PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] "Chrzest bojowy" - [Nemeth]

Nemeth
02-08-2008, 22:08
Witam

Czemu taki tytuł?
Odpowiedź tutaj. (http://forum.nikon.org.pl/blog.php?b=100)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img80.imageshack.us/img80/7992/dsc0583bwxc2.jpg)

źródło (http://img217.imageshack.us/img217/2172/dsc0570bwwt2.jpg)

źródło (http://img217.imageshack.us/img217/4597/dsc0548bw2auu9.jpg)

źródło (http://img227.imageshack.us/img227/8071/dsc0539bwala1.jpg)

pozdr.

borregaard
02-08-2008, 22:14
Trójka ładnie "zrobiona".
Pzdr
Andrzej

loki_p
02-08-2008, 22:16
Poza 3 brak głębszych cieni. Moim zdaniem za bardzo to powyciągałeś przez co wygląda to nienaturalnie. Kadrowo jest bardzo fajnie.

Nemeth
02-08-2008, 22:18
U mnie są soczyste czernie...

By było wesoło 3 ciągnięta najmocniej.

Kasandra
02-08-2008, 22:20
piękne!

downunder
02-08-2008, 22:24
3, 1, 2 ... w takiej kolejności mi się te zdjęcia podobają. :)
4 jakoś do mnie nie przemawia. ;)

loki_p
02-08-2008, 22:24
Tylko na trójce :) reszta jakby było kompletnie pozbawiona kontrastu.

Grzegorka
02-08-2008, 22:30
Świetne kadry! Każdy jeden. Widziałam z większym kontrastem - tak jest lepiej :) Nie wiem czy 4 nie bardziej w kolorze :)

Calme
02-08-2008, 22:30
3 w ramke i na scianke ;) przyjemnie sie oglada

borregaard
02-08-2008, 22:36
Tylko na trójce :) reszta jakby było kompletnie pozbawiona kontrastu.

Szczególnie na dwójce widać..U mnie ,na wioskowym wyświetlaczu to ,o dziwo,tyż widać...:-D

Pzdr
Andrzej

...ale ,jak już wspomniano,nie ma co wydziwiać,kadry OK.

Macro
02-08-2008, 22:39

No to nie najlepiej, bo te zdjęcia wyglądają jakbyś zrobił bardzo dobrą, dosyć kontrastową obróbkę do BW, a na koniec po wszystkim zjechał suwakiem kontrastu mocno w dół.

Nemeth
02-08-2008, 22:41
Kiedyś bardzo, ale to bardzo się przejąłem faktem, że zdjęcia u kogoś wyglądały nie tak, że kolory nie takie, że nasycenia brak, ze jasne w cholere... podłamany zaniosłem zdjęcie do labu. Później przystawiłem wydruk do monitora. Różnic nie było.

Tym niemniej problem jakiś jest ...

No to nie najlepiej, bo te zdjęcia wyglądają jakbyś zrobił bardzo dobrą, dosyć kontrastową obróbkę do BW, a na koniec po wszystkim zjechał suwakiem kontrastu mocno w dół.

Rozumiem, że mam mieć u siebie przepały w czerniach tylko po to by na LCD ładnie to wyglądało?

anchel
02-08-2008, 22:48
Qva! Wszystkie są zajebiste i nie widzę potrzeby doczepiania się do szczegółów. Ja tam bym chciał każde w swoim folio.
Nikogo nie obrażając ale dla mnie 4 jest najlepsza. Wyszukać taki kadr, taki detal w krajobrazie...

Macro
02-08-2008, 22:50
Rozumiem, że mam mieć u siebie przepały w czerniach tylko po to by na LCD ładnie to wyglądało?

Ależ rób jak uważasz przecież foty mają się Tobie podobać a nie np mnie który ogląda je w tej chwili na nieskalibrowanym przecież Eizo z najniższej półki, na którym tylko na zdjęciu nr 3 pojawiają się większe rejony czerni :)

EDIT: a żeby nie było, ze się czepiam. Same kadry mi się generalnie podobają, chociaż nie powalają. Na plus, ale wiem, ze stać Cię na więcej.

anchel
02-08-2008, 22:50
Kiedyś bardzo, ale to bardzo się przejąłem faktem, że zdjęcia u kogoś wyglądały nie tak, że kolory nie takie, że nasycenia brak, ze jasne w cholere... podłamany zaniosłem zdjęcie do labu. Później przystawiłem wydruk do monitora. Różnic nie było.

Tym niemniej problem jakiś jest ...

Nemeth masz na pewno ciemniej od nas ustawiony monitor.
Ale ja akurat się z tego cieszę, bo do mnie lepiej trafiają tak jak je widać.

T&T
02-08-2008, 22:53
Jak w labie było ok to znaczy, że dobrze jest. Jednak u mnie na LCD tylko 3. Ja drukuję sam i też mam zdjęcia bez zarzutu - tzn. zgodne z tym co daje monitor. Coś w tym jest.

borregaard
02-08-2008, 23:06
Ja mam ,Maćku,jedno pytanie......po jasną cholerę wystawiasz wiedząc,że reszta ma "syfiasty" odbiór i DZIEŁA tracą...zresztą,praktycznie, za każdym razem jest taka dyskusja...
Trochę mnie to bawiło,ale...bez przesady....ja mam "matrix" w ...d,ale może niektórym komfortu to nie sprawia....:mrgreen:...Chociaż ,sądząc po odpowiedziach,to masz to w d.....

..słusznie poniekąd.....:-D

Pzdr
Andrzej

..w labie mam też identycznie jak na LCD...co kto lubi..:-D

Nemeth
02-08-2008, 23:12
Ja mam ,Maćku,jedno pytanie......po jasną cholerę wystawiasz wiedząc,że reszta ma "syfiasty" odbiór i DZIEŁA tracą...

Czy ja to powiedziałem? A sarkazm to wiesz gdzie se...

anchel
02-08-2008, 23:13
Wiedziałem, że się zacznie. Czy ja mogę w spokoju pooglądać te zdjęcia?

:neutral:

Piotr_ek
02-08-2008, 23:19
Wszystkie cztery kadry mają coś w sobie.
Wszystkie cztery kadry wyglądają mi na przemyślane.
Uważam, że zdjęcia niektórych fotografów a w tym pracę Maćka trzeba umieć oglądać i oceniać.
Popatrzcie - czy któremuś z czterech kadrów da się coś zarzucić, wytknąć jakiś błąd ? Powiem szczerze, gdyby autor umieszczał te zdjęcia w galerii kadr po kadrze w osobnych wątkach to każde z tych zdjęć cieszyło by się uznaniem a tymczasem autor powróciwszy z pleneru siadł do kompa zrobił dobre b/w i pokazał owoc swojej pracy.

Trójka jest wybiórczo dobra...

Artur
02-08-2008, 23:32
Dla mnie trojka i czworka.

Grzegorka
02-08-2008, 23:33
(...)Powiem szczerze, gdyby autor umieszczał te zdjęcia w galerii kadr po kadrze w osobnych wątkach to każde z tych zdjęć cieszyło by się uznaniem...(...)

Otóż Piotrze nie masz racji. Jak dobrych zdjęć nie wystawiłby Nemeth to i tak kolega borregaard je skrytykuje ;)

Piotr_ek
02-08-2008, 23:42
je skrytykuje

tak też dodam jeszcze, że wpatrzywszy się dokładniej w nr 2 odkryłem, że ów nadmorski krajobraz kojarzy mi się z jakaś bezludną wyspą - taki nieokiełznany spokój panuje w tym kadrze... :)

Grze dawaj łyżeczkę to posłodzimy :)

borregaard
02-08-2008, 23:43
Trójka jest wybiórczo dobra...
Tak,to prawda..:-D
I o tym mówimy,nikt nie powiedział,że reszta do kosza...Nie na tym poziomie,a niektórzy o tym zapominają.....
Dyskutujemy o .....kontraście..:mrgreen:

Wiedziałem, że się zacznie
Czyli wiedziałeś,zauważyłeś i ....nie przestrzegłeś....oj,niedobrze...:mrgreen:

Pzdr
Andrzej

A sarkazm to wiesz gdzie se...

gdzie......kolwiek..Jest tam od zawsze..:-D
Zwieksz dystans...to pomaga..To przyjdzie..zycie przed Toba...:-D

Szuwar
02-08-2008, 23:56
A ja napiszę tak:

Zdjęcia są trochę inne, inne niż te, do których nas przyzwyczaiłeś.

Są dobre, może nawet bardzo dobre. Kadrowanie przede wszystkim.

Mnie również brakuje kontrastu, choć wszystkie zdjęcia , które niosę do labu i porównuje ze swoim monitorem są praktycznie identyczne. Myślę Maćku, że masz bardzo dobrze skalibrowany monitor pod swój lab, ale to nie znaczy, że wszystkie laby są tak samo skalibrowane i nie wszyscy mają skalibrowany monitor pod Twój lab :mrgreen:.
Stąd różnice w odbiorze.

Nemeth
02-08-2008, 23:58
(...)
Zwieksz dystans...to pomaga..To przyjdzie..zycie przed Toba...:-D

Dziękuję za życiowe porady.
Ale to nie ja nazwałem moje prace w kpiącym tonie "DZIEŁAMI".

(...)

Mnie również brakuje kontrastu, choć wszystkie zdjęcia , które niosę do labu i porównuje ze swoim monitorem są praktycznie identyczne. Myślę Maćku, że masz bardzo dobrze skalibrowany monitor pod swój lab, ale to nie znaczy, że wszystkie laby są tak samo skalibrowane i nie wszyscy mają skalibrowany monitor pod Twój lab :mrgreen:.
Stąd różnice w odbiorze.

Uważam tę sytuację za absolutnie dyskomfortową. Tego dłużej nie można tolerować! Jeden profil kolorystyczny w labach !! Piszmy petycje ! :mrgreen: :twisted:

Piotr_ek
02-08-2008, 23:58
Dyskutujemy o .....kontraście..

myślę, że ów kontrast zależny jest od dwóch rzeczy - pierwszej tj. charakteru potencjalnego oglądającego i jego poziomu intelektualnego i drugiej tj. zajętej stosownej pozycji przed monitorem :)

borregaard
02-08-2008, 23:59
Jak dobrych zdjęć nie wystawiłby Nemeth to i tak kolega borregaard je skrytykuje :wink:

Aga,to nie jest prawda.Maciek robi mnóstwo wspaniałych zdjęć,to wie On i my....ale robi też prawie dobre i o tych można podyskutowac..jak to na forum..Aga,w pierwszym napisałem,że podoba mi się trójka,nic więcej....gdzie ta permanentna krytyka..?
Pzdr
Andrzej

..idę na piwo....:-D

tomlebio
03-08-2008, 00:03
i ja za 3.. Ale podobaja mnie sie wszytskie

borregaard
03-08-2008, 00:05
Dziękuję za życiowe porady.
Ale to nie ja nazwałem moje prace w kpiącym tonie "DZIEŁAMI".

No nie...nie pójdę na piwo,bo niektórzy wiedzą lepiej co autor miał na myśli..
Dla mnie to dzieła,bo ja tak nie potrafie...trafiło..? Zdziwiony?...ale jeszcze zbyt młody żeby rozróżnić gdzie sarkazm ,a gdzie prawda...więc trochę pokory...OK?
Pzdr...jeszcze serdecznie,bo jak nie będziesz odróżniał "matrixa" od realu..to...

Andrzej

Nemeth
03-08-2008, 00:16
No nie...nie pójdę na piwo,bo niektórzy wiedzą lepiej co autor miał na myśli..
Dla mnie to dzieła,bo ja tak nie potrafie...trafiło..? Zdziwiony?...ale jeszcze zbyt młody żeby rozróżnić gdzie sarkazm ,a gdzie prawda...więc trochę pokory...OK?
Pzdr...jeszcze serdecznie,bo jak nie będziesz odróżniał "matrixa" od realu..to...

Andrzej

No zdziwko zaliczyłem malutkie. ;)

Przede wszystkim uwagami odnośnie wieku :)
TAK. Jestem młody, gniewny, niepokorny ! :)
A Ty szacowny, życiem doświadczony pisz może mniej borregaardowo... bo...

:mrgreen:
Wypij za moje zdrowie.

borregaard
03-08-2008, 00:21
No zdziwko zaliczyłem malutkie. :wink:

I jeszcze niejedno zaliczysz.....:mrgreen:
Pzdr
Andrzej

..wypije.....:-D

anchel
03-08-2008, 00:36
I jeszcze jedno: pomimo przeczytania twojego bloga i tak nie rozumiem tytułu.

;]

Nemeth
03-08-2008, 01:08
I jeszcze jedno: pomimo przeczytania twojego bloga i tak nie rozumiem tytułu.

;]

Heheh :)
Bo to taki "chłyt małkentingowy" :]

Chodziło o to, że to ten sam plenerek był. Zmokłem, a jak aparat sie osuszył to zrobiłem te zdjęcia :D

harb
03-08-2008, 08:38
powiem tak kadrowo bardzo dobrze ,motywy swietne -dla siebie wybieram nr 3 i 2 w takiej kolejnosci , na moim skalibrowanym monitorze w/g mnie kontrastu i czerni troszeczkę mało ****

pozdrawiam :-D

ps.i dlaczego takie małe !!!!!

Calme
03-08-2008, 09:42
Wlasnie co to za znaczki pocztowe ! :mrgreen: Protestuje eheh

Szuwar
03-08-2008, 10:23
Uważam tę sytuację za absolutnie dyskomfortową. Tego dłużej nie można tolerować! Jeden profil kolorystyczny w labach !! Piszmy petycje ! :mrgreen: :twisted:

A o czym byśmy wtedy rozmawiali na forum ? :-D. Taki problem by zniknął. Chociaż jak znam życie znalazłyby się inne "problemy" :mrgreen:

Zen
03-08-2008, 10:49
Odpowiada mi trójka i tylko ona. Mój monitor to stary CRT-ek , kalibracji nie widział nigdy ...foty z labu również wyglądają identycznie . Zadam pytanie... po co ta cała kalibracja skoro i tak każdy na swoim nawet skalibrowanym
monitorze widzi co innego . Czy nie jest to tylko jak to określił NEMETH(...hłyt markietingowy...)

baku127
03-08-2008, 11:27
Jak dla mnie to fotka nr 4 najlepsza.A pózniej 3

Skrzat
03-08-2008, 17:40
DUŻY plus za świetne kadry, dobrze wypatrzone i przemyślane.
Podobaja mi się wszystkie.:)

ADAM1
03-08-2008, 19:25

Bardzo Cię przepraszam, ale powiedz w takim razie na jakim monitorze widzisz te soczyste czernie, bo to bardzo interesujące jest.

Pewnie nie tylko dla mnie.;)

Seeker
03-08-2008, 19:44
4 slabo gada.
3 swietna i obrobka najlepsza.
1 nieco slabiej, ale tez bardzo dobrze ( gamma deczko na - )
2 dobra, lecz odstaje. Kontrast nieco blady.