Tokiny - może wiesz coś na ten temat.
Pozdr
D300 używam z zapiętym N27-40/2,8 i gorąco go polecam, jeśli na horyzoncie pojawi się D700, wówczas idealnie Ci spasuje.
Na zapasowe body założysz wówczas coś szerokiego (12-24/4) lub jasną stałkę do portretu (85/1,4, 85/1,8 lub 105/2DC) i komfort pracy masz zapewniony.
Dopóki nie przesiadłem się na Nikona i zacząłem używać SB-800 nie sądziłem, że z lampy błyskowej jest tyle pożytku. Dziś kumpel-użytkownik S złożeczy na czym świat stoi na swoją HVL-F56AM i nie może wyjść z podziwu jak też moja Sabinka ładnie współpracuje :)
Spox.
Ale powiem Tobie żę moja minoltowska 5600 hsm czyli obenca HVL-F56AM bardzo dobrze dawała radę z D7, ale jak narazie na D7 sończyl się sprzęt minolty. Mialem w rękach A350 i A70 i mimo dobrej jakosci wykonania sprzęt jakby staną w miejscu a nawet niejedokrotnie się cofnął - właśnie m.in współpraca z błyśnikiem.
Co do jak to pięknie nazywacie Sabinek. 600 odpada z wg opisów. Zastanawiam się nas SB-800 i 900. CZy paliniczki tem faktycznie mocno się między sobą różnią a dopłata do 900 jest adekwatna do tego co nam daje ta lampka?
tigre251
04-08-2008, 17:16
Nie wiem czy przy tym całym wydatku będzie mnie stać na zakup oryginalnych nikonowskich szkielek :(. Więc prawdopodobnie będę się ratował zamiennikami :) stąd chciałby coś nie coś na ich temat pooczytać.
No i jeszcze fajne szkeiłko portretowe Sigmy lub Tokiny - może wiesz coś na ten temat.
Pozdr
Ja średnio raz na rok coś dokupuję bardzo powoli kompletuję wszystko bo to byłoby straszne gdybym już miał wszystko:)
Nie wiem nic na temat sigmy i tokiny.. Także sprawdź szkła które są pod FX..
tigre251
04-08-2008, 20:12
18-200_35-56g_if_ed_afs_dx_vr, 10_5_28g_dx, Sigma 30mm 1.4 - to są obiektywy DX a nie FX
OK pomyłka, pisałem że nie używałem
no wlasnie, i tu rodzi sie moje pytanie - w jaki sposob odroznic, czy dany obiektyw jest FX czy DX :D jest moze gdzies lista takich obiektywow?
no wlasnie, i tu rodzi sie moje pytanie - w jaki sposob odroznic, czy dany obiektyw jest FX czy DX :D jest moze gdzies lista takich obiektywow?
Tak, jest taka tabela:http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=19075&p_created=1158053186&p_sid=8WTborkj&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPSZwX3NvcnRfYnk9JnBfZ3JpZHNvcnQ9JnBfc m93X2NudD0zOSZwX3Byb2RzPTU0NCZwX2NhdHM9MjQxJnBfcHY 9MS41NDQmcF9jdj0xLjI0MSZwX3NlYXJjaF90eXBlPWFuc3dlc nMuc2VhcmNoX25sJnBfcGFnZT0x&p_li=&p_topview=1
Moja rada:
Kupuj obiektywy, które najlepiej (zastosowanie / jakość / cena) odpowiadają Twoim obecnym potrzebom, ale w przypadku obiektywów DX - kupuj używane. Po przesiadce na D700, sprzedasz je z minimalną stratą.
Bardzo łatwo :) Na szkłach pod cropa pisze, że to DX, a pod FX nie pisze, że jest pod DX.
Przykłady:
Nikkor 17-55/2.8 G IF-ED AF-S DX --> pod DX'a
NIKKOR AF-S 24-70 f/2.8G ED --> pod DX i FX
Sigma ma oznaczenia DC i DG... ale to wszystko pisze na stronach producentów.