Zobacz pełną wersję : D70+24-70N i brzydki cień od obiektywu na zdjęciu
tigre251
03-08-2008, 20:44
Robiąc zdjęcie z wbudowaną lampą z D70 i obiektywem 24-70N z założoną osłonką, powstaje okrągły cień od obiektywu w środkowym dole zdjęcia, które oczywiście psuje cały kadr..
Bez osłonki cień od obiektywu znika robiąc zdjęcie na ogniskowej >29mm bo przeszkadza obiektyw.
Już się przestawiłem i jak chcę zrobić zdjęcie z lampą to wiem że muszę mieć minimum 29mm żeby zdjęcie wyszło;)
tigre251
03-08-2008, 20:52
Uwielbiam światło zastane ale niestety czasami musze robić zdjęcia z lampą. I nie lubię jej dźwigać. Wolę ustawić węższy kadr o te 5mm mniej i nie dźwigać:)
Megazordon
03-08-2008, 21:05
Uwielbiam światło zastane ale niestety czasami musze robić zdjęcia z lampą. I nie lubię jej dźwigać. Wolę ustawić węższy kadr o te 5mm mniej i nie dźwigać:)
No to nie rozumiem, po co zakładasz wątek.
tigre251
03-08-2008, 21:11
No to nie rozumiem, po co zakładasz wątek.
Z tego samego powodu, dla którego istnieje to forum...
Celem poinformowania o tym problemie potencjalnych kupców tego szkła do body D70.
wydaje mi sie, ze z kazdym szklem i body tak bedziesz mial (no moze poza 50 1.8, bo to jest nalesnik ;) ). Tego nie unikniesz. Albo zawezasz, albo lampa zewnetrzna.
Jak na 18-70 zalozysz tulipana i bedziesz robil z lampa wbudowana to tez bedziesz mial cien.
bartszatki
03-08-2008, 21:17
Zgadza się, też tego doświadczyłem:)
Bierzesz sb-400 i tak jakbyś nic nie dzwigał ;)
tigre251
03-08-2008, 21:17
A to nie wiedziałem, bo wcześniej używałem innego zooma bez osłonki i nigdy nie zauważyłem tego..
tigre251
03-08-2008, 21:18
Bierzesz sb-400 i tak jakbyś nic nie dzwigał ;)
Też o tym myślałem ostatnio.. poczytam sobie specyfikację sb-400.. dzieki za info
tigre251
03-08-2008, 21:19
Zgadza się, też tego doświadczyłem:)
UFF dobrze że zauważyłem to na dzień przed chrzcinami...
tigre251
03-08-2008, 21:22
ludzie litości :)
Ale naprawdę nie wiedziałem o tym cieniu że każda osłonka tak robi!
Naprawdę nie wiem, po co w body tej klasy jest wbudowana lampa błyskowa. Do czego to coś może służyć.
No dobra zmniejszyłaby się grupa docelowa produktu.
Kasa.
Coś okropnego.
Co Ty gadasz? Przeciez D70 to jest stricte amatorska puszka.
avallardi
03-08-2008, 22:14
Naprawdę nie wiem, po co w body tej klasy jest wbudowana lampa błyskowa. Do czego to coś może służyć.
Ja też się dziwię, że w tak profesjonalnym body jak D70 Nikon dał wbudowaną lampę. Do D700 to można dać, ale żeby się ośmielić w D70? Po prostu wstyd!!!
Ja nie rozumiem takiego toku myslenia. Stanowi ona rodzaj ubezpieczenia na trudniejsze sytuacje i w niczym nie przeszkadza.
W manualu sie sama nie otwiera, wiec w czym problem...?
Edit:
Ale wysypka ;)
I upadl razony gromem z jasnego (od blyskow) nieba...
hehehe... mnie tez sie zdarza porypac watki, to tak na pocieszenie ;)
Ja nie rozumiem takiego toku myslenia. Stanowi ona rodzaj ubezpieczenia na trudniejsze sytuacje i w niczym nie przeszkadza.
Tylko zmusza do ściągnięcia osłony i zmiany ogniskowej. OK.
W manualu sie sama nie otwiera...
Chwała jej za to. Bo inaczej to potrzebna by była Kropelka. :)
Co Ty gadasz? Przeciez D70 to jest stricte amatorska puszka.
O matko!
Jeżeli D70 to STRICTE amatorka to, co mają powiedzieć usery D40, D60? :)
O matko!
Jeżeli D70 to STRICTE amatorka to, co mają powiedzieć usery D40, D60? :)
Że rozmowa zbacza z tematu, autor wątku wie, co miał wiedzieć, więc można zamykać.. :D